Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei MateBook X Pro med MX150-grafikk

Vår første 10/10 til en bærbar på fire år

MateBook X Pro feier konkurrentene av banen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Når en har befatning med nye bærbare maskiner flere ganger i måneden, og gjerne av typen som strekker seg opp til 30 000 kroner og mer til i pris, skal det etter hvert noe til før en maskin gjør varig inntrykk.

I hele fjor møtte vi kanskje tre-fire slike kandidater, og én av dem var Huaweis MateBook X.

Dette var det kinesiske selskapets første bærbare, men vi nølte ikke lenge med å tilkjenne den solide 9 av 10 mulige poeng i vår test. En bedre start er det knapt mulig å få.

Det eneste vi hadde å pirke på var at den kompakte maskinen manglet en fremtidssikker Thunderbolt 3-port, og at konkurrentene bød på lenger batteridriftstid.

Oppfølgeren er her

Nå er Huawei endelig klare med sin MateBook X Pro, en maskin vi sniktittet på allerede i februar og som i hovedsak byr på større skjerm og langt kraftigere grafikk enn forgjengeren.

MateBook X Pro kommer nemlig med en skjerm som er 13,9 mot X' 13 tommer, samt en dedikert MX150-grafikkbrikke fra Nvidia som er overlegen sistnevntes integrerte Intel-grafikk.

Nykommeren sikter seg dermed inn på deg som likte både utseendet og interaksjonen hos MateBook X, men kjente på at den var hakket for liten og ikke kunne brukes til spilling i det hele tatt.

For å ytterligere fri til de tvilerne som måtte være igjen etter å ha opplevd hvordan MateBook X var i bruk har den større maskinen fikset de to elementene vi etterlyste forrige gang: Her er nemlig både nevnte Thunderbolt 3-port og et større batteri på plass. Kan dette overhodet skjære seg? Vi begynner med designet.

Det éne lekre designgrepet etter det andre

I testen av MateBook X skrev vi at det var tydelig hvem Huawei hadde hentet inspirasjon fra, uten at vi arresterte dem for å ha skottet på Apples MacBook-design av den grunn. MateBook X står nemlig ikke tilbake for sistnevnte på noen punkter, og ettersom nye MateBook X Pro holder seg til det etablerte designet inkluderer det denne.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Oppsummert leverer Huawei elegant design og bunnsolid byggekvalitet. Her finner vi det ene lekre designgrepet etter det andre, fra slanke og rene linjer, lette overganger mellom akkurat passe kontraststerke farger samt diamantutskjærte lister og en forkrommet logo i front. Det er dessuten vanskelig å ikke la seg imponere av de tynne rammene som løper rundt hele skjermpanelet hvis i sin tur er beskyttet av et heldekkende glass. Huawei oppgir et skjerm-til-kropp-forhold på høye 91 prosent. Panelet til MacBook Pro 13 tar på sin side bare opp 82 prosent av skjermflaten.

Ved siden av glasset foran skjermen er selve kabinettet skåret ut av ett stykke solid aluminium. Dette er så behandlet og anodisert for å oppnå enten et lyse- eller mørkegrått uttrykk.

Vi forsøkte å bøye og riste maskinen litt, men kom ikke langt med noen av delene. Hver del sitter som limt sammen (og det er de nok også!). Ekstra artig er det når vi finner ut at skjermen kan åpnes med bare en finger, uten å holde igjen basen. Skjermhengselen sitter altså som et skudd, og er sterk uten å måtte tvinges opp med rå kraft.

Knallgod skjerm

Skjermrammen er svært tynn og panelet et så høyoppløst at du må svært tett på for å se enkeltpiksler.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

MateBook-serien har noe som ikke er hverdagslig hos dagens bærbare PC-er, nemlig en 3:2-skjerm. Dette skjermforholdet gir deg mye mer arbeidsplass i høyden i forhold til 16:9-skjermene alle med unntak av Microsoft og Apple benytter seg av i sine maskiner. Prøv en 3:2-skjerm og mange vil savne den resten av livet om de må gå tilbake til 16:9.

Foruten å levere en skjerm som kan vise mer informasjon i høyden kan MateBook X Pro også skryte av superoppløsning. Med 3000 x 2000 piksler, må du banke nesa inn i skjermen før du kan se enkeltpunkter. Det mest imponerende med skjermen er likevel hvor flotte og presise farger den viser, og hvor lyssterk den er. Den viser 100 prosent av sRGB-skalaen, er tilnærmet perfekt kalibrert fra fabrikk og er så lyssterk at du burde kunne driste deg til å bruke denne maskinen utendørs uten alt for store problemer. Antirefleksjonsbelegget fungerer også svært godt, slik at bare de aller sterkeste lyskildene reflekteres i skjermen, men selv da kraftig nedtonet.

LTPS-panelet bryr seg forresten ikke om fra hvilken vinkel du kikker på det og er utviklet for å gi redusert varmeutvikling i forhold til tradisjonelle LCD-paneler, samtidig som det gir økt oppløsning.

MateBook X Pro har en berøringsskjerm som sporer bevegelsene dine helt fint, uten at vi føler berøringsskjerm er noe "must" på bærbare hvor skjermen ikke kan løses ut eller vris rundt.

Perfekt tastatur og pekeplate

Hver gang vi får en tynn og kompakt bærbar til test holder vi nesten pusten idet vi legger fingrene på tastaturet. Selv om vi liker resten av maskinen har vi nemlig sett flere eksempler på at mye av inntrykket har blitt ødelagt av et nymotens tastatur med taster som nesten ikke har vandring eller demping.

Apple leverte et av de dårligste tastaturene på sin MacBook, men Huawei har heldigvis ikke fulgt i deres fotspor med MateBook X Pro. Her er nemlig alt i skjønneste orden, og de beviser at det faktisk går an å lage en tynn maskin uten å ødelegge skrivefølelsen. Tastene er kontante og spretne, med akkurat passe vandring og god demping slik at de ikke støyer. Av lignende maskiner med like gode taster kommer vi bare på Spectre-serien til HP.

En irriterende greie vi opplevde på vår testmaskin var at Shift-tasten var noe kresen på hvor den måtte kiles for å ta med seg kommandoen vår. Den venstre siden av tasten lystret nemlig ikke, og vi endte opp med å begynne flere nye setninger uten stor bokstav. Huawei forteller oss at vi har fått en preproduksjonsmodell til test, så dette problemet bør være løst for modellene du kan plukke opp i butikken. Om ikke sender du maskinen i retur og hilser fra oss.

Pekeplaten er den største på noen 14-tommer, hevder Huawei selv. Det er sikkert riktig, men så lager de fleste utfordrerne maskiner som er på enten 13 eller 15 tommer. Selv om utsagnet er lite verdt i seg selv nikker vi likevel anerkjennende til pekeplaten når vi bruker den. Den er stor, den er svært presis til alt annet enn de aller mest følsomme pirkeøvelser og overflaten er både glatt og helt jevn – slik vi liker det. Interaksjonen hos MateBook X Pro er en innertier, rett og slett.

Kamera i tastaturet

Hmm, det foretrukne kameraet for deg som ikke vasker håret hver dag, kanskje?

En ny og morsom funksjon MateBook Pro X kan by på er en helt ny kameraplassering. Huawei har nemlig tatt kameraet helt bort fra skjermrammen, og heller puttet det i tastaturet. En liten kameratast på den øverste knapperaden skjuler bokstavelig talt et kamera, som flipper opp når du trykker på tasten.

For alle som pleier å putte teip over kameraet for å være helt sikker på at ingen kan sniktitte på deg, må jo dette være den ultimate løsningen.

Særlig ultimat er imidlertid ikke plasseringen for deg som vil bruke det til videosamtaler, for denne gjør at samtalepartneren din stort sett ser overkroppen din med avkappet hode.

Vi liker uansett denne løsningen bedre enn den vi ser hos Dells XPS-maskiner hvor kameraet peker rett opp i nesa di. MateBook X Pros kamera kan i alle fall "fikses" ved å plassere maskinen oppå et par esker eller lignende.

Et trykk på kamera-tasten og dette spretter opp av tastaturet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
På-knappen har innebygget fingeravtrykkleser som logger deg inn i Windows.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Andre funksjoner som vi liker bedre er på-knappen som har innebygget fingeravtrykkleser. Denne lar deg starte opp og logge inn på maskinen helt uten passord i løpet av bare omtrent 10 sekunder.

Vel inne på maskinen får du mulighet til å besøke Hauweis PC Manager. Herfra kan du laste ned nye fastvare- og driveroppdateringer for slikt som tastatur, grafikkbrikke, WiFi og hovedkort, slik at maskinen din alltid fungerer best mulig.

Med PC Manager er det lett å holde MateBook X Pro oppdatert.

Dette er ikke noe unikt fra Huawei, men vi mener deres løsning fungerer mye bedre enn mange andre PC-produsenters tilsvarende løsninger. Bare to enkle klikk skal til for å åpne programmet, lete etter oppdateringer og installere dem.

Antall dialogbokser med forvirrende spørsmål eller anmodninger om å få gå videre for hvert steg er holdt på et absolutt minimum, og både leting etter og installering av oppdateringene går svært raskt og skjer helt sømløst.

Hva porter angår er det gledelig å se at MateBook X Pro tilbyr både en tradisjonell USB 3.0-port for kompatibilitet med gamle enheter, samt en fremtidssikker USB-C-port og ikke minst en Thunderbolt 3-port.

Sistnevnte lar deg koble til skjermer, lynraske lagringsløsninger og til og med eksterne grafikkakseleratorer som for eksempel Omen Accelerator fra HP. Sistnevnte lar MateBook X Pro hente kraft fra et grafikkort heller enn maskinens egen grafikkbrikke. Dette er nyttig om du vil drive nye spill med svært god bildeflyt og i høy oppløsning.

Thunderbolt 3-porten til høyre har mange triks i ermet, blant annet tilkobling av skjermer og eksterne grafikkort. På andre siden finner vi en vanlig USB 3.0-port.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Til nå har alt gått veien for MateBook X Pro, men hva skjer når vi måler ytelsen? Vel, ved å sammenligne med tilsvarende maskiner ser vi at den firekjernede i7-8550U-prosessoren ikke når den samme ytelsen som i Asus Zenbook UX430 eller Dells XPS 13 sitt tilfelle, til tross for identiske spesifikasjoner.

Det kommer raskt frem at prosessoren i MateBook X Pro holder igjen på sistegiret for å hindre for mye varme og støy, noe som blir et naturlig kompromiss av å utstyre maskinen med et svært kompakt kabinett uten like kraftig kjøling som i eksempelvis Dell XPS' tilfelle.

Se likevel på ytelsesøkningen over både Apples tilsvarende prisede MacBook Pro, og MateBook X med forrige generasjon tokjerners prosessor.

En dedikert grafikkbrikke som Nvidias MX150, som vi finner i MateBook X Pro, leverer jevnt over dobbelt så høy FPS som den integrerte UHD 620-løsningen fra Intel som vi normalt finner i bærbare. I praksis er forskjellen mellom disse så stor at løsningen bestemmer om du kan bruke maskinen til spill eller ikke.

Det ser heldigvis ikke ut til at den svakere prosessorytelsen enn ZenBook UX430 har noe å si for spilling, der de to yter omtrent likt i The Talos Principle. Om du lurer på ytelsen i det populære Fortnite Battle Royale yter MateBook X Pro 35 FPS med Medium grafikkinnstillinger ved Full HD-oppløsning. Vi har dessverre ikke resultater fra andre maskiner å sammenligne med her. Uansett ser det ut til at MateBook X Pro fint kan brukes til å spille enklere PC-spill på litt lavere innstillinger eller oppløsninger, og ytelsen blir en helt annen enn for bærbare med kun integrert grafikk.

Noe av det viktigste å måle for bærbare er hvor lenge de holder det gående uten påfyll av strøm, og vi kan i alle fall gå gode for at MateBook X Pro har batteriet i orden. Den holder nemlig koken i nesten ti og en halv time under videoavspilling. Du kan få bærbare, som Lenovos Yoga 920 eller Microsofts Surface-maskiner, med driftstid på 15 timer og vel så det, men disse har henholdsvis ikke dedikert grafikk eller er fysisk større.

Støymessig klarer maskinen seg godt. Under vanlig bruk går aldri viften i det hele tatt, mens når du fyrer opp et spill eller bryner den på tunge prosessoroppgaver høres den bedre. Det er likevel snakk om en jevn suselyd, aldri hvinende støy, og det tar aldri «av» på noen som helst måte slik som kunne vært tilfelle dersom Huawei ikke hadde begrenset hastigheten til prosessoren noen hakk. Viften jobber også mer enn raskt nok for å holde temperaturen på et jevnt, lavt nivå.

Den M.2-baserte PCie-SSD-en er for øvrig superrask, med høy lese- og skriveytelse.

Ultrabærbare MateBook X Pro håndterer det meste, også Fortnite.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Ved å holde på det gjennomførte designet og den solide byggekvaliteten fra fjorårets MateBook X og innfridd begge de to manglene vi anså at denne maskinen hadde, er det umulig å ikke løfte på hatten for Huaweis MateBook X Pro. Her er batteridriftstiden blitt kraftig forbedret og en Thunderbolt 3-port sørger for et vell av fremtidssikre muligheter.

Samtidig er ytelsen langt bedre i MateBook X Pro enn hos MateBook X. Prosessorytelsen slås av de større maskinene som Dells XPS 13, men leverer uansett mer enn godt nok for en bærbarbruker og for spill.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er rett og slett en fryd å bruke MateBook X. Den høyoppløste skjermen stråler nærmest om kapp med sola, leverer perfekte farger og ser svært moderne ut der den omkranses av ekstremt tynne rammer. Tastaturet er dønn solid, med passe vandring, god demping og pen hvit bakgrunnsbelysning. pekeplaten er på sin side stor og presis slik den bør være.

MateBook X Pro koster en del mer enn tilsvarende spesifiserte Zenbook UX430 fra Asus, men her får du flere ekstra godsaker som en nydelig skjerm, bedre batteridriftstid og nevnte Thunderbolt 3-port som blant annet gir mulighet for ekstern grafikk.

I vår bok leverer MateBook X Pro på alle de viktige områdene, tidvis også bedre enn flere av konkurrentene, og da blir poengsummen deretter.

OBS: MateBook X Pro starter på 14 000 kroner, men denne konfigurasjonen kommer uten dedikert grafikk og med mindre minne og lagring, samt en svakere prosessor enn vår testmodell til 19 000 kroner. Dette er fortsatt en super maskin for de som vet at de aldri vil spille på maskinen, men fremstår som noe overpriset i forhold til konkurrentene, blant annet alternativet nevnt nedenfor.

Alternativ

Huawei MateBook X Pro i7 16GB 512GB
Fantastisk
Anbefalt

Huawei MateBook X Pro i7 16GB 512GB

Fantastisk
sitatEn av årets mest gjennomførte bærbare.

Fordeler

  • +
    Fantastisk byggekvalitet
  • +
    Flott design
  • +
    Lett og kompakt
  • +
    Svært lyssterkt og godt kalibrert panel
  • +
    Taster med god vandring og demping
  • +
    Jevn og presis pekeplate
  • +
    Både USB-C Thunderbolt 3 og vanlig USB-A-port
  • +
    God batteridriftstid
  • +
    Effektiv og enkel assistent for driveroppdateringer
  • +
    Støysvak
  • +
    3:2-forhold på skjermen

Ting å tenke på

  • Prosessorytelsen holdes tilbake av varme
  • Uflatterende plassering av Web-kamera
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her