Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

TestHTC Vive Deluxe Audio Strap

Dette Vive-tilbehøret er nesten obligatorisk

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Noen av de tingene vi virkelig liker best ved Pro-versjonen av HTC Vive – da sammenlignet med originalen – er at den er bedre balansert og derfor mer behagelig å ha på seg.

Dessuten er den langt enklere å ta på seg, og integrert lyd gjør at vi slipper å surre med propper eller øreklokker.

Joda, Proen byr også på høyere oppløsning, men effekten av dette er i våre øyne ikke stor nok til å rettferdiggjøre en såpass kostbar oppgradering. Da utgjør heller trådløsadapteren Vive Wireless en mer åpenbar forbedring.

Men det finnes et produkt som kan gjøre VR-opplevelsene noen hakk bedre for deg med den første Vive HMD (head mounted display)-et også, nemlig HTC Vive Deluxe Audio Strap.

Vegar Jansen, Tek.no

Som det meste annet av VR-utstyr fra HTC, er ikke dette produktet spesielt beskjedent priset. For tolv hundre kroner får vi her et par hodetelefoner, litt plast og en skruknott – det imponerer i hvert fall ikke sånn umiddelbart.

Farvel strikkstropp

At det ikke følger med noe annet ekstra enn en bruksanvisning, et borrelåsbånd og et par reserveskruer er heller ingen stor trøst, men det vitner om at du ikke trenger en grad innen ingeniørfag for å fjerne den gamle «strikkstroppen» og sette på den nye.

Ved hjelp fra HTCs supportsider – og bruksanvisningen i esken – vil de fleste kunne bytte stropp uten så altfor mye knot. Nettsidene har både en god guide og en video som kan følges fra punkt til punkt.

Hele operasjonen bør kunne gjennomføres på mellom ti minutter og en halvtime, alt etter hvor mange over- og underkontrollører du har rundt deg til å inspisere hvert punkt av prosessen.

Som en del av skiftet må du fjerne alle kablene fra Vive-visiret.
Vegar Jansen, Tek.no

Til slutt står du der med en HTC Vive som uten tvil ser betraktelig mer profesjonell ut enn den gjorde med det gamle festet.

Vive med Deluxe Audio Strap til venstre, med original stropp til høyre.
Vegar Jansen, Tek.no

Den nye stroppen føles riktignok ikke like rigid som Pro-hodesettet, men kvaliteten virker gjennomgående god selv om det tross alt er plast vi snakker om. Det betyr dog ikke at den vil tåle alt – det er visse ting her som trolig vil kunne brekke dersom man er uforsiktig og uheldig.

Myke og behagelige

Som på Vive Pro kan hodetelefonene vippes vekk fra ørene og til en viss grad reguleres i høyden. De vil fint passe de fleste voksne hoder.

Hodetelefonene overrasket oss litt til å være typen som legger seg oppå ørene – de var mykere og mer behagelige enn vi opprinnelig hadde sett for oss. Samtidig er heller ikke lyden så aller verst. Uten å flikke på noen innstillinger gir den oss mer bass enn på Vive Pro, mens det for sistnevnte er diskant og spesielt mellomtone som er mer fremtredende.

Hodetelefon på Deluxe Audio Strap kontra Vive Pro.
Vegar Jansen, Tek.no

Det vil naturlig nok være mulighet for å justere lydbildet videre med programvare, men uansett er det helt grei lyd å få fra Deluxe Audio Strap.

Nei, hodetelefonene vil naturligvis ikke utkonkurrere et skikkelig par til noen tusenlapper, men når vi driver med VR så tar vi av visiret såpass ofte at anvendelighet stort sett trumfer kvalitet. Og med mindre du skal på en virtuell konsert regner vi med at de fleste vil finne at lyden er god nok.

Skulle den ikke være det, vel – så er mulig å beholde festet og skru løs hodetelefonene slik at du kan bruke dine foretrukne klokker. Bare husk å passe på skruene i tilfelle du skulle ønske å bytte tilbake (eller finn fram de tidligere nevnte reserveskruene).

HTC Vive med Deluxe Audio Strap og Vive Pro i blått.
Vegar Jansen, Tek.no

Resten av stroppen er som nevnt utformet for å gi bedre støtte enn vi får med den originale strikken, for ikke å snakke om at skruknotten bak er langt enklere å traktere enn å stramme med borrelåser.

Vegar Jansen, Tek.no

Selve visiret oppleves nok også et hakk mindre «framtungt» med Deluxe Audio Strap, men et like godt balansert HMD som Vive Pro får vi ikke. Pro er også litt mer komfortabel med tanke på at selve maskeputa er bredere.

Med den nye stroppen på plass er vekten på Vive og Vive Pro omtrent den samme – altså rundt 800 gram.

Konklusjon

HTC Vive Deluxe Audio Strap gjør HTC Vive-visiret om til produktet vi gjerne skulle ha pakket opp da vi prøvde systemet for første gang for to og et halvt år siden. Ved å bytte ut den originale «strikkstroppen» har vi fått et HMD som er både litt bedre å ha på, langt enklere å ta på og inkluderer anstendig lyd.

Fra venstre vanlig Vive, med lydstropp og Vive Pro.
Vegar Jansen, Tek.no

Fuglene vet at vi har surret nok med strikker, borrelåser, ledninger og eksterne hodetelefoner på ville veier for å vite at det er viktigere med en anvendelig og praktisk løsning enn at lyden må være som å sitte på første rad under nyttårskonserten.

Det store spørsmålet er jo om denne lydstroppen er verdt prislappen. Her er vi tilbøyelige til å si ja, ettersom den utgjør en stor forbedring fra den originale strikkstroppen.

Oppgraderingen får deg riktignok ikke helt på Vive Pro-nivå, men du må «kun» ut med en tusenlapp, mot det å bla opp ni høvdinger for et Pro-visir.

For penga du da sparer kan du heller spandere på deg en Vive Wireless Adapter, som også vil fungere utmerket på en Vive med Deluxe Audio Strap.

Alt i alt er det ikke et perfekt eller spesielt rimelig produkt, men dersom du har den opprinnelige HTC Vive og faktisk bruker det en del, er dette et tilbehør vi trygt kan anbefale.

Har du fått med deg Oculus Quest?
Gir deg full bevegelsessporing og ingen kabler i en rimelig pakke >>>

Vive Deluxe Audio Strap
Bra
Anbefalt

Vive Deluxe Audio Strap

Bra
sitatEn fin Vive-oppgradering for deg som ikke vil gå veien om Pro-modellen.

Fordeler

  • +
    Vive-visiret blir bedre/lettere å ha på
  • +
    Vive-visiret blir bedre/lettere å ta på
  • +
    Fastmonterte men avtagbare hodetelefoner

Ting å tenke på

  • Vive-visiret er fremdeles litt framtungt sammenlignet med Vive Pro
  • Pris
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her