Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHP Envy 13 (2019)

Rett og slett et dårligere valg enn den rimeligere lillesøsteren

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Da vi for et par måneder siden kåret de beste bærbare under 10 000 kroner toppet HPs Envy x360 rangeringen vår. Den imponerte blant annet med god batteritid, høy byggekvalitet, lyssterk skjerm og super balanse mellom prosessor- og grafikkytelse.

Kanskje var det all skryten denne fikk som utløste henvendelsen fra HP om å også teste deres «vanlige» Envy 13, en maskin fra samme serie men uten 360-gradershengslen som lar deg vri skjermen helt rundt og fungere som et nettbrett.

Vi takket uansett ja uten særlig mange spørsmål – Envy 13 en maskin vi tidligere har hatt gode erfaringer med.

Men spørsmålene meldte seg da vi pakket opp maskinen og undersøkte den.

Og fremfor å holde på det helt til slutten av saken:

Vi finner få grunner til å velge Envy 13 over Envy x360.

Lite hjelper det heller at førstnevnte koster hele 4000 kroner mer, til tross for at det aller meste er helt likt. Maskinene har nemlig samme byggekvalitet og design, skjerm, tastatur, pekeplate, porter, samt like mye lagring og minne.

Den største forskjellen finner vi på områdene batteritid og ytelse, så dette vil vi selvsagt komme tilbake til.

God på utsiden, dårlig på innsiden

For deg som ikke kjenner Envy-serien fra tidligere plasserer denne seg mellom HPs budsjettorienterte Pavilion-serie og Spectre-serien i premium-segmentet.

Den henter nok flest egenskaper fra toppmodellene i Spectre-serien, og blant annet er Envy-serien utstyrt med et hus av metall, riktignok i to deler og ingen «unibody», samt med tynne og lekre siderammer rundt skjermen. Den tykke bunnrammen gir imidlertid Envy 13 et utseende som ikke skriker 2019 på samme måte som konkurrenten fra Dell (XPS 13) og Asus (ZenBook), hvor skjerm til kropp-forholdet nærmer seg 100 prosent. Til HPs forsvar er disse litt dyrere uten at du får mer maskinvare for pengene. HP satser altså på å ha funnet en bedre balanse mellom oppdatert design, ytelse og pris enn de andre.

Og når det kommer til designet liker vi dette godt. HPs maskiner utstråler ofte personlighet på en akkurat passe subtil måte. Envy 13 skilter med veldig stramme og særegne utskjæringer i solide materialer, og veier dette opp med utførelser i en varm gullfarge som går igjen over hele maskinen, inkludert tastatur og pekeplate. Det hvite baklyset til tastene er og kledelig.

Når du vipper opp skjermen heves basen en liten centimeter fra bordplata, noe som øker sirkulasjonen av luft. Kanskje har denne løsningen noe av æren for at maskinen støyer lite under hard last og dessuten holder seg relativt kjølig. Vi liker imidlertid ikke at du må bruke begge hender for å åpne skjermen. De mest raffinerte maskinene lar deg enkelt vippe opp denne med en finger.

På plass er også HPs såkalte «Kill Switch». Her har de lagt til en fysisk bryter på siden av maskinen som kutter strømforbindelsen til webkameraet når du ikke skal bruke det slik at det verken kan ta opp lyd eller video. Dette er et supert initiativ som vi mener alle produsenter av bærbare bør ha en løsning for.

Med HPs Kill Switch kutter du strømføringen til kameraet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi synes for øvrig det er et merkelig valg å inkludere en mikro SD-kortleser fremfor en med standard SD-størrelse. Det lar deg kanskje bruke minnekort fra mobiler og enkelte droner, men fotografer, som ikke er en liten gruppe, må fortsatt belage seg på å bruke upraktiske overganger.

Det har ikke direkte noe med designet å gjøre, men HP må virkelig gjøre noe med programvaren sin snart. Å oppdatere drivere og fastvare via HP Support Assistant, som er noe du anbefales å gjøre med jevne mellomrom, er et mareritt. Du presenteres for ørten ulike vinduer som må trykkes gjennom under ulike deler av installeringen, et usammenhengende design med dårlig oversatte tekster, innslag av kommandolinje samt stadige avbrudd og feil under oppdatering.

I tillegg er HP en av verstingene når det kommer til sprettopp-vinduer ellers i Windows, fra McAfee antivirus til påminnelser om å sende inn data for garantiordninger, beholde hjelpeverktøy i oppgavelinjen og lignende. Og både oppgavelinje og startmeny er full av betalte plasseringer du må bruke tid på å fjerne på den nye maskinen. Dette er med på å senke inntrykket.

Perfekte farger

Ved første øyekast virker Envy 13-panelet litt blast og kontrasten ikke helt på topp. Dette inntrykket holder seg også utover i testingen, men ikke døm det for raskt. For HP kontrer med høy lysstyrke og det som er blant de mest korrekte fargene vi ser på bærbare skjermer.

Hvitbalansen sitter nemlig som et skudd, og det samme gjelder de ofte neglisjerte grønn- og rødfargene. Så mens vi ikke på noen måte vil forsvare den lave kontrasten er jo det aller viktigste at fargene du ser på skjermen er de fargene innholdsprodusentene ønsker du skal se. Og det får du her.

Panelet er ellers av den blanke typen, men er langt mindre reflekterende enn panelet til Asus' ZenBook 13 og mange av Acers tilsvarende bærbare, for å nevne noen eksempler.

Se hvordan panelet er kalibrert her.

Skjermen er lyssterk og leverer nøyaktige farger, men vi savner høyere kontrast.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Akilleshælen er smal og lang

Da vi testet Envy x360 ga vi den ikke full pott på verken tastaturet eller pekeplaten. For all del, disse elementene gjorde da jobben, men flere konkurrenter opplevdes som mer gjennomførte.

Envy 13 er utstyrt med nøyaktig samme løsning som sin mer fleksible bror: taster med lang vandring og tydelig nedslag – men noe støy – samt en pekeplate som styrer dit du vil, men som dessverre er veldig smal.

Ved å plusse på prislappen med 40 prosent fra x360-modellen, og ikke gjøre noe med den smale pekeplaten eller støyen fra tastaturet, har HP gått i en liten felle. For plutselig konkurrerer de i en annen prisklasse, med samme eksterne kvaliteter som tidligere, og det fungerer ikke. Noe av det vi nå savner enda mer er et norsk tastaturoppsett, uten blant annet amerikansk retur-tast.

Envy 13 har amerikansk tastaturoppsett og felles nordiske tegn på tastene. Resultatet er litt så som så for en maskin til 14 000 kroner.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det kjipeste med Envy 13 er imidlertid den smale pekeplaten. Den bruker Microsofts egne Precision-drivere og er presis nok, men her vil du av og til stange fingeren din i kanten. Om du har brukt de store pekeplatene til Apple, Microsoft eller Huawei vil du garantert føle på trengselen særlig ved flerfingerbevegelser.

Her ser du størrelsen og fasongen på pekeplaten til en MacBook Air sammenlignet mot Hps Envy 13.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Noe vi har merket oss er at flere maskiner fra HP sliter med «slark» i pekeplata. Tenk: lager lyd og beveger på seg bare du «tapper» forsiktig på den. Vi har hatt to Envy 13-maskiner inn til denne testen, og pekeplaten føltes ulik på disse to. Det er ikke noe godt tegn, og ikke første gang vi merker oss.

Fingerskanneren ligger heldigvis utenfor pekeplaten slik at den ikke spiser mer av den kritiske plassen. Den har en relativt beskjeden størrelse, ligger slik til at du aldri kommer borti den utilsiktet, og fungerer ypperlig for å logge deg lynraskt inn i Windows uten passord. Snart får den etter all sannsynlighet flere muligheter også.

Som vi nevnte innledningsvis er den eneste store forskjellen mellom Envy x360 til 10.000 kroner og Envy 13 til 14.000 kroner på innsiden prosessoren. I førstnevnte finner du en AMD R7-3700U-prosessor med innebygget Vega-grafikkløsning, mens sistnevnte har en Intel 8565U-prosessor som støtter seg på en dedikert MX250-grafikkbrikke fra Nvidia.

Det aller første vi ser er at Intel-prosessoren i Envy 13 ikke når sitt fulle potensiale, slik som i tilfelle for Asus ZenBook S13 i grafen ovenfor.

Når vi sammenligner ytelsen direkte mot den rimeligere Envy x360, da basert på Cinebench 20-målinger som ikke vises i denne testen, kommer det frem at flerkjerneytelsen er helt identisk, men at den dyrere Intel-baserte Envy 13 drar fra på enkeltkjerneytelse med omtrent 18 prosent.

For deg som skal drive med prosessorintensive oppgaver er dermed Envy 13 er bedre valg enn Envy x360, men andre produsenter har jo som vi ser enda sprekere 13-/14-tommere i stallen enn dette.

Når vi ser på ytelsen i spill er det tydelig at denne varierer veldig fra applikasjon til applikasjon, men vi kan konkludere med at Envy 13 heller ikke er den kompakte bærbare som vil dra spillene dine raskest. HP må rett og slett være litt gniene på hvor mye strøm de lar MX250-brikken fra Nvidia hente, eller de har valgt en svakere utgave av denne.

Når det er sagt leverer Envy 13 omtrent 30 prosent høyere grafikkytelse enn den AMD-baserte Envy x360.

Uten en Thunderbolt 3-port har du ikke mulighet til å koble til en ekstern grafikkakselerator for å få bedre spillytelse, så her må du lære deg å leve med det du får eller velge noe sprekere.

Noe av det som overrasket oss under testingen var det lave støynivået. Dette er tydeligvis en av gevinstene HP har kunnet høste ved å velge en Intel-basert prosessor for Envy 13 fremfor en fra AMD. Til sammenligning målte vi omtrent fire desibel høyere støynivå hos Envy x360, og dette er merkbart uten hodetelefoner.

For Envy x360 skrøt vi av svært god batteritid, og mens vi ikke kan sammenligne direkte ettersom vi har gjort litt ulike målinger kan vi trygt slå fast at Envy 13 imponerer enda mer. Den byr på ikke mindre enn nesten 15 timer driftstid under videavspilling. Det er blant det beste vi har målt her hos oss noen gang.

Interessert i SSD-ytelsen? Sjekk den her.

Konklusjon

HP har igjen laget en maskin med god avveining mellom særpreg og minimalisme.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selv om Envy 13 er en maskin som tilby helt suveren batteritid, topp skjerm, masse lagring og minne, samt fin nok ytelse uten å støye, er det lite med maskinen som virkelig gir oss lyst på den. Vi synes dette er litt rart selv og kan ikke helt sette fingeren på hvorfor, men vi tror prisen har mye med saken å gjøre.

For 10 000 kroner virkelig skinte det av Envy x360. For 40 prosent mer penger holder det imidlertid ikke å levere kun bedre batteritid, lavere støy og en anelse bedre spillytelse.

For her mister du nettbrett- og tegnemulighetene 360-gradershengslen gir deg på en Envy x360, og i den prisklassen Envy 13 befinner seg savner vi særlig en større pekeplate og et mer støysvakt tastatur. Envy 13 lider nok også litt av at den ikke er best i klassen på noe annet enn batteritiden, men mest lider den av at den ikke gir nok insentiv til å velge seg selv fremfor den langt rimeligere og mer fleksible søsteren, Envy x360.

Og i den andre enden lurer sprekere maskiner som ZenBook S13 og MateBook 13.

Alternativ

HP Envy 13-AQ0007no
Bra

HP Envy 13-AQ0007no

Bra
sitatDyrere og mer begrensende enn hybriden Envy x360.

Fordeler

  • +
    Stilig design og god byggekvalitet
  • +
    Kan spilles på
  • +
    Støysvak
  • +
    Masse lagringsplass og minne
  • +
    Fingerpålogging
  • +
    Lyssterk og presis skjerm
  • +
    Godt tastatur
  • +
    Fantastisk batteritid
  • +
    Kill Switch for webkameraet

Ting å tenke på

  • Langt dyrere enn Envy x360
  • Ingen HDMI-port
  • Smal pekeplate
  • Prosessoren yter ikke maks
  • Noe støy fra tastaturet
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her