Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFitbit Flyer

Slik går det når Fitbit lager øreplugger

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Fitbit er mest kjent for å være den aller fremste leverandørene av aktivitetsarmbånd og –klokker, men med selskapets siste produktskred fikk vi også servert et par trådløse øreplugger. Møt Fitbit Flyer.

Det dreier seg altså om et helt standard par trådløse øreplugger med bånd over nakken, selv om Fitbit er glade i å fremheve at de støtter Fitbits nye løpecoaching direkte fra den nye Ionic-klokken. Det er imidlertid ikke noe Flyer-spesifikt med denne, altså kan du bruke hvilke som helst bluetooth-hodetelefoner og få det samme.

Et helt standard bluetooth-headset, altså. Spørsmålet er derfor om Fitbit kan bringe noe nytt til bords, med tanke på at prisen er satt til 1299 kroner veiledende.

Smart kabelmekanisme, men...

Tja, er vel vår mening. Det mest innovative med Flyer er muligens løsningen de har laget for å tilpasse kabelen til hodet ditt, med en enkel liten anordning som gjør det veldig enkelt å få kabelen akkurat så lang som du vil ha.

En annen ting vi ikke har sett før er utformingen på de små dingsene Fitbit bruker for å holde Flyer på plass i ørene. Disse er små vinger eller finner, og utgjør en ikke ubetydelig del av designet.

For oss virker det muligens som om design har gått litt foran funksjon akkurat her. Verken vinger eller finner passer nevneverdig godt i undertegnedes ører, til tross for at det følger med to størrelser av begge to.

Flyer her vist med finne-festet. Legg merke til hvordan det bøyes inn i øret.
Niklas Plikk, Tek.no

Det kan virke som om festeanordningen er plassert for langt ut på selve ørepluggen, og det gjør at de konsekvent må bøyes innover for å sitte der de skal. Det gjør igjen at pluggene bøyes utover og vekk fra øregangen, med det resultat at det er vanskelig å få dem til å sitte komfortabelt på plass - i alle fall over tid.

For å sitere en kollega som fikk i oppgave å sjekke hvor godt Flyer-pluggene passet i hans ører: "Hvordan i huleste er det meningen at disse skal passe?". Hans mening var at det var de minste finnene som passet best, men at ingen av dem helt hadde ønsket effekt. En annen kollega var ikke like skeptisk, og mente de satt godt, noe som er et godt bevis på at passform på slike ting er individuelt, og at du om mulig bør sjekke hvordan de sitter i butikken før du anskaffer disse.

Kabel som gnisser mot alt

Jeg har også en liten høne å plukke med ledningen Fitbit har valgt. De har gått for en tjukk, viklefri variant som sikkert hadde fungert godt til kablede hodetelefoner, men slik det er meningen at du skal ha på deg disse ørepluggene er den rett og slett ikke helt optimal.

Det følger med to par hver av vinger og finner, i tillegg til tre par silikonputer.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det gjelder spesielt om du forsøker å gjøre ledningen kortere. Kabelgummien har for eksempel veldig høy friksjon, så den setter seg fast i hud, jakkekrager og hva det skal være, og når du snur på hodet gjør det gjerne at kabelen holder deg litt igjen. Det er irriterende, og en grunn i seg selv til heller å velge et produkt med tynnere kabel og mindre friksjon.

Friksjonen gjør også at i alle fall undertegnede foretrekker å ikke bruke muligheten til å forkorte kabelen, både fordi den løsere passformen gjør at den ikke gnisser borti ting like mye, men også fordi den lange løkka som blir «til overs» er umulig å finne plass til om du har på deg jakke, slik du gjerne har på denne tiden av året. Kabelen har også en viss mikrofonstativeffekt, slik at alt den skraper borti kan høres gjennom ørepluggene.

Og bare for å klargjøre: Det er mulig å finne frem til en passform som gjør at Flyer sitter godt på plass, men det skulle altså mye prøving og feiling til før vi kom i nærheten. Da kan du faktisk også bruke dem til løping og annen trening uten større problemer.

Det følger bare med tre sett silikonputer i pakken, så om du vil ha skumputer må du ta sjansen på å bruke et sett som egentlig hører til andre øreplugger (om du har) eller kjøpe noe annet. For undertegnedes ører, som vanligvis sverger til den minste størrelsen som følger med, er nesten small-størrelsen til Fitbit fortsatt hakket for stor, men det går akkurat.

Relativt god lyd

Fjernkontrollen fungerer helt fint, men på-knappen av er av en eller annen grunn ikke en del av den.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Når du først får Fitbits øreplugger til å sitte på plass, låter de rimelig godt. Flyer har en treningsvennlig boost i bunnen av registeret, men uten at det går enormt mye utover detaljene i toppen.

Lydbildet fremstår imidlertid som litt lukket og trangt, men dette kan bedres noe med for eksempel en equalizer-innstilling som fremhever toppen mer. Med det på plass blir det både fyldig, velbalansert og faktisk ikke så rent lite «krispt» og veloppløst heller. Det er fortsatt litt å gå på når det gjelder luftighet og detaljnivå, men om hovedbruksområdet er trening er dette midt i blinken.

Fitbit Flyer låter totalt sett bedre enn mye vi har hørt i kategorien for trådløse øreplugger, og om de etter hvert beveger seg ned under tusenlappen hadde vi ikke vært helt avvisende til å gi dem en anbefaling. De er imidlertid ikke helt på nivå med noen av våre favoritter, som Jabra Sport Pulse og Sennheiser In-Ear Momentum.

God til samtaler

Kabelen former en lang og stiv løkke om du bruker mekanismen som gjør den kortere. Den kan være vanskelig å få til å jobbe sammen med en jaggekrage, for eksempel.
Niklas Plikk, Tek.no

Fjernkontrollen som sitter på ledningen under høyre øre fungerer også helt greit. Den har lett gjenkjennbare knapper med en nedsenkning for knappen i midten. På-knappen er imidlertid bitteliten og plassert oppå selve den høyre ørepluggen. Den er virkelig vanskelig å finne om du ikke har øynene på den.

Fitbit skryter ellers av doble mikrofoner for samtaler, og så vidt vi kan bedømme fungerer de godt. Fitbit opererer ikke med like heftig støyreduksjon på selve mikrofonene som de svært gode Sony-pluggene vi testet nylig, men det er ikke nødvendigvis negativt ifølge vår prøvekanin i andre enden, ettersom støyreduksjonen også medfører at stemmen kan høres en smule ullen ut. Dommen om Flyer var at vi fremstod som tydelige selv i bråkete Oslo-gater, selv om en del av støyen rundt også fulgte med. For undertegnede var det dessuten litt irriterende at Flyer tilsynelatende også slipper inn støy fra omgivelsene gjennom mikrofonene når du snakker i telefonen.

Batteritiden er oppgitt til seks timer, og det virker for oss å stemme greit. Kanskje er det også et litt konservativt anslag, i alle fall om vi skal tro batterimåleren på telefonen, mens seks timer plasserer uansett Fitbit Flyer helt i mellomsjiktet i klassen for trådløse øreplugger med nakkebånd. Vi oppdaterer testen om inntrykket skulle endre seg.

Flyer har også mindre problemer med forsinkelse i lyden om du ser video på telefonen (spesielt iPhone) enn mange andre trådløse produkter vi har testet. Helt perfekt er det fortsatt ikke, men godt nok til at du kan se på video uten at det blir veldig irriterende.

Konklusjon

Fitbit Flyer gjør mye bra, men holdes tilbake av en litt kjip kabelløsning.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Perfekte trådløse øreplugger skal bare være der uten at du trenger å tenke på dem i det hele tatt. Slik er dessverre ikke Fitbit Flyer.

Det er rett og slett litt for mye fikling for å få dem til å sitte akkurat slik vi vil, og selv da er ikke de innoverbøyde finnene som holder dem på plass helt optimale, i tillegg til at kabelen henger seg fast i alt mulig rart om den ikke får henge helt fritt. Det gjør at det er vanskelig å komme med noen helhjertet anbefaling av disse.

Når det er sagt, så låter de ganske bra, og det er også lite annet å trekke nevneverdig for. Batteritiden er grei, de fungerer godt til samtaler og ser relativt bra ut. Til prisen Fitbit vil ha er det imidlertid ingen mangel på gode alternativer, og noen av dem gjør også mer enn bare å spille musikk.

Vårt fremste råd hvis du gjerne vil ha disse: Sjekk dem ut i butikken først.

Gode alternativer til Fitbit Flyer

FitBit Flyer
Bra

FitBit Flyer

Bra
sitatFitbits første forsøk på øreplugger har god lyd, men kabelen er et minus

Fordeler

  • +
    Relativt god lyd
  • +
    Stilig design
  • +
    God samtalekvalitet

Ting å tenke på

  • Stiv gummiledning som setter fast i alt
  • Mangler litt detaljer i toppen
  • Merkelig utforming av ørevingene
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her