Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDell XPS 13 (2018)

Stadig farligere Mac-utfordrer

Her fant vi bare småtteri å klage på.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Etter at Apple ga sin MacBook Pro et slankere men mer støyende tastatur, en stort sett unyttig berøringsstripe, færre tilkoblingsporter og en enda høyere pris, har markedet for eksklusive og høytytende ultrabærbare åpnet seg mer opp for andre lykkesøkende konkurrenter.

Rivaliseringen i toppsjiktet for bærbare maskiner er nemlig på sitt skarpeste på lang tid, og vi har den siste tiden sett en strøm av utfordrere. Et knippe av de som må nevnes er HPs ekslusive Spectre x360, Lenovos smidige Yoga 920, Microsofts nettbrett-killer Surface Book 2 og selvsagt Dells XPS 13, som vi har tatt en kikk på i dag.

I likhet med de fleste konkurrenter den siste tiden har også XPS 13 kommet i en oppdatert utgave, utrustet med Intels siste generasjon prosessorer. Her er antall prosessorkjerner doblet, fra to i forrige generasjon til fire, noe som skal resultere i langt høyere ytelse.

OBS! Vi har testet en toppspesifisert XPS 13-konfigurasjon til omtrent 19 500 kroner, men XPS 13 er tilgjengelig i flere andre konfigurasjoner fra 14 500 kroner. Da med noe svakere prosessor, mindre minne og lagring samt en vanlig Full HD-skjerm.

Det solide designet vi kjenner og liker

Dells XPS 13 var den første maskinen med en nesten ikke-eksisterende skjermramme tilbake i 2016.

Ikke bare fikk den fem millimeter tynne rammen skjermen til å se større ut, men den lot samtidig Dell redusere størrelsen på hele maskinen slik at den i 2018 fortsatt er blant de mest kompakte 13-tommerne på markedet.

XPS 13 er ikke blant de tynneste maskinene på markedet, men det gjør det mulig å få på plass et godt tastatur og lang batteridriftstid.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Huaweis nye MateBook Pro X ser ut til å bli en svært skummel konkurrent, men MacBook Pros skjermramme er for eksempel nesten dobbelt så tykk, selv etter dens siste slankeoperasjon for halvannet år siden.

Med en nær ikke-eksisterende skjermramme oppstår det likevel noen utfordringer når det kommer til plasseringen av kamera og andre sensorer. Mens Dell forrige gang valgte å plassere kameraet nedre i venstre hjørne er det nå sentrert. Det hjelper noe, men eliminerer ikke hovedproblemet som er at det oppovervinklede kameraet får det til å virke som om du rager flere meter over dem du snakker med, i tillegg til at det sikter rett opp i nesen din.

Slik ser det ut når du bruker kameraet. Ansiktsgjenkjenningen fungerer likevel godt, men du kommer nok til å måtte la kameraet bli kjent med hakepartiet ditt før det fungerer knirkefritt.

Den spesielle vinkelen gjør det vanskelig å få til en naturlig samtale, med blikkontakt, så om videosamtaler er noe du har ofte er ikke XPS 13 noe for deg i det hele tatt. Til nød fungerer kameraet for å vise frem ting, eller til å logge inn i Windows.

Windows Hello-støtte er nemlig på plass og du gis anledning til å logge inn både ved hjelp av ansiktspålogging via kameraet og IR-sensorene i skjermen, eller gjennom fingeravtrykk via en leser i på-knappen.

Vi brukte begge løsninger med stort hell, men vi får legge til at ansiktspåloggingen trengte noen runder med konfigurasjon før den konsistent kjente igjen ansiktet fra den rare vinkelen.

Kameraet er plassert i bunn av skjermen, sammen med to IR-sensorer som brukes for ansiktspåloggingen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
På innsiden er maskinen stivet opp av et lag karbonfiber heller enn aluminium, som vi finner plenty av på utsiden. Det gir et barskere uttrykk enn mange andre maskiner i toppklassen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Rent designmessig holder XPS 13 på det litt røffe utseendet vi kjenner og liker fra forgjengerne. Det sorte båndet som omkranser maskinen når den er lukket gir deg et lite hint om hva som skjuler seg på innsiden, men det er ikke før du åpner lokket du ser at den lette minimalistiske og elegante aluminiumen er kastet til fordel for en mørk overflate av karbonfiber inni.

Karbonfiberen føles varmere, mykere og ikke minst mer behagelig enn aluminium for håndbakene dine, takket være det som må være et tynt lag silikon på toppen. Det skal nevnes at overflatebehandlingen fører til at fingermerker kommer noe bedre til syne på XPS 13 enn andre maskiner, men noe stort problem er det ikke, og vi liker det litt tøffere uttrykket karbonfiberen gir i forhold til mer «jålete» maskiner.

Strålende skjerm

Lyssterk, høyoppløst, skarp og fargesterk er alle egenskaper som beskriver Dells XPS 13-skjerm på en god måte. Fargemålingene våre (se målingen her!) forteller oss dessuten at det er et ganske presist IPS-panel som passer godt for deg som behandler bilder eller video. For oss som ikke gjør det, sørger skjermen simpelthen for at nettsider, bakgrunnsbilder og navigasjon rundt i Windows føles ekstra levende.

Vår konfigurasjon kommer med et svært høyoppløst panel med 3840 x 2160 piksler, men fra tidligere tester vet vi at også modellene med et vanlig Full HD-panel oppleves som veldig gode. For, selv om det er fint med et høyoppløst panel føles det absolutt ikke som noen nødvendighet, all den tid vi snakker om størrelser på 13 tommer, hvor vi selv med Full HD-oppløsning ikke kan skilne ut enkeltpiksler fra normal sitteavstand.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Takket være den høye lysstyrken er problemer med refleksjoner av andre lysskilder i den blanke skjermen minimale, og også innsynsvinkelen er god. Faktisk vil vi si at det bare er Apples MacBook Pro og Huaweis MateBook X som kan levere en bedre gjennomført skjerm.

XPS 13 kommer med en berøringsvennlig skjerm, og selv om vi ikke helt ser poenget med dette for maskiner uten hybrid-funksjonalitet hvor du kan snu eller ta av skjermen, så fungerer i alle fall berøringen svært godt. Berøringsfunksjonen brukte vi under testingen mest til å forstørre eller rulle nedover nettsider og bla mellom bilder. Skjermen skal være motstandsdyktig mot riper takket være Gorilla Glass 4, som strekker seg fra hjørne til hjørne.

God å jobbe med

Tastaturet byr på lang vandring. På-knappen har en innebygget fingerleser som er integrert med Windows Hello.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dell prøver ikke å lage den aller tynneste bærbare, og takk for det. Det betyr nemlig at de har plass til et godt tastatur, noe stadig flere konkurrenter faller for fristelsen til å fire på kvaliteten til. Her får du taster med 1,3 millimeter vandring og god demping, kombinert med en ganske kontant følelse. Det er ikke det aller mest støysvake tastaturet, men vi mener like fullt det hører hjemme helt i toppsjiktet blant dagens bærbare 13-tommere.

Tastene er belyste av hvite LED-lys og vi liker at F-tastene i toppen er satt opp til styre media du spiller av uten behov for å holde inne Fn-tasten samtidig.

NB: Vi har testet maskinen med amerikansk tastaturoppsett, og kan derfor ikke mene noe om plasseringen av taster og lignende.

Pekeplaten er på sin side presis og jevn, og flerfingerbevegelser fungerer strålende, være seg om vi forsøker oss på forstørring eller forminsking av nettsider, rulling eller panorering.

Dells XPS 13 har som de fleste andre 2018-bærbare fått Intels 8. generasjon prosessorer, kalt Kaby Lake Refresh, innabords. Her er den store nyheten at antallet prosessorkjerner øker fra to i forrige generasjon, til fire, og dette faktisk det største ytelsesløftet bærbare har fått på mange år.

Dells XPS-maskiner fås med enten en Intel Core i5-8250U- eller Intel Core i7-8550U-prosessor. Vi har testet maskinen med den kraftigste prosessoren, og både ytelsen til vår testmaskin og omtrentlig ytelse for en maskin med den litt svakere prosessoren kan du se i grafen overfor.

I alle tidligere tester av bærbare med en 8. generasjon Kaby Lake Refresh-prosessor har vi klaget over at ytelsen synker betydelig straks maskinene blir en anelse varme, og dette har vi også fanget opp i ytelsesgrafene våre. Men, som vi ser yter Dells XPS med i7-8550U jevnt over en del bedre enn konkurrentenes maskiner med samme prosessor. Overrasket? Vel, dette skyldes rett og slett at Dell prioriterer ytelse over andre egenskaper.

Blant annet lar de prosessoren nå en basehastighet på 2 GHz om temperaturen tillater det, der andre aktører setter bremsene på ved 1,8 GHz. Og, som vi ser i en graf litt lenger ned, er ikke temperatur noe problem for XPS 13, så prosessoren får jobbe med høy hastighet lenger enn i andre maskiner. Da går selvsagt oppgavene du setter den til raskere unna.

Der prosessorintensive oppgaver går mye raskere enn tidligere med fire i stedet for to kjerner har ikke Intel gjort noe særlig for å øke ytelsen til den integrerte grafikkbrikken sin.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er leit, for maskiner som nærmer seg en prislapp på 20 000 kroner burde kunne brukes til mer enn jobboppgaver.

Om spill er noe du vil pusle med bør du altså se deg om etter en annen kandidat, og da en maskin med dedikert Nvidia-grafikk eller som i det minste har Intels kraftigste integrerte grafikkløsning innabords under navnet Iris.

Sistnevnte er det imidlertid i hovedsak Apples MacBook Pro-maskiner som tar i bruk.

En syltynn bærbar med Thunderbolt 3-port kan bli en spillversting:
Alt den trenger er HPs Omen Accelerator »

Batteridriftstiden har vi målt til i overkant av ti timer. Det er ikke så godt som Lenovos Yoga 920, men sammen med Microsofts Surface-bærbare er jo denne også i en særklasse. Over ti timer brukstid er uansett godt levert, og betyr at du kan ha glede av maskinen en hel arbeidsdag uten å bekymre deg for om du er i nærheten av strømuttak eller hvor du kan skaffe en lader om du glemmer den. Ekstrapoeng deles ut for opplading via Thunderbolt/USB Type-C-porten fremfor en proprietær løsning, så etter hvert som denne standarden brer om seg vil det være like enkelt å låne en lader av sidemannen eller kollegaen som å låne en USB- eller HDMI-kabel i dag.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har allerede slått fast at prosessorytelsen er skikkelig god, noe blant annet ganske aggressiv kjøling skal ha sin del av æren for. Den høye ytelsen kommer likevel til en pris, og det er som vi hintet litt til at du må tåle et litt høyt støynivå når maskinen jobber som verst.

Heldigvis er det snakk om relativt lavfrekvent støy, og problemet med høyfrekvent elektronisk støy som har hjemsøkt begge tidligere XPS 13-modeller vi har testet virker å være en saga blott. Viftesuset roer seg også helt ned og forsvinner når du bruker maskinen til å sysle på nettsider, skrive, se videoer og lignende.

Før vi går løs på oppsummeringen er det verdt å nevne at den PCIe-baserte M.2-SSD-en du lagrer alle filene dine på er rask til å lese data, men noe treg til å skrive dem. (Se målingen her!) Det betyr at lagringsløsningen kan bli en flaskehals når du installerer programmer eller kopierer mange små eller store filer.

Konklusjon

Dells oppdaterte XPS 13 er ganske dyr der den strekker seg fra omtrent 14 500 kroner opp til 19 500 kroner for vår testkonfigurasjon. Prisen alene gjør sitt til at mange forståelig nok faller av bare her, men går de glipp av noe?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mens det finnes alternativer der ute – som vi også lister opp like under – står i alle fall XPS 13 ut fra konkurrentene med sitt røffe karbonfiberdesign, knallsterke ytelse, nær ikke-eksisterende skjermramme og gode bildekvalitet.

På toppen av dette får du et tastatur fingrene dine vil takke deg for, med lang vandring og god demping, samt en jevn og presis pekeplate. Den vil dessuten holde deg med selskap i vel over 10 timer før batteriet sier god natt.

Om du da kan se bort fra at XPS 13, takket være det klossete plasserte kameraet, er en håpløs maskin å holde videosamtaler fra, samt at maskinen støyer en del under last, bør den være en het kandidat som din nye følgesvenn.

Gode alternativer til Dell XPS 13

Dell XPS 13 9370 (3RG7Y)
Meget bra

Dell XPS 13 9370 (3RG7Y)

Meget bra
sitatEt solid, stilig og kompakt arbeidsjern.

Fordeler

  • +
    Skarp og lysskarp skjerm
  • +
    Veldig gode taster
  • +
    Jevn og presis pekeplate
  • +
    Solid byggekvalitet
  • +
    Stilig design
  • +
    USB Type-C til USB 3-adapter medfølger
  • +
    Minnekortleser
  • +
    God batteridriftstid
  • +
    Svært høy prosessorytelse

Ting å tenke på

  • Dyr
  • En del støy under last
  • Ingen tradisjonelle USB 3-porter
  • Svak grafikkytelse
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her