Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBose Sleepbuds

Sliter du med å sove? Boses Sleepbuds kan være redningen

Men det koster å sove godt.

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Idéen for produktet vi i dag har til test høres egentlig ut som en slags kapitalist-drøm:

Lag små plastøreplugger som kan spille lavkvalitetsstøy i noen timer av gangen, pakk det inn i et noenlunde lekkert etui og selg det til godtroende kunder for 3000 kroner stykket.

Det er kort fortalt det du har med Bose Sleepbuds om du fjerner laget med markedsføringsstøy og ser på det rent tekniske her.

Bose ville ikke engang levere oss et sett til test tross gjentatte forespørsler, så vi endte opp med å låne ett fra Elkjøp.

Selve ørepluggene minner om andre helt trådløse øreplugger vi har sett i det siste, bare forminsket og gjort så små som mulig. Tre størrelser av Boses StayHear-vinger følger med, og resultatet er egentlig omtrent så kompakt og diskré som vi skulle ønsket alle slike trådløse øreplugger var. Aberet er bare at Sleepbuds ikke kan spille musikk i det hele tatt.

Produserer hvit støy

Innholdet i esken: Sleepbuds med etui, to ekstra par puter/vinger, ladekabel og bæreveske.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hensikten med ørepluggene er som navnet antyder å hjelpe deg med å sove, og det forsøker man å gjøre ved å «maskere» støy ved hjelp av lyder som spiller i øret ved innsovning og hele natten, om du så ønsker.

I Bose-appen kan du velge mellom en rekke ulike lyder, fra regnskur til fossefall, viftesus og leirbål.

Om du er av typen som sovner så fort du setter rumpa i et flysete, kan du også velge flykabin (grøss). Ved oppsett ga appen oss for øvrig beskjed om at det var mulig å laste ned flere lyder fra menyen, men denne muligheten fant vi først ikke.

I en senere oppdatering er det heldigvis dukket opp flere lyder i biblioteket til Bose. Vær imidlertid oppmerksom på at det tar en liten evighet å overføre hver ny lyd til pluggene. Fra en halvtime til flere timer, advarer Bose-appen, og vi opplevde at det tok en drøy time.

Det er irriterende, men samtidig er det en fordel at du kan bruke pluggene som vanlig mens overføringen skjer. Dermed kan du sette i gang overføringen av en ny lyd før du legger deg for kvelden, og så er den på plass til neste morgen. Totalt er det nå tilgjengelig cirka 20 lyder, inkludert de som originalt var lastet inn.

Et utvalg av lydene du kan velge. Den som bare heter «ro» er rolig musikk. Ellers finnes også regnskur, bølger og vifter, blant annet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Siden det er Bose vi snakker om, må vi også presisere at Sleepbuds ikke har noen form for aktiv støydemping ombord. Det er altså bare maskering av støy, ikke elektronisk demping.

Tilkoblingen gjøres med bluetooth, og opplevdes stort sett som uproblematisk. Pluggene er også pålitelige når det gjelder å koble seg til automatisk når du tar dem ut av etuiet, selv om vi ved minst én anledning har opplevd at appen tilsynelatende «glemmer» pluggene, og krever at vi setter dem tilbake i etuiet med ladekabelen plugget i før vi tar dem ut igjen.

Etuiet er for øvrig pent og føles både påkostet og gjennomtenkt, med magneter innvendig og lysdioder som forteller deg om ladestatus og hvorvidt du har satt inn pluggene riktig. Et gummibelegg i bunnen sørger for at etuiet ikke glir så lett unna om du febrilsk leter etter det i mørket på nattbordet, og skyvelokket har akkurat riktig mengde motstand til at det føles smidig, men ikke slarkete.

Her har Bose gjort en god jobb – selv om det iblant kan være å få magnetene til å møtes på riktig måte, slik at du er sikker på at pluggene faktisk lader.

Om man tar av øreputer og vinger, ser man hvor kompakte Sleepbuds faktisk er. Her sammenliknet med Master & Dynamic MW07, som er et vanlig par musikkspillende øreplugger.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Fungerer – til dels

Etuiet har små lysdioder som forteller om ladestatus. Etuiet i seg selv er også av høy kvalitet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hva så med selve hovedformålet, nemlig sovingen? Undertegnede er notorisk avhengig av stille omgivelser når jeg skal sove, og sover vanligvis med øreplugger av skum. Å bytte ut stillhet med støy hørtes på forhånd ut som noe som ville gjøre det svært vanskelig å sovne, men i realiteten fungerer det faktisk ikke så verst.

Jeg kjenner også til mange som ikke utstår å sove med plugger dyttet inn i ørekanalen, og for dem vil sannsynligvis Sleepbuds være et noenlunde attraktivt alternativ. Som Boses andre øreplugger går nemlig ikke disse helt inn i ørekanalen, bare delvis.

Innsovningsstillingen min er imidlertid på magen, med øret på puta. Og dessverre er fortsatt Sleepbuds litt for store til å være umerkbare i øret. De er også såpass harde at de rett og slett blir ukomfortable å ha på gjennom en hel natt, uansett om jeg ligger på øret eller ei. Det er også vanskelig å finne en stilling som gjør at lyden spilles av noenlunde jevnt i begge ørene, da det å ligge på øret gjerne gjør at den ene pluggen skyves litt vekk fra selve øreåpningen.

Selve pluggene er svært små og kompakte.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Utvalget av lyder er greit, men de fleste av dem består av fire-fem sekunder lange sløyfer som svært lett gjenkjennes av hjernen når de spiller om og om igjen. Det er i alle fall for meg veldig forstyrrende, spesielt om jeg ikke er kjempetrøtt når jeg kryper til køys, og virker som et nærmest latterlig minus på et produkt til flerfoldige tusenlapper.

Som nevnt dekker heller ikke Sleepbuds over lyder med andre verktøy enn den hvite støyen, og om du ikke skrur opp volumet veldig høyt vil derfor ujevne lyder fra omgivelsene fortsatt slippe gjennom. Har du en samboer som har for å vane å romstere på kjøkkenet mens du forsøker å sove i rommet ved siden av, vil du nok sove bedre med vanlige skumplugger til en tier.

Samtidig er nok dette også en kvalitet en del vil sette pris på, og når det er sagt, så sovnet jeg faktisk helt fint med Sleepbuds i ørene et par netter, da akkompagnert av regnskur-lydene.

Holder lenge

Batterilevetiden er oppgitt til 16 timer på én lading, som betyr at du sannsynligvis kommer deg gjennom to netter før du er tvunget til å sette dem tilbake i etuiet igjen. Etuiet inneholder også nok strøm til å lade pluggene én ekstra gang, så totalt bør du kunne få ut rundt 32 timer med bruk.

Om du ikke har behov for lyd i ørene til annet enn selve innsovningen, kan du også definere hvor lenge du vil at pluggene skal spille før de skrur seg av. Minste varighet er en time, så i teorien kan du bruke dem i ukevis uten å lade, selv om de nok bruker noe strøm også i standbymodus.

Batterilevetiden er egentlig det mest imponerende med hele Sleepbuds-produktet. Til så bittesmå plugger å være, så holder de lenge uten å lade. Samtidig må man selvfølgelig ta med i vurderingen at det de gjør ikke akkurat er veldig strømkrevende: Spille det som presumptivt er lokalt lagrede filer med lavkvalitetslyd på lavt volum.

Boses Sleepbuds kan nok hjelpe enkelte med å sove, men testeren går nok tilbake til skumplugger heller enn å bruke 3000 kroner på disse.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Om du er av typen som synes det fungerer greit med helt vanlige skumplugger til noen tiere, så har du sikkert falt av lasset her for lenge siden.

For dem som liker å sovne til noen form for lyd, og dem er det forsåvidt mange av, så er det nok mer å hente her, noe vi også fikk demonstrert via nyhetssjef Niklas' bedre halvdel (se Niklas' mening i boksen over), som absolutt opplevde at Sleepbuds gjorde det enklere å dekke over pusting og snorking.

Undertegnede var kanskje ikke helt like begeistret. Jeg skulle først og fremst ha ønsket at selve pluggene var enten hakket mindre eller noe mykere i utformingen, slik at det konsekvent gikk an å sove med øret mot puta på en ordentlig måte.

Alt i alt er det nok søvnhjelp å hente her, men prisen står rett og slett ikke til hva du får. Det hele koker ned til hva potensielt bedre søvn er verdt. Sånn sett er kanskje ikke 3000 kroner avskrekkende.

Bose Sleepbuds
Bra

Bose Sleepbuds

Bra
sitatBedre søvn på Boses måte er en svindyr fornøyelse.

Fordeler

  • +
    God batterilevetid
  • +
    Går ikke fullstendig inn i øret
  • +
    Pent etui

Ting å tenke på

  • Ikke komfortable å ha i lenge
  • Kan ikke spille musikk
  • Lydene spilles i veldig korte sløyfer
  • Ekstremt kostbare ut fra hvor lite de kan gjøre
  • Ingen aktiv støydemping
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her