Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBang & Olufsen Beoplay E8 2.0

Danskene har oppgradert toppmodellen, og resultatet er akkurat som forventet

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Bang & Olufsens Beoplay E8 har vært blant de best-låtende trådløse ørepluggene helt siden de ble lansert på høsten 2017. Nå har Bang & Olufsen lansert en oppdatert versjon, rett og slett kalt E8 2.0.

Nyhetene er ikke veldig mange, så det er fort gjort å oppsummere:

  • Etuiet har fått støtte for trådløs lading med Qi-standarden.
  • Designet på etuiet er endret, med en litt mer rektangulær form. Etuiet har også fått et børstet aluminiumspanel innvendig, en rent estetisk oppgradering.
  • Batteriet i etuiet er gjort større. Det huser nå tre ekstra ladinger, mot to tidligere. Det øker den totale batteritiden fra 12 til 16 timer, men selve pluggene holder fortsatt bare rundt fire timer på én lading.
  • Nye farger.

Siden vi allerede har gjort en grundig test av den første E8-versjonen, kommer vi til å fatte oss litt mer i korthet denne gangen.

Større etui enn før

Det nye etuiet har fått en aluminiumsplate innvendig. Magneter gjør at pluggene enkelt klikker på plass.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

La oss ta etuiet først, siden det er det som har sett de største endringene fra den første versjonen. Det pene skinntrekket er fortsatt her, og den nye blåfargen er rett og slett lekker. Den børstede aluminiumsplata som er lagt til på innsiden øker dessuten «premium»-følelsen enda et par hakk. Den lille bæreløkka fra sist er imidlertid fjernet i den nye utgaven, uten at det egentlig er noe savn.

Det skal selvfølgelig også sies at E8 2.0-etuiet er betraktelig større enn for eksempel Apples Airpods-etui, og spesielt gjør det faktum at det er nesten dobbelt så høyt at Bang & Olufsen-etuiet er betraktelig vanskeligere å få plass til en trang jeanslomme, for eksempel.

Trådløs lading er altså på plass, mens det er USB-C som tar seg av «vanlig lading». Å lade til fullt tar henholdsvis tre timer trådløst og rundt to timer med kabel, og å lade selve ørepluggene tar to timer i etuiet. 20 minutters lading gir rundt en times avspilling.

Etuiet har for øvrig tre små lysdioder bak som forteller noe om hvor mye batteri som gjenstår, men vi savner en stemme som forteller oss hvor mye batteri som finnes i ørepluggene når vi skrur dem på og plasserer dem i øret.

E8 2.0 bruker USB-C til lading. Ved siden av porten sitter tre små lysdioder som forteller noe om ladestatusen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Samme design på pluggene

Pluggene er også utformet likt som tidligere. Det betyr at de er relativt store og ikke akkurat de mest diskré, men det lekre designet kompenserer noe. To små touchpaneler utvendig tar seg av kontrollfunksjonene, og i motsetning til mange andre «true wireless»-produkter skrur disse ørepluggene seg ikke på automatisk når du tar dem ut av etuiet. Når du tar dem ut av eska og skrur på dem på for første gang går de imidlertid rett i paringsmodus, og ellers aktiverer du paringsmodus ved å holde inne begge touchpanelene samtidig i minst fem sekunder.

Bang & Olufsen-appen gir deg tilgang til å justere blant annet mengden lyd ørepluggene skal slippe gjennom. Equalizeren er også praktisk og enkel å bruke.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ellers er kontrollfunksjonene omtrent slik vi forventer. Ett tapp setter musikken på pause eller starter den igjen, to tapp på den høyre og venstre pluggen går henholdsvis en låt frem og tilbake, mens å holde inne til høyre eller venstre skrur volumet henholdsvis opp og ned. E8 har også en såkalt «ambient»-funksjon som aktiveres ved å trykke én gang på den venstre ørepluggen.

Da pauses musikken og de utvendige mikrofonene aktiveres, slik at du kan høre omgivelsene selv om du har pluggene i ørene. Det fungerer fint, men din egen stemme blir gjengitt ganske robotaktig, så om du har planer om å føre en samtale kan det nok være bedre å rett og slett ta pluggene ut.

Kontrollfunksjonene på E8 2.0 krever utvilsomt en viss tilvenning, men etter et par dager sitter det greit i fingrene, er vår erfaring.

Pluggene sitter stort sett godt på plass i øret, men vektfordelingen er slik at de drar litt ut fra ørene, som igjen fører til at vi må justere på dem iblant. Siden de ikke har noen form for vinger eller annen mekanisme til å holde dem på plass er du også avhengig av å finne øreputer som passer perfekt, men det følger i alle fall med fire størrelser gummiputer i esken, i tillegg til et sett skumputer.

E8 er ikke akkurat de minste og mest diskré trådløse ørepluggene vi har sett.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Fortsatt lyd i toppklasse

Lydmessig er det såvidt vi vet ikke gjort noen endringer fra sist, og det betyr at E8 2.0 fortsatt er helt der oppe med de aller beste hva gjelder lydkvalitet i helt trådløse øreplugger. Siden vi testet førsteutgaven har vi imidlertid rukket å få Sennheisers Momentum True Wireless på markedet, og vi vil nok si at vi vil rangere dem noen små hakk over rent lydmessig.

Sennheiserne låter litt mer naturlige og er mer behagelige å lytte til over tid, mens E8 fortsatt tenderer litt mot å bli litt i overkant pågående i diskanten. Dette kan riktignok til en viss grad rettes på i Bang & Olufsen-appen, som byr på sin etter hvert velkjente ToneTouch-equalizer hvor du bare flytter et punkt rundt i et rutenett for å justere lydgjengivelsen slik du vil.

E8 er ellers imponerende dynamiske, åpne og ikke minst hardtslående i bassen. Det er rett og slett mye moro å hente her, og med unntak av Sennheiserne kommer vi ikke på noen andre som kan konkurrere med disse to når det gjelder lyd.

For å sitere kollega Ole Henrik Johansen fra testen av den første E8-generasjonen: – E8 har arvet mange av lydegenskapene fra selskapets H-serie. En serie som topper to av våre kategorier av hodetelefoner. Med andre ord lydkvalitet av høyeste rang.

Det nye E8-etuiet er betraktelig større enn Apples Airpods-etui.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

To minuser

Vi må imidlertid også nevne to områder som er potensielt ganske store irritasjonsmomenter med E8 2.0. Først og fremst sliter de med en ganske markant forsinkelse i lyden mens du ser video eller spiller spill på mobilen – i alle fall når de er parret med en Apple-telefon.

På iOS tar det iblant nesten et halvsekund fra munnen på skjermen beveger seg til du hører stemmen i ørene, og det er altfor mye. Dette er ærlig talt et problem vi trodde vi nærmet oss å være forbi, men slik er det altså tilsynelatende ikke. Problemet er riktignok betydelig mindre på Android, men det er definitivt verdt å ta med i betraktningen.

Det andre problemet er samtalekvaliteten. I vår ende er det helt fint (og med lyd i begge ører, ikke minst!), men motparten sliter veldig med å høre hva vi sier om det bare er litt støy rundt oss.

E8 makter rett og slett ikke å isolere bort omgivelsesstøyen på en måte som gjør at stemmen vår bærer gjennom til andre siden, og det gjør dem nærmest ubrukelige til å føre samtaler med om du ikke befinner deg i helt stille omgivelser innendørs.

Apples Airpods ser merkelige ut for en grunn, og det er nettopp denne: Med mikrofonen mye nærmere munnen er det mye enklere å faktisk kunne bruke ørepluggene også til samtaler.

Konklusjon

Bang & Olufsen gjør seg fortsatt ikke bort med E8 2.0.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Bang & Olufsen er ikke akkurat kjent for å levere rimelige produkter, og det er heller ikke tilfelle med E8 2.0. Rundt 3250 kroner må du i skrivende stund ut med for disse ørepluggene.

Det du får er imidlertid øreplugger helt i toppsjiktet, spesielt hva gjelder lydkvalitet og design. Vi hadde kanskje satt pris på om selve pluggene var litt mindre, men de er i det minste relativt pene å se på. 2.0-versjonen bringer dessuten med seg trådløs lading, litt større batteri og et hakket mer påkostet etui.

Dårlig synkronisering mellom lyd og video, spesielt på iOS, og laber samtalekvalitet trekker imidlertid ned.

Dette, sammen med at det har skjedd en god del i dette markedet siden førsteutgaven ble lansert, gjør også at vi setter en lavere karakter enn sist.

Bang & Olufsen Beoplay E8 2.0
Meget bra

Bang & Olufsen Beoplay E8 2.0

Meget bra
sitatTopp lyd, men Beoplay E8 har også enkelte små irritasjonsmomenter.

Fordeler

  • +
    Lyd helt i toppklasse i denne kategorien
  • +
    Pent design, lekkert etui
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Ganske god komfort og passform

Ting å tenke på

  • Sliter med synkronisering av lyd og video
  • Litt vel skarp diskant innimellom
  • Laber samtalekvalitet
  • Etuiet er ganske stort og vil bule i lomma
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her