Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Zenfone 4

Asus Zenfone 4 gjør veldig mye riktig

Fortsetter ferden inn i det norske markedet.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Kort om Asus Zenfone 4

Om noen nevner merkevaren «Asus», er neppe mobiltelefoner det første du som nordmann vil tenke på. Mest sannsynlig er det derimot bærbare datamaskiner, spinnville dataskjermer eller grafikkort som først kommer frem fra husken.

For et par måneder siden kastet imidlertid taiwanerne seg hodestups ut på det norske markedet, med den strålende Asus Zenfone Zoom S. Foruten prosessoren var dette for alle formål en toppmodell å regne, og spesielt design- og bruksmessig imponerte den.

I dag er det en svært lignende telefon vi skal presentere: hils på Asus Zenfone 4.

Hvorfor de to ligner på hverandre, spør du? Vel, først og fremst fordi de på innsiden har nokså like spesifikasjoner – og dessuten har nøyaktig like stor og like høyoppløst skjerm.

Skjønt, «høyoppløst» kan kanskje diskuteres; det er tross alt snakk om «bare» 1 920 x 1 080 piksler fordelt utover 5,5 tommer. Likevel er dette mer enn nok til at skjermen for ethvert dagligdags formål fremstår sylskarp. Bare unngå å stappe telefonen inn i en VR-brille, så slipper du nok å tenke nevneverdig over mangelen på QHD-oppløsning.

Skjermen er også helt ålreit på både farger og kontrast, men sett mot OLED-panelet i Zenfone Zoom S kan det selvsagt ikke måle seg. IPS-skjermen har imidlertid noe høyere lysstyrke, så ikke alt er verre.

Noe annet Zenfone 4 har, som Zenfone Zoom S ikke har, er stereohøyttalere. Disse låter relativt ålreit, og fungerer fint til en Netflix-episode eller to. Men til ren musikklytting finnes det bedre telefoner der ute. Plugger du imidlertid inn hodetelefoner, får du ålreit lyd ut – og mulighet til å tilpasse til romlyd med DTS:X-støtte.

Seiersrunde nr. 1 – Kameraene

Men hvor er det egentlig Zenfone 4 virkelig briljerer? Vel, det er på to områder i hvert fall undertegnede vurderer ganske tungt ved et mobilkjøp: kamera og design.

Vidvinkelkameraet tar imponerende bilder, selv om eksponeringen kanskje var litt i underkant akkurat her.

La oss starte med det første: på baksiden av telefonen sitter det ikke bare ett, men to, kameraer. Hovedkameraet har lav blenderåpning på f/1.8, Dual Pixel-teknologi og – ikke minst – optisk stabilisering. Dette betyr kort og godt at du får svært gode bilder både generelt og, kanskje viktigst, i dunkle lysforhold.

Hovedkameraet er godt i utfordrende lys.

For ordens skyld: Dual Pixel er en teknologi vi først stiftet bekjentskap med i Samsungs Galaxy S7-generasjon, og som siden har gjort sitt inntog i modeller som HTC U11, Motorola Moto G5 Plus og den senere Galaxy S8. Alle sammen noen av markedets ubestridt beste kameramobiler. Det vanlige blendertallet i disse løsningene har vært f/1.7, så Asus har altså spart et par kronasjer på glasset i optikken her.

Kameraet er likevel svært godt. Det samme gjelder vidvinkelkameraet, som i god belysning gjør akkurat det du ønsker og forventer. Til landskaps- og bybilder er dette helt ypperlig, eller hvis du skal ha bilder av hele vennegjengen uten å måtte gå flere titalls meter bakover (you social person, you!). Bruksområdet er litt begrenset, dog: i dunklere omgivelser må det gi tapt.

Det samme må frontkameraet, som også sliter litt med motlys og mer støy enn vi skulle ønske. I likhet med begge hovedkameraene er det imidlertid på plass automatisk HDR her, og dét er nyttigere enn man skulle tro. Stort sett slår HDR-funksjonen til som den skal, attpåtil.

Seiersrunde nr. 2 – Designet og byggekvaliteten

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det andre vi vil berømme Asus for er designet og byggekvaliteten. Baksiden av telefonen er ganske enkelt griselekker, med metallfolie under 2,5D-glasset og en sjatteringseffekt som i praksis gir telefonen en million forskjellige utseender avhengig av lyset, fargene rundt deg og vinkelen du ser telefonen fra. Trenger du eksempler? Vel, bare se på bildene rundt om i saken (og ikke minst i selve testen på neste side).

Foruten baksiden er også rammen og knappene på telefonen utelukkende gjort i aluminium, og av den matte, lekre typen som sådan. Også de freste kantene er matte, en litt uvanlig utførelse vi gjerne skulle sett ble mindre uvanlig etterhvert. Knappene har imidlertid blanke kanter, og gir en fin kontrast – og vi har ingenting å utsette på hverken respons herfra eller plassering.

Byggekvaliteten er også svært god, med ingen knirking eller giv noe sted. For nesten 5 000 kroner er det bare å forvente, egentlig.

Seiersrunde nr. 3 – Programvaren og ytelsen

Ok, en liten, siste seiersrunde – programvaren til Asus er virkelig noe av det bedre om du først skal ha noe så langt vekk fra standard Android som du kan. Det ser relativt pent og pyntelig ut, og på overflaten er det ikke så overveldende å forholde seg til. Men vil du tilpasse, så får du lov til det – og dét i monn.

Grensesnittet ligger LANGT vekk fra standard Android.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Innstillingsmenyen er lang som et vondt år, og undermenyene gjør selv erfarne teknologifiklere svette i panna. Det er rett og slett helt utrolig mye å flikke, skru av/på og stille inn her – og det stanser ikke der. Også i enkelte av appene som følger med er det ekstremt mye du kan fintilpasse etter eget ønske.

Dette ville vanligvis blitt etterfulgt av et «...men dette påvirker selvsagt også den opplevde ytelsen...». Ikke her, dog. Selv med en mellomklassebrikke på innsiden har Asus gjort en rasende god jobb med farten i menynavigeringen og appvekslingen her. Kun ved innlasting av ekstremt tunge spill eller rask bytting mellom omfattende apper merker vi forsinkelser. Ellers? Ikke et knyst.

Fingeravtrykksleseren er også lynrask, og batteritiden knallgod. Da er det ikke egentlig så mye å klage på. Eller?

...men dette vil vi gi litt ris for

Baksiden er fryktelig lekker...
Torstein Norum Bugge, Tek.no

For det er noen ting vi savner til denne prisen. Mer konkret:

  • Vanntetting – Veldig mange mobiler er enten tette eller resistente mot vann for tiden, og gitt prisen er dette litt skuffende å ikke se.
  • Trådløs lading – Det er glass bak, og da bør man egentlig ha en god unnskyldning for ikke å implementere trådløs lading.
  • Medfølgende hurtiglader – Igjen, prisen tilsier at du burde fått med en hurtiglader i boksen.

Disse tingene er imidlertid ikke veldig viktige; det er mer litt «kjekt å ha»-funksjonalitet. Gitt prisen og de mange gode egenskapene antar vi at dette har med prioriteringer å gjøre – og det er helt fair. Det skal imidlertid ikke legges skjul på at mange andre modeller har disse egenskapene, og dermed potensielt får en aldri så liten konkurransefordel.

Konklusjon – En variant av forrige Asus-suksess

Det er ikke egentlig så mye å si her, foruten det som allerede er sagt. Zenfone er kompetent på sine tre hovedområder: kameraer, design/byggekvalitet og programvare/ytelse. Her er det jevnt over mye å glede seg over, og som vi skrev i Zenfone Zoom S-testen vår: mange andre telefoner har enkeltegenskaper i bedre utgave, men alle enkeltdelene går opp i en høyere enhet her.

Kompromissene som er gjort er fornuftige og forståelige, og plager oss ikke.

Samtidig har markedet beveget seg med stormskritt den siste tiden. Stadig flere nær rammeløse telefoner treffer markedet, og mange tidligere toppmodeller raser i pris. Det beste eksempelet er LGs toppmodell, LG G6, som virkelig har stupt i pris de siste månedene. Og på nær sagt alle fronter er LGs mobil et bedre valg enn Zenfone 4. Vidvinkelkamera har den også.

Slik sett er vi i en skvis: vi liker Zenfone 4 veldig godt, men gitt prisen og konkurrentene bør du tenke deg nøye om før valget faller ned på denne. Men vær trygg: om du faktisk velger denne telefonen, så blir du neppe misfornøyd. Kanskje bare litt misunnelig på kompisen din med rammeløs telefon, om noe. Derfor anbefaler vi Zenfone 4, men anbefaler deg samtidig også å ta en titt på modellene under:

Asus ZenFone 4 64GB
Meget bra
Anbefalt

Asus ZenFone 4 64GB

Meget bra
sitatZenfone 4 er ikke egentlig en toppmodell, men oppfører seg definitivt som én.

Fordeler

  • +
    Fryktelig lekker bakside med sjatteringer
  • +
    Super byggekvalitet
  • +
    Gode og spesielle bakkameraer
  • +
    Gode stereohøyttalere og fin DAC-løsning i hodetelefoninngangen
  • +
    Ekstremt store tilpasningsmuligheter i menysystemet
  • +
    Rent og pent grensesnitt
  • +
    USB Type-C og hurtiglading
  • +
    Bluetooth 5
  • +
    Vanvittig opplevd ytelse

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett
  • Tykke rammer
  • IPS-panel, kunne hatt høyere lysstyrke som standard
  • Ikke trådløs lading, til tross for glass
  • Ikke medfølgende hurtiglader

Dypdykk i Asus Zenfone 4

Ah, 2017 – året der nesten rammeløse mobiler for alvor har tatt steget inn i de tusen hjem. Dog, kun i de aller dyreste segmentene, sånn innledningsvis.

Dagens testkandidat, Asus Zenfone 4, er således fortsatt høyaktuell med en startpris på under 5 000 kroner.

Fremsiden minner rammemessig mest av alt om eksempelvis nye iPhone 8 Plus. Zenfone 4 har altså mer tradisjonell utforming med tynne rammer langs sidene og tykke «lepper» både oppe og nede.

Greit nok det – men da har mobilen også noe å bevise: Hvorfor skal noen kjøpe akkurat den når det nå finnes så mye annet som både er mer revolusjonerende og mer avansert?

Design – Glasset med de tusen farger

.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Designet på en telefon er det første nåløyet en mobil må gjennom om den skal bli begunstiget med nettopp en andel av ditt kredittk-, eh, din lønnsslipp. Her er Zenfone 4 begunstiget med godt arvemateriale, for lekrere utseende skal du lete lenge etter.

Spesielt baksiden gjør mye ut av seg, med litt samme utseende som Huawei Honor 8; under det buede 2,5D-glasset har man nemlig plassert en metallfolie.

Avhengig av lyset, fargene rundt og vinkelen på telefonen vil glasset dermed skifte både mønster og – ikke minst – farge. Vår sølvblå modell kan dermed få alt fra knæsj grønn og lys rosa farge til gullsjatteringer og ulike paletter av lyseblå avhengig av forholdene.

Den speilblanke fingeravtrykksmagneten kan også se nokså matt ut, merkelig nok. Asus har også valgt en litt unik design der alle linjer ledes inn mot logoen deres, som sitter noe forskjøvet fra midten. Ikke ulikt det vi har sett på ulike Zenbook-versjoner opp gjennom årene, og fortsatt rålekkert!

Metall og glass over det hele

Baksiden skiller seg ut, forsiden er heller anonym.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

På baksiden finner vi også det doble kameraet og en tvillingblits. Ser vi over til rammen, så er dette en ganske klassisk metallsak med freste aluminiumskanter inn mot både bakglasset og skjermen. Kantene er imidlertid ikke blanke, men i matt utførelse slik som den øvrige, buede metallkanten imellom de to. Volum- og strømknappene – også de i metall – har derimot blankfreste kanter.

Metallrammen er lekker.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

I bunnen finner vi en USB Type-C-port og – takk og pris – den gode, gamle hodetelefoninngangen, i tillegg til en høyttalerport.

Verdt å merke seg er at Asus som mange andre har plassert tynne plastkanter mellom glasset foran og bak og metallet i midten. Ved et eventuelt ublidt møte med gulvet er dermed sjansen for at glasset sprekker langt mindre fordi plasten gir etter.

Også langs innsiden av de to bunnkontaktene har man påført en ekstra emalje i samme farge som plasten og antennebåndene, slik for eksempel Samsung har gjort i flere generasjoner i sine toppmodeller.

Dette forhindrer slitasje, og ser dessuten mer ekslusivt ut enn om metallkanten hadde stanset brått. Totalt sett mener vi Asus har lykkes godt med designet sitt. Joda, Zenfone 4 ligner en del på mange andre telefoner der ute – men det er også en av de lekreste i sin klasse. Da hjelper det naturligvis også på at vi knapt merker giv i noen deler av konstruksjonen, og at vekten er stor nok til at telefonen føles kostbar.

Ytelse og programvare – Litt kraftigere enn Zenfone Zoom S

På innsiden blir det fort klart at det ikke er like kostbare deler. Her finner vi en av Qualcomms mellomklassebrikker, i form av Snapdragon 630. Her snakker vi om åtte kjerner av Cortex-A53-typen, som først og fremst er designet for å være strømgjerrige. I Zenfone 4 er imidlertid fire av kjernene skremt opp i 2,2 GHz, og opptrer dermed som høyytelseskjerner i oppsettet.

Men det er også en splitter ny prosessorgenerasjon, og eksempelvis Bluetooth 5 kommer nå som standard. Det samme gjør også den nye Adreno 508-grafikkbrikken, og med 4 GB minne kontra 3 i tidligere nevnte Zenfone Zoom S er det duket for noe høyere syntetisk ytelse jevnt over. Det reflekteres da også i målingene våre:

  • Grafer: Lilla - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett.

Som vi ser er det først og fremst i de grafikkintensive oppgavene den nye Snapdragon 630-brikken utmerker seg kontra forgjengeren, og det overrasker heller ikke. Dermed burde du kunne forvente bedre bildeflyt og generelt bedre grafikk i tyngre spill på denne telefonen enn i eldre enheter.

Samtidig er det verdt å merke seg at veien opp til de virkelige toppmodellene er lang, og tallenes tale viser tydelig at på ren tallknusing finnes det både dobbelt og trippelt så gode alternativer.

Nærmest uhørt god opplevd ytelse

På spørsmål om du burde ta hensyn til dette i vurdering av telefonen, vil vi svare med et stort «tja». Høyst sannsynlig ikke, ved nærmere ettertanke. Mellomklasseprosessorer yter i dag så godt at vi for få år siden ville slengt hemningløst fra oss med superlativer, og sjansen for at du vil kunne bruke en Snapdragon 630-telefon i flere år fremover uten merkbare ytelsesproblemer er stor.

Grensesnittet ligger LANGT vekk fra standard Android.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Spesielt tatt i betraktning at Asus har snekret sammen en lynende rask brukeropplevelse, noe man strengt tatt ikke kan forvente når det er snakk om ett av de tyngste grensesnittene på markedet.

ZenUI, som Asus kaller menysystemet sitt, ligner knapt på standard Android overhodet, og alt fra innstillingsmenyen til hjemskjermene, appikonene og den generelle estetikken er totalforandret. Slikt kan ofte begrense den opplevde ytelsen, men kun unntaksvis merkes det at telefonen tar seg en ekstra pust i bakken. Stort sett flyter menyene og navigasjonen av gårde som et olja lyn på Zenfone 4.

En handling som ofte tar litt tid på en del litt svakere enheter, er å lukke mange åpne apper. Her lar ikke Zenfone 4 seg rikke, og både renser systemet brennkjapt og gir deg en visuell tilbakemelding om hvor mye minne som ble frigjort når du er ferdig.

Slike små, nyttige animasjoner og funksjoner er det flust av overalt i alle telefonens kriker og kroker, men til tross for dette vil du altså ha store problemer med å skille mellom ytelsen her og i toppmodeller med Snapdragon 835-brikker på innsiden.

Her har man altså gjort noe veldig riktig med helheten, noe som ikke kan sies om visse andre modeller der ute...

Unikt og lekkert menysystem du går deg bort i

Og helhetlig, ja, det vil vi si at menysystemet til Asus oppleves som. Der mange nøyer seg med å tilpasse visse deler av grensesnittet, som nedtrekksmenyen og innstillingene, har Asus tatt den helt ut og fjernet nærmest alle levninger av standard Android i hele telefonen.

Her har vi samlet en del skjermdumper fra rundt om i telefonen, som viser mangfoldet i all funksjonaliteten du finner her:

GIF-en over viser ikke bare ting fra innstillingene, men også fra appene som ligger ferdig installert på telefonen. Her finner du for eksempel en egen «Selfie Master»-app, som lar deg legge universets tyngste skjønnhetsfilter på ditt eller andres tryner, en relativt nyttig kollasj-funksjon og – grøss – en funksjon som lar deg streame nevnte skjønnifiserte tryne live på diverse sosiale kanaler. Skal du gjøre dette bør du enten ha svært begrenset selvinnsikt, særdeles lite forutintatte (eventuelt svaksynte) venner eller mye selvironi og humor. For å sette det litt på spissen, altså.

Ligner på standard Android? Nope!
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Generelt sett har asiatiske telefoner gjerne mye slikt dilldall vi her på berget mest av alt humrer av, eller ikke forstår. For eksempel kan du også enkelt dele «Your ZenUI» med en skjermdump av Asus-hjemskjermen din, portrett av deg selv og din signatur i alle tenkelige kanaler.

Heldigvis er ingen av disse funksjonene direkte påtrengende, og overskygges av de store mengdene genuint nyttig funksjonalitet du finner her.

Som mange andre telefoner kommer det for eksempel innebygget en kalkulator her, men i kalkulatoren finner vi også en valutaomregner og en omregner for måleenheter. Begge deler nydelig implementert.

Det samme gjelder filutforskeren, som ikke bare gir deg tilgang på hele filsystemet, men også gir beskjed om hvor mange ZIP-filer du har (som gjerne kan slettes) og har innebygget analysetjeneste som identifiserer filer av ymse slag som du høyst sannsynlig ikke trenger og sletter dem. Her finner vi også overføringsverktøy til PC og Mac og en kryptert mappe for data du ikke ønsker at skal falle i feil hender. Har du statshemmeligheter liggende å slenge, så er det altså her de skal puttes.

Helhetlig tankegang i funksjonaliteten

Nå er dette slettes ikke unikt for Asus, men måten det er gjort på vitner om en helhetlig tankegang rundt hvordan systemet er implementert. Faktisk er det relativt få apper som følger med som standard, men i de appene som er her er det bygget inn enorme mengder funksjonalitet.

Innstillingsmenyen er lang som et vondt år, og undervalgene... vel, don't even get us started.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

I GIF-en lenger oppe har vi eksempelvis mange skjermdumper fra en app som heter «Mobile Manager». Denne gjør kort sagt det den sier: den lar deg administrere telefonen. Vi snakker om en slags utvidet oppvaskapp, som selvfølgelig lar deg tømme både lagring og minne for ruskomsnusk, men også gir svært avanserte muligheter for å administrere varslinger, sikkerhet og apptilganger, batteriet og databruken. Spesielt batteriet har fått mye oppmerksomhet, og seksjonen har hele seks undermenyer med sine undermenyer igjen. Du får dessuten hele fem forskjellige batteriprofiler å velge mellom, hvorav én kan tilpasses av brukeren selv.

Det viktigste med dette er ikke at du manuelt kan gjøre det Android i stor grad allerede gjør for deg. Viktigheten kommer av at du blir bevisstgjort på hvilke apper du kan kvitte deg med, hvilke som bruker mye data og hvilke tiltak du kan gjøre for å få bedre batteritid.

Uansett: I innstillingene er historien den samme – for det første er den ekstremt lang, og for det andre er det flere undermenyer og valg enn du noensinne vil rekke å få oversikt over. Akkurat her kunne kanskje Asus gjort valgene noe enklere, men historien er uansett den samme: leter du etter en spesifikk innstilling du har lyst til å flikke på, så får du sannsynligvis lov til det.

Det samme kan ikke sies om standard Android, der man for eksempel må kjempe for å få lov til å ha batteriprosenten øverst i menylinja. Det er kanskje litt komplisert, men Zenfone 4 er virkelig telefonen for deg som ønsker å være herre i eget hus.

Underholdning – Super batteritid, skjerm som må tilpasses

.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Hva så med underholdningspotensialet i Zenfone 4? Vel, her blir det klarere at dette ikke er en toppmodell. Vi finner for eksempel ikke HDR i denne skjermen, noe som ville vært selvsagt i en toppspekket telefon i dag. Panelet er heller ikke av OLED-varianten, men det betyr ikke at det er dårlig – det er bare et litt gjennomsnittlig IPS-panel.

Med en oppløsning på 1 920 x 1 080 piksler fordelt på 5,5 tommer blåser den ingen av banen rent oppløsningsmessig, men lysstyrken på opp mot 600 nits er i alle fall dugelig bra.

Litt merkelig er det dog at du må inn i innstillingene og velge en annen batteriprofil for å få tilgang til den fulle lysstyrken; som standard er den låst til et lavere maksnivå. Hvitbalansen heller også en tanke mot det varme, men kan heldigvis tilpasses svært enkelt gjennom innstillingene. Asus har i det hele tatt utstyrt Zenfone 4 med svært avanserte muligheter for å tilpasse skjermens farger, hvitbalanse, kontrast og generelle oppførsel. Slikt liker vi!

Gummideksel følger med, og øreproppene er gode. Men hurtiglader? Nei, det må kjøpes separat.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Gledelig er det også å kunne melde om at batterikapasiteten på ingen måte er utilstrekkelig selv om du velger å skru opp lysstyrken på skjermen. Derimot varte batteriet problemfritt gjennom en hel dag og vel så det, til tross for relativt tung bruk. Spesielt om du tar deg litt tid til å flikke på batterimenyene burde du få mye saft ut av Zenfone 4. Likevel: vi skulle ønske at det fulgte med hurtiglader i esken.

Knallgod på lyd

Noe annet vi liker er lydopplevelsen du får servert her. For det første har Asus skvist på plass stereohøyttalere her, men ikke av den varianten vi liker best, dessverre. Derimot er det samtalehøyttaleren som benyttes som sekundærhøyttaler, i tillegg til bunnhøyttaleren. Men, noe stereo er bedre enn ingen stereo – noe for eksempel Samsung kunne tenkt på i sin Galaxy S8.

.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Verdt å nevne er at dette er samme stereoløsning Apple bruker i sine nyeste telefoner, men der låter det betydelig bedre. Kort sagt: Zenfone 4 har relativt gode høyttalere, men når ikke helt opp til de beste.

Hodetelefoninngangen – ja, den er stadig her – låter det imidlertid relativt bra fra, og Asus gjør et stort poeng ut av at Zenfone 4 støtter DTS:X. Eller med andre ord: en lyd-kodek som skal gi bedre stereolyd ved hjelp av koordinater i et tredimensjonalt rom rundt lytteposisjonen.

I en telefon skjer dette selvsagt gjennom programvaremagi, og det fungerer sånn... tålelig greit. Du får en egen tjeneste kalt «AudioWizard» med forhåndsvalgte moduser som er litt så som så, men det er mest sekundært: det viktigste er at du får tilgang til en grafisk equalizer. Dermed kan du tilpasse lyden om du for eksempel har et par litt for basstunge ørepropper.

Apropos ørepropper: de medfølgende proppene er overraskende ålreite, og ville fint kunne fungert som daglige slitere for undertegnede. Det er det slett ikke alltid vi kan si om mellomklassemodellers tilbehør.

I testperioden så vi både mye på video og fyrte opp et par spill, og vi kan trygt si at Adreno 508-brikken i kombinasjon med de gode lydmulighetene og den helt ålreite skjermen gir gode underholdningsopplevelser.

Kamera – Ett av de klart bedre valgene i sin klasse

Kameramessig lover Asus oss gull og grønne skoger med Zenfone 4. Ikke bare har det 12 megapikslers hovedkameraet en relativt lav blenderåpning på f/1.8 og Dual Pixel-teknologi; det sitter også et sekundært 8 megapikslers f/2.2-kamera med ganske kraftig vidvinkel ved siden av. Dette er en fleksibel løsning. Førstnevnte kamera skal fungere godt i dårlig lys og vil sannsynligvis være hovedknipseren din, mens vidvinkelen vil komme til sin rett i gode lysforhold der du vil ha imponerende oversiktsbilder – eksempelvis landskap eller bymiljø.

Og det fungerer! Det vanlige kameraet knipser spesielt gode bilder, og klarer seg uten problemer selv i utfordrende situasjoner. Det er ikke helt på Galaxy S8-nivå, men det er allikevel bedre enn kameraene i flere toppmodeller vi har vært borti. I starten av testen hadde vi en del problemer med feileksponering, men etter et par programvareoppdateringer i siste innspurt ser dette ut til å ha blitt mer eller mindre kurert.

Kameraet er godt, men når ikke helt opp til de aller beste.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vidvinkelkameraet er på sin side litt mer utfordrende å jobbe med, og gir både lavere oppløsning, svakere dynamikk og dårligere ytelse i dunkle forhold. Gitt at du har godt lys, skal du imidlertid ha argusøyne for å se stor forskjell på dette og hovedkameraet. Med andre ord: akkurat som forventet.

Vidvinkelen er kjekk, men gir også lavere oppløsning og dårligere bildekvalitet generelt.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Litt artig er det jo at Asus hadde et dobbelt kamera i Zenfone Zoom S også, men der med zoom som trekkplaster i ekstrakameraet. Helt ærlig må vel undertegnede medgi at en vidvinkellinse tilfører mer reell bruksglede enn en zoomlinse, først og fremst fordi du kan oppnå forstørrelse ved å, vel, gå nærmere. Sannsynligvis også med bedre kvalitet. Vidvinkel, derimot? Vel, det skal godt gjøres å reprodusere – og man ønsker tross alt oftere å ha med mer i bildet enn mindre.

Det skal dog nevnes at selv om begge kameraene benytter fasedeteksjon til fokusering, så er det kun 12-megapiksleren som har optisk stabilisering.

Ikke like god på stabilisering eller frontkamera

Og apropos optisk stabilisering: dette fungerer best til fotografering, ikke videoopptak. Der både Apples og Samsungs telefoner med optisk stabilisering gir nærmest silkemyk panorering, er effekten langt mer hakkete og ujevn hos Zenfone 4. I det hele tatt er ikke telefonen spesielt god på video, gitt prisen og kameraspesifikasjonene. Synd, all den tid den ellers er strålende på dette feltet. Vil du se hva vi mener, kan du titte på videoen under, der vi sammenligner opptak fra Galaxy S8 og Zenfone 4:

Til slutt må vi selvfølgelig nevne noe om frontkameraet. Dette er en ganske ålreit sak, men med blenderåpning på f/2.0, 8 megapiksler og høyst sannsynlig mindre bildebrikke imponerer det ikke, prisen tatt i betraktning. Vidvinkelen er akseptabel, og bare for å ha det sagt: de siste årene har frontkameraene virkelig tatt sjumilssteg fra tiden da det var vanlig med både 1, 2 og 3 megapiksler på denne fronten.

Motlys er imidlertid ikke en spesielt god venn for dette kameraet, og det blir fort en del støy når mørket faller på. Telefonen er heller ikke alltid like flink på å prioritere mellom hva som brukes som eksponeringsgrunnlag, med den litt kjipe konsekvensen at du enkelte ganger ender opp med dunkle ansikter og strålende bybakgrunn.

Frontkameraet duger fint til formålet, men er ikke det beste.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Helt avslutningsvis er det også verdt å nevne at det følger med et lass ekstrafunksjonalitet her. For eksempel kan du ta ekstremt høyoppløste bilder på 49 megapiksler, men nytteverdien er litt så som så. Selv i godt lys blir støyen umiddelbart langt mer fremtredende, så vinningen går litt opp i spinningen. Panoramamodusen er heller ikke den mest kompetente på markedet, og gir hakkete og lite sammenhengende bilder. Og skjønnhetsmodusen? Den er, eh, noe i overkant (se en skjermdump litt opp i saken).

Den manuelle modusen er imidlertid en av de mer kompetente og avanserte løsningene vi har sett, så vil du leke deg med lang eksponering, fokus eller ISO-verdier er det fritt frem.

Asus ZenFone 4 64GB
Meget bra
Anbefalt

Asus ZenFone 4 64GB

Meget bra
sitatZenfone 4 er ikke egentlig en toppmodell, men oppfører seg definitivt som én.

Fordeler

  • +
    Fryktelig lekker bakside med sjatteringer
  • +
    Super byggekvalitet
  • +
    Gode og spesielle bakkameraer
  • +
    Gode stereohøyttalere og fin DAC-løsning i hodetelefoninngangen
  • +
    Ekstremt store tilpasningsmuligheter i menysystemet
  • +
    Rent og pent grensesnitt
  • +
    USB Type-C og hurtiglading
  • +
    Bluetooth 5
  • +
    Vanvittig opplevd ytelse

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett
  • Tykke rammer
  • IPS-panel, kunne hatt høyere lysstyrke som standard
  • Ikke trådløs lading, til tross for glass
  • Ikke medfølgende hurtiglader
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her