Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus ZenBook UX430UN med dedikert grafikk

Denne er dobbelt så god til spill som konkurrentene

Og vi fant bare overfladiske ting å klage på.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Da vi testet Dells superkraftige sjefsbærbare XPS 13 forrige måned fant vi ikke mye å sette fingeren på. Men på ett punkt skuffet den, nemlig på spillytelse.

Omtrent alle dagens ultrabærbare kommer med den samme slitne integrerte «HD»-grafikken til Intel. Dette er grafikk som i hovedsak er hektet på prosessoren bare for at maskinen skal klare å vise bilde på skjermen. Knapt noe mer, og da den siste generasjon prosessorer ble lansert i fjor presterte Intel faktisk å ikke gjøre noe som helst med spillytelsen til den integrerte grafikkløsningen.

I stedet fikk kompakte ultrabærbare enda sterkere prosessorytelse med dobbelt så mange kjerner som tidligere. Det er helt supert for de som kjører svært krevende programmer eller rendrer timeslange filmsnutter i 4K-oppløsning. Men hvor mange er egentlig det? Særlig satt opp mot de som gjerne skulle koblet av med spilling etter en arbeidsdag i hovedsak fylt av surfing, epost og Office-knoting, noe som i seg selv ikke krever mer ytelse enn den gjengse bærbare har hatt de siste syv- åtte årene.

Dessverre viser mange av våre tester at dagens ultrabærbare knapt klarer å dra rundt fem-seks år gamle spill med stakato-bildeflyt.

Men, heldigvis er det enkelte produsenter som har sett behovet for kompakte bærbare med kraftigere grafikk. En av disse er Asus, og sammen med en ny firekjernet prosessor har de utstyrt sin ZenBook UX430UN med en dedikert grafikkbrikke kalt MX150 fra Nvidia. Kombinert med god prosessorytelse har vi store forhåpninger om at bildeflyten vil bli langt høyere og jevnere i spill enn vi er vant med fra andre like tynne bærbare.

OBS! Vi har testet en toppspesifisert konfigurasjon til 13 500 kroner, men maskinen er tilgjengelig i andre konfigurasjoner fra 11 000 kroner. Da med noe svakere prosessor samt mindre minne og lagring, men med den samme MX150-grafikken.

Et design til besvær

Rett ut av esken stråler maskinen mot oss.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

ZenBook UX430 er en over gjennomsnittlig snasen maskin å se på og selve byggekvaliteten er det ikke noe å si på. Men Asus har likevel tatt noen rare valg og gjort jobben noe halvveis. ZenBook-en fremstår nemlig ikke som et helhetlig produkt.

Den siste påstanden er kanskje litt overdrevet, men det slår kanskje også deg i det du åpner opp maskinen at skjermen og rammen rundt ser ut til å stamme fra en eldre modell. Her finner du ikke aluminium, som på hele resten av maskinen, du finner ikke heldekkende glass som på de fleste andre bærbare i prisklassen, og jo, det er faktisk billig plast som rammer inn panelet! Det forventer man ikke når man betaler over 13 000 kroner, selv om det igjen skal nevnes at den riktig nok fås i konfigurasjoner fra 11 000 kroner.

Vi brukte maskinen et par dager uten å pusse den og lot den ligge på pulten over helgen for å samle støv. Her er resultatet vi klarte å fange med kameraet, som nok ikke fikk med seg alt.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Fra utsiden virker lokket å være dekket av glass, men det er heller snakk om at Asus har satt inn aluminium-lokket med et spesielt og nær gjennomsiktig nanobelegg. Det er dette som gir glansen og den glatte følelsen på toppen av det gjenkjennelige «spunnede» metallmønsteret vi kjenner fra andre Asus-maskiner og som reflekterer lys fra midten av maskinen, nærmest som en stjerne, og ut til alle kanter.

Det hele ser rålekkert ut på bilder og i utstilling i butikken. Men ta maskinen i bruk og du vil nok undre deg over det samme som oss: hvor ble det av den pene maskinen jeg kjøpte? Det blanke lokket er nemlig en fettmagnet av dimensjoner. Det er plent umulig å holde det fritt for smuss, og alt kommer ekstra godt til syne takket være den mørke blåfargen Asus har gått for på vårt blanke testeksemplar.

Matt og skarp skjerm

Du får tynne skjermrammer og et matt panel med gode og aldri overdrevet mettede farger.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det positive ved at panelet ikke har et heldekkende og «moderne» kant til kant-glass er at refleksjoner aldri blir noe problem takket være den matte overflaten og anti-refleksjonsbelegget. Panelet er dessuten relativt lysskarpt, så du blir aldri distrahert av andre lyskilder i bildet.

Skjermen er ikke berøringsvennlig, men det ser vi strengt talt heller ikke noe poeng med i all den tid skjermen likevel ikke kan legges helt flatt eller vris 360 grader for bruk som nettbrett.

Den tynne «NanoEdge»-skjermrammen sørger for at Asus har fått plass til et 14-tommers panel innenfor målene som tidligere bare kunne romme et på 13 tommer. Vi tar imot større skjermareal med takk, og selv om forskjellen ikke er veldig stor kommer den godt med, særlig når du spiller.

Selv om oppløsningen «bare» er Full HD, eller 1920 x 1080 punkter, oppleves skjermen som svært skarp, og selv om vi har målt bedre kalibrerte paneler er vi særlig godt fornøyde med hvitbalansen. Denne er ikke så kald eller full av blåstikk som på mange andre skjermer, og for øvrig mener vi fargemetningen er akkurat passe.

Se hvordan panelet er kalibrert her »

God å jobbe med

Tastene har 1,4mm vandring og er godt dempet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

ZenBook-en har gode taster. De byr på gode 1,4 millimeter vandring og oppleves som myke og støysvake. Piltastene har fått beholde noe luft rundt seg, noe som gjør dem lettere å føle seg frem til og treffe. Oppsettet er ellers ryddig og som vi kjenner tastaturer, og Asus har ikke falt for fristelsen til å redusere størrelsen til Enter-, Tilbake- eller Caps Lock-tasten som enkelte andre for å spare plass.

Tastene er opplyst av hvite LED-lys og har tre intensitetsnivåer som gjør det behagelig å bruke i all slags lys, men vi liker ikke at F-tastene i toppen sogner til de tradisjonelle F1- til F12-funksjonene fremfor mediekontroller, skjermlysstyrke og lignende. Dersom du skal justere volum, endre lysstyrken på skjermen eller lysene i tastaturet må du dermed holde inne Fn-tasten samtidig. Dette er tungvint i lengden og burde vært satt opp til å fungere motsatt.

En sensor i pekeplaten lar deg logge inn i Windows med finger'n. Det er mye raskere og enklere enn å taste passord som stadig burde endres.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplaten er presis og jevn med god «palm rejection», og flerfingerbevegelser fungerer strålende, være seg om vi forsøker oss på forstørring eller forminsking av nettsider, rulling eller panorering. Bare vær obs på at noen programmer og nettlesere, som Google Chrome, takler slike gester svært dårlig og gir en veldig hakkete opplevelse.

Oppe i høyre hjørne på vår testmaskin skjuler det seg en liten fingersensor. Denne har Windows Hello-integrasjon, noe som betyr at du rask og enkelt kan sette opp og logge inn i Windows ved å legge fingeren din over den. Fingeravtrykk er ikke like intuitivt som ansiktspålogging andre og gjerne enda mer påkostede maskiner kommer med, men det er omtrent en million ganger mer hendig enn å skrive inn passord hver gang etter at du har slått av eller låst maskinen din.

ZenBook UX430UN har som de fleste andre 2018-bærbare fått Intels 8. generasjon Kaby Lake Refresh-prosessorer innabords. Her er den store nyheten at antallet prosessorkjerner øker fra to i forrige generasjon, til fire. UX430UN fås med enten en Intel Core i5-8250U- eller (som i vår testmodell) en Intel Core i7-8550U-prosessor.

Mens ytelsen til noen av de første maskinene vi testet med 8. generasjon prosessorer sank betydelig når de ble varme, ser vi som i testen av XPS 13 lite til dette hos ZenBook UX430UN. Faktisk yter maskinen bedre enn den topptrimmede produktivitetskongen fra Dell under vedvarende hard last i vår videokonverteringstest. Det har nok å gjøre med at den dedikerte grafikkbrikken kan hjelpe til under videooppgaver, men som vi ser må prosessoren klare seg alene i de to første testene – hvor den jo uansett takler brasene godt på egenhånd.

UX430UN leverer jevn bildeflyt i mellomtunge spill, som her med The Talos Principle.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det hjelper ikke særlig å øke antall prosessorkjerner eller heise arbeidsfrekvensen dens om det er høyere spillytelse du er på jakt etter. Da må du sette din lit til grafikkbrikken, og helst skal den også være av den dedikerte fremfor den integrerte typen, noe som heldigvis er tilfellet hos ZenBook-en vår.

Vi ser i grafen over hvor stor forskjell dette gjør, ikke bare i de syntetiske målingene våre, men i virkelige spill som The Talos Principle. Eksempelvis øker spillytelsen med hele 92 prosent fra Dell XPS 13 som har en integrert HD-graphics-løsning og til UX430UN sin dedikerte Nvidia MX 150-løsning.

I praksis får du altså en dobling av spillytelsen ved å velge en maskin med en MX 150-grafikkbrikke fremfor en Intel HD-løsning som de aller fleste maskiner kommer med.

I store trippel-A-spill som Rise of the Tomb Raider målte vi imidlertid i underkant av 20 FPS ved Full HD-oppløsning og vi måtte ned til 720p-oppløsning før vi nådde stabil FPS over 30. Skal du nyte disse grafisk tunge spillene som de er ment er det kun maskiner med virkelig påkostet GTX 1050 Ti-grafikk eller sterkere, som Microsofts Surface Book 2, som gjelder. Et godt alternativ for deg som spiller litt av og til og ikke er superopptatt av de aller mest krevende titlene er det likevel tydelig å se at MX150-brikken er med på å gi deg.

Dells XPS 13 har en Thunderbolt 3-port som kan forvandle den til en spillversting:
Alt den trenger er HPs Omen Accelerator »

Batteridriftstiden har vi målt til i overkant av åtte timer. Det er ikke noe å skryte av i 2018, og på langt nær så godt som den superkraftige SurfaceBook 2 fra Microsoft, men så er dette en mye lettere og rimeligere maskin. Åtte timer brukstid er uansett greit levert gitt den kompakte størrelsen og den kraftige grafikkløsningen, og vil i de fleste tilfeller la deg ha glede av maskinen en hel arbeidsdag dersom du ikke anstrenger maskinen for mye.

Vi har allerede slått fast at prosessorytelsen er skikkelig god, og mens en kanskje skulle mistenke at dette også ga en støyende maskin, er det ikke tilfelle. I stedet for å kjøre opp viftene på full guffe straks du setter maskinen i arbeid og temperaturen stiger jobber nemlig maskinen komfortabelt med litt høyere temperatur og har funnet en god balanse mellom ytelse og støy.

Før vi går løs på oppsummeringen er det verdt å nevne at M.2-SSD-en du lagrer alle filene dine på er er SATA-basert, ikke PCIe-basert. Den har dermed lite å stille opp med sammenlignet mot SSD-en vi finner i eksempelvis Dells XPS 13, men så er jo dette også en dyrere og ikke helt sammenlignbar maskin med langt svakere grafikkytelse. Vi opplevde heller aldri under testingen at vi ventet på SSD-en, og både Windows, spill og programmer starter opp på noen få øyeblikk.

Du kan se flere detaljer om SSD-ytelsen her »

Konklusjon

Fortalte vi at lokket er svært blankt? Den andre siden skjuler en minnekortleser og en USB 2.0-port.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Du bør ikke kjøpe Asus' ZenBook bare UX430UN for å spille. Det må du ha en skikkelig spillbærbar for. Men om du kjøper den for å jobbe, og så spille litt på siden, da har du vår fulle tillatelse og støtte. Sammenlignet med typiske ultrabærbare, med integrert grafikkløsning fra Intel, omtrent dobler du nemlig FPS-en takket være ZenBookens MX150-brikke.

Dells XPS 13, som vi testet tidigere i år, kostet 19 500 kroner. Den hadde ikke høyere prosessorytelse, og nå viser altså våre tester at ZenBook UX430UN leverer dobbelt så god grafikkytelse. Billigere og sterkere er altså naturlige stikkord å merke seg, selv om maskinene selvsagt ikke er helt sammenlignbare ellers.

For mens maskiner som Dells XPS 13 gjerne er ekstra godt utført designmessig og leveres med strøken byggekvalitet, høyoppløste skjermer og lang batteridriftstid, har UX430UN totalt sett ikke mye å skamme seg over.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Designet har sine utfordringer. Vi har allerede slått fast at den siste finishen mangler og at vi har å gjøre med et produkt som trenger en kjærlig omgang med pussekluten minst daglig. Men maskinen er nett og lett, varer omtrent en arbeidsdag til tross for den kraftige innmaten og er et arbeidsjern også i prosessorintensive oppgaver.

Om det er noe vi savner må det være en Thunderbolt 3-kontakt, særlig for opplading dersom du glemmer den proprietære laderen et sted, og vi skulle gjerne hatt en HDMI-port i full størrelse.

Dersom du kjenner deg igjen i å ha et ønske om å spille litt på den bærbare maskinen din har du imidlertid et hett tips her som gir deg det du loves, men bare vurder nøye om du bør gå for en modell med lysere kabinett for å slippe å polere den hver time. Under har vi også oppsummert et par alternative kandidater med samme grafikkløsning og formfaktor.

Gode alternativer til Asus UX430UN

Asus ZenBook UX430UN-PURE4
Meget bra

Asus ZenBook UX430UN-PURE4

Meget bra
sitatParkerer maskinene med integrert grafikk

Fordeler

  • +
    Minnekortleser
  • +
    Etui, HDMI- og nettverksadapter medfølger
  • +
    Dobbelt så god spillytelse som maskiner med integrert grafikk
  • +
    Høy prosessorytelse
  • +
    God og matt skjerm
  • +
    Godt tastatur og jevn pekeplate
  • +
    Pålogging med finger'n

Ting å tenke på

  • Mangler siste «materialfinish»
  • Lokket er en magnet for fett og smuss
  • Ingen Thunderbolt-port
  • Micro-HDMI
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her