Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus ROG Swift PG27UQ

Den råeste skjermen vi har testet – med god margin

4K-oppløsning ,144 Hz og HDR: Alt ligger til rette for en helaften på den digitale slagmarken.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Skal du hevde deg på den digitale slagmarken burde du ha en PC-skjerm som kan gi deg mange bilder i sekundet.

Med dette på plass får du jevne bevegelser i grafikken, samtidig som det blir enklere å sikte seg inn på fiender som forflytter seg raskt.

Men samtidig så ønsker man seg stadig høyere oppløsning og ikke minst HDR (High Dynamic Range) for å få en bedre opplevelse.

Nå har vi omsider fått Asus' nye råskinn inn til test. PG27UQ er en skjerm vi for første gang fikk en smakebit av under CES-messen i Las Vegas i 2017, og nå er den altså klar for norske butikkhyller.

På menyen står et direktebelyst panel med 4K-oppløsning og overklokkingsmulighet som kan gi deg maksimalt 144 bilder i sekundet – samt HDR-støtte og ikke minst en sviende prislapp på nesten 26 000 kroner.

Klumpete design

Med denne skjermen får du tykke rammer.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Noe av det som skiller denne skjermen fra vanlige PC-monitorer er at den har et direktebelyst panel. Det gjør også at det er begrenset hvor kompakt denne skjermens design kan være, fordi teknologien krever litt ekstra plass – spesielt i dybden.

Resultatet er at denne skjermen har store rammer, i alle fall sammenlignet med hva som er vanlig med tradisjonell kantbelysning. De er cirka 15 millimeter på det tynneste, så du vil neppe sette mange av disse ved siden av hverandre.

I dybden bygger den også godt over åtte centimeter på det meste, men likevel trenger den ikke så himla mye plass på skrivebordet ditt som det kanskje kan virke som. Takket være en smart fot trenger du nemlig bare 24 centimeter med plass. Det er faktisk ikke så ille, selv om skjermen i seg selv er stor av seg.

Baksiden har en diger, lysende logo.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mye lys

I kjent stil kan du slå på lys rundt om på denne skjermen, hvor du blant annet kan projisere ROG-logoen ned på benken under selve foten. Det følger med et lokk hvor du setter inn ulike linser, deriblant selskapets egen logo. Det følger også med blanke linser som du kan legge på logo etter eget ønske.

Samtidig så har skjermen den samme ROG-logoen på den ene halvdelen av baksiden. Ut av esken så pulserer denne i ulike farger.

Øverst på foten finner du en liten miniprojektor.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Denne lille joysticken gir deg god kontroll på menyene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skulle du fortsatt savne lys så er det i tillegg en egen, liten projektor som også skyter fra seg logoen på veggen eller taket. Dette kan du nemlig velge ved hjelp av et lite hjul på stammen som lar deg flytte logoen opp og ned.

Ryddig og enkel i bruk

Asus har hatt for vane å tilby deg veldig god brukervennlighet med sin ROG-serie. Denne nye toppmodellen er intet unntak.

Mye takket være en ryddig grafikk er det enkelt å finne frem til det du er på jakt etter. Samtidig så er det en liten joystick på baksiden av skjermen til å hjelpe deg med å gjøre navigasjonen sømløs rundt.

Bak på den høyre siden av skjermen finner du denne i tillegg til noen flere navigasjonsknapper og knappen du bruker til å slå av eller på skjermen med. Sistnevnte sitter nederst av de fire knappene, noe du fort finner ut om du bomtrykker en gang eller to.

Meget presist bilde

Fargene er presise.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selv om denne skjermen først og fremst er myntet på deg som vil ha det ypperste innen spill, er den heller ikke feil om du skal redigere bilder eller video.

Takket være et panel med direktebelysning får du faktisk meget gode farger som er nøyaktig gjengitt. Riktignok trenger skjermen noe justering av fargene før den er helt korrekt, selv om Normal-innstillingene er ganske bra rett fra fabrikk.

Hvitbalansen er nøytral når du skal bruke skjermen til redigering, og du har i tillegg moduser som gjør bildet både varmere og kaldere om du heller foretrekker det når du skal spille spill.

Sortnivået er bra, samtidig som belysningen gir deg marginalt med blødende overganger mellom mørke og lyse partier av bildet. Slår du av lyset og setter på en hvit pendel som svinges frem og tilbake på en sort bakgrunn, så er det imponerende lite slør å se.

HDR - oppslukende til tusen

Det som først og fremst gjør denne skjermen spennende er at den har støtte for HDR. Dette er en funksjon vi har hatt stor glede av på TV-er en stund, hvor du altså får flere farger og mer lys på innholdet du ser på.

Menygrafikken er enkel å skjønne seg på. Her ser du hvilke innstillinger vi brukte til å kalibrere fargene til skjermen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi starter derfor opp Battlefield 1, et av flere spill som har støtte for denne funksjonen, hvor du må velge HDR 10 for å aktivere den nye funksjonen. Skjermen støtter tilsynelatende ikke Dolby VIsion-standarden.

Med funksjonen aktivert så får vi en opplevelse som – nesten – er verdt summen for denne skjermen alene. Funksjonen har vært imponerende på TV-er, men til spill vil vi påstå at det er enda et hakk opp på «må ha»-skalaen.

Det er noe helt spesielt å kunne snike seg rundt i mørke bygninger og fortsatt se himmelen utenfor i all sin prakt. Samtidig får du et skarpt gjenskinn i det blankpussede våpenet ditt om du peker den mot sola.

Og ikke minst får du hjertet til å banke litt ekstra når granaten kommer flaksende rundt ørene og eksploderer i et imponerende lysglimt. Samtidig ser ilden langt mer realistisk der den står ut av tanksen du og dine kompiser nettopp har fått has på.

Så etter å ha spilt noen timer med HDR-effekten påslått, er det et solid antiklimaks å gå tilbake til en tradisjonell PC-skjerm. Alt blir plutselig så traust og grått sammenlignet med det man har opplevd.

Også undersiden gir deg en lysende logo.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Hold deg til 120 Hz

Denne skjermen har altså støtte for både 4K-oppløsning og HDR, og i tillegg kan du overklokke panelet til å dytte ut hele 144 bilder i sekundet. Uten at vi skjønner helt hvorfor man vil benytte seg av denne funksjonen.

Panelet kan nemlig vise 120 Hz med full kvalitet (subsampling 4:4:4), mens den reduseres når du overklokker (4:2:4). Forskjellen blir mindre tydelig grafikk på menyer og tekst. Da tar vi heller til takke med full skarphet og 120 bilder.

I tillegg krever dette noe hinsides med maskinvare for å oppnå. Vi startet ut med å kjøre på med et 1080 Ti-kort, men dette var ikke i nærheten av å kunne drive Battlefield 1 på noen fornuftig måte med mye detaljer på. Ikke før vi kom ned under 100 Hz begynte bildeflyten å bli bra nok.

Når vi økte fra 120 til 144 Hz, fikk vi dessuten til stadig beskjed om at HDR-funksjonen måtte slås av. Det er i alle fall ikke undertegnede interessert i.

Skjermen har for ordens skyld også støtte for G-Sync, som gir langt mindre problemer med riving i grafikken. Denne teknologien har vi lagt vår elsk på før, og er fortsatt noe vi verdsetter høyt i et testprodukt.

Oppsummering

Om vi starter med prisen så er denne meget høy. 26 000 kroner for en PC-skjerm er helt vanvidd, men sånn er det jo for alle som vil tilnærme seg siste skrik i teknologiverden. Det har aldri vært billig.

På mange måter kan du si at denne skjermen er en smakebit på fremtiden, hvor den krever mer regnekraft enn hva normal maskinvare er kapabel til per i dag. Skal du få glede av skjermen fullt ut i 4K med 120 Hz, HDR og detaljer på maks, må du i praksis kjøpe to grafikkort (1080 Ti) som koster over syv tusen kroner per stykk.

Med andre ord kommer denne skjermen ut før det finnes noe levelig alternativ til skjermkort som kan få jobben gjort.

Asus Rog Swift PG27UQ er rett og slett helt rå. HDR er kommet for å bli.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne skjermen leverer helt strålende bildekvalitet, mye takket være et direktebelyst panel. Sammen med dette får du altså HDR-støtten, som alene er nok til å imponere de aller fleste når du spiller. En funksjon som kommer til å ta spillverden med storm i tiden som kommer.

Samtidig kan du altså tyne ut 144 bilder i sekundet, selv om vi ikke helt ser poenget med å velge å overklokke produktet – når du samtidig begrenser skarpheten i bildet, og ikke minst tilsynelatende kan få problemer med å aktivere HDR.

Likevel: Asus ROG Swift PG27UQ er den råeste PC-skjermen vi har testet.

Alternativer

Asus ROG Swift PG27UQ
Imponerende

Asus ROG Swift PG27UQ

Imponerende

Fordeler

  • +
    HDR er rett og slett helt rått
  • +
    Meget presise farger
  • +
    Meget godt sortnivå
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    120 Hz-modusen gir knakende godt bilde
  • +
    G-sync

Ting å tenke på

  • 144 Hz overklokking gir dårligere bildekvalitet
  • Meget dyr
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her