Til hovedinnhold
TestApple iPhone X

iPhone X er den beste mobilen vi noen gang har testet

Her har Apple faktisk gjort noe unikt.

Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til iPhone X

iPhone X har kommet og setter en ny og irriterende dyr standard prismessig. Apples definitive flaggskip starter på 11 000 kroner, og vil du ha den med ekstra lagringsplass må du ut med nesten 13 000 kroner.

Vi i Tek har brukt høsten på å klage over mobilprisene i mang en test. Og da må vi nesten furte litt over denne også. Det er i dyreste laget dette her, Apple.

Og jeg vet ikke helt om jeg er mest fornøyd eller irritert med å konstatere at iPhone X likevel på mange vis gjør seg fortjent til den skyhøye prislappen.

For her er faktisk Apples stadige revolusjonssnakk på sin plass.

Se videogjennomgangen vår øverst i saken!

Den lekreste iPhonen så langt

iPhone X har fått helt ny design. Rammen er uvanlig nok i stål, og ikke aluminium. Det er også den første av dem med heldekkende skjerm på forsiden.

Vel, hel og hel. For det krangles litt om det. Det er nemlig en liten leppe som stikker ned i skjermen øverst, og misfornøyde tunger vil ha det til at dette ødelegger brukeropplevelsen. Men ser vi til konkurrentene har de faktisk større rammer over og under skjermen. Og selv om det er mer symmetrisk når skjermen er av, betyr også en flat strek i topp og bunn at skjermen må bruke plass på ekstra menyer nedenfor der igjen.

iPhone X er omtrent på størrelse med den minste utgaven av iPhone 8, men skjermen er på størrelse med den du finner i Plus-modellen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPhone plasserer dekningsinformasjon og batteriinformasjon på hver side av den lille leppen, og kommer altså nærmest å være en telefon som er bare skjerm av alle alternativene på markedet i dag. Video og spill er likevel et tema, men Netflix virker å være rettesnoren her; videoen kan maksimeres opp til leppen på skjermen, eller forbi den. Dermed er det valgfritt om den lille stripen tar opp plass i noe du faktisk ser på eller ei.

Hastigheten i menyene er dessuten omtrent uslåelig. Det er bjørnesterk maskinvare under glasset - den kan sammenliknes med det du får i inngangsmodellen av MacBook Pro.

Et helt unikt sikkerhetsfokus

Kameraet er snudd, og følger nå telefonens langside i stedet for kortsiden slik det gjør i iPhone Plus-modellene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sikkerhet er obligatorisk i dag, og kanskje spesielt på mobilen som vi tar med oss overalt og legger inn hele livene våre på. Fingeravtrykk har forenklet dette mye over de tradisjonelle kodeløsningene, men Face ID, Apples nye teknologi for å gjenkjenne ansikitet ditt, forenkler det enda mer.

Etter å ha brukt solide deler av testetiden på å finne ut hvor godt FaceID faktisk fungerer, kan jeg egentlig bare konkludere med at dette er mye, mye bedre enn Touch ID og Android-verdenens forsøk på tilsvarende ansiktsløsninger. Det går fort, og du merker omtrent ikke at telefonen har sikkerhetssperrer lagt inn.

Løft telefonen. Se på den. Den er åpen.

De tre ferskeste iPhone-modellene ved siden av hverandre. Fra venstre: iPhone 8, iPhone X, iPhone 8 Plus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette har fungert godt i sterkt lys og i stummende mørke. Og det har også fungert bra når hodet hviler på en pute rett før det skal soves. Som jo gjerne er tidspunktet mange tar en siste titt på e-postboksen sin. Sterk sol har vi imidlertid ikke klart å diske opp med, og enkelte rapporter antyder at den fungerer noe dårligere i slike omgivelser. Det hører også til at jeg er en korthåret herre uten briller på, så jeg er muligens ikke det mest utfordrende testobjektet for funksjonen slik sett.

Men at dette her fungerer såpass godt som det gjør, og så å si aldri tar lang tid eller nekter å låse opp, gjør meg ekstremt håpefull for hva vi kan få se av apper til iPhone X. Løsningen er basert på en Kinect-aktig sensor i toppen av telefonen, og den kan benyttes av apputviklere til helt andre ting, hvis de vil.

God batteritid

Enkelte misliker skjermleppen øverst, fordi den kan gripe inn i innholdet ditt. Med Netflix kan du velge. Maksimer videoen ut til skjermleppen, eller fyll hele skjermen, inkludert de to flikene på hver side.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPhone X har dessuten tilsynelatende den beste batteritiden så langt av iPhonene. Den ser ikke ut til å ha problemer med å klare seg to døgn mellom ladingene. Dette kan være påvirket noe av at den leveres med iOS 11.1 som skal være snillere med batteriet enn tidligere iOS 11-utgaver. 50 prosent nedgang på ett døgn med tung testing er uansett godkjent og litt til.

Når hjem-knappen er vekk må den erstattes av noe. Apple har erstattet den med en serie sveip som alle er så intuitive at du mest sannsynlig venner deg til dem på fem minutter. Sveip sidelengs på bunnen av skjermen for å bytte mellom nylige apper. Sveip opp fra bunnen for å komme hjem. Sveip opp og hold for å få tradisjonell appveksler.

Denne løsningen er enkel og intuitiv, og enda viktigere - den oppfattes ikke som overlesset og den stopper aldri opp. Det hadde ødelagt opplevelsen.

Hovedkameraet er identisk med det du finner i iPhone 8, mens telelinsen har blitt stabilisert og mer lysfølsom. Et knallbra kamera har blitt enda bedre.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bra kamera, både foran og bak

Kameraet har fått seg en kvalitetsheving på zoom-fronten. Både hovedkameraet og tele-kameraet har nå fått stabilisert optikk, og telen har blitt mer lysfølsom så den kan brukes oftere.

Også i front er kameraet ålreit, og det kan brukes til morsomme ting som å sende folk animerte tegneseriefigurer (Animojis), eller det kan brukes til å ta Portrettmodus-bilder der bakgrunnen er utydelig.

For øyeblikket er det eneste betydelige minuset med iPhone X at mange apper ikke er tilpasset skjermen. Men det er en følge av at dette er første telefonen i sitt slag fra Apple, og skal vi rekke å prøve den før selve salget starter, betyr det også at vi prøver den før alle utviklerne er klare med sine oppdateringer. Noen oppdaterte og velfungerende apper har vi alt, men det slippes nok et ras av nyoppdaterte apper i løpet av fredag, og i ukene som kommer.

Hvis du bruker telefonen mye, og er villig til å betale svært mye for den aller beste opplevelsen - får du den i iPhone X.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det største minuset: Prisen

Det er i grunnen ingen store ting å trekke for ved iPhone X, foruten prisen. Den koster skjorta, men hvis du har råd til den og er litt opptatt av mobilteknologi får du faktisk knapt en mer ålreit bruksopplevelse i dag. Og det aller viktigste ved den skyldes den litt kritiserte leppen over skjermen med alle sensorene. For der Samsungs ansiktslås har høyst ulik funksjonsgrad fra person til person, og de to alternativene (iris og ansikt) er kresne til lys på hver sine måter, uten å kunne bytte automatisk, funker Face ID overalt og uansett. I hvert fall så godt som.

Og man slipper å måtte rengjøre kranglete fingersensorer. Kommer det inn en melding mens telefonen ligger på bordet foran en vil innholdet skjules, helt til du titter ned på mobilen og iPhone X skjønner at den har oppmerksomheten din.

Jeg vet faktisk ikke om jeg fortsatt vil si at en iPhone 8 til vesentlig lavere pris er det «fornuftige» valget her. Og da har Apple tilsynelatende lykkes i å rettferdiggjøre den absurde prislappen. De fleste Apple-produkter er uansett så dyre at man må tvile seg frem til riktig produkt, og den kattepinen har de nå gitt oss på mobilfronten også.

Alternativ til iPhone X

Dypdykk i iPhone X

Denne uken invitert Apple de første journalistene til å gå igang med testingen av iPhone X. Selv om telefonen i stor grad kjeftes på i kommentarfelt er ventetiden lang om du forhåndsbestiller den nå.

Det kan virke som om iPhone X-lystne mobilkjøpere skygger unna de opphetede diskusjonene, men ikke bestillingsverktøyene til Apple og operatørene. Og det ville i og for seg være forståelig, for mange mener altså relativt mye om denne telefonen her. For å si det forsiktig.

Og nå skal vi i Tek mene noe også. Vi starter like gjerne med høstens brannfakkel.

Enkelt og greit: iPhone X innfrir. Så til de grader.

Etter at vi har klaget over mobilpriser i hele høst hadde iPhone X mye den skulle bevise. Den er tross alt dyrest på markedet, med en startpris på 11 000 kroner. Men Apples nyeste toppmodell lot oss ikke vente.

Lurer du på hvilke spesifikasjoner som skiller iPhone X, iPhone 8 og konkurrentene? Se vår store oversikt her »

Hemmeligheten bor over skjermen

Leppen øverst på skjermen skjuler en kraftig høyttaler, og et batteri av sensorer - inkludert to forskjellige kamera. En tilsvarende sterk høyttaler finner du dessuten i bunnen av telefonen, for super stereolyd rett fra dingsen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noe av det første man blir bedt om å gjøre med iPhone X er å sette opp FaceID-identifikasjon. Det gjøres ved å bevege nesa i en ring mens man holder telefonen slik at kamerabildet av ansiktet er innenfor en ramme på skjermen.

Telefonen bruker et helt lite batteri av sensorer og kamera som er bygget inn i den karakteristiske leppen øverst på skjermen. Merkelig nok kan man omtrent si at Microsoft Kinect har fått nytt liv, etter å ha avgått ved døden i konsollverdenen. For Apples løsning fungerer på samme måte.

En liten projektor kaster ut et rutenett bestående av tusenvis av infraråde prikker, som de to kameraene bruker til å finne dybdeinformasjon om ansiktet ditt med. Kinect kastet ut det samme rutenettet utover stua, og benyttet to kamera til å lese dybdeinformasjon, og til å finne ut hvordan du beveger deg i forhold til de andre objektene i stua.

En liten sikkerhetsrevolusjon

Tykkelsesmessig er årets iPhoner ganske like, men legg merke til at iPhoneX har en speilblank stålramme fremfor aluminiumsrammen som brukes i de andre modellene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er også grunnen til at Face ID på ingen som helst måte kan sammenliknes med tidligere ansiktslåser. Jeg liker ikke å bidra til Apples nokså selvhøytidelige superlativsalat, men denne løsningen er faktisk smått revolusjonerende.

For første gang noensinne kan du ha en sikker mobiltelefon helt uten å måtte tenke på det. Løsningen er faktisk så god. Hverken Samsungs Galaxy 8-modeller, eller oldingen Nexus S, har ytelse, stabilitet eller brukervennlighet nok til å nå denne løsningen opp på leggen.

Hvorfor?

Oooog, siden det er mer å se enn å fotografere av Face ID - nok et familiebilde!
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jo, fordi Face ID bare virker. Og virker. Og virker. I løpet av de par dagene vi har hatt telefonen har den knapt feilet i det hele tatt. Apple har lenge brukt akselerometerdata for å skru på skjermen, og den gamle løsningen fungerer i perfekt harmoni med den nye sensoren.

Fra første stund med iPhone X har den hver eneste gang jeg har tatt den opp av lommen skrudd på skjermen. Når lyset kommer på og oppmerksomheten min er fanget, tar det som regel ikke sekundet før hengelåsen er åpen.

Det har kommet en del nye valg i innstillingsmenyen, og noen av dem handler selvsagt om Face ID. Du kan for eksempel skru av at telefonen skal kreve din oppmerksomhet for å låse opp - men da blir funksjonen også litt mindre sikker.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den funker faktisk også om jeg ligger med hodet mot puten på kvelden. Det gir litt ansiktsvreng, og telefonen får som regel ikke se hele ansiktet. For første gang har jeg måttet ta i bruk en haug puter til testing av mobiltelefon. Med hodet dypt begravet i fire store puter ville ikke Face ID virke. Men så ble også omtrent halve ansiktet dekket til av putene.

Men med en mer ordinær liggestilling, med hodet på puten, åpnet telefonen seg hver gang.

Internasjonalt har det vært noe fokus på at løsningen ikke er helt optimal i svært sterkt sollys. All den stund vi bor i blåfrosne nord, er det ikke så mye jeg får gjort for å teste dette. Sjefen gikk ikke med på forslaget om et korttidsopphold ved ekvator.

Kan Face ID feile? Jepp. Det har vi alle sett - under selve lanseringen for noen uker siden. Gjør den det så ofte at man faktisk reflekterer over det? Åpenbart ikke.

Det er noen fallgruver i denne vurderingen. Jeg har ikke veldig langt hår, og jeg bruker heller ikke briller, eller noe annet som kan gjemme ansiktet mitt for Face ID. Apple oppgir selv noen tilfeller som kan forvirre Face ID, sånn som noen få typer briller, men generelt skal den tåle også disse tingene.

Det betyr at vi endelig har fått mobilsikkerhet som vi bare kan opprette, og deretter glemme. Man behøver ikke å tenke på om man er skitten eller våt på fingrene, eller om fingersensoren har samlet møkk. Man behøver ikke engang å ha fingrene tilgjengelig, siden det holder med et blikk så lenge skjermen er på.

Sveiporama

Hjem-tasten er vekk. Du har kanskje sett Apples demonstrasjoner av hvordan sveiperegimet i iPhone X virker. Men hvordan fungerer det i praksis? Igjen er svaret; over all forventning.

Den lille stripen nederst på skjermen erstatter hjem-knappen. Trekk den sidelengs for å veksle mellom apper, eller rett opp for å gå ut til hjem-skjermene igjen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En del av årsaken til dette er nok at Apple har holdt sveiperegimet sitt ganske stramt. Det er ikke et sveip for enhver anledning her. Det er noen få, viktige varianter. Dermed slipper du å tegne kronglete stjerner eller skrive bokstaver på skjermen for å få ting gjort. Å overlesse nye løsninger kan ta livet av den beste idé, og slik har det til en viss grad vært med sveip eller gestures som de gjerne kalles i utlandet.

I stedet har Apple lagt seg vesentlig nærmere Palms gamle WebOS eller Blackberrys QNX i stilen. Få, men kjappe og lettfattelige sveip.

Vil du hjem? Sveip opp fra bunnen. Vil du ha den tradisjonelle appveksleren? Sveip opp fra bunnen og hold litt. Veksle mellom apper? Da sveiper du sidelengs. iOS har lenge hatt et sveip ned fra toppen for å vise varslingsskjermen, men nå er det to slike sveip. Ned på skjermen til høyre for sensorleppen øverst gir kontrollsenteret, mens den andre siden byr på varslingsmenyen.

En liten lys stripe nederst på skjermen fungerer som en slags virtuell hjem-knapp, ved at den viser deg hvor du skal sveipe opp eller sidelengs fra. Ikke så uendelig langt unna det Samsung har gjort for å markere hjemfeltet i Galaxy 8-modellene.

Det som i skrivende stund ikke fungerer helt prima her skyldes appene. Sveipeområdet er rett og slett plassert på et sted der en del apper har andre kontrollmekanismer, så som fremdriftsvisere for videospillere. Ved avspilling av en video i Facebook-appen var det nær umulig å spole fordi de to feltene lå så nærme hverandre.

Men den gode nyheten er at utviklere har hatt god anledning til å jobbe med Apples nye utviklerverktøy nå, og mange av de viktigste appene blir nok oppdatert i løpet av kort tid etter fredagens salgsstart. En app som definitivt er med er Snapchat, som også benytter seg av dybdesensorene i toppen av telefonen til å gjøre AR-delen sin mer realistisk.

I likhet med video som ikke vises i fullskjerm på Android-enheter er dette først og fremst et ansvar som hviler på apputviklerne. Og et ansvar de vanligvis tar. Den reelle ulempen er at ikke alle apper blir løpende oppdatert, og har utvikleren fått noe bedre å gjøre kan det hende appen ikke blir oppdatert i det hele tatt. Sammen med at de gamle 32-bit-appene nå er forsvunnet kan det altså bli litt svinn i appbiblioteket fremover.

Men så er dette også ett av tilfellene der fremskrittet maskinvare- og programvaremessig føles verdt det likevel.

Det grafiske i iOS på iPhone X er for en stor del som før, men noen endringer er det likevel her. Ett eksempel er at batteriprosent ikke kan vises fast i toppen av skjermen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En litt annerledes iOS

Det er noen uvanligheter også ellers i iOS her. For eksempel er det nå ikke mulig å velge prosentvisning av batteritid hele tiden. Sannsynligvis av plasshensyn i det lille området batteriindikatoren vises. Vil du se hvor mange prosent strøm du har? Kontrollsenteret viser det som standard, uten at du må endre på innstillinger.

En ting som kanskje ellers ville vært komplisert med en slik telefon er inntasting. Uten rammer havner nederste del av skjermen langt ned i hånden. Det kan det bli litt keitete ergonomi av, så Apple har løftet tastaturet en drøy centimeter fra bunnen av skjermen når du taster inn. Dermed slipper du å forstrekke tommelen for å rekke nederste del av skjermen.

Det er et par andre uvanligheter også her. Siri har fått sin egen knapp i iPhone X, eller rettere sagt - Siri har arvet knappen som før tok seg av låsing og av- og påslåing. Du kan fortsatt låse og låse opp skjermen med knappen, men et langtrykk gir deg Apples taleassistent.

For å skru av telefonen må du holde inne låsetasten og volum opp. Da kommer du til en skjerm som lar deg skru av telefonen, eller sette den i SOS-modus. Gjør du det har du dessuten deaktivert Face ID, og må taste kode for å komme deg inn igjen. Det kan være fint av personvernhensyn hvis mobiltyven prøver å peke telefonen din mot deg før han stikker av.

I det aller meste er iOS og innholdet slik det oppleves på andre telefoner. Det er aller mest kontrollregimet rundt som har endret seg, og det venner man seg svært fort til.

Helt i tet ytelsesmessig

At årets nye knippe iPhoner er raske er det ingen tvil om. Det har vi alt sett i testene av iPhone 8 og iPhone 8 Plus. Men grafene tåler en tredje runde, med iPhone 8 Plus og iPhone X representert henholdsvis i bunn og i topp. Og ... for å si det forsiktig; hvis renspikket maskinytelse er viktig - dominerer de fullstendig over selv de kraftigste telefonene i Android-utvalget akkurat nå.

Unntaket er 3D Mark Sling Shot Extreme, der resultatene er mer på linje med konkurrentene, og faktisk et lite stykke bak de kvasseste. Denne testen måler ren spillytelse, og bryr seg mindre om prosessorkraft.

Nå er ikke rå kraft nødvendigvis viktig for å få en god brukeropplevelse - det har Motorola bevist med sine Moto G-telefoner. Men med iPhone X får man begge deler. Det skulle bare mangle, med tanke på prislappen.

Grafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Som telefon

Siri-skjermen er slik vi kjenner den fra før, men TV-appen er ny. Foreløpig er det litt for få tjenester som deltar til at den kan bli skikkelig nyttig. Med mindre du har alle de fem-seks tjenestene som er med, da.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPhone X er til tross for alle sine nyvinninger og rarheter fortsatt en telefon. Og man kan faktisk ringe med den. Ikke bare det, det fungerer rimelig bra også. Lyden i samtalehøyttaleren er klar og tydelig, og kan bli svært høy - så høy at man i mange tilfeller omtrent kan bruke den som håndfrihøyttaler. Det er veldig bra, når det er mange mennesker som jobber i bråkete omgivelser, eller ikke hører så godt.

Å se Facetime-samtaler dekke hele forsiden av telefonen er også en tanke uvant, og en trivelig funksjon for deg som liker videosamtaler.

At tastaturet er hevet noen hakk har vi alt vært inne på. Men enn om du ikke når toppen av skjermen? Funksjonen som trekker innholdet halvveis ned på skjermen er fortsatt med, men i denne omgangen må du aktivere den manuelt under tilgjengelighetsinnstillingene.

Så fort det er gjort kan du trekke den lille hjem-stripen nedover mot bunnen av skjermen, og et øyeblikk etter følger innholdet etter. Å avslutte er like intuitivt - trekk stripen oppover. Som før fungerer det også fint å trykke utenfor innholdet.

Batteritiden er det verdt å nevne. Den er faktisk svært god, noe som nok delvis også skyldes at iPhone X leveres med iOS 11.1, som også vil bedre batteritiden i resten av iPhone-utvalget, om vi skal tro undersøkelser gjort med beta-versjonen.

I første døgn av testen startet jeg med rundt 75 prosent batteristand, og temmelig nøyaktig 50 prosent ble vekke innen jeg kobler til laderen. I løpet av den tiden har iPhone lastet med 2-3 gigabyte musikk til Spotify, og spilt dem av i et par timer via kablede hodetelefoner. Den har blitt surfet med, installert apper på og utsatt for endeløse mengder Face ID-tortur. Kameraet har også fått store mengder trim.

Det virker svært sannsynlig at batteriet generelt vil holde for et par hele dagers bruk når man ikke hardtester produktet. Men å trekke endelige konklusjoner her er vanskelig, og hadde også vært det om den fikk en full uke i test. Vi har hatt telefonen i rundt 30 timer ved publisering, og jobbet med den i 23 av de timene for å få inn så mange inntrykk som mulig på kortest mulig tid.

Uansett legger tiden seg innenfor det vi betrakter som godkjent, altså ett døgn tung bruk, og litt til.

En iPhone 8 oppå en iPhone X. Det skiller få millimeter størrelsesmessig, men du får en mye større skjerm i X.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fantastiske stereohøyttalere

En egenskap som vanligvis gjemmes bort litt i disse testene er hvordan den innebygde høyttaleren låter. Men for iPhone X ofrer vi det litt ekstra oppmerksomhet. Det skyldes to ting; hvor godt det funker i iPhone X' tilfelle, og at bare to andre helskjerm-mobiler har stereohøyttalere.

iPhone X gir akkurat like god lyd fra seg som vesentlig større iPhone 8 Plus. Med Spotify-avspilling og veksling mellom de to telefonene på fullt volum bytter lyden så å si sømløst mellom dem, og forskjeller? Vel, det virker å være ørlite grann forskjell i hvilke toner som resonnerer med selve chassiset på telefonen, men utover det er volum og lydkvalitet omtrent identisk.

Det er særdeles imponerende.

Kun én av de to andre telefonene med liknende lydløsning selges i Norge. Det er Huawei Mate 10 Pro. Men den bruker ringehøyttaleren som ekstrahøyttaler, og dermed får man et skjevt lydbilde fra telefonen, der alt som likner litt på bass kommer fra den ene siden. I realiteten er det lavere mellomtone man hører, sånn for å ha flisespikket på plass.

Utover den er det bare Google Pixel 2 XL som har stereohøyttalere, og den er ikke i ordinært salg i Norge. Vi har foreløpig ikke testet den, men siden begge de to Pixel 2-utgavene fremstår som en blanding av HTC- og LG-teknologi, mistenker vi at det er HTC som har stått for lyden. De pleier å være de eneste som kan måle seg med Apple på akkurat dette området.

Uansett - lyden i iPhone X er god nok til at telefonen fint kan spille av nettradio på kjøkkenbenken, med musikk og det hele, uten at man panisk begynner å jakte på en Bluetooth-høyttaler. Sitter du alene på et hotellrom med Netflix er det faktisk også godt nok. Jeg sier ikke at du ikke vil vinne ganske mye på en dugelig høyttaler eller hodetelefon attåt, men du klarer deg uten. Og da gjør løsningen akkurat det den skal.

Strømming til besvær - foreløpig

iPhone X leveres med iOS 11.1, og det betyr at TV-appen fra Apple er med. Her forsøker Apple å lage et slags nav i strømmetjenestene våre, der det i beste fall blir helt unødvendig å gå via tjenestenes apper. I stedet kan man finne innholdet man vil se i TV-appen, og når man trykker play tas man til tjenesten som har innholdet. En slags TV-guide på steroider, altså. Den viser deg ikke bare hva du bør se, men vet hva du har tilgang på og hvor du skal se det.

Men foreløpig er det i praksis kun Viaplay og TV2 Sumo som er med på løsningen. Vi vet at Netflix samarbeider tett med Apple, så hvor blir dere av? Og hva med HBO Nordic?

Uansett - foreløpig er det litt for spredt mellom innholdet som kan vises i TV-appen til at den vil gjøre nytten sin for andre enn noen svært få som har presist de riktige tjenestene. Tjenestene som er støttet er Viaplay, Viafree, TV2 Sumo, C More og en litt uvanlig strømmetjeneste ved navn MUBI, der konseptet er at de forsiktig velger ut 30 svært severdige filmer i måneden. De to sistnevnte er ikke spesielt utbredte sammenliknet med «folketjenestene» Netflix, Sumo Viaplay og HBO.

Det er jo også et nytt skjermformat her som setter strømmetjenestene på prøve. I Android-verdenen er det så mange skjermvarianter at appene i stor grad tilpasser seg selv. Men for iOS-dingser har det tidligere ikke vært så mange varianter. Nå er det en del, med ulike aspekt både på iPad og iPhone.

Hva det kommer av at Amazon Prime Video ikke støtter en eneste av fullskjermtelefonene på markedet er like uvisst som det er irriterende.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Teksting på bærtur

Til tross for at Netflix samarbeider tett med Apple er ikke opplevelsen helt klokkeren der. Du får strukket videoen til å dekke nesten hele skjermen, eller hele skjermen, der også området rundt leppene øverst på skjermen utnyttes. Men malurten er at teksting, med dagens Netflix-app, har en tendens til å havne oppe i venstre hjørne på skjermen.

Her får man forøvrig brukt HDR-støtten i den flotte OLED-skjermen. Slik at mørke områder fortsatt er detaljerte og fine, mens de lyse omtrent blender deg. Som for de andre HDR-mobilene på markedet gjør det at iPhone X-skjermen virker større og mer fordypende enn en 5,8-tommer normalt skulle være.

Også i Viaplay er det noen problemer med plassering av teksting. Men ellers funker tjenesten fint på den ekstra brede skjermen.

Det er faktisk HBO Nordic, som ellers får en del pepper for appløsningene sine, som funker best her. Et par tapp på videoen maksimerer den på skjermen, og jaggu henger tekstingen akkurat der den skal henge.

Som vi har sett på Android er Amazon Prime Video fullstendig uinteressert i å ha med nye skjermaspekt å gjøre, så der blir innholdet et litt stort frimerke midt på skjermen, med svarte kanter på alle fire sider.

Det skal sies at vi vet at det er oppdateringer på vei til mange apper. Sannsynligvis slippes de fleste av dem i forbindelse med iPhone X-slippet denne uken. Dermed vil det overraske meg om ikke minst én til av de nevnte tjenestene får en oppdatering som fikser biffen ganske umiddelbart.

Vi tar en ny sjekk på hva som virker rett i etterkant av salgsstart, og oppdaterer testen.

For andre nytteapper er ikke svarte striper, eller letterboxing om du vil, noe stort problem. Spotify legger seg midt på skjermen, og later som om den er 16:9. Den fungerer ellers helt fint.

Hodetelefonkontakten er fortsatt borte. iPhone X krever overgang, eller trådløse hodetelefoner.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Krever fortsatt overgang til mini-jack

Hodetelefonkontakten er fortsatt ikke til stede her, og det betyr at du må bruke overgangen som følger med om du har kablede hodetelefoner fra før. Dette er stadig vekk litt upraktisk, men noe vi nå forventer fra de fleste telefoner i toppsjiktet.

Det følger med vanlige kablede Lightning-øreplugger, av det vanlige forholdsvis dårlige Apple-kaliberet. De er gode å bruke, det er ikke det. Men lydmessig finnes det veldig mange bedre alternativ der ute. Skal du handle nye hodetelefoner til en ny iPhone er det uansett lurt å satse på noe trådløst først som sist. Apple har sine egne AirPods med svært tøff og velfungerende teknologi i, men om du vil ha teknologien kombinert med bedre lyd ser du heller på noen av Beats-hodetelefonene med Apples W1-brikke i.

Alternativt fungerer alle ordinære Bluetooth-hodetelefoner med telefonen.

Til spill og moro er det også slik at apper flest foreløpig flyter midt på skjermen med svarte striper på de korte sidene. Men på spillfronten skjer ting ganske fort i iOS-universet, så jeg vil bli veldig overrasket om ikke det er et knippe nye og oppdaterte storspill øverst og fremst i App Store idet disse ekstremtelefonene går i salg på fredag.

Hovedkameraet er som i iPhone 8, men telekameraet har fått oppgradert glass og stabilisering, slik at det kan brukes i dårligere lys.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et flott kamera har blitt bedre

iPhone X-kameraet har mye til felles med iPhone 8-kameraet. Hovedkameraet her er det samme som du finner i den mindre modellen, men du får med et ekstra kamera med telelinse bygget inn. Det er både stabilisert og mer lysfølsomt enn ekstrakameraet du finner i iPhone 8 Plus.

Vanlige bilder flest blir altså som fra de andre nye iPhonene, men skal du zoome inn er det en viss forskjell å melde om. Telefonen bruker i langt større grad ekstralinsen fremfor å henfalle til digital zoom som bare gjør bildet mindre detaljert.

Og det er faktisk merkbart at glasset har blitt mer lyssterkt siden sist. For iPhone X bruker i betydelig høyere grad den ekstra telelinsen når du zoomer inn. Og selv om det er litt disig eller halvmørkt, blir bildene riktig så detaljerte og gode. iPhone 7 og 8 må overtales litt for å bruke telen - i praksis må det være svært lyst for at den ikke skal satse på digital zoom i stedet.

Forøvrig blir bildekvaliteten fra hovedkameraet som før - og det er ikke en dum ting, for iPhone 8 er en utmerket kameramobil.

Frontkameraet har nå fått støtte for å bruke den utvidere portrettmodusen fra iPhone 8 Plus. Det betyr at du kan legge på kunstig uskarphet bak motivet ditt - som ofte vil være deg selv. Du kan også legge på egen lyssetting.

Dette er det ene området der Apple i noen tilfeller kan beskyldes for å love og lyve ørlite grann. For løsningen er svært følsom for belysningen der du befinner deg. Og ofte ser vi at algoritmene er litt på bærtur med kutting av hår og hvor selve utsvartingen av bakgrunnen foregår.

Og det merkes tidvis med begge kameraene i iPhone X. Her var iPhone 8 Plus hakket kvassere på hovedkameraet. Gitt at det her kan være litt kronglete å få gode resultater uansett kamera, faller mistanken på programvare og 11.1-versjonen av iOS. Vi gjetter at dette blir bedre, men noen dealbreaker er det ikke.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her