Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 8 Plus

En liten oppgradering, men iPhone har aldri vært bedre

Apple iPhone 8 Plus er stadig én av de beste og dyreste telefonene du kan kjøpe.

Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til iPhone 8 Plus

iPhone 8 Plus er ikke noen stor oppgradering visuelt.

Den likner såpass mye på sine forgjengere at den nesten like gjerne kunne hatt navnet 7S. Men den har flere nyheter enn det ytre skulle tilsi.

Kjapp som en kraftig PC

En av disse nyhetene er at telefonen i enkelte målinger er like kjapp som en av Apples bærbare PC-er i 20 000-kronersklassen. Det er ganske heftig.

Antall megahertz er ikke det vi bryr oss mest om når vi tester telefoner, men faktum er at mulighetene for heftige apper, bilderedigering og mye annet har gjort et gedigent hopp med iPhone 8-modellene. Det betyr renspikket nytte for deg og meg når disse telefonene har vært i markedet litt. Det er alltid et lite etterslep mens man venter på nye apper.

Sjekk ut testen vår av den litt mindre iPhone 8 her »

Bakside i glass

På den ene siden er det ikke mye som har skjedd med designen her, på den annen side er den nye glassbaksiden svært synlig, spesielt i kombinasjon med den nye gullfargen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den største synlige forskjellen som avslører en iPhone 8 er baksiden i glass, og nye fargetoner som hører til. Farger som fornying av telefonmodeller gjør ikke alltid så mye fra eller til etter min mening, men jeg må innrømme at jeg lener sterkt mot den nye gullvarianten. Den har et brunlig skjær fremfor Apples klassiske rosa varianter. Totoneløsningen med kontrast mellom metallet og glasset er også svært lekker.

Glasset er der for å tillate trådløs lading som endelig er på plass. Denne gangen følger Apple også standarder, så om du for eksempel har kjøpt en ladeplate på IKEA (Qi) eller Samsung kan disse også brukes. Foreløpig er det ikke støtte for trådløs hurtiglading i programvaren til telefonene, men det kommer innen utgangen av året.

Helt nye menyer

En annen stor nyhet er iOS 11. Du trenger strengt tatt ikke iPhone 8 for å få det, men dette er de første telefonene som leveres med det, og dermed blir oppdateringen en stor del av inntrykket.

Nye iOS 11 har et kontrollsenter som du kan tilpasse selv. Det gir rask tilgang på nyttige funksjoner, og trinnløs justering av lys og volum.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et flett nytt kontrollsenter gjør det enklere å få tilgang på alt av kontrollmuligheter på telefonen. En favoritt hos undertegnede er dessuten at flymodusen ikke lenger skrur av all kommunikasjon. Den deaktiverer kun mobiltilkoblingen, mens Bluetooth og Wi-Fi blir stående på. Praktisk om du bruker trådløse hodetelefoner på fly, eller surfer på flyets nettløsning.

Muligheter for å lage animasjoner av Live Photos-bilder, eller å justere volum og lysstyrke trinnløst er også kjekke nyheter. Nedtrekksmenyen har dessuten fått en egen historikkskjerm som du kan sveipe til. Der ser du alt som har kommet av varslinger i det siste, slik at de ikke bare blir borte så fort telefonen tror du har sett dem.

Skjermen tilpasser seg omgivelsene

Selve skjermen har alltid vært en viktig ting for iPhone-modeller, og slik er det også i denne omgangen. iPhone 8 har rett nok ikke OLED-skjermen fra iPhone X, men den har en litt forbedret IPS-skjerm, som nå også har True Tone-funksjonen vi kjenner fra iPad Pro-modellene.

Muligheten til å ta bilder med simulert studiolys har kommet til. Det kan gi ganske stilige portretter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
De ulempene iPhone 8 Plus har finner du i bunnen av telefonen. Her er det ikke hodetelefonkontakt, og hurtiglader koster mye penger i tillegg. Men telefonen har noen av markedets beste stereohøyttalere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dermed tilpasser den lys og fargetone i skjermen så den skal matche omgivelsene best mulig. Effekten er så subtil at du knapt legger merke til den om du ikke legger gammel og ny iPhone side om side, men den bidrar til inntrykket av en meget god skjerm i iPhone 8.

Kamera med mange funksjoner

Kameraet har fått en del forbedringer og blitt kvassere i mørket. Du kan fortsatt zoome 2x optisk med iPhone Plus-modellen, men nytt av året er at du kan bruke den ekstra kamerainformasjonen til å legge på kreativ belysning i portrettmodusen.

Dermed har ekstrakameraet etter hvert tre relativt viktige jobber i iPhone 8 Plus, og gevinsten for å ha den ekstra store tuten på baksiden begynner å bli betydelig.

Som alltid føles årets iPhone 8 Plus som et særdeles velbygget produkt. Alle knappene gjør nøyaktig det de skal, ingenting slarker, og det er ikke en synlig glipe noe sted.

Les også: Xiaomi Mi Mix 2 lansert – vi har de norske prisene

«Støtter» hurtiglading

Men noe malurt finnes det også i begeret. Den støtter hurtiglading, men bare om du bruker rundt 900 kroner ekstra på en av Apples PC-ladere og en overgang fra USB-C til Lightning.

Vi snakker om en telefon til nesten 9000 kroner. At ikke slikt følger med er strengt tatt uhørt i denne prisklassen. For iPhone-kjøpere flest snakker vi nok om en funksjon som i få tilfeller vil bli brukt.

Fraværet av hodetelefonkontakt er også en ting enkelte vil være misfornøyd over. Men helt håpløst er det likevel ikke, siden overgang følger med.

Alt i alt er dette stadig en fryktelig god, om enn svinaktig dyr telefon. Ser vi til konkurrentene har Apple én av dem selv, i form av iPhone X.

Med en prislapp på 11 000 kroner er også den vanvittig dyr, men det er tydelig forskjell på den og iPhone 8, så kanskje gjør den seg fortjent til prislappen?

Sterk konkurranse

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men ser vi nedover i pris blir det fort svært spennende. LGs toppmodell fra tidligere i år, G6, har heldekkende HDR-skjerm, flott kamera og et batteri som varer lenge og vel. Den koster bare rundt 4000 kroner.

Det som sannsynligvis er markedets beste telefon, i hvert fall foreløpig, er også billigere. Samsungs Galaxy S8 starter på rundt 6000 kroner i dag, og vil du ha den ekstra store modellen som er på størrelse med iPhone 8 Plus, legger du bare på en tusenlapp.

Derfra har du penger nok til overs på mellomlegget til iPhone 8 Plus til å kjøpe hele seks ordinære hurtigladere som passer til.

Men det er og blir vanskelig å sammenlikne iPhone og resten av mobilmarkedet. Apple gjør sjelden noe helt unikt, men de har ofte en litt unik og helhetlig måte å gjøre ting på. Når de først gjør dem.

Dermed kan man argumentere for at iPhone 8 Plus i hvert fall til dels gjør seg fortjent til de rundt 2000 kronene mer enn Galaxy S8+ den koster.

Les også testen av den mindre iPhone 8 >>

Alternativer til iPhone 8 Plus

Apple iPhone 8 Plus 64GB
Meget bra

Apple iPhone 8 Plus 64GB

Meget bra
sitatiPhone 8 Plus har fått glass på baksiden og superkrefter på innsiden.

Fordeler

  • +
    Gode stereohøyttalere
  • +
    Svært god skjerm
  • +
    Ekstreme krefter
  • +
    Vanntett
  • +
    Supert kamera
  • +
    Mange kamerafunksjoner
  • +
    Ar-appene fungerer godt
  • +
    Trådløs lading er på plass
  • +
    Ålreit batteritid
  • +
    iOS 11 har blitt svært bra

Ting å tenke på

  • Hurtiglader koster 900 kroner ekstra
  • Ikke HDR-skjerm
  • Mangler hodetelefonkontakt

Dypdykk i iPhone 8 Plus

Apples iPhoner har sjelden problemer med å bli lagt merke til. Men årets iPhone 8-modeller sliter litt med imaget. I år har nemlig noen satt en steindyr luksusmodell ved siden av, i form av den helsprø iPhone X, eller iPhone 10, som Apple tydeligvis ønsker at vi skal si. Heldekkende skjerm, en særdeles spesiell ansiktslås og en rekke andre nyheter er med.

Om iPhone X er en enorm nyhet eller ei avhenger veldig av hvordan du ser på det. Hvis du har fanfotene trygt plantet i Android-leiren er det enkelt og legitimt å hevde at vi har sett alt det iPhone X bringer til torgs før.

Hvis du bare elsker Apples kompakte og brukervennlige økosystem er det gjerne naturlig å peke på det fragmenterte Android-markedet, der det til enhver tid er tre ulike varianter av operativsystemet i salg. Realiteten er noen hakk mer nyansert enn det; Apple følger på sett og vis Android-produsentene med iPhone X, men de har sin egen vri på så godt som alt.

Uansett kommer man ikke fra at vi snakker om en av markedets heftigste telefoner, med en pris som er minst like heftig. Tabellen under viser deg de viktigste forskjellene mellom iPhone 8 og iPhone X. Kan hende har ikke X-modellen noe du har spesielt stort behov for? Da kan du spare mange penger, og få noen av funksjonene i en mer tradisjonell telefon. Høres det fornuftig ut bør du lese videre.

iPhone XiPhone 8iPhone 8 Plus (testet)
Skjerm:Heldekkende, 5,8" OLED, 2436x1125 (458ppi), 625 nits4,7" IPS LCD, 1334x750 (326ppi), 625 nits5,5" IPS LCD, 1920x1080 (401ppi), 625 nits
Størrelse: 14,3 x 7,1 x 0,77 cm13,8 x 6,7 x 0,73 cm15,8 x 7,8 x 0,75 cm
Vekt: 174 gram148 gram202 gram
Maskinvare:Apple A11 Bionic (6 kjerner)Apple A11 Bionic (6 kjerner)Apple A11 Bionic (6 kjerner)
Pålogging:AnsiktsgjenkjenningFingerscanningFingerscanning
Lading:Trådløs Qi, støtter hurtiglading (lader kjøpes utenom)Trådløs Qi, støtter hurtiglading (lader kjøpes utenom)Trådløs Qi, støtter hurtiglading (lader kjøpes utenom)
Kamera:12 MP, to linser, f/1.8 (vidvinkel) f/2.4 (tele)12 MP, f/1.8 (vidvinkel)12 MP, f/1.8 (vidvinkel), f/2.8 (tele)
Video:4K med 60 bilder per sekund4K med 60 bilder per sekund4K med 60 bilder per sekund
Trådløs:802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC
Batteri:Tale: 21 timer 4G: 12 timer Lyd: 60 timer 50% opplading på 30 minTale: 14 timer 4G: 12 timer Lyd: 40 timer 50% opplading på 30 minTale: 21 timer 4G: 13 timer Lyd: 60 timer 50% opplading på 30 min
Tilgjengelighet: Bestilling 27. oktober I butikk 3. novemberBestilling 15. september I butikk 22. septemberBestilling 15. september I butikk 22. september
Pris: (Lenker til kommersiell partner, LINK)Fra 10 990,-Fra 7790,-Fra 8890,-
Den nye gullvarianten med brunrosa glass på baksiden, og en dusere gullfarge enn tidligere på aluminiumen gir et flott totoneinntrykk som ikke er vanlig på mobiler ellers.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kanskje finnes det iPhone 8-varianter der ute som er grønne av misunnelse. Men vårt testeksemplar av Plus-modellen er derimot en rødmende variant i brunt med rosaskjær i glasset og en mørk gullfarge på rammen rundt.

Design og fargevalg er selvsagt høyst subjektivt. Men rosa har en tendens til å dele mobilkjøperne. Avhengig av hvilken nyanse som er valgt vil ulike mennesker enten juble eller påstå at «den fargen der er helt krise!»

Hele baksiden på den nye gullvarianten.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I utvalget, som ellers består av svart og hvit med sølvramme, er nok denne varianten den mest iøynefallende. Og selv om jeg aldri har vært spesielt glad i rosa telefoner, tør jeg likevel påstå at dette er en variant av slaget som burde tilfredsstille langt flere enn tidligere utgaver. Totone-varianten med farger som matcher hverandre er rett og slett svært stilig. Og den bør ses og holdes i hånden før den avvises med fargenavnet som begrunnelse.

Men så liker også jeg nye fargevarianter, og synes generelt vi er litt for konservative på den biten i Norge. Bilene våre er litt for grå, og telefonene våre er generelt litt for monokrome.

iOS 11

3D Touch er fortsatt med, og lar deg trykke hardt for å få kjapp tilgang på funksjoner i menyene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En nyhet som både kommer med iPhone 8, og som kommer til de eldre modellene er iOS 11. Dermed er mye av det vi lister opp her noe du ikke nødvendigvis må ha ny telefon for å få tilgang på. Men siden iPhone 8 er den første telefonen som leveres med iOS 11 forhåndsinstallert er det likevel en viktig del av inntrykket her.

App Store har blitt ny, og en ny Filer-app har kommet til. Her kan du flytte rundt på filer mellom skytjenestene dine, og eventuelle apper som støtter filutforskeren.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og av alle nyhetene man kan støte på, er det kanskje den minste av dem. Men den er av verdi for alle som går ganske hyppig på og av fly; flymodusen deaktiverer ikke lenger alt på telefonen. Wi-Fi og Bluetooth får stå på, selv om flymodusen aktiveres. Det er superpraktisk, og betyr nok langt mindre kluss med tilkobling og bruk av hodetelefoner ombord.

Flymodusen aktiveres som vanlig via kontrollsenteret som er en av de store nyhetene her. Trykker du hardt på snarveiene i det nye kontrollsenteret får du opp mulighet til å detaljstyre hver enkelt funksjon. En av de ålreite nyhetene er at volumkontrollen nå er trinnløs, ved at man bare sveiper opp og ned på skjermen med volumbryteren aktivert.

En drastisk fornyet App Store hører også til, og innholdet ser nå langt fjongere ut enn det har gjort før. Nå begynner Apple å ha rukket et par overhalinger av sin appbutikk, mens Google Play ikke har endret seg så mye på en god stund. Her begynner det igjen å bli merkbart at Apple har et appovertak, om så bare fordi innholdet i App Store i stor grad er sortert av mennesker. Dermed har du ikke bare topplister over gratisappene «alle» laster ned å forholde deg til.

Men la oss ta med ørlite grann malurt i begeret på dette punktet. I 2017, når relativt mange mennesker i verden forholder seg bare til mobilnett, kan man fortsatt ikke oppdatere apper med over 100 MB størrelse via nettopp mobilnettet.

iPhone 8 Plus kan filme 4K-video ved 60 bilder per sekund, for en fløyelsmyk avspilling på utstyr som er kraftig nok. Det er svært mange bittelitt eldre PC-er som ikke vil takle dette formatet, ettersom det er ekstremt dataintensivt. Rundt 400 MB per minutt mener telefonen at man skal beregne.

Det har kommet til et vell av nye fotofunksjoner i iOS 11 og iPhone 8 Plus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen mulighet er saktefilmopptak med 240 bilder per sekund i full-HD. Det er ikke fullt så stilig som de 960 bildene per sekund som Sonys nyere Xperia-toppmodeller kan ta, men så trenger du heller ikke finsikte for å treffe. Xperiaene holder ikke fullt ett sekund i denne opptaksmodusen, så det er lett å gå glipp av flyktige øyeblikk om du forsøker å fange dem i denne bildehastigheten. Og du er dessuten begrenset til 720p med Sonys variant.

Utvidet virkelighet

ArKit er navnet på en fersk nyvinning i Apples økosystem. De satser nemlig på utvidet virkelighet; altså at telefonen legger sin egen grafikk over kamerabildene (såkalt AR, Augmented Reality).

Utvidet virkelighet betyr for eksempel at du kan ha robotkrig på gulvet ditt..
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det finnes flere dingser og produsenter som satser på dette nå, og Apples variant er relativt enkel til sammenlikning. Den klarer seg med bare ett kamera, gyro, akselerometer og magnetometer i den vanlige iPhone 8-modellen. Til sammenlikning har Googles Project Tango for AR en betydelig mer påkostet løsning med flere kamera og IR-projektor - i praksis omtrent det samme som du finner i en Kinect eller i skjermleppen på iPhone X.

Men Project Tango finner du kun i veldig få telefoner for øyeblikket, og hverken Lenovo Phab 2 Pro eller Asus ZenFone AR er modeller som har tatt over markedet.

Med Apples ekstremt høye utbredelse og kjøpevillige brukere er det grunn til å tro at denne typen funksjonalitet kan få større utbredelse ganske raskt.

De klassiske eksemplene på ting du kan gjøre med AR er å spille brettspill uten brett, gjennom telefonens skjerm. Du kan også innrede hjemme ved hjelp av IKEA-appen. Men det som virker mest genuint nyttig er Neon-appen som lar deg sveipe kameraet over en folkemengde, og lager en pil ned i folkemengden der kompisen din står. Den er foreløpig hverken klar eller prøvet av oss, men potensialet virker stort, så lenge presisjonen er ålreit.

Foreløpig er det mest imponerende man kan gjøre med disse funksjonene å få roboter til å krige litt på kontorpulten.

Målt ytelse

Forrige høst og denne våren representerte et kraftig hopp i mobilytelse. Da tok nemlig iPhone 7 og toppmodeller fra Samsung og Huawei igjen hastighetsgapet opp til ultralette maskiner med strømsnille Intel Core i5-brikker. Men Apples nye A11 Bionic-brikke setter skapet på plass så det holder, og leverer drøyt 50 prosent ytelsesøkning.

År over år er det helt vanvittig, spesielt tatt i betraktning at Intels ytelseshopp har dalt litt de siste årene.

untitled link

Grafer: Blå - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett.

Neste aktør ut som kanskje kan banke Apple på dette feltet er Huawei og deres egenutviklede Kirin 970-brikke, som er ventet å dukke opp i Mate 10 denne høsten.

En egenskap med iOS 11 og det nye kontrollsenteret er at flymodusen skrur av bare mobiltilkoblingen, mens Bluetooth og Wi-Fi får stå på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der alle de PC-aktige funksjonene i iOS 11 kan gi grunn til å mistenke at Apple ønsker å la operativsystemet krysse over i større maskiner, virker hastigheten på nye A11 Bionic nærmest å bekrefte ambisjonen. Selv om både utvidet virkelighet (AR) og ulike VR-løsninger krever mer av mobilen enn den gjengse appen, er de i utgangspunktet ikke i nærheten av å kreve så mye kraft som dette. Eksempelvis er Lenovos enorme Phab 2 Pro drevet av en av Qualcomms billigbrikker - og dette er tross alt én av svært få telefoner på markedet laget med spesielt fokus på nettopp AR.

I Geekbench-testen yter Apples nye telefoner på linje med den rimeligste Core i5-baserte MacBook Pro-en som er i salg nå. Og her er man et solid hakk opp fra den lille 15W-utgaven av Core i5 som fjorårsmobilene klarte å hamle opp med.

Ladekomplikasjoner

Batteriet varer og rekker, slik det skal på en Plus-modell. Her holder det med lading annenhver dag, omtrent. Men hurtigladingen Apple snakker om er en annen sak. Her må du nemlig til med innkjøp av ekstra lader for å få de kjappeste ladetidene.

Det skyldes at Apple bruker ladeteknologien USB PD (power delivery), og lader for det følger ikke med i pakken. Dermed må du kjøpe en utenom, og denne standarden er støttet i nyere MacBooker. Dermed må du faktisk handle deg en PC-lader for å få ladet mobilen din hurtig. Den koster knappe 600 kroner, og oppå der må du legge de 300 kronene for USB-C til Lightning-kabelen.

Har du en MacBook (Pro) av nyeste generasjon fra før slipper du naturligvis unna denne utgiften, men det er uansett uhørt i disse prisklassene å bruke «støtte for» som salgsargument. Laderen som faktisk gir støtten bør være med oppi esken, ellers kommer funksjonen i stor grad til å stå ubrukt. Det er en liten og treig 5W-lader som følger med.

Støtter trådløs lading, men ...

Trådløs lading over Qi-standarden er støttet, men trådløs hurtiglading kommer som en oppdatering.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om Apple tilsynelatende støtter Qi-standarden med alt som inngår, er det for øyeblikket ikke støtte for trådløs hurtiglading her. Det kommer i en oppdatering i løpet av året. Du får altså trådløs lading nå, men du kan ikke belage deg på at det skal gå spesielt fort. En full opplading vil ta flere timer.

Av en eller annen grunn lader likevel Samsungs trådløse ladestativ for Galaxy S-modellene en del raskere enn Belkin-laderen Apple har sendt med til test. Laderen har hurtiglading, men sannsynligvis går det bare fortere fordi den er sterkere i vanlig modus.

Hurtiglading er ett av områdene det konkurreres på i mobilverdenen i dag, og det er etablert praksis fra så godt som alle aktører at du slipper å halse rundt etter tilbehør for å få brukt funksjonen når hovedproduktet koster så mye som dette.

Men det er altså uklarheter ute og går, og hvis du ikke har tenkt å bruke ni hundrelapper oppå de nesten 9000 kronene iPhone 8 Plus koster, kan du like gjerne tenke at den ikke har hurtiglading. Hvilken trådløse lader du bør kjøpe? Foreløpig uvisst, men Samsungs hurtigladere koster 3-4 hundrelapper, mens Belkin-laderen Apple selv selger ikke ser ut til å yte like godt, kommer uten standardisert strømtilkobling og koster 650 kroner.

Telefonfunksjoner

Ellers er fingerleseren kjapp og noenlunde presis, slik at det går fort å åpne telefonen. Ansiktsgjenkjenningen som har fått mye oppmerksomhet etter lanseringen forrige uke er forbeholdt iPhone X, og kan ikke aktiveres på iPhone 8.

Siden den mangler det Kinect-aktige sensorbatteriet som iPhone X har over skjermen, kan du heller ikke sende Apples mye omtalte Animojier fra iPhone 8 Plus. Vi tar imidlertid som en selvfølge at telefonen kan motta disse, selv om det ikke er X-modeller i markedet foreløpig.

Lydkvaliteten i iPhone 8 er som forventet. Lyden er klar og høy, og akkurat slik vi forventer det. Til helt ordinære meldinger og ringing fungerer altså telefonen helt fint.

Underholdning

Ingen mini-jack her, men det følger med overgang i esken. EarPods-plugger for Lightning følger også med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hodetelefonkontakten forsvant fra iPhone-modellene i fjor, og de har altså ikke gjort noe comeback med årets modeller. Dermed vil klagen om samtidig lading og musikklytting stadig være gyldig, ettersom det må overganger til for å få gjort begge deler samtidig. Eller så kan du bruke en trådløs lader, som øker utvalget tilgjengelige «workarounds» for problemstillingen. Men du må fortsatt handle ny dings ved siden av.

Hodetelefoner følger naturligvis med, men de har Lightning-plugg i enden. Hvis du vil bruke dine egne hodetelefoner følger det med overgang til mini-jack.

Apple skal ha forbedret høyttalerne på de nye iPhone-modellene. På den ene siden er det jaggu ikke godt å høre hvor mye bedre det har blitt. Men samtidig er Apple for lengst en av de store markedslederne på kompakt lyd. Det er helt vanvittig hvor høy og til dels bassig lyd som kommer ut av høyttalerne i både iPhone- og iPad-seriene. Og det får de altså til helt uten hjelp fra klistremerker med Harman/Kardon- eller B&W-logoer på.

Som vanlig er iPhone ellers en fryd å bruke til å både se og lytte til strømmetjenester med. Det er som vanlig ikke noe ordentlig filsystem her så du enkelt kan trekke på dine egne filmer. Men det blir likevel litt bedre av at en ny Filer-app følger med i iOS 11. Her kan du hente og flytte rundt på filer du har i skytjenestene dine, og i kompatible apper på telefonen.

Legg det til at du lenge har kunnet slenge inn filer sammen med videoavspillere som støtter det gjennom iTunes, og mulighetene begynner å bli greie.

Men sammenliknet med Android er iOS stadig litt omstendelig å ha med å gjøre for deg som liker best å flytte rundt på egne filer. Uansett dominerer strømmetjenester her i Norden, og Googles Pixel-modeller dominerer som sikleobjekter for mange som liker å ha full kontroll på disse tingene selv.

Nye måter å bruke ekstrakameraet

Dobbelkameraet på baksiden av iPhone 8 Plus har fått langt flere bruksområder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple har ikke alltid vært gode på kamera. Før iPhone 4 var selskapet bent frem ganske dårlige på denne biten. Men de hadde god programvare for kameraet sitt, så selv om bildene ikke ble så gode, ble kameraet mye brukt. Da kvaliteten økte samtidig med innføringen av Retina-skjermene i firern ble bildene også noe å samle på.

Hovedkameraet er en av de store nyhetene i årets iPhone 8, og noe av det den har til felles med iPhone X. Her kan du altså stadig vekk leke med portrettmodusen som kom til i fjor, men nå kan du også leke med lyssettingen til portrettbildene dine. Telefonen kan imitere dyre lysrigger fra fotostudio. Selv om etterlikninger bare rekker så langt, og det er fullt mulig å se feil i enkelte av bildene, er dette et nyttig tillegg.

Med optisk zoom, mulighet for endring av fokus og de nye lyssettingsmodusene har iPhone 8 Plus et lite arsenal av små og trivelige funksjoner som utnytter ekstrakameraet på baksiden.

Live-bildene har blitt nyttige(re)

Det er ikke alle kameraeffektene som er like nyttige. En sånn har vært med oss en stund: de såkalte Live Photo-ene. Konseptet går ut på at telefonen filmer litt rett før bildet tas, og lagrer videoen, så man kan spille av et øyeblikk rundt selve fotoknipset. I mine egne bilder viser disse snuttene som regel bare enten telefonen på vei opp av lomma, eller at jeg veiver med telefonen mens jeg forsøker å finne riktig utsnitt.

Men en av de første nye funksjonene jeg rotet meg inn på bruker akkurat denne funksjonen. Du kan nemlig lage små GIF-filer av live-bildene dine. Eller, de blir ikke til GIFer før du velger å dele dem mot en eller annen tjeneste, eksempelvis Facebook Messenger.

Innholdet kan enten gå i loop eller sprette frem og tilbake. Du kan dessuten legge til fargefiltre over der igjen, slik jeg har gjort med bildet av den, æh, pulserende brannhydranten til høyre.

Bildekvaliteten

iPhone 7 tok helt ålreite bilder, og det gjør iPhone 8 også. Har du dagslyset med deg er det etter hvert svært lite å utsette på det som kommer ut av disse telefonene, og dermed er det heller ikke helt enkelt å se forskjell på hva som er tatt med ulike typer kamerautstyr.

Det er kanskje først og fremst på kvelden, i dårlig lys, at telefoner flest sliter litt. Her har de naturlige ulemper sammenliknet med et stort kamera med masse glass foran sensoren.

Men de siste par årene har ståa blitt vesentlig bedre, og med Samsungs Galaxy S7 i fjor ble mulighetene for mobilfotografering langt bedre. De har fortsatt å være gode i år, med Moto G5 Plus som har nesten samme kamera som Galaxy S7 har, og S8- og Note 8-modellene som også har denne sensoren.

iPhone 8 er noe kvassere på kveldstid enn tidligere varianter av slaget. Fra skumringen begynner til omtrent midtveis i den blir bildene sånn høvelig ryddige og uten for mye støy. Men faller mørket skikkelig på kommer støyen på et blunk.

Alt i alt får du et av markedets heftigste mobilkamera i iPhone 8. Og med den store mengden nips rundt i form av filtre og til dels nyttige effekter er det vanskelig å si noe annet enn at den nye modellen leverer på dette området.

Apple iPhone 8 Plus 64GB
Meget bra

Apple iPhone 8 Plus 64GB

Meget bra
sitatiPhone 8 Plus har fått glass på baksiden og superkrefter på innsiden.

Fordeler

  • +
    Gode stereohøyttalere
  • +
    Svært god skjerm
  • +
    Ekstreme krefter
  • +
    Vanntett
  • +
    Supert kamera
  • +
    Mange kamerafunksjoner
  • +
    Ar-appene fungerer godt
  • +
    Trådløs lading er på plass
  • +
    Ålreit batteritid
  • +
    iOS 11 har blitt svært bra

Ting å tenke på

  • Hurtiglader koster 900 kroner ekstra
  • Ikke HDR-skjerm
  • Mangler hodetelefonkontakt
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her