Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 11 Pro Max

Endelig har iPhone-kameraet tatt igjen Huawei

Den koster flesk, men årets heftigste iPhone er også dypt imponerende.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

I år har Apple én god og én dårlig nyhet til oss. Den gode er at romertall endelig er ut, og vi slipper å fundere på om dingsene heter 10s eller Xs. Den dårlige er at navnet likevel har blitt enda lenger og mer uhåndterlig.

iPhone 11 Pro Max heter årets desiderte toppmodell fra Apple. Navnet er en munnfull.

Årets aller hyggeligste nyhet er likevel at Apple endelig har gjort store forbedringer i kameraet, og har tatt opp jakten på Huawei og Google når det kommer til nattfoto.

Men det koster. Den heftigste iPhonen starter på 13.000 kroner, og med den største lagringsplassen runder den 17 laken i utlegg. Hvis du klarer deg med den fysisk minste modellen som bærer «Pro»-navnet er kan du trekke fra en tusenlapp på hele prisstigen.

Vi starter med en liten smakebit på kameraforbedringene. Under ser du et bilde tatt under samme forhold med en iPhone Xs Max og en iPhone 11 Pro Max. Det burde si noe om hvilke endringer som har skjedd i årets iPhoner.

Spesifikasjonene for de tre ulike utgavene iPhone du kan kjøpe i årets utvalg ser ut som følger:

iPhone 11iPhone 11 ProiPhone 11 Pro Max
Størrelse: 15,09 x 7,57 x 0,83 cm14,4 x 71,4 x 0,81 cm15,8 x 7,78 x 0,81 cm
Skjermtype: LCD IPSSuper Retina XDR - OLEDSuper Retina XDR - OLED
Skjermstørrelse og oppløsning: 6,1" - 1792 x 828 piksler5,8" 2436 x 11256,5 " 2688 x 1242
Prosessor:Apple A13 BionicApple A13 BionicApple A13 Bionic
Antall kamera: 233
Kamera: 12 MP vidvinkel + 12 MP ultravidvinkel12 MP tele + 12 MP vidvinkel + 12 MP ultra vidvinkel12 MP tele + 12 MP vidvinkel + 12 MP ultra vidvinkel
Batterikapasitet: 3110 mAh3050 mAh3970 mAh
Lagringskapasitet: 64 / 128 / 256 GB64 / 256 GB / 512 GB64 / 256 GB / 512 GB
Pris: fra 8490 kronerfra 11 990 kronerfra 12 990 kroner

Årets iPhone 11 Pro Max

Designen var et spørsmålstegn i lang tid for årets nye iPhoner. Det meste er som i fjor. Baksiden er fortsatt i glass, men denne gangen i matt glass – mot det klare, blanke glasset i X- og Xs-modellene.

Onde tunger vil ha det til at kameratuten i iPhone 11 Pro minner mest om en platetopp på en komfyr.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sammenliknet med fjorårets iPhone Xs Max har 11 Pro Max fått et ekstra kameraobjektiv, og en slags terrassedelt kameratut.

Først kommer det en liten blank forhøyning på baksiden. Deretter kommer det enda tre utstikkere. Det hele ser både litt merkelig og kanskje en tanke u-Apple-aktig ut.

Design er en smakssak, men det meste jeg klarer å mote opp til denne er en lett murrende likegyldighet. I disse dager får du tross alt telefoner med fire, fem og seks kamera.

Og omtrent alle ser snåle ut bak.

Dette iTrynet har vært noenlunde uendret i to år. Men både skjerm og FaceID-kamera er kraftig forbedret i år.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Forfra er den som før

Forfra ser en liten iPhone 11 Pro ut som en iPhone Xs, som i sin tur ser ut som en iPhone X. Arealmessig er årets modell noen tidels millimeter større, men ellers er alt utseendemessig likt. Du får en 5,8 tommer stor AMOLED-skjerm med syltynne rammer og hakk i toppen.

Den store er klin lik Xs Max fra i fjor. Her har det altså ikke skjedd stort på to år. Vi og andre har skrevet om at tykkelsen har økt og at det er blitt plass til større batterier på grunn av det. Visst har det blitt plass til større batterier, men du kommer ikke til å merke de 0,4 millimetrene årets iPhoner har lagt på seg. Og hvis du gjør det kan du muligens søke jobb som menneskelig skyvelær.

Apple har gjort de nye iPhonene litt tykkere, og samtidig gitt dem større batteri. Se så tjukk den har blitt! Neida, den er bare 0,4 millimeter tykkere, så den passer i lomma akkurat som før.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Merkbart bedre batteritid

Det store batteriet merkes ved at hver gang jeg begynner å lure på om ikke batteriet nærmer seg tomt, så er det faktisk en god slump ekstra igjen.

Vi snakker ikke om en todagersmobil, slik som du kan få i Android-verdenen fra eksempelvis Huawei og Asus, men det har gått fra å være en drøyt-én-dags-mobil til å bli en mobil du skal bruke veldig hardt for å ikke få halvannen dag ut av.

Og forresten ... det følger endelig med hurtiglader i esken.

Laderen bruker såvidt over halvannen time på å lade iPhone 11 Pro Max fra 0 til 100 prosent. Siden vi snakker om en telefon der inngangsprisen er 13.000 kroner nekter jeg å gi Apple noe særlig mer enn et anerkjennende grynt for «gavmildheten».

Ps! Det må sies at selv om dette er en USB-PD-lader på 18 watt, som skal kunne lade andre produkter raskt også, har jeg hatt vekslende hell med samme lader mot ymse andre produkter som skal støtte PD-standarden.

Å se video på en iPhone 11 Pro Max er en utmerket opplevelse, med fantastisk HDR-bilde og antakeligvis de beste høyttalerne i noen mobiltelefon.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vanvittig lyd og bilde

Jeg liker en telefon med mye lyd i de innebygde høyttalerene. Hvis du ofte er på tur vet du kanskje hvor ergelig det er å måtte trekke rundt på ekstra høyttalere eller spenne på deg hodetelefoner hver gang du skal noe med lyd. Det er fint om telefonen kan stå for all lyden i perioder uten at det låter blikkboks.

Apple og Samsung har vært blant de beste i klassen på denne fronten lenge. Med iPhone 11 Pro Max dras mobillyden noen nye hakk opp. Ikke bare blir det vanvittig høyt, men deres variant av mobil Atmos-lyd er den så langt eneste jeg har hørt fra mobilhøyttalere som faktisk gir et inntrykk av surround.

iPhone 11, til venstre, har også meget god lyd, men den har vesentlig svakere spesifisert skjerm, med under full-HD-oppløsning og et LCD-panel som slipper gjennom mye mindre lys enn det Pro-modellenes AMOLED-skjermer kan gi fra seg.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Titler med Dolby Vision og Atmos-lyd på Netflix er imponerende å se på. Det skal sies at lydmessig gjør den vanlige iPhone 11-modellen det samme, men HDR-video er ett av områdene der du merker forskjell på Pro-modellene og de vanlige som har lavere oppløste LCD-skjermer. Til underholdning på farten er det knapt en bedre mobil i salg enn iPhone 11 Pro Max.

Ansiktslåsen i de nye iPhonene er dessuten merkbart bedre enn den var på de tidligere modellene. Det er sjeldnere den feiler i vanskelig lys, og den virker oftere hvis telefonen ligger på skrivebordet foran deg og du bare titter ned på skjermen idet den lyser opp.

Kameraet - den virkelig store forbedringen

På kamera har iPhonene havnet stadig lenger bak i leksa sammenliknet med Huaweis satsing på mer zoom og stadig bedre mørkeegenskaper.

Men dette året har alle iPhone 11-modellene nattmodus som aktiverer seg automatisk når det blir for mørkt. Den foreslår selv en lukkertid på et antall sekunder, men du kan overstyre den ved å forlenge tiden, forkorte den eller skru funksjonen helt av. I stativ kan den bli inntil 20 sekunder lang.

Den store bomben fra Apple i år er at nattmodusen deres er faktisk vel så god som Huaweis.

Vi tok med oss tre iPhoner og to konkurrenter ut for å fotografere. Fra venstre: Samsung Galaxy Note 10+, Apple iPhone Xs Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro Max og Huawei P30 Pro.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Like god som Huawei P30 Pro*

Som bildet helt øverst i saken tydelig viser; her har det skjedd store ting.

Årets iPhoner klarer omtrent dødt løp med Huawei P30 Pro på nattfoto. Som regel treffer iPhone bedre på farger og gir en eksponeringstype som er riktigere enn det Huaweien gjør. Men det skjer ikke 100 prosent av tiden.

iPhone er hakket kvassere på nattmodusen sin enn P30 Pro hvis vi ser bare på hovedkameraet og på de rene langeksponeringene, men:

  • Huaweis nattmodus virker på alle tre linser på baksiden av telefonen, inkludert 5x optisk zoom og vidvinkel.
  • En P30 Pro er bedre på vanlige raske stillbilder når det er mørkt. Det er ikke alltid du har flere sekunder på deg til å fange motivet ditt. En forholdsvis stor bildebrikke gjør at P30 Pro er ekstremt god også på denne disiplinen.

Men så drar Apple fra Huawei på video

Der Apple, og også Samsung, har gjort det vesentlig bedre enn Huawei i det siste er på video. Huawei tar forholdsvis god video om du kun trenger én kameramodus. Hvis du skal zoome blir det uryddig, med store hopp i utsnitt, refokusering og eksponeringsstyring hver gang den bytter kamera.

Samsung er flinkere på dette, og Apple er antakeligvis flinkest.

Du får som regel ikke video som hakker og stotrer fra en iPhone. Eksponering har også vært meget bra. Det er positivt at det er lett å zoome inn og ut fra vidvinkel til 2x zoom. Du trekker bare tommelen opp og ned på zoom-knappen i kameraappen. Ekstra fint er det at hoppene mellom kameratutene som regel knapt er merkbare.

De skjer ikke alltid momentant idet du zoomer inn – noen ganger virker det som om telefonen venter til den har fått justert eksponering på neste kamera riktig, før den hopper videre i zoomfaktoren.

Der kineserne nok har inspirert på stillbilder, må det være koreanerne i Samsung som er inspirasjonen for videofunksjonene.

iPhone 11 har det samme vidvinkel- og hovedkameraet som Pro-modellene har. Den mangler zoom-kameraet. Det betyr at i nattens mulm og mørke er den akkurat like god, og for det meste gjør den samme nytte på video. Pro-modellen er vesentlig bedre på makrobilder og på fotografering av ting som er langt unna (duh!).
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Forbedrer Samsungs beste egenskap

Rent praktisk fungerer videoappene i nye Galaxy Note 10+ og iPhone 11 Pro Max helt identisk. Begge har den samme sveipezoomen, og begge passer på at du ikke får for stort hopp i videoen når det byttes kamera.

Likhetene inkluderer at begge lykkes i litt varierende grad med å dekke over denne overgangen. Hvis du zoomer helt ut når det er skumring går bildet fra akseptabelt når det er hovedkameraet som filmer til mørkt når vidvinkelen tar over. Det samme skulle kanskje skjedd hvis du zoomet inn også, men både hos Samsung og Apple byttes det til digital zoom på hovedkameret om lyset ikke er tilstrekkelig for telekameraet.

Apple har altså lånt alt det beste ved oppbygningen på Samsungs videoløsning og paret det med hakket mer stabil bildeflyt og litt jevnere eksponering.

I tillegg lover den rå kraften som bor i A13 Bionic-brikken at du skal kunne filme med alle kameraene samtidig - både de tre på baksiden og det på fremsiden. Men det forutsetter Filmic-appen som er på vei til plattformen.

Noen ting jeg savner

Før måtte jeg omtrent snu og gå hjem igjen hvis jeg bega meg ut av døra uten å ha en oppladet Huawei i lommen – i alle fall kameramessig.

Sånn er det ikke lenger. Høsten 2019 har budt på en Galaxy som har satt igang innhentingen og en iPhone som har tatt inn enda mer av forspranget.

Men det er ikke alt en Huawei kan som iPhonen gjør.

  • Den har ikke den spinnville makrofunksjonen Huaweis vidvinkelkamera med autofokus gir deg. En Huawei har nærgrense på 3-4 centimeter, mens iPhonen må holdes minst dobbelt så langt unna.
  • Huaweis ekstreme zoom-kamera med 5x forstørring er fortsatt langt mer nyttig enn Apples litt fislete 2x-zoom.
  • En Huawei kan også bruke nattmodus midt på dagen, hvis du vil leke litt med eksponeringer og skarphet.

Men alt dette handler om prioriteringer. Hvis jeg har en Huawei i lommen føler jeg meg ikke like godt utrustet for å filme ting rundt meg. Når både Samsung og Apple tar såpass mye innpå på stillbilder, samtidig som de beholder ledelsen på video, ender totalen med å gå omtrent opp i opp.

Jeg er imponert av det Apple har fått til på kamerafronten på det året som har gått siden forrige modell. iPhone Xs når ikke iPhone 11- og iPhone 11 Pro-modellene til støvleskaftet.

iPhone 11 Pro Max er allerede iPhonen med lengst batteritid av de nye. Men bruker du mørk modus i menyene i tillegg varer batteriet enda litt lenger. Svarte områder på skjermen trekker nemlig ikke strøm. LCD-skjermen i den vanlige iPhone 11-modellen trekker strøm over det hele uansett om det er lyst eller mørkt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iOS 13 er bra, men «alle» får den ...

Noen oppdateringer er ikke fullt så viktige når det kommer en ny iPhone. For eksempel kommer de nye iPhonene med iOS 13. Dette er flotte greier, og jeg elsker for eksempel den mørke modusen som slår ekstra positivt inn med Pro-modellene som har AMOLED-skjerm og kan skru av belysningen helt for svarte piksler.

Den nye Carplay-modusen er også super. Selv om den for det meste er en visuell oppgradering byr den på bedre oversikt. Og bedre oversikt i en bil kan berge liv.

Det er i det hele tatt en mengde nye funksjoner i iOS 13 som er svært gode, og som gjør seg meget bra på en iPhone 11. Men det som gjør iOS til en litt «kjedelig» del av denne testen, er atter en av tingene som gjør at mange velger iPhone selv om de koster mer:

iOS 13 kommer som en oppdatering til så godt som samtlige moderne-ish iPhoner på markedet. Har du en iPhone fra før? Da er det meget sannsynlig at du får iOS 13.

Kun enkelte ting vil du gå glipp av. Og viktigst her er selvfølgelig kameranyvinningene i årets modeller.

Det er ikke bare film som nyter godt av kraftige høyttalere. Alt som krever litt bråk blir bedre. Alarmtoner vekker deg litt mer effektivt, ringetoner er lettere å høre i bråkete omgivelser og musikk låter rett og slett bedre.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg savner 3D-touch

En ting vi mister i årets iPhoner er imidlertid 3D Touch. Funksjonen har vært utskjelt og omtalt både som fordyrende og lite brukt. Folk skal ikke ha visst om at den var der.

Så nå er det store spørsmålet om du, som meg, opplever å måtte «snu i døren» med en rekke iOS-funksjoner du har brukt før. Flere av dem har enten blitt borte, eller blitt dårligere.

Det holder ikke lenger å trykke hardt ned på tastaturet hvis du vil flytte rundt på tekstmarkøren for å rette noe. Nå må du trykke og holde på mellomromstasten. Forskjellen på et vanlig trykk og hold og et hardt trykk tidligere har blitt et langt eller et veldig langt trykk.

Denne løsningen er ikke bedre enn den gamle, og jeg savner den allerede.

Som telefon gjør iPhone 11 Pro Max det helt utmerket. Lyden er god, den støtter tale over 4G og WiFi. Den har et lass av trådløse tilkoblingsmuligheter og skjermen er ekstremt behagelig å lese og skrive tekst på, med TrueTone-funksjonen som fortsatt er her, selv om jeg gjerne skulle sett 90- eller 120Hz-skjermer i iPhoner til denne prisen – slike for eksempel Asus og OnePlus gir i vesentlig rimeligere telefoner. Nytt er også at støtte for Wi-Fi 6 er på plass, som du neppe vil merke noe særlig til foreløpig, men som likevel er godt å vite.

Ytelsesmessig er iPhonene fortsatt vanvittige, med markedets raskeste prosessorer. Gudene vet hva vi skal med all ytelsen, men kanskje noen av oss skal filme med fire kamera samtidig, slik Filmic-appen skal tillate. Resten av oss skal nok aller mest være trygge på at en svindyr iPhone i 2019 ikke er en brevvekt i 2021.

Ytelsestestene ser du under:

Bør du kjøpe en iPhone 11 Pro Max?

Nei, men ...

Det er mye du ikke bør som du likevel kommer til å gjøre.

Resonnementet går som følger; telefonen koster fra 13.000 kroner. Da har den 64 gigabyte lagringsplass som ikke kan utvides. Den versjonen må du bare kjøpe hvis du er sikker på at du aldri vil trenge mer plass. Det finnes apper som tar flere gigabyte allerede i dag, og iOS-oppdateringene blir neppe så mye mindre fremover.

Skal du ha en Pro-modell uten å være sikker på størrelsen er det 256-gigabyteversjonen du bør skal kjøpe. Vi snakker altså ikke om en telefon til «bare» 13 tusenlapper. Den koster 15 innen du har den riktige modellen. Og kanskje skal du ha annet tilbehør til den også?

iPhone 11 er på mange måter nesten like god. Men hvis du vil ha en virkelig toppet iPhone i år er det Pro-modellene som gjelder, og de koster flesk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ser vi litt nedover på prisstigen koster en vanlig iPhone 11 litt mer overkommelige 8.600 kroner, med de samme kjipe 64 gigabytene lagringsplass. Men i stedet for å betale 2.000 kroner for å oppgradere til 256 gigabyte, kan du betale en skarve femhundrelapp for å få fullt brukbare 128 gigabyte.

Ps! Fordi prisen på iPhone 11 Pro-modellene er så høy tildeler vi «helt rått»-utmerkelse fremfor vårt vanlige «anbefalt»-stempel. Her betaler du svært mye for «stjerna på panseret», men stort bedre enn iPhone 11 Pro blir det likevel ikke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi må ta med at hovedkameraet i den vanlige 11-modellen er akkurat like bra som i Pro-modellen. Du får altså den aller største fordelen fra iPhone 11 Pro-modellene i den rimeligste nye iPhonen. Det burde gjøre valget vanskelig for deg.

iPhone 11 Pro Max har flest og best kameramuligheter totalt sett. Den har den beste og største skjermen. iPhone-batteriet som varer lengst bor i denne, og den har den raske USB-C-laderen inkludert.

Viktigst av alt; iPhone 11 Pro Max holder alt det den lover. Om tre år vil den fortsatt få oppdateringer, og du vil fortsatt få solgt den for vesentlig mer enn du får igjen for en ny Samsung eller Huawei, sånn at innkjøpet av din neste svindyre iPhone ikke blir fullt så dyrt som alle naboene dine tror.

Så jeg forstår deg hvis du kjøper en iPhone 11 Pro Max. Og har du pengene til det vil du ikke angre. Men jeg er programforpliktet til å nevne at du kan få nesten like gode mobiler laaaaangt billigere.

Alternativer til iPhone 11 Pro Max

Apple iPhone 11 Pro Max 512GB
Imponerende
Helt rått

Apple iPhone 11 Pro Max 512GB

Imponerende
sitatHvis du er villig til å betale det de koster holder årets heftigste iPhoner alt de lover.

Fordeler

  • +
    Ekstremt godt kamera uten viktige mangler
  • +
    Markedets beste mobilskjerm?
  • +
    Beste mobilhøyttalerne i noen telefon
  • +
    Vanvittig høy ytelse
  • +
    For det meste flott og solid design
  • +
    FaceID har blitt enda bedre
  • +
    Tilgjengelig med masse lagring
  • +
    Som alltid: Apples store og gode økosystem
  • +
    Hurtiglader følger med
  • +
    U1-brikke gir forbedret AirDrop og mer i fremtiden

Ting å tenke på

  • Proprietær Lightning-kabel er irriterende
  • 3D Touch er borte
  • Ekstremt prisnivå
  • At jeg er nødt til å nevne at hurtigladeren følger med
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her