Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple HomePod

Ingen smarthøyttaler låter bedre enn Apple HomePod, men er det nok?

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Interessen for smarthøyttalere har den siste tiden vært nær eksplosjonsartet på den andre siden av Atlanterhavet. Amazon og Google kjemper så busta fyker med sine henholdsvis Echo- og Home-høyttalere, og Microsoft har også gjort et fremstøt med sin stemmeassistent Cortana.

Med tanke på at Google Assistant snart blir tilgjengelig på norsk, er det bare et tidsspørsmål før vi ser den samme interessen og kampen her i landet også.

Og så har vi Apple. Stemmeassistanse og stemmestyring er ikke noe nytt for selskapet, og deres Siri ble vi kjent med allerede i 2011 da selskapet lanserte iPhone 4s. Men det er først nå Apple har puttet Siri inn i en høyttaler, og det er først nå de har posisjonert seg til å konkurrere mot de andre smarthøyttalerne på markedet med sin HomePod.

Er Apples HomePod god nok for å kunne konkurrere med de veletablerte gigantene som allerede har fått fotfeste i markedet?

Svaret er delt.

Fantastisk å se og ta på

La oss begynne med designet. HomePod er overraskende kompakt og tung når du først tar den ut av esken. Størrelsesmessig er den bare litt større enn Sonos' minste høyttaler, Sonos One, men den veier betydelig mer. Den solide vekten kombinert med et påkostet materiale fra topp til tå får produktet til å ose av kvalitet. Det speilblanke området på toppen, som delvis skjuler en berøringsfølsom skjerm, er prikken over i-en.

Det pulserende lyset på toppen signaliserer at Siri er aktiv.
Niklas Plikk, Tek.no

Glasset på toppen er forøvrig ganske underlig, da det åpenbart ikke er ment å fungere som en vanlig skjerm som kan vise noe særlig av innhold. Det eneste som vises på toppen er enten et pluss- og et minus-tegn for å justere musikkvolum, eller en pulserende fargekladd. Sistnevnte signaliserer at Siri enten lytter eller snakker til deg. Det er alt. Ingen informasjon om hva som spilles for eksempel, eller andre ikoner eller knapper.

Trykk på pluss eller minus for å justere volum, eller trykk i midten for å starte eller stoppe en sang. Dobbeltrykk for å bytte sang.
Niklas Plikk, Tek.no

Apple HomePod kommer i to forskjellige farger, hvitt eller mørkegrå, og er dekket fra topp til tå av et ganske unikt materiale. Ved første øyekast kan det se ut som tøy, men det er egentlig et slags gummimateriale som gir akkurat litt motstand når du tar på det. Dette er selvfølgelig spesiallaget av Apples ingeniører, og det skulle ikke forundre oss om de har tatt patent på det.

Snakker bare engelsk

Undersiden av HomePod har fått mye oppmersomhet i media for å angivelig lage hvite ringer på underlaget den blir satt på. Dette la vi ikke merke til i vår testperiode.
Niklas Plikk, Tek.no

Apple har foreløpig bare lansert HomePod i USA, Storbritannia og Australia, og følgelig forstår taleassistenten Siri ombord bare engelsk. Det gjelder fortsatt når vi kobler den til en norsk Apple ID, og en iPhone som ellers er satt til å bruke Siri på norsk. Men, siden verken denne eller rivaler som Google Home og Amazon Echo er offisielt lansert i Norge er ikke dette noe vi direkte trekker den for. Det er imidlertid en begrensende faktor for alle som ikke snakker engelsk til daglig.

HomePod er utstyrt med totalt syv forskjellige mikrofoner. Seks av dem er plassert rundt midten av høytalleren for å lytte etter stemmen din, mens en syvende mikrofon sitter på innsiden bare for å lytte til subwooferen, for å avgjøre hvor i rommet du har plassert høyttaleren din.

Avansert maskinvare

Apple skal ha jobbet med å utvikle HomePod i seks år, og hovedfokuset har hele veien vært på lyden. Dette gjelder både i form av solid maskinvare, men kanskje spesielt på programvaren som får høyttaleren til å låte som den gjør.

Først litt harde fakta. Det befinner seg åtte forskjellige høyttalerlementer i hver HomePod. Syv av dem er såkalte «tweeters», små diskanthøyttalere som tar seg av de lysere tonene, mens den siste er en fire-tommers subwoofer. Diskanthøyttalerne omringer hele HomePoden og er rettet utover, mens sub-en peker rett oppover.

Ved å lytte til musikken den selv spiller, klarer høyttaleren å forstå hvor i rommet den er plassert, og hva slags rom du har satt den i. Dette skjer helt automatisk, og et akselerometer i høyttaleren forteller den om den har blitt flyttet slik at den gjør lydkalibreringen på nytt. Står den inntil en vegg skjønner HomePod det, og fokuserer de fremre høyttalerne til å spille de viktigste delene av musikken. Høyttalerne vendt mot veggen bak, hvor lyden vil sprette ut i rommet, blir samtidig brukt til bakgrunnslyder som publikumsjubel eller svakere toner. Apple kaller dette «beamforming».

Sonos-høyttalere kan egentlig skryte av den samme funksjonaliteten via sine «True Tone»-innstillinger, men det krever at du setter av et par minutter hver gang du skal stille inn høyttaleren og fungerer bare hvis rommet er helt stille. Flytter du på høyttaleren må du gjøre alt på nytt.

HomePod er forøvrig usedvanlig god til å plukke opp stemmekommandoer selv ved høyt volum, og du trenger aldri å pause fra du sier «Hey Siri» til du forteller den hva du vil. Selv om vi befant oss i et annet rom kunne vi fint be Siri om å bytte sang eller spille noe annet.

Fantastisk lyd

Den er ikke særlig mye høyere enn en Nintendo Gameboy.
Niklas Plikk, Tek.no

Lydmessig er det veldig mye å like med HomePod. Vi testet den opp mot et par andre høyttalere i samme kategori og pris, og den mest åpenbare konkurrenten her i Norge ble smarthøyttaleren Sonos One. Vi sjekket også hvordan lydopplevelsen forandret seg da vi paret to Sonos One-høyttalere sammen mot Apples HomePod og satte dem i stereomodus.

Apple HomePod spiller fyldig og svært pent til størrelsen, med en varm og engasjerende lydsignatur som mange kan like.

Det er faktisk også en del bass her, og HomePod går betraktelig dypere enn Sonos One. Om du ikke har et veldig stort rom vil du sannsynligvis kunne være fornøyd med kun én HomePod, men det er verdt å merke seg at den ikke spiller like høyt som Sonos-høyttaleren. Vi oppdaget at dette var delvis på grunn av en godt gjemt volumnormaliserings-innstilling i Apple Music, men selv etter at vi fikk skrudd av denne spilte ikke HomePod like høyt som Sonos One.

HomePod er kanskje litt vel skarp i diskanten på høyeste volum, men den låter ellers både luftig og fyldig. Sonos One spiller som sagt litt høyere, og til prisen av en HomePod får du dessuten to Sonos One, i alle fall med kampanjen som Sonos har kjørt i USA siden lanseringen av Apple-høyttaleren.

Niklas Plikk, Tek.no

Når det er sagt, så låter Sonos One mer anstrengt og innestengt. De har en kjøligere og mer klinisk klang, mens HomePod er varmere og mindre enerverende i signaturen. Det er stort sett en god ting, men litt mer rocka musikk som Dire Straits og liknende spiller faktisk tøffere på Sonos-systemet, spesielt om du har to Sonos One i stereo.

Oppsummert har vi lite å utsette på HomePod-lyden, spesielt sett opp mot størrelsen på høyttaleren. Vi skulle imidlertid gjerne sett muligheten for hakket høyere volum, og ikke minst at den kan settes i stereomodus sammen med en annen HomePod for å bre ut lydbildet mer. Dette skal komme i en oppdatering i løpet av året har Apple sagt, sammen med støtte for AirPlay 2.

En høyttaler for Apple-folk, og ingen andre

Som med omtrent alle Apple-dingser nå om dagen er også HomePod ekstremt lett å sette opp hvis du allerede eier en iPhone. Du holder bare mobilen inntil høyttaleren etter den er koblet til strøm, og du kan umiddelbart koble den til din Apple ID. Slik får den informasjon om WiFi-nettverket den skal koble seg til, og huker du av «ja» i alle innstillingene får den også tilgang til meldingshistorikken din, påminnelser, kalenderoppføringer og så videre. Veldig hendig og raskt.

Hvis du ikke abonnerer på Apple Music blir du raskt pushet til å gjøre det når du setter opp HomePod for første gang.
Niklas Plikk, Tek.no

Dette raske og enkle oppsettet skjuler imidlertid det som også er HomePods største svakhet: Den er så godt som helt låst til alt som heter Apple.

Har du ikke en iOS-enhet får du rett og slett ikke aktivert den, og hvis du abonnerer på en annen musikktjeneste enn Apple Music, som for eksempel markedsledende Spotify, får du en ganske begrenset opplevelse. Da kan du for eksempel ikke be høyttaleren sette på en spesifikk sang, album eller artist med stemmen, eller bare be den om å «play some music». Det fungerer kun hvis du har et aktivt Apple Music-abonnement. Andre tjenester, som Spotify eller Tidal, kan sende lyden til høyttaleren, men bare via Airplay. Du kan styre enkelte ting som volum, start/stopp og bytte sang med stemmen hvis du gjør dette, men ikke noe mer avansert enn det. Og hvis mobilen du airplayer fra begynner å ringe, stopper musikken, noe som ikke hadde skjedd hvis du brukte Apple Music.

En dum smarthøyttaler

HomePod har haugevis av små programvarebegrensninger som dette. Den kan for eksempel bare sette én timer, så du kan ikke be den telle ned ti minutter for maten i ovnen og fire minutter for eggene som koker. Du kan heller ikke spørre Siri om oppskrifter – da sier den bare at det ikke er støtte for det på HomePod. Da må du heller spørre mobilen, hvor du sannsynligvis vil få opp et Google-søk med spørsmålet ditt. Amazons Alexa har løst dette mye bedre.

Slik ser innstillingene til HomePod ut. Det finnes steder for å for eksempel bytte sang eller justere volumet her. Det kan du enten gjøre via Apple Music-appen hvis du spiller musikk derfra, eller via stemmen, hvis det var sånn du startet musikken.
Niklas Plikk, Tek.no

Det er også litt irriterende å forholde seg til HomePod hvis du ikke vil bruke stemmen. Med mindre du starter en sang fra mobilen får du ikke stoppet den via Apple Music-appen, og du må inn i HomePods egen innstillingsmeny i Home-appen (fellesappen for alle HomeKit-produkter), hvor du kan stanse avspillingen. Der har du imidlertid ikke tilgang til lydjustering, så det er enten av eller på for sangens vedkommende.

En relativt positiv del av at HomePod er koblet direkte til Apple ID-en din er at den har umiddelbar tilgang til kalenderoppføringer, påminnelselisten din og meldingene dine. Du kan for eksempel sende meldinger og få meldinger lest opp via HomePoden, eller sjekke kalenderen din. Ulempen blir selvfølgelig at resten av husholdningen din kan gjøre akkurat det samme, og høre gjennom alle tekstmeldingene dine hvis du er i et annet rom. Bor du i et kollektiv bør du neppe la HomePod få tilgang til denne informasjonen.

Det er ganske synd at Apple har gjort det slik, for vi vet allerede fra deres Siri-utvikling på iPhone at de har teknologien til å skille stemmer fra hverandre. Min iPhone vet hvordan stemmen min høres ut, og med HomePods gode mikrofoner bør også den kunne skjønne om det er jeg eller noen andre som snakker til den.

Konklusjon

Apple HomePod har alle forutsetninger for å være en fantastisk smarthøyttaler. Apple har åpenbart jobbet hardt for å få høyttaleren til å låte fantastisk, og med mer erfaring enn noen andre med taleassistenter burde dette vært et åpenbart produkt for Apple-eiere å kjøpe. Men HomePod er ikke helt der ennå.

HomePod låter bedre enn noen andre smarthøyttalere og reagerer på et blunk når du snakker til den, men den har rett og slett for mange begrensninger til at dette er noe du burde utstyre huset ditt med. At du ha en iOS-dings i hjemmet for å bruke høyttaleren er kjipt nok, og kombinerer du det med manglende støtte for andre musikktjenester en Apple Music og en rekke programvarebegrensninger, blir du sittende igjen med en ganske dum smarthøyttaler.

Stort sett alle trekkene våre er imidlertid knyttet til ting som kan fikses via programvareoppdateringer, så forhåpentligvis vil Apple løse problemene i tiden som kommer.

HomePod kan enten kjøpes i utlandet til ca 3000 kroner, eller via noen norske butikker til ca 5000 kroner. Den er ennå ikke offisielt sluppet i Norge.

Apple HomePod (Late 2017)
Helt greit

Apple HomePod (Late 2017)

Helt greit
sitatFantastisk lyd og utseende, men programvaren holder den tilbake

Fordeler

  • +
    Lekkert design
  • +
    God lyd
  • +
    Flink til å plukke opp stemmekommandoer uansett lydnivå
  • +
    Enkel å sette opp

Ting å tenke på

  • Forstår bare engelsk
  • Siri er fortsatt ganske begrenset
  • Har ikke multirom-støtte ennå
  • Fungerer dårlig med andre tjenester enn Apple Music
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her