Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Airpods 2

Apple legger til småting som gjør Airpods-opplevelsen enda noen hakk bedre

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Apples Airpods har i praksis definert kategorien for helt trådløse øreplugger siden de kom i slutten av 2016. Nylige tall viste at Apple hadde så mye som 60 prosent markedsandel i kategorien globalt.

Nå er Apples andregenerasjon Airpods her, og vi har nå hatt anledning til å teste dem i en drøy uke.

Nyhetene i denne omgang er ikke på noen måte revolusjonerende, med en ny brikke innvendig, noe bedret effektivitet under samtaler og ikke minst et nytt (valgfritt) etui med mulighet for trådløs lading.

Det beste etuiet av alle

Det samler seg lett støv under lokket.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Etuiet er også det området hvor Apples konkurrenter enda ikke har klart å komme à jour, tross at det er flere år siden den første Airpods-utgaven kom. Apples etui er både mindre og gir bedre total batterilevetid enn noen av konkurrentene, noe som tyder på at selskapet har bedre styr på energieffektiviteten under bruk enn de øvrige.

Det endrer seg ikke i denne omgang. Airpods-etuiet er fortsatt det mest lommevennlige av alle, noe som ikke er en egenskap man bør undervurdere. Samsung Galaxy Buds er nok konkurrenten som foreløpig er kommet nærmest, men vi vil hevde at den tynnere utformingen på Airpods-etuiet er bedre for å stikke i lomma.

Resten av etuiet bærer også bud om kvalitet. Pluggene klikker på plass på en svært tilfredsstillende måte, og det samme gjelder måten magneten låser fast lokket på.

Vi har imidlertid to ting å utsette på Airpods-etuiet. Først og fremst er det blankhvite materialet ganske utsatt for skraper og småriper, og bare etter en uke med lommeligging viser testutgaven vår tydelige bruksmerker. Kanskje hadde en matt overflate vært å foretrekke.

Det andre, som er et mindre problem, er at det har en tendens til å samle seg en del støv innenfor lokket. Sannsynligvis ikke nok til at det er grunn til bekymring, men et litt tettere lokk hadde ikke gjort noe.

Airpods-etuiet er fortsatt blant de aller minste der ute. Apple har også truffet blink med hvordan pluggene klikker på plass og hvordan lokket sitter.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Identiske - utvendig

Ørepluggene i seg selv er tilsynelatende helt like som tidligere, med unntak av at W1-brikken innvendig er byttet ut med en ny brikke kalt H1. Hovedfordelen med denne er at pluggene nå konstant lytter etter «Hey Siri»-kommandoen som gjør at du kan bruke Apples assistent uten å dobbelttappe på pluggen først for å aktivere. Akkurat det fungerer også godt. Selv i bråkete omgivelser oppnår vi kontakt med stemmeassistenten, også når vi selv synes vi snakker så lavt at det overrasker oss at hun hører.

Airpods-etuiet sammen med Samsung Galaxy Buds. Begge er små, men Apples etui har en litt mer praktisk form.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Tannbørstedesignet består, og selv om vi ikke akkurat synes det er superelegant, har det først og fremst én fordel, og det er at mikrofonen plasseres betraktelig nærmere munnen enn det som er tilfelle på en del av konkurrentene.

Det gjør også at samtalekvaliteten er betydelig bedre enn på mange andre av produktene i denne kategorien. Vi har ingen problemer med å gjøre oss forstått selv i bråkete Oslo-omgivelser, og Airpods klarer i tillegg å fjerne vindstøy svært effektivt. Det største problemet er egentlig for oss å høre motparten, siden de ikke stenger ute omgivelsene på noe vis. Vi setter imidlertid pris på at Apple leverer samtalelyden i begge ører, noe som heller ikke har vært en selvfølge med disse «helt trådløse» produktene.

Sitter godt, men annerledes enn de fleste

Det har vært mye snakk om passformen til Airpods, hvor det tilsynelatende har vært en ganske polarisert oppfatning. Her i redaksjonen er inntrykket jevnt over at de sitter svært godt på plass, men vi er klare over at en del synes det stikk motsatte, så anbefalingen er nok å gå i en butikk for å prøve dem på før du kjøper.

Airpods har jo ingen form for festemekanisme, men hviler i stedet på den lille viken inne i øret. Det gjør at de kanskje ikke er de aller beste til trening, men de sitter likevel såpass godt på plass at du fint bør kunne løpe med dem, for eksempel.

Airpods er av den typen plugger som ikke går inn i ørekanalen, noe som for oss er et litt tveegget sverd. Det er definitivt greit å kunne høre hva som skjer rundt deg i enkelte situasjoner, spesielt i relativt stille omgivelser som på kontoret, men utendørs, i trafikken og på fly er det irriterende å måtte skru opp lyden såpass mye for å høre musikken, podkasten eller hva det er du hører på.

Tannbørsteformen er den samme som før. De har etter hvert blitt et så vanlig syn i bybildet at det ikke plager oss like mye som før.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Begrensede kontrollmuligheter

Innvendig har ørepluggene små akselerometere som brukes til å registrere tapping. På iPhone kan du konfigurere hva du vil at dobbelttapp skal gjøre på henholdsvis venstre og høyre plugg: Aktivere Siri, start/pause og neste eller forrige spor. Du kan også velge å skru tappingen helt av.

Tilkoblingen er superenkel om du har en iPhone. Der får du også tilgang til innstillingene via bluetooth-menyen. På Android får du ingen av delene, men innstillingene du eventuelt har gjort på iPhone følger i det minste med.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selv om det er kjekt å ha noen kontrollmuligheter, synes vi Apple er en smule restriktive her. Det burde for eksempel vært mulig også å definere hva ett enkelt tapp skal gjøre, slik at vi for eksempel kunne hatt spill/pause med ett tapp og så neste/forrige spor på dobbelttapp på hvert sitt øre. Volumkontroll er heller ikke tilgjengelig, så der er du avhengig av å fiske frem telefonen eller bruke Siri.

Bruker du noe annet enn iPhone får du heller ikke tilgang til menyen hvor du kan justere kontrollmulighetene, som selvfølgelig er et visst minus om du vurderer Airpods til en Android-telefon.

Det skal imidlertid sies at det er flere av konkurrentene som også har minimalt med kontrollmuligheter uansett hvilken telefon du bruker.

Folkelig lyd

Lydmessig må vi fortsatt si at Airpods gjør det ganske bra, og spesielt imponerende er det hvor mye bass Apple har klart å skru sammen i plugger som altså ikke har noen gummi- eller skumputer for å skape «vakuum» i øret.

Lyden er stort sett velbalansert, men har en liten boost i bunnen av registeret som for mange vil være et pluss, til tross for at det i noen grad gjør bassen litt mindre tørr og stram enn vi kanskje hadde ønsket. Det er fyldig, behagelig og ganske engasjerende å høre på, i alle fall i de tilfellene hvor du ikke har tusen andre lyder som konkurrerer om oppmerksomheten. Det gjelder også både på iOS og Android.

Vi kunnet nok ønsket oss en hakket mer definert og veloppløst diskant, men det er noe som til en viss grad også kan løses i equalizer-innstillinger, for eksempel i Spotify. Alt i alt er Airpods veldig behagelige å lytte til, og vi vil tro dette er lyd som faller i smak hos folk flest, selv om den kanskje ikke har potensialet til å gi frysninger nedover ryggen på samme måte som for eksempel Sennheisers Momentum True Wireless eller Bang & Olufsen Beoplay E8 kan.

Den sammenlikningen er samtidig litt urettferdig, da både Sennheiserne og B&O-ene koster nesten det dobbelte av hva Airpods gjør.

Det må også bemerkes at vi ikke klarer å høre noen forskjell på akkurat lydkvaliteten fra forrige generasjon, så her er det tilsynelatende den samme innmaten som gjør jobben.

Airpods sitter godt på plass, i alle fall i våre ører.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Holder lenge

Batteritiden er som nevnt tidligere helt på topp i kategorien, spesielt om vi ser på total batterilevetid med etuiet inkludert. Airpods holder til rundt fem timer musikklytting på egen hånd, med nærmere fire ekstra oppladinger i etuiet, totalt 24 timer.

Det virker å stemme godt med våre erfaringer i testperioden, og ørepluggene lader også svært kjapt når du setter dem på plass i boksen. Den lille lysdioden på etuiet gir et grovmasket bilde av hvor mye batteri som gjenstår, men på iPhone kan du også få en mer nøyaktig oversikt ved å sveipe mot høyre fra hovedskjermen.

Med Airpods 2 kom også et nytt ladeetui som støtter trådløs lading. Dette kan også kjøpes utenom.
Niklas Plikk, Tek.no

Ladingen gjøres med Lightning, som selvfølgelig også er et minus om du ikke er Apple-bruker fra før. På generelt nivå hadde vi nok også ønsket oss USB-C, men velger du varianten med trådløs lading i etuiet har du i alle fall også den muligheten. (Litt pinlig er det at det på emballasjen også står tydelig «Works with Airpower mat», til tross for at Apple kansellerte hele Airpower nylig.)

Det er også en smule irriterende at lysdioden skrur seg av etter få sekunder når du kobler etuiet til lading, enten det er med kabel eller trådløst. Når noe lader, vil vi gjerne ha en visuell indikasjon på akkurat det.

Til sist må vi også nevne at Airpods ikke har noen problemer med synkronisering av lyd og bilde i video og spill. Det ville også vært pinlig om Apple ikke maktet å få til akkurat dette med sitt eget produkt, men det gjelder også på Android-telefoner – i alle fall med Huawei P20 Pro, som vi testet med.

Konklusjon

Årets Airpods-oppdatering er ikke stor, men det har heller ikke skjedd enorme ting i «helt trådløs»-kategorien siden produktet først ble lansert i 2016.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Airpods er kanskje først og fremst en refleksjon av det Apple tidligere har vært kjent for – at det «bare fungerer». Du tar dem ut av etuiet, og få sekunder senere er de tilkoblet, helt uten at du må inn i blåtann-innstillingene. De skrur seg på og kobler seg til automatisk så fort du tar dem ut av etuiet og batteriet varer lenge.

Lyden er god nok for de aller fleste, og mange foretrekker også disse fordi de er en av få produkter i denne kategorien som ikke baserer seg på gummiputer og forsegling mot øret.

Totalt liker vi Airpods godt, tross noen små lyter her og der. De låter ikke best, men på de fleste andre områder er det vanskelig å si noe annet enn at Apple er helt i toppen.

PS: Om du allerede har Airpods er det lite nytt her som gjør at du trenger å oppgradere. Vent heller på en fremtidig versjon.

Gode alternativer til Apple Airpods 2

Apple AirPods 2 with Charging Case
Meget bra

Apple AirPods 2 with Charging Case

Meget bra
sitatAndre leverer kanskje bedre lyd, men ellers er Apples Airpods helt i toppen.

Fordeler

  • +
    Det minste etuiet av alle helt trådløse øreplugger
  • +
    Meget god total batterilevetid
  • +
    Ganske god lyd
  • +
    Sitter godt på plass
  • +
    Mye Apple-automatikk som fungerer godt
  • +
    Fungerer godt til telefonsamtaler

Ting å tenke på

  • Tannbørstedesignet er fortsatt noe spesielt
  • Begrenset med kontrollmuligheter
  • Etuiet får lett riper
  • Mye av den beste funksjonaliteten krever iOS
  • Ingen form for aktiv eller passiv støydemping
Apple AirPods 2 with Wireless Charging Case
Meget bra

Apple AirPods 2 with Wireless Charging Case

Meget bra
sitatAndre leverer kanskje bedre lyd, men ellers er Apples Airpods helt i toppen.

Fordeler

  • +
    Det minste etuiet av alle helt trådløse øreplugger
  • +
    Meget god total batterilevetid
  • +
    Ganske god lyd
  • +
    Sitter godt på plass
  • +
    Mye Apple-automatikk som fungerer godt
  • +
    Fungerer godt til telefonsamtaler
  • +
    Trådløs lading

Ting å tenke på

  • Tannbørstedesignet er fortsatt noe spesielt
  • Begrenset med kontrollmuligheter
  • Ingen form for aktiv eller passiv støydemping
  • Etuiet får lett riper
  • Mye av den beste funksjonaliteten krever iOS
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her