Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAirthings Wave Plus

Dette er en «røykvarsler» for radon

Norske Airthings lover lettvint måling av luftkvalitet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Luftkvalitet er viktig for helsa, og det er nettopp det Wave Plus fra norske Airthings har satt seg fore å måle. Her får du det som ser mest ut som en liten røykvarsler som måler radon, Co2 og partikler i luften.

Det er mange dingser der ute som måler luftkvalitet med tanke på ulike partikkelstørrelser eller Co2, men forholdsvis få som måler radonforekomst. Radon er en radioaktiv gass som kan være kreftfremkallende hvis du omgir deg med høye forekomster over tid.

Den lille hvite pucken henger på veggen eller i taket og varsler om lufttilstanden ved å blinke i ulike farger. Grønt blink betyr at luftkvaliteten er fin. Hvis fargen gult melder seg er luftkvaliteten middels og rødt betyr at du hadde hatt godt av å lufte litt.

Siden luftkvalitet er noe som bruker forholdsvis lang tid på å påvirke helsa vår har ikke Wave Plus noen faktisk alarm. Du ser det i form av fargesignal og i appen når den mener at luften er for dårlig.

Navnet Wave kommer forøvrig av at den i tillegg til å blinke sporadisk vil lyse opp med den aktuelle indikatorfargen om du veiver hånden foran den.

Trenger en uke på å bli klar

Den begynner heldigvis ikke å ule ustanselig når du steker bacon, slik som de under middels intelligente tingene den likner på kan gjøre.

Men den oppfatter definitivt at du steker bacon, for lukten fra stekeprosessen er i praksis partiklene den leter etter.

Det lønner seg imidlertid ikke å være utålmodig med Airthings Wave Plus, for det første den gjør når du henger den opp på veggen er å advare deg. Den trenger én uke på seg til å akklimatisere seg i sine nye omgivelser før målingene blir korrekte.

Selve tilkoblingsprosessen går som en lek, etter en forholdsvis lang rekke informasjonsplakater om hva radon er.

Du bruker Bluetooth for å lese av detaljene fra Wave Plus. Appen er koblet opp med Airthings-kontoen din slik at også dasjbordet på nettsidene oppdateres. Men du kan ikke oppdatere når du ikke er hjemme.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bluetooth, ikke WiFi

Det er Bluetooth som brukes for tilkobling av den lille pucken. Her får du i utgangspunktet ikke WiFi-tilkobling slik svært mange andre smarthjemdingser bruker. Dermed må mobilen din alltid være i nærheten hvis den skal lese av oppdaterte data.

Det kommer en sentral fra Airthings som kan koble sammen flere Wave-produkter og som selv er tilkoblet WiFi. Først når den tid kommer kan du sjekke status for hjemmet ditt uten å være der selv.

Fra vår Airthings-representant hevdes det imidlertid at WiFi ikke er så viktig, fordi luftkvalitet tross alt ikke er noe akutt, men mer noe man trenger å vite noe om over tid. Jeg skal medgi at det er et poeng, samtidig oppleves det litt rart Airthings-appen er blant de få i utvalget apper for oppkoblede ting jeg har på telefonen som ikke virker når jeg ikke er hjemme.

Hvor farlig er det?

En av tingene som avgjør om du er i risikosonen for å ha mye radon inne er bakken under huset ditt. Alunskifer er en av bergartene som forbindes med radonfare, siden den inneholder uran - og det er svært mye av den i og rundt Oslo. Radongass skal være den nest viktigste årsaken til lungekreft i Norge, og slås bare av en samlet tobakksbransje.

Det anbefales derfor at man får gjort radonmålinger hjemme, og at man setter i gang tiltak hvis verdiene overstiger 100 Becquerell per kubikkmeter luft. Det er typisk i kjelleren eller 1. etasje at radonet samler seg, og ofte vil det være høyere konsentrasjoner av radon inne om vinteren når folk lufter mindre.

Jeg hengte opp en Wave Plus midtvinters, og siden testen av ulike grunner ble forskjøvet har jeg et langt oversiktsbilde over radonet i leiligheten - en sokkelleilighet.

Mine resultater

Slik ser dasjbordet på Airthings' nettsider ut. Du kan stokke på grafene selv, og hvis du har flere målere kan du organisere resultatene fra disse i en visning som passer deg.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det store problemet med denne testen er at akkurat hvor presis Wave Plus er er vanskelig å si noe om uten å henge opp sporfilm ved siden av den. Sporfilm viser skader etter alfapartikler som flyr gjennom luften, og Becquerel er måleenheten som brukes for antallet slike partikler i et gitt tidsrom. Sporfilm er altså den etablerte «gamlemåten».

Men det vi kan si noe om er utviklingen. Og i mine resultater går både radonverdier og flere av de andre verdiene som Wave Plus måler i bølger. Bølger som tilsynelatende styres av når på døgnet jeg lufter. Radonverdiene er gjerne på sitt høyeste hvis jeg har vært borte noen dager og kommer hjem til innestengt luft.

Også partikkelmålingene fra Wave Plus ser ut til å henge sammen med åpne vindu, men de lar seg også påvirke av ting som kjøkkenaktivitet eller hvorvidt luftrenseren går.

Hvis både Co2-målingene og partikkelmålingene er røde fra Wave Plus-måleren merkes som regel det på nese og til dels på nattesøvn. Siden jeg normalt sett sjekker dette etter å ha sovet dårlig eller etter at det har klødd litt i luftveiene, og det ofte samsvarer med under middels resultater for innelufta, er det antakeligvis ikke snakk om en placeboeffekt.

Mine radonresultater går ut av det grønne når jeg ikke er hjemme og lukker ventiler og vinduer helt. Ellers holder de seg lave.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Trenger du en Wave Plus?

Statens strålevern anbefaler regelmessige målinger for radon i alle bygninger. Men har du allerede fått et radonsertifikat fra en langtidsmåling med sporfilm er sannsynligheten stor for at du ikke utsettes for mye av gassen.

Men Wave Plus måler flere faktorer, og den gjør det hele året gjennom. En radonmåling midtsommers med mye lufting og åpne ventiler kan være lite verdt når vinteren kommer og lukene skalkes.

Hvis du er allergisk kan det også være en tanke å måle luftkvalitet med partikler og Co2 som del av målingen. Også temperatur og luftfuktighet vises av måleren, selv om vanlige temperaturmålere ofte tar disse faktorene.

I disse dager jobber jeg også med en test av luftrensere. Men i april har ingen av de to renserene som er inne vært oppkoblet. Det er synlig på partikkelgrafen, mens radongrafen naturligvis ikke har noen sammenheng med hva de to filtreringsdingsene holder på med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til slutt

Det holder å vinke til Wave Plus for å få en indikasjon på luftkvaliteten. For anledningen varsler den om en Co2-graf som akkurat har truffet rødt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er mange elektroniske dingser som kan måle radon, men så langt jeg kan se er det bare Airthings som lager forbrukerutstyr med disse lovnadene. De fleste konkurrerende dingsene er store og svært kostbare. Alternativet til Wave-sensorene er først og fremst den gamle sporfilmen.

Men Wave Plus koster 2700 kroner. Den billigere lillebroren heter bare Wave, koster 1500 kroner, og måler nesten bare radon.

Det finnes en rekke målere som kan vise generell luftkvalitet. Mange av dem har skjerm rett på produktet. For enkelte kan det være en Airthings Wave til radonmåling i tospann med en annen måler for luftkvalitet være den beste komboen.

Totalpakken Airthings Wave Plus leverer er imidlertid svært spennende, og en det norske selskapet er helt alene om på markedet. Har du et stort hus loves det senere at du skal kunne koble sammen mange enheter ved hjelp av sentralen som er på vei. Du kan i tillegg få radonrapporter fra utstyret, for eksempel til å vise ved utleie av en leilighet.

Siden det omtrent ikke finnes annet utstyr å sammenlikne Airthings Wave Plus med hopper vi over karakteren for denne gang. Men vi gir den likevel en anbefaling den høye prisen til tross. Bedre bevissthet rundt radon og luftkvalitet inne kan kutte i både krefttilfeller og allergiplager.

AirThings Wave Plus

AirThings Wave Plus

sitatIngen annen dings tilbyr samme totalpakke for luftkvalitet som Airthings Wave Plus.

Fordeler

  • +
    Enkel å sette opp
  • +
    Pen design
  • +
    Flott app hører til
  • +
    Få totaloversikten via Airthings' nettsider
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Enkel indikasjon på luftkvalitet
  • +
    Kan lage radonrapport

Ting å tenke på

  • Bluetooth - du må være i nærheten for å måle
  • Bruker en del tid på kalibrering
  • Wave er vesentlig billigere for bare radon
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her