Til hovedinnhold

Vi har testet AR-løsningen til Sennheiser

Og det var imponerende.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Las Vegas / Tek.no: Sennheiser har nå laget et par nye ørepropper som kan brukes sammen med AR-brillene fra Magic Leap.

Magic Leap har lenge vært et mysterium som Google tilbake i 2014 investerte 3,5 milliarder kroner i. Med disse brillene kan du se virkeligheten rundt deg kombinert med grafikk som legges på det du ser fra før. Resultatet er såkalt utvidet virkelighet (augmented reality).

Brillene har imidlertid fokusert på å utvide virkeligheten med bilder og grafikk, mens Sennheiser har ønsket å kombinere det med lyd. Kombinert med spesielle øreplugger og programvare fikk vi prøve en løsning i Las Vegas som Sennheiser beskriver som å ta lyd enda et steg videre i fremtiden.

Opplevelsen var rett og slett imponerende.

Mye kø

Området på messegulvet der Sennheiser holder til er ikke spesielt stor, men likevel er det ikke vanskelig å få øye på den lange køen som har dannet seg. Alle vil prøve AR-løsningen. Heldigvis har vi booket en avtale på forhånd, slik at vi elegant kan snike forbi alle i den lange køen som har stilt seg opp for drop in.

Vi får utdelt de nye proppene, AMBEO AR One som de heter, med beskjed om at vi må ta de på oss raskt for neste sesjon er straks klar.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Proppene er enkle å sette på seg, hvor du setter selve proppen inn i øret, og fester bøylen den sitter festet til bak øret. Ledningene fra de to pluggene møtes så i en styreenhet som skal kobles til AR-brillene fra Magic Leap.

Enheten har to knapper, den ene aktiverer «ambient sound». Altså at du kan høre hva som skjer rundt. Uten denne må er det faktisk ganske så god demping i proppene, hvor mye av støyen fra det store messeområdet blir borte.

Den andre knappen lar deg velge om du skal forsterke lyden fra utsiden. Det høres kanskje unødvendig ut, men der vi står hjelper det faktisk med å høre hva personen foran sier.

Overraskende kult

Brillene er overraskende lette ha på seg, selv om de ikke akkurat er veldig små.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi blir ført inn i et rom. Foran oss er det en pult med to Magic Leap AR-briller, og det er disse som skal bistå med å gjøre opplevelsen av lyd bedre. Hodesettet plugges til styreenheten som henger sammen med brillene. Vi er klare.

Sammen med brillene ligger det ulike instrumenter i rommet. Og det er her moroa starter.

Du kan nemlig, ved å se gjennom brillene, gå bort til de ulike lydene og plukke dem opp. Etter at du har fanget lyden kan du «henge» den hvor du vil i det virtuelle rommet. Vi velger å starte med noen trommer, før vi tar med litt piano og lyden av at du slår på et glass.

Etter at vi har plukket opp lydene, som vises som pulserende grafikk gjennom brillene, plasserer vi dem forskjellige steder rundt om i rommet. Litt pianolyd i det ene hjørnet, en trommebeat på et bord, og glasslyden litt bortenfor.

Med denne pekeren kan du se rundt og bestemme hva du skal fange opp av lyder.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Resultatet er at du kan gå rundt lydene og høre dem fra opprinnelsesstedet, og det gir en surround-effekt som rett og slett virker utrolig ba etter vår mening. Vi kan fint lukke øynene, og si at pianolyden vi har lagt ut nå er bak på venstre side av der vi ser.

Langt mer potensial

Man kan nok si at demoen vi fikk gir en morsom opplevelse, men spørsmålet er jo hvor mye du kan få ut av å fange noen lyder og leke med de i et rom. Poenget er snarere at dette gir en smakebit på hvordan surroundlyd og AR sammen kan gi deg mye mer enn bare dette.

Vi tenker at slike løsninger må være veldig hendig om du for eksempel er på et museum, hvor du kan høre informasjon om gjenstander samtidig som det for eksempel kan komme opp grafikk eller videosnutter ved siden av.

Eller hva om man legger til karttjenester som Google Maps. Da kan du altså få opp hvor du skal gå virtuelt, samtidig som du kan høre hva som foregår rundt deg ved å bruke ambient mode.

Så det å få en smakebit på hva AR og lyd kan gjøre sammen må vi si var imponerende.

Det var vanskelig å ta bilde av inneholde inne i brillene. Men denne videoen viser hva vi fikk se:

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her