Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy S9

Samsungs nye toppmodell er en evolusjon mer enn en revolusjon

Vi har prøvd den nye toppmodellen.

Niklas Plikk, Tek.no.

Tek.no / Barcelona: I kveld lanserte Samsung endelig nye Galaxy S-modeller som skal overta etter bejublede Galaxy S8. Det er ikke spesielt overraskende at de nye flaggskipene heter Galaxy S9 og Galaxy S9+.

De to nye modellene er nær umulige å skille fra forgjengerne hvis du ikke vet hva du skal se etter. De har egentlig kun et par relativt synlige fysiske forandringer; fingerleseren er flyttet under kameraet på begge modellene, og den ene av dem har to kamera på baksiden.

Nesten like S8-modellene

Galaxy S8 til venstre, deretter Galaxy S9 og Galaxy S9+.
Niklas Plikk, Tek.no

Foruten det har telefonene blitt ørlite grann tykkere, fordi Samsung har valgt å gjøre glasset foran og bak litt tykkere. Et godt valg, med tanke på at bøyd glass er ganske lett å knuse, selv om det er herdet. Du skal uansett se veldig hardt på de to modellene for å oppdage at de har blitt tykkere.

Er du av typen som ser veldig hardt på telefoner legger du muuuligens merke til at rammen over og under skjermen har krympet litt, og dermed har mobilene fått litt mer kompakt flate med samme skjermstørrelse. Det er 5,8 tommers skjerm i den vanlige S9-modellen, mens S9+ har 6,2 tommer skjerm å by på. Begge har naturligvis ekstremt høyoppløste Super-AMOLED-skjermer.

Ny kamerarevolusjon?

Rammen rundt har blitt bittelitt mindre over og under, men ellers ser de nye Galaxy-modellene veldig kjent ut. Her avbildet en rosa variant av Galaxy S9+.
Niklas Plikk, Tek.no
1/2

Vi kan altså kjapt konstatere at det meste som er nytt her skjules under dette glasset. Men det er kanskje greit nok, for den aller største nyheten ligger i kameraet. Det har fått en ny og spennende bildebrikke som har noen triks i kofferten; kort fortalt skal den være enda bedre i mørket enn tidligere.

Bedre nattbilder oppnår den blant annet ved å knipse inntil tolv bilder i rask rekkefølge hver kan du trykker på kameraknappen. Mobilen bruker så data fra alle disse bildene til å gradvis fjerne støy i det endelige bildet. Du merker ikke at dette skjer som noe annet enn en kvalitetsforbedring i sluttresultatet. I hvert fall om det fungerer som det skal. Samsung gjorde noe lignende også i Galaxy S8, men da tok den færre samtidige bilder, som gjorde at den hadde mindre grunnlag for å rette opp støy i bildet.

Optikken hjelper også til, og det er her det virkelig spektakulære skjer. Dette er nemlig telefoner med mekaniske blendere. Her kan telefonen knipse bilder med f/1.5 som gir bedre bilder i mørket, eller f/2.4 som gir skarpere bilder og sørger for at mer av det er i fokus når du har lys nok. Altså omtrent slik det menneskelige øyet fungerer, et faktum Samsung var opptatt av da vi fikk prøve telefonen.

Kameraet har fått seg en oppgradering, og det er spesielt i mørke omgivelser at kameraet skal skinne.
Niklas Plikk, Tek.no
Endelig er kamerasensoren flyttet til midten, og ikke ved siden av kameraet slik den var på S8-modellene
Niklas Plikk, Tek.no.

Ekstrakameraet på Galaxy S9+ har den samme zoomoptikken som på Galaxy Note 8, og som på Note har både hovedkamera og ekstrakamera stabilisering. Den kan gjøre noen ekstra triks, så som å lage bokeh-effekt med kunstig utydelig bakgrunn bak motivene dine.

Med både uferdig programvare og få muligheter til å ta med seg bildene hjem er det vanskelig å si akkurat hvor godt dette kameraet holder det det lover. Men den samme Dual Pixel-teknologien som lot Galaxy S7 revolusjonere mobilbilder i mørket er fortsatt med, og det er ingenting Samsung har gjort her som ikke gir mening. Sånn i utgangspunktet. Så det blir svært spennende å teste dette i praksis. Kan hende har de igjen flyttet listen et greit stykke.

Samtidig skal vi huske at konkurransen her er hard, og både lave blendertall og avansert programvarehjelp har hjulpet konkurrentene å spise seg godt innpå i det siste.

Apropos programvare; Samsung har åpenbart sett Apples såkalte Animojis, og de prøver å ta konseptet ett sted lenger ved å la deg lage emojis av deg selv. Disse kan du animere ved å gjøre grimaser foran telefonen, før du sender dem avgårde til kontakter.

De ser tidvis artigere ut enn Apples varianter, men man kommer ikke fra at teknologien bak er mye, mye enklere og bare baserer seg på ett enkelt frontkamera. Bevegelsessporing og respons fra figuren på skjermen blir altså en del dårligere enn samme type konsept på iPhone X.

Langt bedre lyd - og en viktig kontakt

En annen nyhet for Galaxy S9-modellene er at de har stereohøyttalere. Telefonene fikk vi prøve i nokså stillferdige omgivelser, og de spilte høyt og noenlunde pent. Om de slår en nyere iPhone eller HTC på lydkvalitet skal jeg ikke si helt sikkert, men både Sonys Xperiaer og Huaweis modeller med stereolyd må se seg innhentet og litt til.

En liten attpåklatt her er støtte for mobil Dolby Atmos som lager en slags juksesurround fra to lydkilder. Å kalle det surround er å ta veldig hardt i ut fra det jeg hørte, men det skaper likevel et slags tredimensjonalt lydrom foran deg i mye større grad enn det som er vanlig fra mobiler med stereolyd. Følelsen er litt som å sitte midt mellom bakhøyttalerne i et surroundoppsett.

Lydutgangen er fortsatt inntakt.
Niklas Plikk, Tek.no

Du som kanskje ikke er så opptatt av høyttalerne i Galaxy S9-modellene vil kanskje sette større pris på at hodetelefonkontakten fortsatt er med her. Enn så lenge holder altså Samsung stand, i et felt der Apple, HTC, Huawei og Motorola har tatt kontakten vekk fra noen av sine modeller.

På høy tid: Android 8

Nye Galaxy S9 mot Apple iPhone X. Nesten lik bredde og høyde, og også tykkelsen var relativ lik.
Niklas Plikk, Tek.no

Det har vart lenge og vel, men du får sette et kryss i taket, for i slutten av februar 2018 klarte endelig Samsung å lansere sine første telefoner med Android 8. Såvidt over et halvår etter lanseringen av Android-versjonen, og etter betydelige problemer med utrullingen i Norge. Noe må ha gått litt tregt i Korea.

Men tregt er tilsynelatende godt. For telefonene oppførte seg meget raskt og pent, og denne gangen var «Pixel-flyten» jeg vanligvis forventer fra ren Android til stede. Det hører med at nye modeller med lite installert programvare og særdeles kraftig innmat vanligvis oppleves som raske. Fasit kommer først etter litt tids bruk, med en liten ekstra fasit ved første store oppdatering. Det er ikke sjelden at mobilprodusentene snubler i løpet av et produkts levetid, slik vi har sett et par ganger med Galaxy S8.

Men førsteinntrykket er udiskutabelt bra.

Fortsetter å rydde i programvaren

Niklas Plikk, Tek.no.
Niklas Plikk, Tek.no.

Noe av det triveligste med Galaxy S8 var at Samsung hadde ryddet voldsomt opp i programvaren sin. Det er ikke lenger like mange gimmicks her som det en gang var, og mange av de nye funksjonene er genuint nyttige. Små forbedringer så som at telefonen viser hva lokal tid der du ringer er om du taster utlandsnummer er ting mange har bruk for, og de går ikke i veien for deg som ikke trenger dem.

Et annet tegn på videre rydding er at de såkalte app-parene har fått en liten endring. Dette er en funksjon som lar deg koble sammen apper som er nyttige side om side på skjermen i én enkelt knapp. Før måtte disse bo i kantmenyen på telefonen, men nå kan de plasseres rett på hjemmeskjermen.

Helt siden Galaxy Note Edge, den første av Samsungene med «skjermbøy», har kantmenyen virket mest som en ettertanke for å gjøre bøyen til noe litt mer enn en kosmetisk greie. Og det er ikke så voldsomt mye funksjonalitet igjen som er unik for denne menyen, så jeg blir ikke overrasket om den forsvinner helt fra Samsungs menyer over tid. Den dupliserer tross alt funksjonalitet du allerede har i nedtrekksmeny, hjemmeskjermer eller appoversikt.

De ferdiganimerte emojiene er langt mer nyttig enn selve avataren, siden sporingen er såpass begrenset.
Niklas Plikk, Tek.no

Grensesnittet er ellers ganske ryddig og pent, men ser til forveksling ut som det du fant i Galaxy S8 med forrige utgave av Android. Nå som også den oppdateres er de to i praksis veldig like på det grafiske.

Assistenten Bixby er det noen delte meninger om, men endelig byr den i hvert fall på litt mer nytte for oss fjellaper. Nå kan den oversette tekst på direkten, og norsk språk er støttet. Funksjonen er i praksis bare en «vi også»-funksjon, ettersom tilsvarende løsning har ligget i eksempelvis Google Translate-appen og Microsoft Translator-appen en god stund. Men så trenger du i hvert fall ikke legge til ny programvare for å få funksjonaliteten.

En ting vi her i Tek har etterlyst siden forrige generasjons ansiktsgjenkjenning og iris-lås er muligheten for å la telefonen velge mellom de to løsningene selv. Den ene virker bra i mørket og den andre på lyse dagen, men den gangen måtte du ha én av dem aktivert og den andre deaktivert. S9-modellene kan ta stilling selv til hva som er mest fornuftig. Strengt tatt burde dette være fullt mulig å oppnå med S8 og litt programvare også, for mobiltelefoner - og spesielt dyre varianter - er pepret med sensorer og kamera. De burde ikke ha noe problem med å identifisere hva slags lysforhold det er rundt seg og aktivere den ene eller den andre sensoren.

Det er tross alt slik de stiller lysstyrke i skjermen fra før.

Knappen som åpner Bixby-funksjonen er her fortsatt, men siden Samsung i fjor åpnet for å skru av funksjonen trenger den ikke være fullt så irriterende som den var.

Her er de tre forskjellige fargene Galaxy S9-modellene kommer i.
Niklas Plikk, Tek.no

Stadig høyere priser

Det som imidlertid kanskje er egnet til å irritere er prisene, som det virker som om Samsung skrur opp jevnt og trutt.

Da fjorårets fabelaktige S8-modeller kom, kostet den vanlige versjonen 7600 kroner og plus-versjonen 8500 kroner. Det var allerede et lite prishopp fra Galaxy S7 som startet på 7300 kroner i vanlig utgave og 8300 kroner i Edge-utgave. Årets prishopp er betydelig drøyere.

Galaxy S9 vil koste 8800 kroner, mens plus-modellen vil koste 9800 kroner. Samsung og Galaxy S-serien har blitt yndlinger på markedet - med svært god grunn. Men serien beveger seg inn i et prisområde nå som etter all sannsynlighet er lite tilgivende om ikke de nye funksjonene er akkurat så gode som Samsung sier.

Viser det seg at kameraet er en like stor revolusjon som man kan mistenke, kan det godt hende at det i seg selv rettferdiggjør en prislapp på linje med Apple iPhone X. Det er tross alt ikke noe galt med å lage dyre telefoner, men da legger man samtidig «kvalitetslista» høyt for seg selv.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her