Til hovedinnhold
SniktittOppo Find X

Endelig en mobiltelefon som er bare skjerm

Find X løfter et kamera fra «ryggen» hver gang du skal åpne telefonen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Å lage en telefon der hele forsiden er skjerm er ikke enkelt. Apples forsøk endte med at nesten en hel mobilbransje omfavnet sensorleppen øverst på skjermen. Mobiltelefonene trenger både sensorer og kamera i front, i hvert fall om vi skal kunne bruke dem slik vi er vant til. Men enn om alt dette ikke trenger å ta opp plass på selve skjermen, men heller kan dukke opp når det trengs?

Denne filosofien ligger bak noen av de særere telefonene som har blitt lansert de siste årene. Vivo har sine Apex- og Nex-modeller der kameraet skyves opp av en liten motor, og ellers er skjult bak skjermen. Den andre mobilprodusenten som jobber med slike løsninger heter Oppo, og det er deres Find X vi akkurat har fått inn til test.

Her sitter kameraene fast i en bit som dekker hele telefonens bredde, men som skjuler seg bak skjermen. Ett klikk på låsetasten og et sveip opp på skjermen, og kameraene popper opp for å ta bilde av deg. Hvis den kjenner deg igjen slipper du inn.

Resultatet er en mobiltelefon der nesten 94 prosent av forsiden er dekket av skjerm.

Bedre ansiktslås enn på telefoner flest

Dette er forøvrig heller ikke den sedvanlige ansiktslåsen på Android-telefoner. Så langt har stort sett alle disse telefonene brukt et enkelt kamera og rimelig simpel ansiktsgjenkjenning. Enkelte kan lures av utprintede bilder holdt foran telefonen. Oppo har i stedet valgt Apple-veien da de skulle lage ansiktsgjenkjenning.

Selv om du bare ser kameraet som tar bildene når Find X «skyter rygg» ligger det også en liten lysprojektor på samme sted. Dermed kan kameraet få mer informasjon om strukturen i ansiktet ditt, og selv om det ikke er to frontkamera her, som på iPhone X, skal dette være en langt sikrere løsning enn ansiktslåser flest. Oppo hevder til og med at låsen er 20 ganger sikrere enn fingeravtrykk.

Som for Apples telefon ser vi for oss at eneggede tvillinger og nære familiebånd kan forvirre også Oppos telefon. Siden «sikkerhetstruslene» som regel vil være i nær slekt har man måtelig grei oversikt over dem.

Lekker farge

Den lekre baksiden går fra svart farge på midten til rødlige toner langs kantene. Legg merke til at det sedvanlige kameraøyet ikke er synlig noe sted. Også hovedkameraet sitter på den motoriserte delen som skyves opp ved bruk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vårt testeksemplar av Find X er i fargen Bordeaux Red. Telefonen har en fargegradert bakside der den er rødlig ute langs kantene av baksiden før fargen går gradvis over mot svart inn mot midten. Det er en uvanlig fargevariant som kanskje minner mest om det Huawei har gjort med sin Twilight-fargede P20-modell, der fargen går fra blått mot lilla over baksiden av telefonen.

Fargen er spesiell nok, men som nevnt over langt fra det mest spesielle med denne telefonen. Kamera og sensorer tar ikke opp plass på forsiden, litt mer subtilt er det at den heller ikke har det vante kameraøyet på baksiden av telefonen. Der kameraet pleier å være ser du bare et lite avrundet søkk som viser hvor selve kameramodulen gjemmer seg. Det er denne biten som skyves opp når telefonen prøver å gjenkjenne deg, eller hvis du starter kamerarelaterte funksjoner.

Så hvordan fungerer den?

Hvis du nistirrer på telefonen når den låser opp kan du fort komme i skade for å tenke at dette går tregt. Det gjorde i hvert fall jeg, da jeg først skulle prøve ansiktslåsen på Find X. For servomotorene som dytter opp kameraet går ikke fryktelig fort. Delen beveger seg ikke med harde klikk, der den spretter opp og stopper i en lås. I stedet er det en avmålt og jevn bevegelse som sender kameraet opp.

Selve mekanikken her er ikke spesielt rask. Derfor er det godt at hastigheten på kameraet som skal gjøre jobben har mer til felles med et olja lyn.

Legg forresten merke til at IR-lyskasterne blinker i den lille videoloopen under - dette er kun synlig for kamera. I praksis er det nær umulig å se hvor noe annet enn kameraet sitter i delen som kommer opp:

Så fort kameraet har fullt utsyn fra delen det sitter på er det omtrent ikke merkbar forsinkelse før telefonen låser seg opp. Og i min erfaring etter et knapt døgn med telefonen er denne ansiktslåsen, i likhet med nevnte iPhone X, nær immun mot vanskelige lysforhold. Det funker godt både i solen og når det er mørkt.

Selv om det er litt rart å høre motorlyden som flytter på delen når man bare skal sjekke en melding som har kommet inn rett før sovetid. Det er ikke en høy eller plagsom lyd, men det låter som akkurat det det er; en liten elektrisk motor. Og det er uvante lyder å få fra en mobiltelefon.

For en kjempeskjerm!

Oppo Find X har det nærmeste du kommer vegg-til-vegg-skjerm på mobiler i dag.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den enorme skjermen på 6,4 tommer er en AMOLED-variant med litt over full-HD-oppløsning. En kan trekke frem både Apple, Samsung og LG som produsenter med høyere oppløste skjermen. Sony har til og med 4K-skjermer i noen av sine mobiler.

Så det er altså ingenting spektakulært med oppløsningen her. Den er så høy som den strengt tatt må være i denne prisklassen.

Det virkelig spektakulære er følelsen det gir å titte ned på en telefon der alt er skjerm. Javel - skjermandelen på forsiden stopper på 93,8 prosent, og det er altså drøyt seks prosent igjen før absolutt hele telefonen er dekket.

Til sammenlikning har de fleste telefoner vi i dag kaller rammeløse mellom 80 og 85 prosent skjermandel på forsiden. Ser vi på tradisjonell mobildesign med tynne rammer rundt og tykkere over og under skjermen er vi nede i skjermandel på 60-70 prosent. Find X har altså betydelig høyere skjermandel enn det som er vanlig.

Det som ikke er skjerm på forsiden her er en svært tynn ramme som løper rundt hele telefonen. Den tar opp bittelitt ekstra plass nederst, men ikke nok til at den egentlig kan kalles en skjermleppe.

Det som er igjen av ramme her er i bunn og grunn akkurat nok til å holde i.

For alle praktiske formål er forsiden på Oppo Find X utelukkende skjerm. Jeg skal innrømme at jeg ikke har latt meg plage av busslommen på Apples og Huaweis produkter før ... akkurat nå, egentlig.

For ikke bare dekker skjermen hele forsiden av telefonen. Den er svært lyssterk også, og standardfargene er livlige AMOLED-farger. Størrelsen på skjermen, fargene og hele futurismen som preger denne telefonen gir en slags følelse av at man titter ned på sin egen håndholdte kinoskjerm når man åpner den.

Tittei! Her er jeg. Find X' tre kamera og 3D-sensorer er skjult i en egen del av telefonen. Du ser dem bare når de er i bruk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Årets Mi Mix

Find X er rett og slett ikke som noen annen telefon jeg noen gang har brukt. Og det var antakeligvis akkurat det Oppo ville oppnå. Det er lett å mistenke at dette er årets Xiaomi Mi Mix.

Første bud før Find X kan testes skikkelig er å gjøre den litt mindre kinesisk. All programvaren ser ut til å fungere fint, men uten Google Play er telefonen litt hemmet i vårt marked. Det lar seg fint fikse, men krever litt arbeid.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den første av Xiaomis Mix-modeller kom i 2016, og den ble omtalt som konseptmobilen du kunne kjøpe. Den hadde diger, nesten heldekkende skjerm. Og et enormt batteri. Det tok rundt et halvt år før konkurrentene kom på banen med noe som liknet.

Konseptmobil du kan kjøpe er en beskrivelse som passer som skreddersydd også for Find X.

For den er futuristisk, uvanlig og stilig. Men den har sine ulemper også. Hva skjer om det kommer sand og skitt ned i den bevegelige delen? Vann og fukt er i hvert fall noe man bør unngå, for dette er ikke en tett telefon. Kan man i det hele tatt gjøre en slik telefon tett uten at det blir veldig dyrt?

For oss her i Europa og Norden er det et ekstra irritasjonsmoment at telefonen foreløpig bare er å få tak i i kinesisk versjon. Her må du enten være ørlite grann teknisk av deg og legge inn Google-støtte selv, eller rett og slett klare deg uten.

Det spesielle med både Mix og Find X er at begge disse langt på vei klarer å imponere seg forbi ulempene sine. Jeg vet at telefonen ikke er vanntett, og jeg vet jeg må jobbe litt for å få den helt på mitt og Googles lag. Men ikke på noe tidspunkt har det overskygget gleden ved å leke med dette beistet av en mobil.

Full test av Oppo Find X kommer. Der vil vi også se nærmere på hvordan du skal gå frem for å legge inn Google-støtte på en slik telefon, hvis du skulle sette igang jakten på en Find X selv.

Én av årets andre store overraskelser fra Kina er det fabelaktige kameraet i Huawei P20 Pro, som du kan lese mer om i denne testen »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her