Til hovedinnhold
SniktittNokia 8110 4G

The Matrix-telefonen er tilbake

... og denne gangen er det ikke bare nostalgi.

Finn Jarle Kvalheim

Tek.no / Barcelona: Ingen andre mobilprodusenter har omfavnet nostalgibølgen like hardt som nye Nokia, eller HMD Global om du vil. I fjor var det en nylansering av 3310 som sjarmerte alle i senk, og i år er det Matrix-telefonen som hentes tilbake til livet. Du husker vel den bøyde talatuten vår helt Neo mistet mens han sto utenfor et vindu langt oppe i en skyskraper?

Foruten å bli et svært effektivt stykke produktplassering i en av årtusenskiftets mest legendariske sci-fi-filmer havnet telefonen også i veldig mange hender. Og huskes dermed med varme følelser av mange.

Det kan altså være duket for nok en farsott når nye Nokia 8110 4G havner i mobilbutikkene igjen.

Banantelefonen er tilbake

På grunn av den karakteristiske bøyen ble telefonen gjerne kjærlig omtalt som en «banana phone», og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri tidligere har vært på en mobillansering med bananer strødd overalt langs diskene. Jeg måtte selvfølgelig ta med meg noen av de typiske bildene av en gul telefon stikkende ut av en nesten like gul bananklase. Unnskyld, kjære leser, av og til er jeg lettlurt. Det skal ikke gjenta seg.

Bananer i lange baner. Vi måtte selvsagt ta vårt eget bananbilde med Nokia 8110.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå tenker du kanskje at 3310 fikk labre kritikker i fjor, og at dette er en gimmick av samme slag. Men det er bare delvis riktig. For litt av det som er fint med Nokia 8110 4G ligger i navnet. Denne er utstyrt med fremtidsrettet nettverksteknologi fra dag én, og trenger ikke en nylansering midt i levetiden for å få opp dampen.

Den er dessuten utstyrt med WiFi helt opp til N-standard, og burde klare seg helt greit med det også. Her er altså utgangspunktet for å kommunisere i moderne nettverk på plass. Det er veldig viktig når nostalgimobilen koster oppunder tusenlappen.

Kjører Android-apper

Kameraet skulle gjerne hatt litt bedre spesifikasjoner. Bare 2 megapiksler er litt tynt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den andre store fordelen her er at telefonen skal kunne kjøre en rekke Android-applikasjoner. Den kjører det forholdsvis ukjente operativsystemet KaiOS, men opprinnelsen til OS-et er litt mer kjent. Det stammer nemlig fra Firefox OS som ble utviklet av Mozilla, men der ble utviklingen avsluttet i 2016.

Resultatet er uansett at du skal kunne kjøre alt fra Google Maps til Spotify på en telefon som man i utgangspunktet ikke skulle tro kunne slikt. Til å hjelpe seg har den faktisk en av Qualcomms rimeligste Snapdragon-prosessorer under panseret. Det er svært uvanlig med såpass kraftig krutt i denne typen telefoner.

Det grafiske i menyene er imidlertid gjort veldig likt det vi kjenner fra Nokia 3310, og hvis alt du venter på er en fetere telefon med Snake på, så får du også det klassiske spillet her.

Telefonen er bygget i gul eller svart plast, der den svarte utgaven har mest til felles med telefonen Neo mistet, mens den gule selvfølgelig har langt mer til felles med bananer. Skal man først gå nostalgiruta kan det være greit å gjøre det på en iøynefallende måte, og der stiller nok den gule sterkt.

Bend it like Nokia? 8110 4G er rett og slett en krum telefon.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Åpne tastaturet for å vekke telefonen

Bananene fikk kjørt seg. Vi var ikke alene om å ta i bruk bananklasene på HMDs utstillingsdisk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som før er det en liten luke over det fysiske tastaturet, og du trekker ned luken for å vekke telefonen. Da jeg brukte telefonen var menysystemet svært kjapt og responsivt, og det føltes på mange måter ikke som en typisk «feature phone», slik originalen var.

Telefonen er også svært kompakt når den er foldet sammen, og ligger langt bedre i hånden enn mange av dagens store trykkskjermvarianter.

Ulempen som kanskje virker aller størst med denne telefonen er kameraet. Det har en oppløsning på bare to megapiksler, og på teknologisiden kan den ikke engang skilte med autofokus. Dermed kan man regne med at den tar forholdsvis dårlige bilder.

Men så er jo heller ikke dette noen veldig dyr telefon, og gitt at den her er forberedt både for moderne nett og moderne applikasjoner virker det langt mer fornuftig å bruke en knapp tusenlapp på denne enn å bruke rundt 600 kroner på Nokia 3310 da den kom. Dette er faktisk en telefon som kan oppfylle en hel del av primærfunksjonene, så lenge et er fyldig nok utvalg Android-apper som vil kjøre her, da. I min korte tid med telefonen rakk jeg ikke et skikkelig sveip i KaiOS-butikken der appene ligger.

Uansett er det bare å bøye seg i støvet for HMD og Nokias tilbakekomst på mobilmarkedet. På nostalgifronten vet finnene nøyaktig hva som skal til for å pirre oss.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her