Til hovedinnhold

Med MateBook Pro X sikter Huawei seg inn tronen av bærbare PC-er

Vi har prøvd den.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Barcelona / Tek.no: I år var det Huawei som fikk æren av å snikåpne den store mobilmessen i Barcelona, én dag før den offisielle åpningen.

Men i stedet for å vise frem en ny mobiltelefon viste de heller frem nye nettbrett og en helt ny bærbar PC, og det var sistnevnte som virkelig fanget oppmerksomheten vår.

Huaweis nye bærbare PC heter MateBook Pro X, og er en stor oppgradering fra fjorårets MateBook X. Akkurat som i fjor er det ingen tvil om hvilket selskap, og ikke minst hvilken modell, Huawei har pekt ut som sin største utfordrer: Apples MacBook Pro. Det var nesten ikke en spesifikasjon som ble vist frem fra scenen av Huawei-sjefen Richard Yu som ikke også inkluderte en sammenligning med Apples bærbare toppmodell.

Sjekk ut alle sakene våre fra Mobile World Congress her »

Enorm skjermflate

Den mest åpenbare oppgraderingen på Huaweis nye PC er skjermen. Den dekker nå hele 91 prosent av framsiden, og sammenlignet med Apple MacBook Pros 82 prosent var det tydelig hvem som kom best ut. De andre spesifikasjonene var kanskje ikke like visuelle, men imponerende likevel.

Tek.no måtte selvfølgelig opp på skjermen, og det så jammen ikke så dumt ut.
Niklas Plikk, Tek.no
Ikke store rammer her, nei.
Niklas Plikk, Tek.no

13,9 tommer stor, støtter 100 prosent av sRGB-fargeskalaen, 450 nits, berøringsfølsom og en oppløsning på 3000 x 2000. Sistnevnte gir den en pikseltetthet på 260 piksler mer tomme, noe som løfter den helt opp i toppklassen.

Tynnere enn MacBook Pro, og imponerende maskinvare

Hele maskinen er også overraskende tynn. På sitt tykkeste, mot bakenden, måler den 14,6 millimeter, mens den smalner inn mot fronten, der den er bare 4,9 millimeter tykk. Igjen fikk vi se en sammenligning med Apple, som har henholdsvis 14,9 og 7,9 millimeter på de samme målene. Ingen av disse er de tynneste på markedet, men med tanke på de kraftige komponentene på innsiden har Huawei gjort en imponerende jobb på designfronten.

Maskinen kommer naturligvis med forskjellige komponentsammensetninger, med på sitt beste kan du få den utstyrt med åttendegenerasjons Intel Core i7 8550u, med Intel UHD Graphics 620 som grafikkalternativ. I tillegg kommer det varianter av maskinen med et dedikert grafikkort i tillegg, nemlig Nvidia MX150, som vil kunne gi betydelig bedre grafikkytelse. Dette skrøt også Asus av tidligere år under CES-messen, da de lanserte sin syltynne Zenbook 13.

Ikke verdens tynneste PC, men definitivt tynn i forhold til spesifikasjonene.
Niklas Plikk, Tek.no

Kamera i tastaturet

En ny og morsom funksjon Huawei MateBook Pro X kunne by på var en helt ny kameraplassering. De har nemlig tatt den helt bort fra skjermrammen, og heller puttet den i tastaturet. En liten kameraknapp på den øverste knapperaden skjuler bokstavelig talt et kamera, som flipper opp når du trykker på knappen.

For alle som pleier å putte teip over kameraet for å være helt sikker på at ingen kan sniktitte på deg, må jo dette være den ultimate løsningen.

Trykker du på kameraknappen spretter den opp, og avslører et lite kamera. Hendig!
Niklas Plikk, Tek.no
Skjermrammpene er utrolig tynne, og Huawei skrøt av å ha det største skjerm-til-kant-ratioen på markedet.
Niklas Plikk, Tek.no

Tastaturet er bakbelyst, og føltes veldig likt ut som det vi prøvde i fjorårets MateBook X. Det er nesten utelukkende positivt, da de har lang vandring, relativt lydløse og rett og slett en fryd i bruk. Pekeplaten virker også fortsatt god i bruk, samtidig som den har blitt litt større. Huawei sier det er den største pekeplaten på en 14-tommers PC, noe som sikkert stemmer. De hadde derimot vært i trøbbel hvis de hadde inkludert 12-, 13- eller 15-tommere, hvor Apple har klart størst pekeplater.

Batteriet, ifølge Huaweis labtester, skal holde i 12 timer for videoavspilling, 14 timer med «kontorarbeid» eller 15 timmer med nettsurfing.

Ellers har PC-en fire høyttalere, to på hver side av tastaturet, og støtte for Dolby Atmos-lyd. Sistnevnte fikk vi demonstrert av at de satte på en film foran hele salen med dundrende bass fra hallens høyttalere. «Excellent sound quality», fortalte Richard Yu da klippet var ferdig. Vi fikk aldri prøvd ut høyttaleren på testområdet.

Logg inn med fingeren

Tastaturet og pekeplaten er like gode som forgjengeren.
Niklas Plikk, Tek.no

Akkurat som med forgjengeren foregår innlogging til Windows via fingersensoren som sitter i av/på-knappen. Denne har også fått en liten oppgradering siden sist gang, og du kan nå forvente deg enda raskere opplåsning. De lovte blant annet at PC-en kan gå fra å være utlogget og i sovemodus, til den er klar til dyst i Windows, på bare 5,5 sekunder etter at du trykker på fingeravtrykksleseren.

Når det kommer til porter har Huawei vært ganske sparsommelige. De har bare to USB C-kontakter, men også én USB-A-port (den tradisjonelle typen), i tillegg til en hodetelefonkontakt. Her hadde vi forventet litt flere alternativer, og helst skulle vi sett en SD-kort-leser.

PC-en kommer i to forskjellige farger, Space Grey og Mystic Silver, en gang i andre kvartal i år. Norge er blant de første lanseringslandene. Norsk pris er ikke avslørt enda, men vi har fått europrisene:

  • i5/8 GB/256 GB og MX150 grafikkort: 1499 euro
  • i7/8 GB/512 GB og MX150 grafikkort: 1699 euro
  • i7/16 GB/512 GB og MX150 grafikkort: 1899 euro
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her