Til hovedinnhold
SniktittGalaxy A8

Samsungs nyeste mobil er som en litt billigere Galaxy S8

Kunne vært den perfekte mellomting om den var enda litt rimeligere.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Tek.no / Las Vegas: Oppunder jul slapp Samsung Galaxy A8. Vi snakker på mange måter om en litt billigere Galaxy S8-variant, der blikkfanget er en stor og tilnærmet rammeløs AMOLED-skjerm. Telefonen har glass på baksiden og metall rundt.

Om du bare kaster et kjapt blikk på telefonen kan det være vanskelig å se at det ikke dreier seg om selveste Galaxy S8, men det er forskjeller her. Forskjeller som du bør være obs på før du sparer deg ned fra toppmodellen.

Svakere kamera enn S8

Den aller viktigste forskjellen er kameraet. Galaxy A8 har nesten samme kameraløsning som i Galaxy S6, altså toppmodellen fra Samsung for to og et halvt år siden. Samsung har imidlertid tatt vekk den optiske stabiliseringen, men brukt mer lyssterkt glass i den nye telefonen. Det er ikke utenkelig at endringen går opp i opp.

Galaxy S6 hadde et flott kamera den gang, men da Galaxy S7 kom endret kamerateknologien seg betraktelig. Og telefoner fra både Motorola, HTC og flere andre har hermet i tiden som har gått siden.

Her ble nemlig Canons Dual Pixel-teknologi tatt inn, og med ett ble mobilkameraene langt mer lysfølsomme enn de var. Det er et handicap for Galaxy A8 å komme med bildebrikke fra før denne skillelinjen.

Kameraet i Galaxy A8 er en forholdsvis stor nedgradering fra Galaxy S8.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå skal det sies at en bildebrikke alene gjør ikke et bilde. Felles for alle mobiltelefoner er at programvaren spiller en voldsom rolle i å rydde opp i de fysiske begrensningene til så kompakte kamera. Og det har jo skjedd litt på programvarefronten siden Galaxy S6, så kan hende er bildekvaliteten likevel hakket kvassere.

Greit å få med seg er det også at det ikke er optisk stabilisering på kameraet her - bare såkalt EiS, en digital stabilisering der mobilen i praksis flytter rundt på overskuddspiksler fra bildebrikken for å holde bildet rolig.

Så vi snakker altså om det som virker å være et vesentlig svakere mobilkamera enn i Galaxy S8. Her alene rettferdiggjøres mye av kostnadshoppet opp til Galaxy S8.

Men hva med resten?

Mindre skjerm, større telefon

Dobbelt frontkamera skal gi bedre selfier, med selvvalgt bokeh-effekt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Galaxy A8 har en 5,6 tommer stor skjerm. Det er 0,2 tommer mindre enn i Galaxy S8, og hadde i grunnen ikke gjort så mye i seg selv. Men telefonen er faktisk større i alle retninger enn Galaxy S8 er, så man sparer ikke størrelse her. Det er mindre tilgivelig. Telefonen er forøvrig også en god del tyngre enn sin storebror.

Nuvel, skjermkvaliteten oppleves som meget god, selv om oppløsningen også er litt lavere enn i S8. Her er det neppe så mange som faktisk behøver det voldsomme pikselantallet som storebror byr på, så akkurat det er en god vurdering for å holde kostnadene nede.

En annen god vurdering er at Samsung har valgt å dytte inn to høytytende prosessorkjerner i mobilprosessoren på innsiden. De fleste telefoner som svirrer rundt midten av prisstigen må klare seg med åtte prosessorkjerner hver med betydelig lavere ytelse enn de to kjappe i Galaxy A8.

Det betyr at A8 har ekstra krutt når den trenger det, og det gjør den vesentlig mer fremtidssikker enn en del av sine konkurrenter.

Saken fortsetter under videoen:

Bedre plassert fingerleser

Etter et par forsøk har Samsung endelig lært hvor fingerleseren hører hjemme.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og nå er vi inne i en liten stim av gode valg her. Ikke bare det; men et valg som også sier noe om fremtiden. Håper vi.

Galaxy A8 har fingerleseren under kameraet. Der mange konstant må gjøre ren kameralinsen for å holde malplasserte fingeravtrykk fra livet, skulle en tro at problemet blir helt borte her. Å treffe midten uten en kameralinse med liknende utforming rett ved siden av er langt enklere.

Med mindre Samsung har bygget fingerleseren inn i skjermen, eller bruker andre kreative biometriløsninger i Galaxy S9, regner vi med at fingeravtrykksleseren plasseres likt der. Det er også det rykter flest rundt telefonen antyder.

Samsung har gjort plass til assistenten sin, Bixby, i Galaxy A8. Men telefonen har ikke egen Bixby-knapp slik Galaxy S8 og Note 8 har. I min bok er det en svært god ting, ettersom det er en mindre fysisk knapp som kan vekke telefonen mens den ligger i lomma.

Det er fortsatt Android 7 som gjelder for Samsungs telefoner, selv om flere av konkurrentene for lengst har lansert telefoner på nye Android 8.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ett av problemene med Bixby-assistenten er at den ikke støtter de nordiske språkene. Samsung sa imidlertid at slik støtte står på kartet, men de ønsker ikke å gå ut med noen forventet dato for den. Kanskje er de kloke av skade etter en litt kronglete opprinnelig lansering av assistenten, eller så ligger fortsatt de nordiske språkene et greit stykke frem i tid på arbeidsplanen.

Fortsatt ikke Android 8

Galaxy A8 virket som forventet ganske kjapp i bruk, men den slås av de aller heftigste telefonene med nyeste Android installert. Her er det fortsatt Android 7.1 som gjelder, mens flere mobilprodusenter der ute, inkludert Huawei og Sony, for lengst har tatt skrittet opp til Android 8.

En litt underlig endring er at den virtuelle hjemknappen som er der hele tiden på Galaxy S8 ikke så ut til å være til stede på A8-modellen. Telefonen reagerte ikke ved hardt trykk der hjemknappen vanligvis er.

Som på de andre Galaxy A-modellene er det én enkelt høyttaler oppe på siden som står for lyden. Merk også at det kun er tre fysiske knapper her; volum opp og volum ned i en vippeknapp, og av/på-knapp. Bixby-knappen glimrer med sitt fravær, selv om Samsung-assistenten følger med her.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som både Galaxy S8 og fjorårets Galaxy A-modeller er Galaxy A8 (2018) vanntett. Den deler også høyttalerplassering med de forrige Galaxy A-variantene - den har en liten åpning øverst på høyre side til sin ene høyttaler.

En kronglete prisstige

Det er litt vanskelig å bli klok på hva Galaxy A8 egentlig er. I hvert fall med en norsk pris som svaier mellom 5000 og 5300 kroner.

Det gjør at den ligger mellom 1200 og 900 kroner lavere enn sin storebror i pris. Når ikke S8 er på tilbud da, og det er den titt og ofte. På Black Friday-salget i høst kunne den kjøpes for 5 000 kroner, og til dels enda lavere i korte perioder. Dette er ikke hverdagstilbud, men telefonen er støtt på tilbud hos ulike nettbutikker til 5 800 kroner. Det er altså ikke veldig mange hundrelappene mellom.

Hvis du trenger en virkelig god kameratelefon, og 900 kroner ikke utgjør veldig mye for deg, er sannsynligvis Galaxy S8 et soleklart valg foran A8-modellen. Hvis du ikke er så opptatt av rammeløs design men bare vil ha bedre kamera kan du faktisk spare 500 kroner på å gå for Galaxy S7 i stedet. Den koster 4500 kroner.

USB-C og vanlig mini-jack-kontakt i bunnen av telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

S8 gir deg ellers bedre og større skjerm i mer kompakt uførelse. Du får mer krefter og større lagringskapasitet i toppmodellen også. Og du får trådløs lading, dersom det er viktig. Både S8 og A8 hurtiglader imidlertid med kabel.

Kvassere på selfier

Det eneste åpenbare fortrinnet Galaxy A8 har over S-modellen er et dobbelt frontkamera som skal gjøre den hakket kvassere på selfiebruk.

Prisstigen her er vanskelig å bli klok på. Men det var den også for fjorårets Galaxy A-modeller. De har imidlertid sameksistert med S-modellene og sunket en del i pris, slik at de gjennom året har fortonet seg som stadig bedre kjøp kontra toppmodellene. Det kan hende Galaxy A8s plass i Samsungs prisstige blir enklere å forstå med tiden. Akkurat nå ser den ut til å spare litt vel mye på kruttet med tanke på den fortsatt høye prisen.

Samtidig skal jeg ikke konkludere helt med det samme. Telefonen er på vei inn til test, og kanskje åpenbarer det seg andre kvaliteter. Spesielt er jeg spent på hva programvaren kan tilføre et drøyt to år gammelt mobilkamera.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her