Til hovedinnhold
SniktittDigipig

Vi har prøvd den digitale sparegrisen

Og den er utviklet i Norge.

Ole Henrik,Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Ved Forskningsparken på Blindern jobber den norske selskapet Digipig med å lage de som skal være verdens første, digitale sparegris. Ideen bak produktet skal være å bevisstgjøre barn om sparing av penger, og ikke minst hva ting de ønsker seg koster.

Resultatet er en liten gris som kan «ta imot» og forvalte sparepenger. Ved hjelp av en liten skjerm i nesen, og en innebygget høyttaler, skal grisen engasjere unger når for eksempel besteforeldrene sender penger til bursdagen.

Speiler en bankkonto

Grisen får ikke hale før den lades.
Ole Henrik, Johansen / Tek.no

Den digitale sparegrisen er omtrent på størrelse med en tradisjonell sparegris, og kan fint holdes i en voksen hånd. Overflaten er ganske ru, slik at du får godt grep om den.

For at Digipig skal fungere er du nødt til å koble den til en bankkonto, og du styrer den via en medfølgende app. Bankkoblingen er gjort i samarbeid med Gjensidige, og du er nødt til å opprette en egen Digipig-konto hos Gjensidige for at grisen skal fungere som den skal. Dette skal gjøres via appen når den er helt klar, men her er det fortsatt et par detaljer som må hamres ut før produktet er ferdig. Eksemplarene vi fikk se på var allerede koblet opp mot en konto.

I Digipig-appen er det et par administrative valg, hvor du kan dobbeltsjekke at grisen er koblet til det trådløse hjemmenettverket ditt, hvor mye batteritid som gjenstår og at den snakker med banken.

Batteriet skal holde om lag én ukes tid før du må lade den, gitt at du bruker den normalt. Vi vil vel tro den holder noe kortere i starten, da småtassene nok fatter mest interesse for den nye dingsen.

Grei skjerm og lyd

Skjermen sitter i i nesen på grisen med en oppløsning med 240 x 240 piksler. Det er i alle fall ikke noe å utsette på grafikken, der en munn tar mye av fokuset.

Under ser du hvor lyden kommer ut
Ole Henrik, Johansen / Tek.no
Appen er ryddig å bruke, og du kan selvsagt ha kontroll over flere sparegriser av gangen.
Ole Henrik, Johansen / Tek.no

Dette er nemlig en gris som smiler og snakker til deg. Takket være en høyttaler som skyter lyden ut under grisen, kan du for eksempel høre at den legger seg til å sove dersom den blir stående ubrukt i noen minutter.

Grisen har også en sensor som merker om du løfter den opp og rister på den. Desto mer penger du har spart, jo tøffere lyd får du.

En litt mer informativ kvinnestemme våkner til live hver gang det blir ført over penger til kontoen, eller om barnet vil vite hvor mye penger som finnes i kontoen.

Ønsker å engasjere barna

Du sender penger til grisen ved å enten overføre penger via nettbank, eller sende penger til en av de foresatte, som kan administrere pengene videre via appen.

Her vurderes det også andre betalingsløsninger som støtte for Vipps og kontaktløs betaling (som mange kortterminaler nå har støtte for), men disse funksjonene er enn så lenge kun på idé-blokken til selskapet.

De ser også for seg en mulig løsning i fremtiden hvor barna kan ta med seg selve grisen til butikkene og betale ved hjelp av NFC.

Pengene har kommet. Er kontoen lagret står det også hvem som har send de.
Ole Henrik, Johansen / Tek.no

Uansett hvordan du løser det med pengeoverføring til kontoen, vil altså barna kun måtte forholde seg til selve sparegrisen.

Forteller barna hva de har fått

Når det kommer penger inn på kontoen, vil grisen si fra. Da må barna putte på pengene, akkurat som man gjør med en tradisjonell sparegris. Det gjøres ved at man sveiper penger fra skjermen og ned i grisen.

Etter at alle pengene er lagt på, vil grisen fortelle deg hvor mye penger du har lagt på, slik at barnet kan få vite om det for eksempel har telt riktig.

Samtidig vil grisen gi eksempler på hva man kan kjøpe for pengene som er kommet inn. Det er tross alt lettere å skjønne hva slags verdi 100 kroner har hvis grisen forteller hva de kan kjøpe for den summen. På denne måten håper selskapet å bevisstgjøre barna hvor mye pengene de har fått er verdt om skal bruke de i butikken.

Skulle det være noe annet som står på ønskelisten, kan dette også legges inn som sparemål. På denne måten skal barna kunne se hvor mye det ønsker seg koster i forhold til hva de har spart opp.

Det var lagt inn en del eksempler på grisene vi testet, men det skal også være mulig å legge til egne via appen.

Digipig kommer i tre ulike farger.
Ole Henrik, Johansen / Tek.no

Grisen har også en funksjon er du «tømmer» ut pengene, slik at barna kan øve på å telle mens de trekker de tilbake i grisen igjen.

Du kan for eksempel «tømme» ut pengene så barna kan telle og legge de tilbake.
Ole Henrik, Johansen / Tek.no

Responsiv og enkelt oppsett

Dette er tydelig at produktet er laget med barn for øyet, for brukergrensesnittet er enkelt utført. Du bruker altså fingeren på skjermen for å komme seg rundt i menyene, og det hele fungerer ganske så godt.

Grisen er enda ikke helt ferdig da vi fikk teste den, så noe smårusk var det å spore. Men produktet er fortsatt i en beta-fase, hvor det nok vil skje en del endringer frem til det sendes ut, til de som forhåndsbestilt mot slutten av første kvartal til neste år. De som forhåndsbestiller nå kan få grisen for 800 kroner, mens prisen øker til 1000 kroner når grisen lanseres.

Vi kommer tilbake med en test av produktet når det nærmer seg lansering. Da blir det interessant å ikke bare se på hvordan den fungerer rent teknisk, men hvordan dagens unge faktisk oppfatter produktet som delvis belager seg på nostalgien vi kjenner når vi hører kronemynter rasle i en sparegris.

For undertegnede vekker det i alle fall gode minner til den analoge sparegrisen man hadde som ung.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her