Til hovedinnhold
SniktittAsus Zenfone 5 og Zenfone 5Z

Ser ut som en iPhone X, yter som en Galaxy S9 og koster halvparten

Dette kan bli en vinner for Asus.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Tek.no / Barcelona:

– Vi vet hva dere tenker. «De har kopiert», tenker dere. Men det er faktisk ikke sånn at Apple oppfant sensorleppe på toppen av skjermen!

Omtrent slik starter Asus' presentasjon av deres nye Zenfone 5 foran en rekke oppmøte journalister på et møterom i Barcelona. Zenfone 5 ha fått den utakknemlige jobben med å være blant de første Android-mobilene som har kopiert mobildesignet til Apple.

Logisk plassering av sensorer

Selv om det kan virke som en gimmick å kopiere iPhone X-designet, har den lille fliken på toppen av skjermen definitivt noe for seg. Og som Asus også poengterte har det kommet et behov for stadig flere sensorer på framsiden av mobilen, og da er det begrenset med steder de kan være. Xiaomi Mi Mix prøvde med å plassere kameraet i bunnen, men dette er det ingen andre som har valgt å gjøre. I stedet har Asus gjort som Apple, og puttet inn høyttaler, kamera og en rekke forskjellige sensorer i toppen, og laget et lite "hakk" i skjermen.

– Da får du både en skjerm som kan strekke seg helt til toppen, samtidig som du får sensorer som gjør mobilen smartere.

Om Asus «kopierte» designet fra iPhone X skal vi ikke si, men det er ingen tvil om at de to mobilene ser litt like ut.
Niklas Plikk, Tek.no

Asus har ikke puttet like mange sensorer i toppen som Apple, og selv om Zenfone 5 kan låses opp med ansiktet, er det ikke ved hjelp av en avansert IR-sensor, men heller en kombinasjon av en nærhetssensor og kamera. Langt ifra like trygt eller stabilt, men det fungerer. Det er også en fingersensor på baksiden hvis du vil ha en sikrere opplåsing av mobilen.

Solid innmat

Asus lanserte to modeller i dag, og på overflaten er de helt identiske. Både Zenfone 5 og Zenfone 5Z har skjermer på 6,2 tommer, og Asus selv sier at mobilchassiet er på størrelse med det du vanligvis ville sett på en mobil med 5,5-tommers skjerm. Det har blitt vanligere med 18:9-format på skjermene, men siden denne skjermen strekker seg enda litt høyere, er det en 19:9-skjerm.

Skjermene er såkalte Super-IPS-skjermer med en oppløsning på 2246 x 1080 piksler, og virker overraskende lyssterk i praksis, takket være sine 500 nits lysstyrke. En ny sensor over skjermen gjør at du kan be den om å justere skjermfargene automatisk for å matche omgivelsene, akkurat som Apples nyeste nettbrett og mobiler.

Det eneste som skiller de to modellene er prosessor, minne og lagringsplass. Zenfone 5 bruker den nyeste prosessoren i Qualcomms 6-serie, altså Snapdragon 636, mens Zenfone 5Z bruker Qualcomms toppmodell: Snapdragon 845. Zenfone 5 kommer med enten 4 eller 6 GB minne og 64 GB lagring, mens Zenfone 5Z har 8 GB minne og 256 GB lagring. Ellers er de helt like.

Sensorfliken i toppen inkluderer et kamera, en høyttaler og sensorer for å registrere avstand og lyset i rommet.
Niklas Plikk, Tek.no

Et smart kamera

De doble kameraene kan brukes til å både ta bilder med forskjellige utsnitt, eller for å ta bedre portrettbilder.
Niklas Plikk, Tek.no

Asus har gjort flere spennende ting med mobilkameraene sine. I Zenfone 5 har de benyttet seg av Sonys nyeste bildebrikke, IMX363 for å være helt nøyaktig, som byr på 12 megapiksels oppløsning, en blender på F 1.8 og 24 millimeters dybde. I tillegg har de lagt satt inn et sekundærkamera med vidvinkelobjektiv, som kan brukes både separat til å ta bilder med et bredere perspektiv, men også for å hjelpe primærkameraet til å ta bedre portrettbilder. Frontkameraet er på åtte megapiksler.

Asus sier de har gjort mange justeringer for å bruke de to kameraene på baksiden av mobilen så godt som mulig, og sier blant annet at vi kan forvente bedre bilder i mørke omgivelser, med mindre støy og bedre detaljnivå. Dette har vi hørt mange produsenter skryte av, så vi får bare vente og se hva testene våre viser.

Kameraet skal kunne skjønne hva den tar bilde av, og justerer innstillingene basert på både motiv og dine preferanser.
Niklas Plikk, Tek.no

Men Asus hadde også en morsom idé til hvordan mobilen kunne hjelpe oss til å få mer spennende bilder. For hver gang du tar et bilde prøver nemlig programvaren å justere på ting som fargebalanse, kontrast og lysstyrke, og viser deg begge bildene – det originale og mobilens forslag til «forbedringer». Du kan velge om du vil beholde bildet som det var, eller bruke mobilens foreslåtte endringer. Etter å ha gjort dette på en del bilder, enten valgt forslagene eller forkastet dem, vil mobilen lære seg hvordan du liker at bildene ser ut. Den skal også kunne skjønne om du for eksempel tar et portrett og hva slags innstillinger du foretrekker for den type bilder, og bruke andre innstillinger hvis du tar bilde av en bygning.

Hvor godt dette faktisk fungerer i praksis er ikke godt å si, men på papiret virker det i hvert fall som en god idé. Hater du funksjonen kan den heldigvis skrus av.

USB-C og hodetelefonutgang er på plass.
Niklas Plikk, Tek.no

Android 8, med mindre ekstra stæsj

Ansiktopplåsing gikk farlig raskt å sette opp. Et kvart sekund av ansiktet, med kamera ved siden av, var nok. Det er ingen tvil om at dette er en mindre sikker opplåsningsmetode enn fingeravtrykk, og langt ifra så avansert som Apples Face ID. Men det fungerte raskt, det skal de ha!
Niklas Plikk, Tek.no

Asus Zenfone 5 kommer med Android 8, og selskapets ZenUI 5.0. Under presentasjonen la de mye vekt på at de har jobbet for å gjøre grensesnittet, og opplevelsen for nye brukere, så enkel som mulig. De har blant annet kuttet vekk alle såkalte duplikat-apper, som en del mobilprodusenter fortsatt insisiterer på å inkludere. Det gjelder for eksempel egne alternativer for nettleseren, bildegalleriet, meldinger og kontakter. I Zenfone 5 er alle disse standarappene til Android. Enkelt og greit.

Asus' operativsystem har fått en ny og smart batterifunksjon som skal gjøre at batteriet får en lengre levetid. Og da er det ikke snakk om bedre levetid dag til dag, men totalt sett i hele livssyklusen for batteriet.

Lithium-Ion-batterier trives som kjent best på rundt 80 prosent kapasitet, og de fleste batterieksperter er enige om at man egentlig ikke bør lade mobilen helt opp til 100 prosent om natten, da det vil forringe batteriet i lengden. Dette er imidlertid så vanskelig å etterleve, at de fleste av oss gjør det likevel. Zenfone 5 har en smart funksjon som lader mobilen opp til 80 prosent så raskt den kan når du kobler den inn for å lade på kvelden. Der blir den værende, frem til det begynner å nærme seg morgenen. Da lader den opp mobilen til 100 prosent, slik at den er klar til dyst når du våkner. Dermed får du en fulladet mobil, men som bare har vært på 100 prosent en liten stund. Dette sier Asus vil gi deg et friskere batteri i lengden.

Når kommer de?

Asus har ikke gitt oss noe særlig informasjon om lansering, annet enn at både Zenfone 5 og Zenfone 5Z vil komme i to farger: Midnight Blue og og Meteor Silver.

Toppmodellen 5Z starter på 479 euro, men hvor mye lagring og minne det innebærer vet vi ikke.

Vi vet heller ikke hva prisen vil bli når den kommer på det nordiske markedet, men vanligvis kan vi gange euro- og dollar-priser med cirka 10 for å få en idé om prisen vi kan forvente. Hvis det stemmer for Zenfone 5Z snakker vi altså om rundt 5000 kroner for en toppspeccet Android-mobil, med både lekkert design og hendige funksjoner. Da kan Asus bli en virkelig god konkurrent på det norske markedet, spesielt når flere konkurrenter nærmer seg 10 000-kroners-grensen...

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her