Til hovedinnhold
SniktittApple iOS 12

Alt du bør vite om iOS 12

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

NB: Denne sniktitten ble først skrevet da betautgaven av iOS 12 ble tilgjengelig. Operativsystemet er nå tilgjengelig for allmenn nedlasting.

Tek.no / San Jose: Hvis du har en iPhone blir telefonen din «ny» i løpet av tre måneders tid. iOS 12 er akkurat sluppet i sin første prøveutgave, og avhengig av om du har utviklerkonto eller melder deg opp i Apples beta-program kan du prøvekjøre den ganske snart. Uansett får du oppdateringen så fort Apple har sluppet nye iPhone-modeller. Det skjer tradisjonelt midt i september en gang.

Hvis du har utviklerkonto hos Apple kan du imidlertid gå igang akkurat nå. Det har vi gjort.

Så hvor bra er iOS 12, og bør du ta sjansen på å prøvekjøre tidlig?

For én gangs skyld ser dette ut til å være en iOS-beta som faktisk virker forholdsvis bra allerede fra start. Den mer ordinære opplevelsen av en så tidlig beta handler om gallopperende batteriforbruk, apper som ikke virker eller åpner seg og bugs i selve menysystemet.

Ganske lite av det har vist seg her, selv om jeg må ta forbehold for at det kun har vært i bruk få timer. I øyeblikket virker ikke App Store som den skal - det er nok en endring Apple må fikse svært raskt i sin ende uansett, så problemet varer neppe mer enn et par dager. Skal en betatest fungere for Apple må brukerne tross alt ha apptilgang.

Oppdatert: App Store er nå oppe og går igjen.

En fullstendig liste over feilene som viste seg i de første timene med iOS 12 finner du nederst i saken.

Det betyr ikke at du er trygg om du laster inn iOS 12 allerede nå, for det kommer oppdateringer i løpet av beta-perioden. Tradisjonelt varierer det veldig om oppdateringene i denne tiden er velfungerende eller ei - i hvert fall frem til rett før fullt frislipp av operativsystemet. Du bør altså være svært forsiktig med å installere dette på en telefon du er helt avhengig av at fungerer. Men hvis du har to telefoner eller tåler at hovedtelefonen din er i litt dårlig form av og til er tegnene mer lovende enn de har pleid å være.

Men hva med de nye funksjonene? Vi begynner med det som kanskje er mer moro enn nytte. De såkalte Animojiene og Memojiene.

Lag din egen Animoji

Det må sies at det aller første jeg støtte på etter installasjon av iOS 12 på en iPhone X var nettopp en liten bug. Men spesielt alvorlig kan den ikke sies å være; i oppsettet av de nye Memojiene lå det tekst dobbelt opp på startskjermen.

En Memoji er en personlig Animoji som likner på ansiktet ditt - eller overhodet ikke. Det er en hel haug ulike ansiktstyper, hodeplagg og annen nips her som gjør at du står ganske fritt til å lage den i ditt bilde og ikke nødvendigvis for å likne på bilder av deg.

Ansiktssporingen er omtrent slik vi kjenner den fra før - altså presis og kjapp, uten nevneverdige forsinkelser eller andre problemer. Men den krever en del lys for å fungere optimalt.

Underveis mot et fornuftig ansikt sporet jeg av, og laget en slags knallrød tryllekunstner i stedet. Animojis er artige, om enn ikke noe som alltid er like nyttig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og det gjør også den avanserte tungedeteksjonen Apple skrøt av fra scenen. Jepp, nå kan du geipe med animojiene, enten du bruker ditt eget ansikt eller ett av dyreansiktene i utvalget. Både koala og tyrannosaurus rex fungerer finfint, men dinoen kunne gjerne vært litt mer uttrykksfull, og kanskje hadde den vært enda stiligere med et par bittesmå armer rett under den lange, grønne haken? Uansett - dette fungerer omtrent som lovet.

Facetime med forkledning

En av de større nyhetene i iOS 12 er muligheten til å ha gruppesamtaler med inntil 32 mennesker samtidig. Akkurat den er det vanskelig å teste nå som nesten ingen har operativsystemet. Men det er også nytt at du kan dukke opp i forkledning.

Nå kan du nemlig bruke Animojer inni Facetime-samtaler. Selve samtalefunksjonen fungerer faktisk veldig bra, med god og flytende gjenkjenning av mimikk og eventuell geiping. Men her gjenstår det også en del puss i selve menyen som styrer alt.

Med vår telefon var det umulig å velge andre figurer enn Memojien du laget sist. Det dukket opp andre figurer litt vekselvis da jeg sveipet gjennom listen, men å få Facetime til å lande på en av dem viste seg umulig. Dermed er jeg visst enn så lenge forvist til å se ut som en knallrød tryllekunstner.

Bedre oversikt over tidsbruken

En av de nye, og kanskje viktigste, funksjonene i nye iOS 12 er at telefonen holder oversikt over tidsbruken din. Dette er gjort på et forbilledlig vis, ved å vise deg en fargeoversikt som viser hvilke typer aktiviteter du har bedrevet, enten det har vært spilling eller jobbing. Men en diger grå kategori viser foreløpig ingenting. Jeg mistenker at andre apper enn Apples egne må oppdateres av sine utviklere med kategori før den store grå annet-kategorien fordeler seg utover de andre fargene.

Telefonen opplyser forøvrig om gjennomsnittlig tidsbruk, og om du er over eller under snittet for en gitt dag.

Mobilen kan være en tidstyv, men med de nye funksjonene i iOS 12 får du lett oversikt. Det kan for eksempel være greit å begrense spillaktivitet litt mer enn det jeg har gjort i dette eksempelet. Du kan uansett overstyre funksjonen ved behov. Legg merke til språkmiksen, som er et tydelig tegn på at denne programvaren ikke er helt ferdig ennå.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den såkalte «Downtime»-funksjonen lar deg skru av alt unntatt bestemte apper til faste tider i døgnet. Hvis du prøver å aktivere en app som du egentlig ikke har tilgang på kan du velge å bli varslet etter ett kvarters bruk, eller deaktivere funksjonen resten av dagen. Det er altså forholdsvis enkelt å gå rundt begrensningene du har satt, men du kan også sette opp passordbeskyttelse for funksjonen hvis telefonen brukes av de yngste i husstanden.

Av en eller annen grunn bruker telefonen en stund på å aktivere og deaktivere Downtime, men løsningen ser ut til å virke godt hvis du venter de 10-15 sekundene den bruker.

Automatiske samlinger i bildeappen

«For meg» er avdelingen Apple har plassert de automatiske bildesamlingene på. Disse har eksistert også tidligere, men ikke på samme sted. Telefonen vet om det siste årets utenlandsturer i den vanlige oversikten, men i For meg-kategorien vises tilsynelatende kun et par nylige turer og en Japan-tur for to år siden. Telefonen hopper tilsynelatende over at jeg har vært i Japan ganske nylig, selv om bildene er riktig kategorisert under navnet Tokyo i den vanlige oversikten.

Bilder-appen har blitt oppdatert med en ny avdeling, men foreløpig ser ikke alle funksjonene ut til å være lette å få tak i. Det kan tenkes at telefonen trenger mer tid på å kategorisere bilder i bakgrunnen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er litt uvisst om dette kan sies å være en bug, om funksjonen ikke er godt nok trent ennå eller om det er noe annet galt fatt.

Du kan fortsatt søke etter ting og steder i iOS 12, og den biten fungerer fint. Men så er den heller ikke ny i denne iOS-utgaven.

Siris snarveier

Siri har fått støtte for det som i enklere tider gjerne ble kalt makroer. Funksjonen kalles shortcuts, eller snarveier. Her kan du sette opp faste forvalgte handlinger som utføres med dine egne kodeord. Funksjonen kan tas i bruk enten via Siri-avdelingen i innstillingsmenyen, eller gjennom snarveier som plasseres i appene.

Foreløpig er det ikke apper å få tak i som har bygget inn snarveiene, men de dukker nok opp i løpet av betaperioden. Enn så lenge er vi forvist til å lage snarveiene fra innstillingsmenyen.

Med unntak for litt betenkningstid, som antakeligvis skyldes tregt mobilnett, fungerer løsningen rimelig greit. I hvert fall for Apples egne apper.

Siri kan nå utføre en mengde faste handlinger du setter opp selv. Funksjonene foreslås automatisk etter hvert som du bruker telefonen. Så fort apper med støtte for løsningen kommer skal du kunne sette opp mer detaljerte kjeder av handlinger enn disse enkle eksemplene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mål omgivelsene dine med Measure

En funksjon vi har sett noen ganger før i andre telefoner med fokus på utvidet virkelighet er muligheten til å måle saker og ting. Du peker enkelt og greit på det du vil måle, trykker på skjermen og peker telefonen mot andre enden av tingen. Trykker du på nytt får du opp en omtrentlig lengde mellom punktene.

Jeg forsøkte å måle kant til kant på PC-skjermen min, og ganske riktig foreslo iPhone X at den var 13 tommer stor. I utgangspunktet oppgir den bare centimeter for oss fjellaper, men ett ekstra trykk på boksen som kommer opp viser samme mål i tommer. Dette fungerte altså rimelig bra på første forsøk.

Appen kan forøvrig også måle areal på en svært enkel måte. Pek telefonen mot en firkant, og kort tid etter dukker det opp en gul firkant rundt tingen. Denne virket noenlunde greit, men brukte noen sekunder på å smyge seg innpå alle hjørnene av en iPad jeg prøvde å måle.

Measure-appen fungerer bra, men helt presis er den ikke. Det kan være fornuftig å la de presise målene være forbeholdt mer tradisjonell redskap.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da den låste posisjonen viste seg å ikke være helt presis. Telefonen sa nemlig at brettet var 23 cm ene veien og 16 på kortsiden. Der bommer den med et par centimeter i hver retning. Så vet vi i det minste at iPhone X ikke bare gjenkjenner sine nære søsken og oppgir korrekte mål rett fra Apple-UFOen i Cupertino.

Det skal sies at også andre liknende løsninger jeg har sett tidvis har vært unøyaktige. Dette er ikke presisjonsmål, men mer en slags erstatning for dårlig øyemål. Bruker du den til å avgjøre hvor lang kabel du trenger eller noe annet der litt ekstra ikke gjør så mye - ta høyde for at den målte lengden kan være mindre enn den reelt er.

Andre nyheter vi har snublet i

Du trenger ikke lenger trykke og holde til den røde x-en dukker opp for å kverke apper i iOS 12. Nå er det bare å flikke appen rett opp med tommelen hvis den gjør ugagn. Generelt bør du uansett ikke gjøre dette hvis ikke appen slutter å virke.

Gruppering av varslinger fungerer greit. De fleste apper er satt opp med automatisk gruppering som utgangspunkt, men da jeg prøvde ville ikke meldingene gruppere skikkelig. Varslinger fra reiseapper derimot ble automatisk gruppert i historikken. Du kan forresten sveipe rett opp hvis du vil stenge apper nå, og slipper å trykke og holde på appene før du kan kverke dem.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Gruppering av varslinger fungerer greit for noen apper allerede, mens SMS-varslinger ser ut til å komme inn én og én slik de har pleid.

Hastighetsforbedringene Apple snakket om har ikke vært så enkle å legge merke til i iPhone X, som er mobilen med raskest innmat av toppmodellene i salg akkurat nå. Den er kjapp uansett. Her blir det langt mer interessant hvordan programvaren oppfører seg på eldre telefoner. Der er det lovet inntil 50 prosent bedre ytelse.

Bugs og feil

Noen småting dukket opp i løpet av tiden jeg tilbrakte med iOS 12. Viktige bugs er i uthevet skrift. Bugs er vanskelige å få has på nettopp fordi de ikke viser seg for alle, alltid. Det er det en betatest som denne skal bidra til å få orden på. Dermed kan det hende at du ikke opplever akkurat disse problemene, eller at du opplever andre problemer, på din telefon.

  • App Store får oppdatert apper, men søk og startside virker ikke - antakeligvis en App Store-bug mer enn en iOS 12-bug. (Oppdatert: App Store for iOS 12 er oppe og går igjen nå)
  • Vi får tilbakemeldinger om at BankID for Telenor-kunder foreløpig ikke fungerer med iOS 12. Det er ellers varierende tilbakemeldinger om BankID som funksjon i denne beta-versjonen, så her kan det ligge en god grunn til å vente med å prøvekjøre det nye OS-et.
  • Én plutselig timeout med spinnende sirkel på svart skjerm, før telefonen var i drift som vanlig igjen. FaceID virket fortsatt, så det var ingen ordentlig omstart.
  • Ett nettverksutfall som krevde omstart.
  • Overlappende skrift i Animoji-oppsettet.
  • Umulig å bytte mellom ulike Animojier i Facetime-samtale.
  • Telefonen oppførte seg hakkete og ble varm en liten stund rett i etterkant av Facetime-samtalen.
  • Measure er fortsatt ikke oversatt til norsk.
  • Språkblanding med engelsk og norsk flere steder i menyene.
  • Har du funnet noen spennende funksjoner eller irriterende bugs i iOS 12 allerede? Syng ut i forumtråden under artikkelen.

Sjekk ut absolutt alt fra WWDC her »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her