Til hovedinnhold
SniktittAlienware Area-51m

Denne kan bli en total fiasko eller starte en ny trend

Alienware tar store sjanser med sin kraftigste spillbærbare noen sinne.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Det blir feil å hevde at dagens spillbærbare ikke leverer god ytelse. Likevel kommer du ikke unna å gjøre noen kompromiss om du velger mobil fremfor stasjonær spillmaskin.

Dette har nå Alienware sett seg lei på. Med sin nye Area-51m vil de lage en bærbar som ikke står tilbake for stasjonære maskiner på noen områder, og fra det vi har sett står det i alle fall ikke på entusiasmen.

For Area-51m-maskinen vi fikk titte på på CES-messen var ingen typisk spillbærbar, selv om den både så slik ut og oppførte seg sånn fra utsiden. Area 51 har nemlig et triks skjult i ermet:

Alt i den kan oppgraderes.
Eller, i alle fall alt som betyr noe.

For muligheten til å oppgradere gjelder ikke bare minne og lagringsplass, som du i beste fall kan skifte ut på andre bærbare også. Alienware har nemlig tatt det så langt som å la deg oppgradere sentrale komponenter som prosessoren og grafikkløsningen.

Dermed kan du – i teorien – holde det som i dag er en av markedets aller råeste maskiner helt i toppform i mange år fremover.

Dette er grafikkbrikken (til venstre) og prosessoren (til høyre) som sitter inne i maskinen. Grafikkbrikken sitter på en DGFF-modul og begge komponentene kan skiftes ut, noe som er helt unikt for en spillbærbar.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Men stopp en hal – oppgradere til hva, egentlig?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Men hvordan det vil være å holde maskinen oppdatert med nyeste prosessor i praksis er dessverre et helt uvisst spørsmål. Area-51m leveres nemlig med et hovedkort med Z390-brikkesett og dagens LGA1151-sokkel, og som kjent er dette kun kompatibelt med prosessorer fra Core i 8- og 9000-serien. Når Intel om et års tid lanserer neste generasjon prosessorer vil disse trolig kreve et nytt brikkesett og en ny sokkel igjen, noe som vil forhindre deg i å putte de kraftigere brikkene i Area-51m-maskinen du kjøpte på grunn av oppgraderingsmulighetene.

Så, hva er poenget da? Vi vet rett og slett ikke.

Én mulighet er selvsagt at du kjøper en Area-51m-maskin med den svakeste prosessoren som tilbys (Core i7-8700 med seks kjerner) først. Da sparer du penger og kan vente med å putte inn en dyr topprosessor som Core i9-9900K med åtte kjerner til denne har falt i pris og du faktisk trenger all ytelsen den gir deg.

Men, hvor mange som er interesserte i å betale ekstra for en oppgraderingsvennlig maskin for så å spare penger igjen ved å ikke velge de beste konfigurasjonene er likevel et spørsmål som presser seg på.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Er avhengige av Nvidia

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Og heller ikke når det kommer til det Dell omtaler som den oppgraderingsvennlige Nvidia RTX-grafikken bør du ta dette for helt god fisk. For joda, grafikken er oppgraderbar, men bare fordi Alienware har paret RTX-brikkene til Nvidia med deres egen proprietære DGFF-modul (Dell Graphics Form Factor) som sørger for kompatibiliteten.

Dell/Alienware tror selv nye grafikkbrikker fra Nvidia vil være kompatible med DGFF-modulene deres i effektbruk og størrelse, men Nvidia har aldri aktivt støttet opp om denne formfaktoren eller lovet at fremtidige grafikkbrikker vil passe. Så, også her er du dermed prisgitt at et annet selskap ikke finner på for nye sprell for at lovnadene til Alienware, som du kjøpte maskinene din av, skal gå i oppfyllelse.

For all del, det er moro at Alienware tar sjansen på å lage et skikkelig nerdeprodukt som prøver å gjøre spillbærbare mer dynamiske, miljøvennlige og økonomiske på lang sikt, men med fare for å være realist spørs det hvor levedyktig produktet vil vise seg å være.

Og, som medgrunnlegger av Alienware, Frank Azor, forteller til The Verge:

– Dersom kundene ikke viser interesse for den (DGFF-modulen, red.anm), vil den forsvinne.

Det lover ikke spesielt godt med tanke på muligheten til å få tak i neste Nvidia-GPU til maskinen, og med til historien hører dessuten at ikke engang den godt etablerte MXM-formfaktoren for dagens bærbargrafikk er noe man enkelt kan kjøpe oppgraderinger for hvor som helst fra.

Et beist – på godt og vondt

De fleste tilkoblingene finner du på baksiden, slik at de ikke synes når du bruker maskinen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Men hvordan er så maskinen i bruk? Det er det heldigvis langt lettere å svare på enn å spå hvordan fremtidens prosessor- og grafikkløsninger vil se ut.

Naturlig nok er Alienwares Area-51m en voksen maskin. Den er 4,2 centimeter tykk og veier nesten 3,9 kilo. Den høye vekten kommer av at det bor strømkrevende skrivebordskomponenter på innsiden, som drives av et batteri på hele 90 Wh, som i tillegg er mulig å skifte ut. Men så er den jo en skrivebords-erstatter, og egentlig ikke større enn den gjengse spillbærbare var for tre-fire år siden.

De andre delene maskinen er satt sammen av gjorde dessuten er godt inntrykk. Materialene som er benyttet er solide, designet typisk spillorientert med mengder av LED-belysning – selv i berøringsflaten – og alle tenkelige tilkoblinger er inkludert.

Skjermen kommer med Full HD-oppløsning, men for en 17,3-tommer er dette plenty. Særlig ettersom den kan nå inntil 144 Hz for en jevnere spillopplevelse. Vi lurer imidlertid på om den burde vært mer lyssterk, der modellen vi fikk se toppet ut på 300 nits.

Tastaturet er noe av det beste med maskinen. Tastene har lang vandring på 2,2 millimeter, er nesten helt lydløst og har selvsagt støtte for anti ghosting og N-Key rollover. Og jada, RGB-belysning med endeløse tilpasningsmuligheter også. Dette føltes veldig bra å skrive på og faller nok i smak hos de fleste spillere.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Alienware Area-51m lanseres 29. januar. Vi har ikke fått noen norske priser ennå, men prisene starter på 2550 dollar for den lavest spesifiserte modellen med Core i7-8700-prosessor og RTX 2070-grafikk. Den mest voksne modellen med RTX 2080-grafikk og den kraftigste i9- prosessoren vil ligge langt over dette.

Har du trua på en slik «skrivebordsbærbar»?
Ta gjerne diskusjonen i kommentarfeltet nedenfor.

Sjekk ut alle sakene våre fra CES-messen her »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her