Til hovedinnhold

«Selfie-trenden» har ført til minst 259 dødsfall på verdensbasis

Ny studie viser hvorfor man bør unngå risikoaktiviteter og posering.

Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix
Anders Brattensborg Smedsrud

Forskere ved det amerikanske nasjonalbiblioteket for medisin publiserte nylig en rapport som slo fast at minst 259 personer mistet livet som en direkte følge av at de poserte for eget kamera, eller tok en «selfie», mellom 2011 og 2017.

Rapporten er imidlertid ikke noen fasit for antall dødsfall, ettersom forskerne er klare på at den er bygget opp på grunnlag av analyser rundt nyhetsartikler og avisoppslag i engelskspråklige medier. Rapporten er altså ikke utarbeidet basert på opplysninger fra myndigheter eller offisielle statistikker.

Menn under 30 i «risikosonen»

Studien viser dermed det vi alle visste fra før, at det er farlig å bruke mobilen mens man er i bevegelse eller er opptatt med andre ting.

Uten at tallene over omkomne er normalisert, kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at folkerike India troner øverst på den kjedelige oversikten over dødsfall.

Det kommer også frem av rapporten at personer under 30 år er mer involverte i selfie-ulykker enn andre. Over 70 prosent av dødsfallene gjelder menn.

Han skulle bare ta en selfie:
Men glemte at han også førte bilen med seg og vennene i »

Ingen selfie-dødsfall i Norge

Ifølge rapporten er det ikke meldt noen selfie-relaterte dødsfall i Norge, til tross for at det er kjent at turister ved blant annet Vøringsfossen og Trolltunga har omkommet etter at de falt ned. Dødsfallet ved trolltunga skal ha kommet som en følge av et fotografi skulle bli tatt, men ikke en selfie.

Innovasjon Norge jobber for at tallet skal forbli på null med blant annet #besafe-kampanjen, som har et eget punkt som tar for seg nettopp faren knyttet til selfier.

Unngå farlige situasjoner

I rapporten har man sett på årsaken til dødsfallene, og funnet at selfier som ble tatt mens man utførte risikable aktiviteter som å stå ute på kanten av en høyde eller posere med våpen, førte til flere dødsfall enn de som ble tatt under mer vanlige forhold.

Blant de 259 selfie-relaterte dødsfallene som omfattes av rapporten omkom 70 personer som følge av drukning, 51 personer mens de var under transport 48 personer på grunn av henholdsvis brann og fall fra høyder.

Ape tok selfie som gikk viralt:
Nå er det avgjort hvem som eier bildet »

(Kilde: NCBI)

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her