Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBillige 4K-TV-er

Vi har funnet den billigste og beste 4K-TV-en på 55 tommer

Du får faktisk utrolig mye TV for pengene.

Niklas Plikk / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Det er ikke lenger nødvendig å sprenge bankkontoen din for å få en TV som har funksjoner kun toppmodeller hadde for et par år siden.

4K-oppløsningen har fått et solid fotfeste i markedet, og TV-er med den høye oppløsningen koster fra noen få tusenlapper og oppover.

Samtidig begynner det å bli mer og mer innhold å se på i nettopp 4K, noe som absolutt ikke var tilfelle da de første skjermene kom i butikkhyllene.

Først og fremst er det via strømming at du finner mye å se på, men også i form av fysiske plater – takket være en oppgradering av Blu-ray-formatet.

Men hvor gode er de aller billigste 4K-alternativene?

Vi har hentet inn tre 55 tommere, som alle ligger under 6000 kroner, for å se hva du får for pengene du betaler.

Hvorfor kjøpe 4K-TV?

Fjernkontrollene til TV-ene er av den tradisjonelle sorten, hvor Philips' kontroll er hakket bedre på respons enn de andre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av tingene som ofte følger med en 4K-TV, er muligheten for å vise HDR-innhold. Det står for High Dynamic Range, og gir deg blant annet bedre farger og kraftigere lysstyrke. Mens oppløsningen i seg selv ikke nødvendigvis er så enkel å se forskjell på, får du mye glede av høyere lysstyrke og flere farger.

4K-TV-ene er ofte utstyrt med kraftigere maskinvare under panseret enn en Full HD-TV, siden den skal kunne prosessere langt større TV-bilder. En positiv bieffekt av dette er at de er kjappere i bruk når du for eksempel kjører apper som Netflix.

Er du en av mange som dessuten setter pris på skarpest mulig bilder, vil en 4K-TV vise deg det skarpeste bildet du kan få per i dag. Ser du dessuten på innhold i lavere oppløsning, vil en slik skjerm oppskalere signalene slik at resultatet blir bedre enn utgangspunktet – selv om du ikke ender opp med et fullverdig 4K-bilde.

Om du i tillegg har brukt for en stor og høyoppløst skjerm for å få god plass på skrivebordet ditt, vil en TV ofte være eneste alternativet om du ønsker en skikkelig stor PC-monitor til en fornuftig pris.

Hvorfor ikke kjøpe 4K-TV?

Størrelse er en vesentlig faktor når du kjøper TV. Statistisk sett handler de fleste nordmenn TV-er som er rundt 55 tommer eller større – og vi sitter gjerne rundt 2,5 meter fra skjermen når vi ser på TV.

Kombinasjonen av denne avstanden og en TV på 55 tommer, betyr at det som regel ikke er så lett å se forskjellen opp til 4K-oppløsningen. Noe vår blindtest også bekreftet. På kortere avstand vil forskjellen være langt enklere å oppdage.

Du trenger med andre ord en skikkelig stor TV for å fra maksimal nytte ut av 4K-oppløsningen om du sitter 2,5 meter unna skjermen.

Disse er med

Slik testet vi

Det første vi starter med å er å se om TV-en er plasseringsvennlig. Utseendet betyr ikke mye i totalen til karakteren, men vi tar det likevel med som en del av totalvurderingen.

Videre ser vi på tilkoblingsmuligheter. Selv om dette er billige TV-er, er det fortsatt behov for godt med tilkoblingsmuligheter for å kunne bruke skjermen slik man forventer i dag.

En annen faktor vi ser nærmere på er hvor brukervennlig TV-en er. Her er det viktig med en god fjernkontroll, og en meny som er lettfattelig. Samtidig er det et pluss om TV-en er kjapp i bruk, slik at du enkelt kan bruke apper til å kjøre forskjellige tjenester. Antall apper betyr også en del for dette punktet.

Bildekvaliteten veier tyngst i vår test. Hvor godt sortnivå, farger, skarphet og bevegelser får du for prisen du betaler. Her bruker vi kalibreringsutstyr for å måle nøyaktig hvor gode farger, sortnivå, og kontrastnivå TV-ene gir deg. Samtidig bruker vi flere demosnutter til å se hvor gode skjermene er til å løse vanskelige oppgaver som panorering og hurtige bevegelser. I motsetning til når vi tester de dyreste toppmodellene har vi her bare holdt oss til å finne forhåndsinstillingene med best farger, og ikke justert fargene ytterligere. Dette for å finne den TV-en som gir best bilde for folk flest.

Vi ser også på hvordan skjermene er å bruke til spill, ved å måle inputlagen til skjermene. Altså hvor lang tid de bruker fra signalene sendes til skjermen til endringene er gjort. Desto raskere dette skjer, jo bedre egnet er TV-en til spill.

Lydkvaliteten i flatskjermer er som regel ganske dårlig, så vi tar også dette med som en liten del av totalkarakteren. Er for eksempel lyden grei nok til at du fint kan se nyhetene uten å måtte slå på et ekstern anlegg?

Pris er også noe vi tar med i vurderingen. Enkelte ganger kan noen ekstra hundrelapper gi deg funksjoner eller bedre bildekvalitet, mens i andre tilfeller gir det mening å spare pengene til fordel for en billigere modell som presterer like godt som den dyrere konkurrenten.

Resultatene raskt oppsummert:

Og vinneren er:

Best på det meste

Samsung UE55MU6195

Testens vinner er TV-en fra Samsung. Denne skjermen er best på både bildekvalitet og brukeropplevelse, hvor Tizen-plattformen er lynkjapp i bruk. Dessuten er TV-en flink til å automatisk merke hva du kobler til TV-en, og syr dette sammen til en meget brukervennlig opplevelse. Det er for eksempel lekende lett å bruke TV-fjernkontrollen til de aller fleste tingene du kan koble til TV-en, slik som Apple TV, Xbox One eller TV-dekoderen din.

Med Tizen har du dessuten masse apper å boltre deg i.

Bildekvaliteten er jevnt over bedre enn de to andre modellene, hvor spesielt sortnivået og fargene skiller seg ut. Det er lite støy i bildet når du strømmer innhold fra for eksempel Netflix, og TV-en yter best når du bruker Film-modusen. Bevegelsene er det heller lite å utsette på, og skjermen beholder god skarphet selv ved raske og krevende panoreringer.

Sortnivået er bedre enn hos LG-en, og marginalt bedre enn det Philips kan by på. Samsung gjør dessuten en bedre jobb med å bearbeide de ulike kildene vi har testet med, og du får det beste resultatet av de tre.

TV-en har testens fineste fot, og har samme nivå av tilkoblingsmuligheter som de andre konkurrentene. Skjermen er godt egnet til spilling, selv om den må se seg slått av LG på inputlag. Dette er imidlertid neppe en merkbar forskjell for de aller fleste av oss.

Alt i alt er dette testens dyreste modell, men kvaliteten du får for den ekstra tusenlappen er vel verdt investeringen etter vår mening.

Samsung UE55MU6195
Meget bra
Best i test

Samsung UE55MU6195

Meget bra
sitatTestens vinner. Vel verdt den ekstra tusenlappen opp fra det billigste alternativet fra LG

Fordeler

  • +
    Meget god bildekvalitet
  • +
    Meget god brukervennlighet
  • +
    Lav inputlag
  • +
    God fot

Ting å tenke på

  • Dårlig lyd
  • Sortnivået kunne vært bedre

Testens billigste

LG 55UJ630V

På andreplass finner vi det billigste alternativet fra LG. Selskapets WebOS-grensesnitt er ikke like raskt og kvikt i vendingene som Samsungs løsning, men er oversiktlig og fin i bruk. Også her får du rikelig med apper å velge blant.

Bildekvaliteten er generelt god også på denne modellen, men mangler presisjon i baklyset sammenlignet med Samsungen. Når vi setter på mørke scener ser vi raskt at panelet har i overkant mye lekkasjer i hjørnene, og baklyset gir mer blåskjær i de sorte partiene sammenlignet med testvinneren. Totalt sett synes vi denne skjermen har testens dårligste sortnivå.

Likevel er det mye som er bra med bildet du får av denne TV-en også. Skjermen kan by på omtrent det samme detaljnivået som Samsung, og fargene er heller ikke langt unna å kunne tukte rivalen. På bevegelse er LG svakere enn Samsungen.

Skal du ha en TV til å spille på er dette det beste alternativet i testen når det kommer til inputlag. Under 13 millisekunder er slettes ikke å forakte når du skal begi deg ut på den digitale slagmarken.

TV-en har to små føtter som er plassert helt ut på kanten av skjermen, hvilket betyr at du trenger et ganske bredt TV-bord dersom du skal ha denne skjermen stående på føttene.

LG 55UJ630V
Bra

LG 55UJ630V

Bra
sitatHer får du en god TV til under fem tusen kroner.

Fordeler

  • +
    God bildekvalitet
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Meget lav inputlag
  • +
    Mye for pengene

Ting å tenke på

  • Dårlig lydkvalitet
  • Svak og ujevn belysning av bildet
  • Svakt sortnivå

Dårligst brukeropplevelse

Philips 55PUS6162

Heller ikke denne modellen gjør seg helt bort, men henger ikke helt med de to andre kandidatene når det kommer til brukeropplevelsen. Spesielt Samsung sin TV er mye raskere i bruk enn denne modellen fra Philips, som heller ikke har like mange apper å friste med.

Det er spesielt brukervennligheten som er Philips' største hinder i denne omgang. Menyene er litt treige, appene er litt dumme og selve menystrukturen virker ikke helt gjennomtenkt. Om du for eksempel slår av midt i en episode på Netflix, vil Samsungen starte opp denne appen i løpet av et blunk neste gang du slår den på. Philipsen gjør ikke dette, og bruker mye lenger tid fra du slår den på til appen er klar til bruk igjen.

Men denne skjermen er ikke så langt unna å tukte Samsungen på bildekvalitet. Når det kommer til sortnivået så er den hakk i hel, men kunne trengt mer justering på en del andre ting.

Den beste bildemodusen er Kino, men selv her treffer ikke lyset godt nok. Bildet blir rett og slett for lyst i mange situasjoner, samtidig som skarpheten burde vært et par knepp bedre – spesielt når du strømmer høyoppløselig innhold fra Netflix. I tillegg har TV-en en tendens til å slippe igjennom mer støy enn konkurrentene når du strømmer lavere oppløst innhold.

Alt i alt er denne modellen fra Philips ganske habil på bildekvalitet, men faller igjennom når det kommer til brukeropplevelsen versus Samsung i denne testen.

PS: Vi ønsket oss egentlig PUS6262 til denne testen, men fikk ikke tak i denne. Forskjellen fra PUS6162 er at PUS6262 har Ambilight på to av sidene på skjermen. Dessuten koster denne i skrivende stund noen hundrelapper mindre. Ellers er de to modellene like, så selve bildekvaliteten og tregheten i systemet burde være den samme.

Philips 55PUS6162
Helt greit

Philips 55PUS6162

Helt greit
sitatHelt grei TV som ikke henger med de aller beste på brukervennlighet.

Fordeler

  • +
    Lav inputlag
  • +
    God bildekvalitet
  • +
    Greit med tilkoblinger
  • +
    God på bevegelse

Ting å tenke på

  • Treg i bruk
  • Dårlig lyd
  • Noe støy i bildet når du strømmer
  • Bildet har for mye lys fra fabrikk

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

8 / 10Samsung UE55MU6195
Samsung UE55MU6195
7 / 10LG 55UJ630V
LG 55UJ630V
6.5 / 10Philips 55PUS6162
Philips 55PUS6162
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her