Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBillige 15-tommere

Enorme forskjeller på billige bærbare

Én går skikkelig på snørra, mens en annen går nesten til topp i testen vår.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Du kommer nesten ikke utenom å ha minst én datamaskin hjemme i 2018.

Du trenger den for å skrive brev eller sette opp budsjetter, for podens lekser, eller dagen i uka du har hjemmekontor og må være mer produktiv enn med et nettbrett.

En bærbar kan jo slå i bordet med en stor skjerm, et skikkelig tastatur og voksne kontorprogrammer.

Men om du ikke bruker maskinen så mye, eller stiller spesielle krav, kan det være lite aktuelt å legge særlig mye penger i den. Så, når du trenger en ny maskin, hvilken velger du da?

Vi utfordret elektronikkbutikkene

De ulike elektronikkbutikkene gir deg i alle fall mange bærbare å velge blant, og særlig i de lavere prisklassene. Men i mylderet av produsenter, modeller og spesifikasjoner er det dessverre lett å ende opp med «feil» produkt.

For at du skal slippe å gjøre «bomkjøp» eller betale mer enn du må, utfordret vi de største elektronikkbutikkene til å sende oss hver sin 15-tommer mellom 4 000 og 6 000 kroner som alle i hjemmet kunne ha glede av.

Vi fikk inn Asus VivoBook 15 fra Power og Acer Aspire 5 Komplett. Vi kjøpte også inn Lenovo IdeaPad 330 fra Elkjøp, en maskin butikken først meldte på testen, men senere trakk tilbake etter at vi informerte om at den ville vurderes utifra normalpris heller enn kampanjeprisen den hadde ved nominasjonen.

Fa venstre til høyre: Lenovo IdeaPad 330, Acer Aspire 5 og Asus VivoBook 15.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Slik endte vi opp med tre rimelige 15-tommere, og oppgaven med å finne den beste av dem. Vi skal vurdere dem på alle de viktigste områdene, men før vi starter tar vi en rask titt på de tekniske spesifikasjonene deres:

Store forskjeller på spesifikasjoner

Lenovo IdeaPad 330 (Elkjøp)Asus VivoBook 15 (Power)Acer Aspire 5 (Komplett)
Pris5500 kr5800 kr6000 kr
Skjerm15,6" Full HD (TN-panel)15,6" Full HD (TN-panel)15,6" Full HD (IPS-panel)
ProsessorIntel i3-8130U (2 kjerner @ 2,2 - 3,4 GHz)Intel i5-8250U (4 kjerner @ 1,6 - 3,4 GHz)Intel i3-8145U (2 kjerner @ 2,1 - 3,9 GHz)
GrafikkIntel UHD 620Intel UHD 620Intel UHD 620
Lagring128 GB SSD256 GB SSD256 GB SSD
Minne4 GB DDR4 (2133 MHz)4 GB (2400 MHz)8 GB (2666 MHz)
Batteri35 Wh38 Wh33,2 Wh
Porter1x USB-C 3.1 2x USB 3.0 HDMI Minnekortleser Nettverksinngang 1x USB-C 3.1 2x USB 3.0 1x USB 2.0 HDMI DVI Minnekortleser Nettverksinngang1x USB-C 3.1 1x USB 3.0 1x USB 2.0 HDMI Minnekortleser Nettverksinngang
Vekt1,86 kg1,8 kg1,64 kg
Mål (HxBxD)2,3 x 37,8 x 26 cm2,4 x 37,9 x 251,8 x 36,3 x 24,8

Som vi ser er det ganske store forskjeller på hvilke komponenter som har fått plass i de tre 15-tommerne. Det kan vise seg å bli fatalt for enkelte av de omtrent likt prisede maskinene. For mens byggekvalitet, interaksjon, skjerm og batteritid er viktig, spiller det selvsagt også en stor rolle hvor fremtidsrettet innmaten er og hvordan ytelsen er.

Allerede ut av startgropa får Lenovos IdeaPad en fryktelig start, da den leveres med kun halvparten av minnet og lagringen som Acers Aspire kommer med, noe som er alt for lite. Ditto gjelder delvis også for Asus' VivoBook, da 4 GB minne er et minimum i 2018. Asus-maskinen er likevel den eneste med en firekjernet prosessor.

Ganske laber byggekvalitet

Vi i Tek er mest vant til å teste litt dyrere maskiner og ble dermed ikke videre imponert da vi stod fremfor våre tre billige 15-tommere. Her har det nemlig ikke vært avsatt særlig midler til konstruksjonen. PC-ene er i all hovedsak bygget i plast, og da av typen som kan gi litt etter eller knirke litt når du tar i dem.

Skjermhengslene er også svært stramme, slik at du må holde igjen maskinene for at de ikke skal flytte seg med skjermen og lette fra pulten når du åpner dem eller skal justere vinkelen på skjermen.

Til prisen kan vi likevel ikke gi noen stor skjennepreken, og om du ikke herjer så mye rundt med maskinene tipper vi de henger i hop lenge nok til at du vil bytte dem ut av helt andre årsaker.

Av de tre kandidatene er Acers Aspire 5 et lite lyspunkt, der den i det minste har både en metallplate i sort børstet metall på baksiden av skjermlokket, og mye tynnere skjermramme enn rivalene i testen. Dessverre er metallokket kjempeglad i fettmerker, så utseendet blekner raskt uten konstant vedlikehold, og dette ender med å bli mer til irritasjon enn noe positivt.

Acers Aspire (i midten) har et metalldeksel på lokket, men dette blir raskt dekket av fingermerker (som vi har forsøkt å pusse bort her!).
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

To får «skjermstryk»

Noe av det viktigste på en bærbar er skjermen. Den ser du på hele tiden mens du jobber og er alfa og omega for inntrykket du får av filmer, bilder og nettsider. Dårlige skjermer kan også skape problemer under bruk av kontorprogrammer, som ofte har mye nyanser av hvitt, grått og sort, når disse glir for mye over i hverandre.

Dessverre er skjermen noe bærbarprodusentene legger lite prestisje i på de billige maskinene. Det synes også, for av de tre maskinene vi har til test får to av dem strykkarakter på skjermpanelet. Panelet til Lenovos IdeaPad og Asus' VivoBook har nemlig helt elendig innsynsvinkel, utvaskede farger og er helt feil kalibrert fra fabrikk. Det ser rett og slett ut som noen har sugd alt liv ut av panelene hos disse to.

Her ser du hvor stor forskjell det er på TN-panelet til Lenovos IdeaPad (og Asus' VivoBook) og IPS-panelet til Acers Aspire når du ikke sitter helt rett og direkte overfor skjermen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Lyspunktet kommer når vi setter øynene i skjermen til Acer Aspire 5, som til forskjell fra de to konkurrentene leveres med et IPS-panel heller enn et billig TN-panel. Som en konsekvens kan Aceren vise til strålende innsynsvinkel, slik at skjermbildet ser likt ut uansett hvilken vinkel du har på skjermen og for andre som eventuelt sitter samlet rundt maskinen.

Acer-panelet har også langt mer mettede farger, slik at bilder og video ser mer livlig ut. Dette er klasseforskjell.

Har tastaturet til en dobbelt så dyr maskin

Er det egentlig mulig å finne en billigmaskin med et godt tastatur? Svaret er heldigvis ja! Acer Aspire 5 kommer nemlig med et tastatur som er mer behagelig å skrive på enn mange maskiner vi har testet til dobbel eller tredobbel pris. Tastene har lang vandring og behagelig demping, helt uten at det går utover hurtigheten. Disse tastene føles rett og slett veldig «snappy», og de får plusspoeng for at de er de desidert mest støysvake i testen. Som ikke det var nok er dessuten dette det eneste tastaturet med bakbelysning.

På annenplass rangerer vi Lenovos IdeaPad 330, som ikke kommer helt opp fordi dempingen er litt hardere og tastene støyer noe mer enn hos Acer-maskinen. Sisteplassen tilfaller imidlertid Asus VivoBook på grunn av det ru belegget de billige plasttastene dens har fått. Dette bidrar til «skrapelyder» under skriving og føles bare helt feil. Og nei, den ru overflaten gir ikke «bedre grep», eller noe i den duren. Når du taster i vei på Asus-maskinen forplanter dessuten lyden seg lett videre i kabinettet, noe som kan gi uønskede «raslelyder».

PS: Hos alle maskinene opplevde vi en del svai i tastaturet når vi la vekt på det. Dette forteller oss at konstruksjonene av kabinettene er så-som-så, men dette gikk aldri utover selve skrivefølelsen.

Det er stor forskjell på tastaturene og pekeplatene til maskinene i testen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplater som er løse i fisken

Alle maskinene i testen har glasslaminerte og jevne pekeplater, men bare Acers Aspire og Asus' VivoBook har såkalte presisjonspekeplater. Denne typen kommuniserer direkte med Windows, slik at operativsystemet tolker bevegelsene dine selv, heller enn en tredjepartsdriver som kan skape krøll. Presisjonspekeplater støtter også flere typer snarveier og bevegelser, og kan oppdateres med ny funksjonalitet fra Microsoft.

Lenovos IdeaPad mangler dette, men det hadde egentlig ikke hjulpet stort om presisjonspekeplaten var på plass og den ikke også hadde «hakket» ved forstørrelse og rulling. For det er konstruksjonen som feller pekeplaten til både Lenovo og Asus. Disse pekeplatene «skjelver» nemlig når du rører ved dem, og som en konsekvens lager de også lyd som ikke burde vært der. Dette er ikke en konstruksjonsfeil, da det er meningen at de skal gi litt etter ved trykk for å tydeliggjøre at kommandoen din er mottatt. Pekeplatene er dessverre for løse i fisken og etterlater oss med et superbillig inntrykk og dårlig brukeropplevelse.

Favoritten vår blir derfor, igjen, Acers Aspire 5. Pekeplaten dens kan trykkes ned, men om du bare vil berøre den for å gi kommandoer – som de fleste gjør – kan du det også. Uten høy lyd eller skjelving.

Om ytelsen er det ikke så mye å si fordi grafen oppsummerer det veldig godt for oss. Den klart beste ytelsen er det, som ventet, Asus VivoBook som leverer. Den firekjernede prosessoren dens er nesten dobbelt så rask som den tokjernede prosessoren i Acers Aspire.

Selv om det er stor forskjell mellom de to på topp vil både Asus og Acer levere god nok ytelse for all vanlig bruk både i dag og i årene som kommer. Til tross for klart dårligst ytelse oppleves Lenovos IdeaPad som rask nok til vanlig bruk i dag, men målingene våre viser at den ikke er et godt valg for fremtiden.

Alle maskinene leveres med SSD-lagring, og selv om det er enkelte forskjeller på ytelse opplever vi ubetydelig med ventetid når vi laster inn programmer eller starter opp Windows på noen av dem. Det som er langt viktigere er mengden lagring, og her kommer Lenovos maskin atter en gang til kort. Bare 128 GB lagring er lite til å lagre bilder, filmer og dokumenter på, særlig når du får dobbelt så mye plass hos begge konkurrentene til samme pris. Og husk: Windows stjeler allerede minst 25 GB av denne plassen.

Den store vinneren når det kommer til både lagring og minne (som bestemmer hvor mange programmer du han ha oppe samtidig), er uten tvil Acers Aspire med henholdsvis 256 GB lagring og 8 GB minne.

Vi har allerede slått fast at Acers Aspire 5 har den beste skjermen, og en av målingene våre viser at den også har en av de mest lyssterke skjermene – uten at du bør forvente å bli blendet, akkurat.

Når det kommer til støy er det dessverre slik at alle maskinene støyer en del når de jobber. Viften kan spinne opp selv ved trivielle gjøremål og tilsynelatende uten grunn. Mest aktiv var likevel viften til Lenovos IdeaPad, som kunne holde det gående i lange strekk bare for å plage oss, for vi fant ingen høye temperaturer eller lignende.

Selv om vi tror 15-tommerne i testen vil holde seg mest innenfor husets fire vegger kan det være greit å slippe ladekabelen når du bruker maskinen. Om du er enig i det resonnementet bør du styre langt unna Lenovos IdeaPad (med 4,5 timer) og mer i retning av Acers Aspire, som vi målte til gode 7,5 timer batteridriftstid.

Oppsummerte egenskaper

Lenovo IdeaPad 330 (Elkjøp)Asus VivoBook 15 (Power)Acer Aspire 5 (Komplett)
ProsessorytelseMiddelsSvært braBra
SpillytelseDårligDårligDårlig
Lagring/minneDårligMiddelsSvært bra
ByggekvalitetDårligDårligDårlig
SkjermkvalitetDårligDårligBra
TastaturMiddelsDårligBra
PekeplateDårligMiddelsBra
StøyDårligMiddelsMiddels
BatteritidDårligMiddelsBra

Konklusjon

Acer Aspire 5

Acer Aspire 5 A515-52 (NX.H54ED.006)

Det tok ikke lange tiden før vi forstod at Acer-maskinen som Komplett leverte til oss ville vinne testen med god margin.

Det er det flere grunner til, men i hovedsak skyldes det at Acer Aspire 5 treffer blink når den prioriterer interaksjon og opplevelse først. Acer-maskinen var nemlig den eneste maskinen i testen med en god skjerm. Tastaturet er også veldig bra og på nivå med de vi finner i langt dyrere maskiner. Videre var pekeplaten den eneste som ikke ga fra seg ulyder eller føles «feil» bygget.

Ytelsen er sånn midt på treet, men absolutt god nok for all vanlig bruk både i dag og i noen år fremover. Det som virkelig sementerer seieren blir da den sjenerøse mengden minne og lagring som er puttet i maskinen. Dette sørger for å øke både levetiden og nytteverdien til maskinen, samt at du slipper å gå tom for lagringsplass så raskt.

Når Acer Aspire 5 samtidig varer desidert lengst på batteriet, er lettest av testdeltagerne og har et bredt utvalg tilkoblingsporter, klarer vi ikke se for oss hva mer vi kunne forlangt av en bærbar under 6000 kroner. Acer Aspire 5 er den klare testvinneren.

Acer Aspire 5 A515-52 (NX.H54ED.006)
Meget bra

Acer Aspire 5 A515-52 (NX.H54ED.006)

Meget bra

Fordeler

  • +
    Grei ytelse
  • +
    Masse minne og lagringsplass
  • +
    God skjerm med tynne rammer
  • +
    Behagelig og støysvakt tastatur
  • +
    God pekeplate
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Godt utvalg porter

Ting å tenke på

  • Kabinettet tiltrekker seg fettflekker
  • En del støy ved last

Asus VivoBook 15

Asus VivoBook 15 R542UA-DM489T

Power stiller med testens desidert sprekeste maskin. Den oser av overskudd og løper i ringer rundt konkurrentene når tunge jobber skal gjøres. Vi stiller oss imidlertid tvilende til hvor mange som faktisk trenger denne kraften.

Det er dessuten noe som ikke stemmer når maskinen samtidig leveres med bare 4 GB minne, noe som er alt for lite nå på tampen av 2018. Det forteller nemlig at dette ikke er en maskin for den som trenger et arbeidsjern likevel – i alle fall uten å koste på den en minneoppgradering først.

Og for alt annet enn tungt arbeid faller maskinen helt igjennom. Skjermen, som er rammet inn av tykke lister, er livløs og har svak innsynsvinkel. Pekeplaten rister og støyer ved berøring og tastaturet føles både billig og litt ekkelt å skrive på med ruglete taster uten baklys.

Batteritiden er helt ok, men å prioritere ytelse over brukervennlighet fungerer ikke særlig godt når svakere alternativer – med interaksjonen huket av – oppleves som mer enn kraftige nok for folk flest.

Asus VivoBook 15 R542UA-DM489T
Middelmådig

Asus VivoBook 15 R542UA-DM489T

Middelmådig

Fordeler

  • +
    Svært god prosessorytelse
  • +
    Godt med lagringsplass

Ting å tenke på

  • Bare 4GB minne
  • Dårlig skjerm
  • Billig og støyende tastatur uten baklys
  • Pekeplaten «skjelver»
  • En del støy ved tunge tak

Lenovo IdeaPad 330

Lenovo IdeaPad 330-15 81DE00KYMX

Da Elkjøp trakk Lenovos IdeaPad 330 fra testen fordi den ikke ville bli vurdert ut fra tilbudsprisen den hadde ved nominasjonen ble vi bare enda mer interessert i å teste den. Derfor kjøpte vi maskinen selv, undrende over hvorfor den ikke skulle være god nok for en vurdering til den prisen den faktisk er til salgs for til vanlig.

Nå, etter å ha blitt kjent med Lenovo-maskinen, forstår vi hvorfor Elkjøp mistet trua på den. For det er lite som stemmer for IdeaPad 330, og særlig ikke når vi blander testens andre deltakere inn i miksen.

Skjermen, som rammes inn av forhistorisk tykke rammer, er helt blottet for liv og farger, og har så svak innsynsvinkel at du må jobbe med egen plassering for å se skikkelig hva som står på den. Pekeplaten, som ikke er av presisjon-typen de andre maskinene har, «hakker» under forstørrelse og rulling. Den kjennes også løs og gir etter selv ved forsiktig berøring slik at den bråker.

Batteritiden er desidert svakest i testen, og det samme gjelder ytelsen. For virkelig å skape krøll for fremtidige eiere leveres dessuten maskinene med kun 4 GB minne. Det er så lite at du bare kan ha noen få faner og noen få programmer oppe samtidig.

For å toppe det hele er viften overaktiv og kjører på i timesvis av gangen, tilsynelatende uten grunn. Da hjelper det ikke at tastaturet er helt innafor.

Vi lurer til slutt på om maskinen Elkjøp selger til normalpris på 5500 kroner, men som de selv kaller en «kampanjemodell», egentlig burde vært solgt til kampanjepris hele tiden. Men det spiller egentlig ingen rolle, for Lenovo IdeaPad 330 fortjener ingen å gå hjem med uansett pris.

Lenovo IdeaPad 330-15 81DE00KYMX
Svakt

Lenovo IdeaPad 330-15 81DE00KYMX

Svakt

Fordeler

  • +
    Godt tastatur

Ting å tenke på

  • Svak prosessorytelse
  • Bare 4 GB minne
  • Bare 128 GB lagringsplass
  • Livløs skjerm med elendig innsynsvinkel
  • Ikke baklys i tastaturet
  • Dårlig og ujevn pekeplate
  • Stadig viftestøy
  • Kort batteritid

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

8 / 10Acer Aspire 5 A515-52 (NX.H54ED.006)
Acer Aspire 5 A515-52 (NX.H54ED.006)
5.5 / 10Asus VivoBook 15 R542UA-DM489T
Asus VivoBook 15 R542UA-DM489T
4 / 10Lenovo IdeaPad 330-15 81DE00KYMX
Lenovo IdeaPad 330-15 81DE00KYMX
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her