Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste mobil 2019

Det er tett i toppen, men én mobil er best

Slik rangerer vi de beste mobiltelefonene på markedet.

Finn Jarle Kvalheim

Det har hardnet til i toppen av mobilutvalget. Der det for få år siden var tett mellom mange flere aktører, inkludert HTC og Sony, er det nå tre mobilprodusenter som dominerer med de beste modellene; Huawei, Samsung og Apple.

Alle de tre har flere modeller inne på vår topp 10-liste. Så hvilken skal du velge? Er det eventuelt noen alternativ som er nesten like gode?

Grovt sett kjøper vi nordmenn fortsatt noen av de dyreste mobiltelefonene vi får tak i. Men vi beholder dem stadig lenger. Og på den ene siden skyldes kanskje det at prisene nå har blitt svært høye, men sannsynligvis er årsaken like mye at telefonene rett og slett varer lenger. En Galaxy S4 i hardplast ble raskt sliten i formen, mens en Galaxy S8 i glass og metall både har ytelse og byggekvalitet som kan holde en stund til.

Men hvis du skal beholde telefonen du kjøper i opp mot tre år er det viktig at du kjøper en du er fornøyd med. Vi tester nye mobiler nesten hver eneste uke, og resultatene koker ned til listen under, hvor vi lister opp de sju beste mobilene på markedet. Siden det er så tett i toppen fokuserer vi litt ekstra på deres spesifikke fordeler og ulemper - og der det finnes, eventuelle alternativer for deg som heller vil spare penger eller ha en litt annerledes vri på funksjonene.

PS! I dette utvalget er det noen av de største mobilene som er samlet. Det skyldes at de har større batterier og generelt har noe bedre ytelse og spesifikasjoner enn fysisk mindre modeller. Vi har tatt med mindre slekninger av modellene i alternativer-kolonnen, og vi kommer tilbake med rangering av mindre mobiler etter påske.

1. P30 Pro

Tar mobilfoto til nye høyder

Huawei P30 Pro

Huaweis P30 Pro er denne vårens aller beste telefon. Den har rett og slett mye av alt, men på kamerafronten gjør den rent bord. Kveldsbildene blir uslåelige - enten du velger å ta korte eksponeringer eller å la telefonen holde på i fem sekunder for å sanke lys med AI-stabilisering. Legg til 5x zoom som blir til 10x med digitalmagi og data fra de andre linsene på baksiden, og vidvinkellinsen som lar deg få plass til mer i hvert bilde - og vi snakker om det aller mest allsidige kameraet som er i salg i dag.

Kjempelang batteritid, super ytelse og flott skjerm hører også med i pakken. Fingerleser i skjerm er på plass, og den er blant de beste i sitt slag. Spesielt fint er det at Huaweis indikator som viser akkurat hvor fingerleseren er nesten alltid er synlig når telefonen er i bevegelse. Her trykker du aldri feil. Men ansiktslåsen er i sin natur mindre sikker enn for neste telefon på listen, siden den bare bruker ett enkelt kamera.

PS! Det finnes en P30-modell uten Pro-navnet som mangler 5X-zoomen, har flat skjerm og er mindre på størrelse. Den er også billigere.

Velg denne om du trenger: Markedets aller beste mobilkamera med nattmodus, vidvinkel og ekstrem zoom, lang batteritid og ekstremt rask lading. Finnes i et par uvanlige fargevarianter.

Hopp over denne om du: Ikke vil ha kameradråpe ned i skjermen, ikke liker glass på baksiden av telefonen eller trenger sikker ansiktslås. Hvis du trenger hodetelefonkontakt.

Alternativer: Honor View 20, Huawei P30, Huawei P20 Pro

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

2. Mate 20 Pro

Fantastisk kamera og sikker ansiktslås

Huawei Mate 20 Pro

Mate 20 Pro lander et lite stykke bak nylanserte P30 Pro. Men på mange måter er den nesten like god. Det viktigste du mister er den voldsomme zoom-linsen og litt av mørkeegenskapene. Du beholder den supre vidvinkelen, du får 5x hybrid-zoom tross alt og du kan ta nattbilder med AI-stabilisering. Så du kommer fortsatt lenger med Mate 20 Pro-kameraet enn med omtrent alle andre telefoner etter at mørket har falt på.

Det viktigste du vinner på Mate 20 Pro er å finne i busslommen øverst på skjermen. Jada - vi er klar over at stor busslomme i seg selv ikke er en fordel. Men her skjuler den en avansert 3D-ansiktslås, som gjør at du kan være forholdsvis sikker på at ikke andre enn dine nærmeste slektninger kan bryte seg inn. Vil du være enda sikrere på at ingen andre enn deg kommer seg inn i telefonen bruker du fingerleseren i skjermen.

Velg denne om du trenger: Sikker ansiktslås, ett av markedets beste mobilkamera, lang batteritid og ekstremt rask lading, lavere pris enn P30 Pro.

Hopp over denne om du: Hater skjerm med busslomme i toppen (kan skjules med programvare), ikke liker glass på baksiden av telefonen. Hvis du trenger hodetelefonkontakt.

Alternativer: iPhone Xs (Max) tilbyr også sikker ansiktslås.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro

3. Samsung Galaxy S10+

Stor telefon tilpasset én hånd

Samsung Galaxy S10 Plus

Galaxy S10+ er den største av de nye Samsungene, men den er faktisk overraskende god å bruke bare med én hånd. Samsungs nye OneUI-menyer er laget for å flytte så mye som mulig av innholdet ned på skjermen, slik at det kommer innen rekkevidden til en vanlig dødelig tommel. I tillegg går også menyene her vesentlig kjappere enn tidligere generasjoner av Samsungs programvare. Det er i det hele tatt en meget god opplevelse.

Kameraet er oppgradert med en ekstrem vidvinkel, som er hakket videre enn Huaweis. Det kan gi noen virkelig tøffe foto, men det gir også mye forvrengning langs kantene. Det er vanskelig å si at en av produsentene er best på vidvinkel - her avhenger mye av preferanser. Men et zoom-kamera og et svært kapabelt hovedkamera får du også her. Det kan ikke zoome like langt som P30 Pro, og det gir ikke like bra resultater i mørket, men det er hakket kvassere på video.

Samsung har fjernet den sikre, om enn trege, iris-skanneren fra tidligere Galaxy S-modeller. De har også lagt til fingerleser i skjerm med helt ny teknologi her. Selv om leseren er kjapp nok er det irriterende at programvaren ofte ikke tegner opp markering for hvor du skal trykke.

Velg denne om du trenger: Rask og god ytelse og en stor telefon som kan fungere med én hånd. De beste Android-menyene utenom Googles egne. Annerledes vri på frontkameraet tillater lek med bakgrunnsbilder. Hodetelefontilkobling (trenger ikke overgang).

Hopp over denne om du: Ikke liker glass på baksiden av telefonen, trenger bedre kamera i mørket.

Alternativer: Galaxy S10 er mindre og smalere, og Galaxy S10e bytter ut fingerleser i skjerm med kjapp og sidemontert fingerleser av den gamle typen.

Samsung Galaxy S10 Plus
Samsung Galaxy S10 Plus

4. Huawei P20 Pro

Superkamera til ålreit pris

Huawei P20 Pro Dual SIM

P20 Pro var mobilen som virkelig fikk ballen til å rulle for Huawei. Det er bare et drøyt år siden denne tassen dukket opp i fjor vår, men kameraet den kommer med har fortsatt til gode å bli danket vesentlig ut av nesten dobbelt så dyre telefoner. For her får du det viktigste - nemlig knallytelse i mørket. AI-stabiliseringen gjør at du kan ta bilder nesten uansett lysforhold. Du får imidlertid ikke den vanvittige zoomen i etterkommeren P30 Pro

En kjapp fingerleser rett under skjermen eliminerer behovet for menyer som viser deg hvor du skal trykke på skjermen. Men fingerleseren er smal og ligger helt langs bunnen av telefonen, noe som kan oppleves som lite ergonomisk for enkelte. Her startet også Huaweis lek med farger og design for alvor, med den såkalte Twilight-fargen som er en blå metallisk gradering fra topp til bunn på baksiden av telefonen. Rask og god telefon, men i motsetning til for iPhone Xs-modellene og Mate 20 Pro har P20 Pro en busslomme i toppen av skjermen som ikke tjener allverdens nytte.

Den var forøvrig også blant de første med ekstremt lang batteritid fra Huawei, med sitt 4 000 mAh store batteri og lynraske lading.

Velg denne om du trenger: Rask og god ytelse, ett av de beste kameraene i mørket. God batteritid og forholdsvis lav pris.

Hopp over denne om du: Ikke liker glass på baksiden av telefonen, trenger bedre kamera i mørket. Hvis du trenger hodetelefonkontakt.

Alternativer: Honor View 20

Huawei P20 Pro Dual SIM
Huawei P20 Pro Dual SIM

5. Galaxy Note 9

Penn og evig batteri

Samsung Galaxy Note 9

Galaxy Note-modellene pleide å være telefonene med alt. De har fortsatt det aller meste, men Samsung har også rendyrket dem litt mer i retning proffbrukere de siste årene. Det betyr at Note 9 har funksjoner som er spesielt gode for deg som jobber en del på farten. Det er først og fremst pennen som skiller Note 9 fra resten av denne mobilstabelen. Den gjør at du kan tegne eller skrive notater rett på telefonen. Men også du som ikke liker å skrible på skjermen kan ha god nytte av pennen - for den fungerer også som fjernkontroll. Du kan for eksempel bruke den til å styre avspilling av PowerPoint-presentasjoner rett fra telefonen til en projektor eller skjerm.

Både Note 9 og Galaxy S10 har en gjennomført menyløsning for store skjermer, kalt DeX. Den kan du få frem ved å bruke overgang fra USB-C til HDMI, eller en av Samsungs mange DeX-adaptere som kan gi litt høyere oppløsning enn vanlige overganger. Du får i tillegg et ålreit kamera, stort batteri og god stereolyd på denne. Du får ikke vidvinkelkameraet fra S10-telefonene, og du får hverken den vanvittige zoomen eller nattegenskapene fra P30-kameraet.

Velg denne om du trenger: Samsungs sikreste ansiktslås. Penn for tegning, notering og fjernstyring. En god allrounder med stort batteri til vesentlig lavere pris enn S10+. Hodetelefontilkobling (trenger ikke overgang).

Hopp over denne om du: Ikke liker skjermrammer over og under, glass på baksiden av telefonen eller trenger vidvinkel og bedre kamera i mørket.

Alternativer: Galaxy S10+

Samsung Galaxy Note 9
Samsung Galaxy Note 9

6. Apple iPhone Xs Max

iPhone er fortsatt med

Apple iPhone XS Max 64GB (2018)

Kameraet henger ikke med blant de aller beste, og det gjør ikke batteritiden heller. Men brukeropplevelsen er knallgod, og ansiktslåsen er blant de aller beste du kan oppdrive. Byggekvalitet og design er også i absolutt toppklasse, så totalt sett er likevel dette en meget god telefon. Mange er også villige til å se bort fra fordelene andre telefoner kan gi på grunn av den spesielle pakken Apple syr sammen i telefonene sine.

Maskinvaren på innsiden er omtrent like rask som middels gode Core i5-prosessorer fra Intel, så her får du med andre ord mye krefter i telefonen. Apple fokuserer også mye på utvidet virkelighet om dagen, så spill der innholdet plasseres på stuebordet er en mulighet vi ser mye av på disse telefonene. Den kanskje viktigste faktoren her er økosystemet som gjør at iPhone fungerer så voldsomt godt sammen med annet utstyr som Macer, Apple TV og AirPods.

Mange er villige til å betale både prisen iPhone koster og med funksjonene de ikke får nettopp for at Apple har den biten så godt på stell.

Velg denne om du trenger: Rask og god ytelse, flotte byggematerialer og design, en telefon som passer som hånd i hanske med Macen eller Apple Tv.

Hopp over denne om du: Ikke liker glass på baksiden av telefonen, trenger bedre kamera, ønsker bedre batteritid eller fingerleser. Hvis du trenger hodetelefonkontakt.

Alternativer: iPhone Xs er mindre men har kortere batteritid. iPhone Xr er rimeligere, men har enklere kamera.

Apple iPhone XS Max 64GB (2018)
Apple iPhone XS Max 64GB (2018)

7. Google Pixel 3 XL

Google-telefonen

Google Pixel 3 XL

Hvis du vil ha masse ytelse i Googles helt egen versjon av hva en Android-mobil skal være så er det Pixel 3-modellene som gjelder - og det er XL-varianten som er den mest Googlete av dem alle. Her får du stor skjerm, stort batteri og et fantastisk kamera, for å nevne noe. Kritikere vil si at du også får mobilverdenens største busslomme øverst i skjermen - og jeg vil legge til at du Ikke vinner noe særlig på denne lommen. I motsetning til iPhone Xs og Mate 20 Pro har ikke Pixel 3 XL sikker ansiktslås og et lass med sensorer i toppen av skjermen.

Designmessig er Pixel 3 XL svært annerledes enn resten i denne lista. Den er henimot enkel og stilren, mens de andre kanskje bør beskrives som mer prangende og «blingy». Den har bare ett enkelt kamera på baksiden, men er tross alt en vanvittig kapabel kameramobil - programvaren besørger både nattbilder og portrettbilder som ikke står veldig tilbake for de nest beste. P30 har likevel litt mer avstand til Pixel 3 XL.

En Pixel 3 XL får oppdateringene sine rett fra Google, og vil holde seg oppdatert noen år til. En knall mobil for deg som ikke vil ha produsentenes skrot i mobilmenyene. En slags iPhone med Android.

Velg denne om du trenger: De raskeste Android-menyene du kan få. Alltid oppdatert telefon og menyer uten ekstra skrot fra produsenter eller andre. Diskret og pen design.

Hopp over denne om du: Vil ha enda bedre nattkamera og trenger zoom og/eller vidvinkel. Hvis du vil ha større batteri. Hvis du trenger hodetelefonkontakt.

Alternativer: Android One-telefoner fra Nokia og Xiaomi vil ha veldig like menyer, også disse rett fra Google. De koster en brøkdel av prisen men har nær like god brukeropplevelse. De fleste har noe svakere kamera.

Google Pixel 3 XL
Google Pixel 3 XL

8. Enn om det ikke må være så dyrt?

Vi tar med et par rimeligere telefoner for å vise at det ikke trenger å koste massevis av penger å briske seg med en ny og flott telefon i dag.

Ny og litt billigere

Honor View 20

Honor View 20

P20 Pro koster ikke så mye mer enn Honor View 20, men selv om avstanden i pris er liten er avstanden i alder på markedet større. View 20, som også produseres av Huawei, kom i desember og dermed for omtrent ny å regne. Den kjører samme maskinvare på innsiden som P30 Pro og Mate 20 Pro, men til en betydelig lavere pris. Kameraet på baksiden er også knallbra med nattmodusen vi kjenner fra de andre mobilene, men uten den kraftige zoomen eller vidvinkelen.

Du får dessuten stort batteri og ekstremt rask lading også her. Så hva er det egentlig du taper? Ved siden av de avanserte kamerafunksjonene mister du vanntettingen fra de dyrere modellene - det er typisk ett av stedene det spares på kinesiske mobilmodeller. Du mister også den fancy fingerleseren i skjermen - den er i stedet på baksiden. Men om du synes det er morsomt å leke med bakgrunnsbilder som på Galaxy S10 får du skjerm med hull i også på View 20.

Velg denne om du trenger: Rask og god ytelse, flotte byggematerialer og design, ekstremt godt kamera i mørket. Hodetelefontilkobling (trenger ikke overgang).

Hopp over denne om du: Ikke liker glass på baksiden av telefonen, trenger mer allsidig kamera (vidvinkel, zoom), eller trenger at telefonen er vanntett.

Honor View 20
Honor View 20

Toppytelse på billigsalg

Xiaomi Mi A2 64GB

1860 kroner koster deilige Xiaomi Mi A2 akkurat nå. Det er en vanvittig lav pris for en telefon som kan «knuffe med de store gutta» på nesten alt. Du får flott byggekvalitet og bakside i metall. Her er det en noenlunde rask prosessor, selv om du ikke får den aller nyeste. At du får helt ren Android gjør at brukeropplevelsen uansett er meget god. Kort fortalt er den rask nok til så godt som alt. Det er kun på varigheten over tid vi ser noen skjær i sjøen, og da aller mest for de mest krevende spillene.

Et utmerket kamera til prisen kan vanskelig overgås under 4000 kroner. Her får du ingen form for vanntetting og du får et mindre batteri enn i alle de andre telefonene i denne oversikten. Men den klarer seg uansett en drøy dag i bruk for de aller fleste. Du skal lete godt for å finne ulv i fåreklær-mobil på linje med denne til under 2000 kroner.

Velg denne om du trenger: Ålreit ytelse, ren Android, flotte byggematerialer og kamera som nærmer seg de aller beste. Metall på baksiden gjør den ekstra robust.

Hopp over denne om du: Trenger større batteri, litt bedre kamera, eller at telefonen er vanntett. Hvis du trenger hodetelefonkontakt.

Xiaomi Mi A2 64GB
Xiaomi Mi A2 64GB
Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her