Til hovedinnhold

– Provoserende å høre at vi ikke vil ha Apple Pay

DNB-kundene raser på bankens Facebook-sider.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

– Det er provoserende å høre DNB si at vi ikke ønsker Apple Pay. Jeg ønsker muligheten til å prøve det og kanskje ta det i bruk. Jeg vil i hvert fall ha valgmuligheten, forteller Nick Pedersen til Tek.no.

Nick Pedersen, bankkunde hos DNB, sier han blir provosert av at DNB ikke gir han valget å prøve Apple Pay.

Han er en av mange DNB-kunder som har klaget til DNB på bankens Facebook-side etter at det ble klart at de ikke vil støtte Apple Pay i Norge.

Banken uttalte til Tek.no at de mener kundene er fornøyd med dagens løsninger med kredittkortbetaling og kontaktløse kort, som de sier flesteparten av brukerne deres har i dag.

– Skuffet

DNB-kundene vi har vært i kontakt med har imidlertid noen andre tanker.

– Jeg ble skuffet da jeg så at DNB-kunder ikke får Apple Pay. Jeg føler de gjemmer seg bak kundene sine for å beskytte Vipps mot konkurranse. Mye skinnargumentasjon. Jeg ble ikke spurt, men hadde de spurt meg så hadde jeg sagt at jeg aller helst ikke vil ha med meg lommebok, og aller helst vil betale med klokken min, forteller Nicolai Kirkeng Vennerød til Tek.no.

– DNB mener kundene er fornøyd med dagens løsninger og det er kanskje sant, men her kommer spørsmålet om hvordan dette måles? Ja, jeg er fornøyd med dagens løsninger, men når det kommer nye løsninger som virker bedre, hvordan vet de at jeg blir mer fornøyd? Statistikk kan tilpasses ønsket formål og her nekter rett og slett DNB å høre på sine kunder, skriver Daniel Stensson-Oreviken til Tek.no, som likevel sier at han kommer til å fortsette som DNB-kunde.

– Jeg overlever selv om de ikke vil implementere Apple Pay og kommer ikke til å bytte bank på grunn av en slik sak. Men jeg er skuffet og overrasket over at DNB ikke støtter Apple Pay, og har oppfordret dem på Facebook til å revurdere saken, avslutter Stennson-Oreviken.

Det kommer tydelig frem på DNBs Facebookside at flere av kundene deres ønsker Apples betalingsløsning:

DNB har fått mange henvendelser på Facebook-siden deres fra kunder som ønsker seg Apple Pay.

– Når får dere støtte for Apple Pay? Eller må jeg bytte til Nordea?

– Når blir DnB kortene tilgjengelig for bruk med Apple Pay? Dere kan vel ikke være noe dårligere enn Nordea, Sbanken og Santander?

– Kjære DNB. Jeg er overrasket og skuffet over at dere ikke støtter Apple Pay på lanseringsdato. Dette er noe dere burde revurdere!

– Trist for oss som ønsker MobilPay med Iphone, som nå må flytte til Nordea...

Håper og tror at DNB vil snu

Pedersen tror at kundenes reaksjoner kommer til å få bære frukter:

– Jeg tipper det kommer, men om det er om seks måneder, eller ett år, er ikke godt å si. Men jeg tror folks reaksjoner etterhvert vil bli oppfattet av DNB-ledelsen, som kommer til å måtte snu seg rundt, sier Pedersen.

DNB har ikke lukket døren helt for Apple Pay, og sier de vil ta opp dialogen igjen med Apple hvis de anser markedet som «modent»:

Andreas Nyheim, kommunikasjonsrådgiver i DNB.
Stig B Fiksdal, DNB

– Vi setter stor pris på tilbakemeldinger fra kundene, og er fortsatt enige med de som mener at mobilbetaling er fremtiden. Inntil videre satser vi på å videreutvikle Vipps som norsk betalings-app. I tillegg følger vi selvsagt med på kundenes ønsker og handlemønstre. Vi kommer helt sikkert til å snakke mer med både Apple og andre etter hvert som markedet for mobilbetalinger i butikk blir mer modent.

Det er forøvrig ikke bare DNB som ikke åpner opp for Apple Pay, men også de andre bankene som har eiendeler i Vipps, slik som Sparebank 1.

Nordea kjøper ikke DNBs argument

DNBs resonnement for å ikke gi kundene sine Apple Pay er todelt:

Vi sier nei fordi vi ser at dette er en løsning til i liten grad er tatt i bruk. Brukerne har i dag alternativer som de er fornøyd med i form av kredittkort og kontaktløs betaling, fortalte kommunikasjonsrådgiver hos DNB, Andreas Nyheim, til Tek da de først ble konfrontert med utelatelsen.

I en senere e-post får vi bekreftet at det ikke er den tekniske løsningen for å støtte Apple Pay som er begrensende i denne sammenhengen.

At det ikke blir tatt i bruk i nabolandene våre er imidlertid ikke noe Nordea ser ut til å være enige i. Erfaringen deres er heller det motsatte:

Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge.
Nordea

– Vår erfaring fra de andre landene er at kundene blir positivt overrasket over hvor enkelt Apple Pay er i bruk. Vi har også opplevd at et stort antall kunder har byttet bank i de andre landene etter at Apple Pay ble tilgjengelig for Nordea-kunder. Både i Danmark og Finland er det god dekning og du kan betale med Apple Pay på åtte av ti brukersteder. I Sverige og Norge er det på ett av tre brukersteder, og antallet økes i stor fart, forteller Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge, til Tek.no.

– Apple Pay er utrolig sikkert

Inge M Kjønnøy, administrerende direktør i Mastercard Norge
Niklas Plikk, Tek.no

I Norge er det så langt Mastercard og Visa som bistår bankene med å tilrettelegge for Apple Pay. Administrerende direktør i Mastercard Norge, Inge M Kjønnøy, poengterer til Tek.no at betaling med mobilen er veldig sikkert, ettersom kortinformasjonen ikke blir delt.

– Det er bare et «token» som sendes fra mobilen til kortterminalen, som ikke kan bli snappet om av tredjeparter. De fleste norske banker har allerede forberedt seg på såkalt «tokenisering» av kortene de utsteder, og det gjelder ikke bare Apple Pay, men også «wearables» som klokker og aktivitetsarmbånd, forteller Kjønney.

Dette gjør også at ingen for eksempel kan legge enn NFC-leser inntil lommen din og trekke ut 200-kroners-beløp uten at du legger merke til det, slik man i teorien kan gjøre med et NFC-kort.

Kjønnøy vil ikke kommentere DNBs valg å droppe Apple Pay direkte, men sier at Mastercard har stor tro på mobilbetaling som en framtidig løsning:

– Det vi tenker i Mastercard er at forbrukere vil ha ting som fungerer internasjonalt. Et kort fungerer over alt, men nå tror vi at også mobilen vil kunne brukes kontaktløst over hele verden. Det vil Mastercard bidra med. Her i Norge har vi mange «early adopters» når det kommer til ny teknologi, for å ikke snakke om mange Apple-enheter, så det blir spennende å se på hvor raskt det blir tatt i bruk.

Tilgjengelig i 21 land

Apple Pay ble lansert i USA i 2014, og har siden den gang spredd seg til flere land. I dag er det mulig å bruke Apple Pay i 21 forskjellige land: USA, Storbritannia, Australia, Canada, Singapore, Sveits, Hong Kong, Frankrike, Russland, Kina, Japan, New Zealand, Spania, Taiwan, Irland, Italia, Danmark, Finland, Sverige, De forente arabiske emirater og Brasil.

Sverige og Danmark fikk tilgang til Apple Pay i fjor høst.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her