Til hovedinnhold

Nytt materiale kan gi mobilskjermer som fikser seg selv

Ble oppdaget ved et uhell.

Colourbox/27965307

Forskere ved University of Tokyo har utviklet en type glass som kan reparere seg selv. Arbeidet ble beskrevet i vitenskapsmagasinet Science (krever registrering), og kan potensielt bety slutten for sprukne mobilskjermer, skriver The Guardian.

Det spesielle glasset er laget av et polymer-materiale med den egenskapen at det kan «smeltes» sammen igjen etter å ha sprukket opp for å danne en ny, hard overflate. Alt man må gjøre er å utsette stoffet for manuell komprimering med hendene i et halv minutts tid.

Krever kun vanlig romtemperatur

Det finnes riktignok eksempler på andre løsninger som potensielt kan gi selvreparerende mobilskjermer. For eksempel har Motorola tidligere presentert en patent som går ut på å bruke et polymerstoff som kan tette sprekker, men den løsningen er i likhet med andre og tilsvarende konsepter avhengig av høy varme for å endre materialet.

Det nye stoffet som de japanske forskerne laget fungerer derimot i vanlig romtemperatur, som gjør det langt mer anvendelig, og i tillegg skal det ifølge forskerne by på høy grad av såkalt mekanisk robusthet.

Oppdaget ved et uhell

Artig nok ble de interessante egenskapene ved stoffet oppdaget av en student ved et uhell. Stoffet var egentlig ment å fungere som et lim, men studenten oppdaget at hinnen på materialet koblet seg sammen igjen etter å ha blitt kuttet i to, og at stoffet gjenopprettet den opprinnelige hardheten etter et par timer.

Ennå er det altså snakk om et høyst eksperimentelt konsept, og det er nok ennå lang vei igjen til en eventuell kommersialisering. I mellomtiden gjøres det også fremskritt innen «uknuselig» skjermteknologi, og nylig kunne vi for eksempel melde at grafén nå kan gjøre underverker på dette feltet.

Nå har det kommet en mobil med fingeravtrykkleser i selve skjermen »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her