Til hovedinnhold

Nye Jaguar i-Pace blir en liten prisbombe

Blir billigere enn hva de fleste på forhånd hadde forventet.

Stein Jarle Olsen

Gamle MuseetTek.no): Som vi skrev tidligere i dag, valgte Jaguar å legge verdenslanseringen av den nye elbilen i-Pace til Norge og Oslo samtidig som hovedlanseringen ved fabrikken i Graz i Østerrike.

Det skyldes at Norge er pekt ut som det desidert største markedet, og rundt 1300 nordmenn skal allerede ha betalt depositum og dermed sikret seg en plass i køen for bilen.

Foran kunder, presse og representanter for Jaguar og fabrikken dro Jaguar Land Rover endelig sløret av bilen på Gamle Museet i Oslo torsdag kveld.

Dette er altså den endelige produksjonsversjonen, ikke konseptbilen som først ble presentert på motorshowet i Los Angeles i 2016, selv om det ikke er store forskjeller på de to bilene.

Se video av bilen øverst i saken!

480 kilometer rekkevidde

i-Pace er også en av de mest etterlengtede elbilene som kommer på markedet i 2018, ikke minst fordi det endelig dukker opp en konkurrent til Tesla Model X i el-SUV-segmentet.

La oss ta spesifikasjonene kjapt først. Mye av dette har vært kjent tidligere, men en del er også justert litt fra det som tidligere har vært sagt.

  • 90 kWh batteri og et snittforbruk på 21,2 kWh/100 km, som skal gi en rekkevidde på 480 km etter den nye og relativt realistiske WLTP-standarden. Jaguar oppgir imidlertid 386 kilometer (240 miles) i egen pressemelding, så det er mulig faktisk rekkevidde er nærmere dette enn WLTP-tallet.
  • To motorer som leverer 400 hestekrefter og 696 Nm umiddelbart dreiemoment.
  • Firhjulstrekk på alle modeller
  • 0-60 mph (96,5 km/t) på 4,5 sekunder
  • Regenererende bremsing opptil 0,4 G
  • Fem seter og bagasjekapasitet på 656 liter bak og 27 liter foran. 1453 liter med baksetene slått ned.
  • Hurtiglading med opptil 100 kW effekt og vanlig lading med opptil 7,2 kW (32 A). 100 kW kan lade batteriet fra 0-80 prosent på 45 minutter.
  • Alexa-støtte der det er tilgjengelig
  • Bilen fungerer som 4G-hotspot for opptil åtte enheter.
  • Software-oppdateringer trådløst «over-the-air»

Les også: Vi fikk prøvekjøre den ekstreme elbilen Byton »

Jaguar i-Pace er ute av konseptstadiet og klar for massemarkedet. I Norge vil de første bilene sannsynligvis leveres i juli.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hva med prisen?

Det har vært stilt store spørsmålstegn ved hvor mye Jaguar kommer til å kreve for i-Pace, og svaret er at den faktisk blir billigere enn det som på forhånd var spådd.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den billigste varianten av bilen, kalt i-Pace S, vil nemlig ikke koste mer enn 599 900 kroner inkludert levering, men uten vinterdekk. Og utstyrsnivået selv på den billigste varianten er ikke veldig avskrekkende: Her finnes blant annet LED-lys foran, regnsensor, to-soners klimaanlegg og en 12,3-tommers touchskjerm med navigasjon og 4G-tilkobling, i tillegg til lydsystem fra Meridian.

Mye annen teknologi er også på plass, som automatisk nødbrems, ryggekamera, parkeringshjelp og automatisk filholder på motorveien.

Prisen plasserer også i-Pace et aldri så lite stykke under den foreløpige hovedkonkurrenten Tesla Model X, som i billigste utgave koster 675 000 kroner - og «bare» har et batteri på 75 kWh.

For ordens skyld: I-Pace er en noe mindre bil enn Model X. I-Pace måler 468 x 214 x 156 centimeter, mens Model X måler 504 x 227 x 168 centimeter. Grunnen til at vi sammenlikner med nettopp Model X er først og fremst at det ikke finnes noen nærmere konkurrent, og dessuten er det Model X Jaguar selv henviser til når de skal fremheve kvalitetene til i-Pace, blant annet i en testvideo hvor de sammenlikner bilene i en øvelse med 0-60 mph - 0. Ikke overraskende, siden det var Jaguars video: i-Pace vant.

Fra i-Pace S stiger det til 699 000 kroner for utstyrsnivå SE, mens toppmodellen HSE tikker inn på 747 000 kroner inkludert leveringsomkostninger.

Her er noen av tingene du får når du beveger deg opp i utstyrsnivå og pris.

Baksetet føles romslig, i alle fall om det ikke sitter tre personer i bredden. Takhøyden er også såpass at Tek.nos reporter (1,83 meter på sokkelesten) fint kunne sitte oppreist. Glasstak (som riktignok ikke kan åpnes) er tilvalg.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

SE:

  • 20-tommers hjul i stedet for 18-tommers
  • Elektrisk bakluke
  • Skinnseter
  • Elektrisk justering av forsetene
  • Adaptiv cruisekontroll og blindsonevarsling

HSE:

  • «Windsor leather»-seter
  • 18-veis-justerbare elektriske seter foran med både varme og kjøling
  • Surround-lyd med totalt 825 watt effekt (mot 380 watt på de lavere utstyrsvariantene)
  • Varme i setene bak
Bilen har to infotainmentskjermer i midtkonsollen, en på 12 tommer og en mindre. Dessuten sitter det en stor skjerm i panelet foran føreren, og heads-up display er mulig å få som tilvalg.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Tilhengerfeste?

Jaguar selger også en såkalt «First Edition» til 829 900 kroner i en begrenset periode. Denne inkluderer alt HSE inkluderer, i tillegg til blant annet panoramatak, sotede ruter, firesoners klimaanlegg og en rekke stylingdetaljer som indikerer at det dreier seg om nettopp en First Edition. Den røde fargen som ble vist frem på lanseringen er også kun tilgjengelig som First Edition en stund fremover.

Tilhengerfeste skal dessuten være mulig, men bilen skal ikke kunne dra mer enn 750 kilo.

Hva så med leveringen? Jaguar Land Rovers nordiske PR-sjef Søren Hyltoft sier til Tek.no at de første bilene vil være på norske veier i løpet av juli, og at de mener de i løpet av året skal klare å levere biler til alle som står på venteliste eller signerer kontrakt i nærmeste fremtid.

Jaguar i-Pace har ingen vindusvisker bak. Bilen skal være så aerodynamisk at det ikke skal være nødvendig. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

– Vi har et realistisk mål om 1500 biler i år, men det kan også bli flere. De fleste som har signert kontrakt så langt har bestilt HSE eller First Edition, sier Hyltoft.

Stort fokus på aerodynamikk

På lanseringen fremhevet designsjef for bilen, Wayne Burgess, at de har jobbet med absolutt alle detaljer på bilen for å gjøre den så aerodynamisk som mulig. Det skal gi en såkalt drag-koeffisient på 0,29, mens Tesla hevder at Model X klarer enda bedre 0,24.

Jaguar mener at de klarer å lede luft rundt bilen på en slik måte at den faktisk ikke trenger vindusviskere på bakruten. Det kan det bli særdeles spennende å teste på sørpete, saltede norske vinterveier etter hvert.

– Hvorfor skal man kjøpe en slik fremfor en Model X, designsjef Burgess?

– Jeg er selvfølgelig litt farget, men jeg vil hevde at den kommer til å føles mye bedre både å kjøre og styre. Jeg lover faktisk at styringen vil føles bedre - mer lineær og dynamisk, sier Burgess til Tek.no.

Designansvarlig for Jaguar i-Pace, Wayne Burgess, var i Oslo for å avduke bilen og snakke om designfilosofien bak.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

– Dessuten vil jeg hevde at den ser bedre ut både utenpå og inni. Vi vet for eksempel hvor vi skal plassere spaker og knotter for at de skal være lette å bruke. Tesla har en stor touchskjerm, ja, men for å nå bunnen av den må du fjerne øynene ganske langt fra veien. Det vil føles bedre hos oss, sier Burgess, som passer på å påpeke at han er en stor fan av Elon Musk og ikke på noen måte forsøker å snakke negativt om konkurrenten.

Om prisen sier han at de rett og slett har sett på hva folk er villige til å betale for en Jaguar-SUV, og så priset den på en slik måte at det skal være enkelt for eksisterende Jaguar-eiere å bytte ut fossilbilen sin med en i-Pace.

– Hvor stor del av prisen på bilen utgjøres av batteriet?

– Vel, hvis du ser på en sedan som Jaguar XE, for eksempel, så ville produksjonskostnaden vært over det doble om vi skulle elektrifisert den. Et grovt overslag for i-Pace er nok også at batteriet utgjør mer enn halvparten.

Jaguar Norge skal ha signert rundt 500 kontrakter på i-Pace. Tidligere har de opplyst til Tek.no at de har hatt rundt 1300 som har betalt depositum på bilen, som sikret dem en plass i produksjonskøen.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her