Til hovedinnhold

BitTorrent- og Kazaa-brukere var NSA-mål

Lastet du ned ulovlig på 2000-tallet var det ikke bare filmbransjen du burde fryktet.

Wikipedia Commons
Anders Brattensborg Smedsrud

Vi har skrevet mye om den amerikanske overvåkningsorganisasjonen NSA, som med Det hvite hus' velsignelse har infiltrert datamaskiner og nettverk, og avlyttet både ikke-amerikanske enkeltpersoner, selskaper og statsoverhoder.

Nå har NSA-varsler Edvard Snowden, gjennom nettstedet The Intercept, lekket dokumenter som forteller at overvåkningstjenesten var svært aktiv på 2000-tallets populære fildelingstjenester.

Overvåket Kazaa og eDonkey-brukere

Mange av Tek.nos lesere har sikkert vært innom fildelingstjenester som Kazaa, eDonkey og BitTorrent. Mens mange på tiden mest av alt fryktet at opphavsrettsbransjen skulle finne frem til en, kan en med dagens avsløring ikke se bort fra at NSA allerede har snoket rundt på ens gamle datamaskin.

Helt spesifikt avslører de lekkede dokumentene at NSA tidlig var tilstede på de såkalte FastTrack- og eD2k-nettverkene, som blant annet Kazaa- og eDonkey-klientene benyttet seg av.

Slik oppførte Snowden seg hos NSA:
Gjorde narr av arbeidsgiveren og protesterte på lovbrudd »

Her knyttet organisasjonen seg til tilfeldige maskiner som var tilkoblet samme nettverk. Og, som det sies i en av NSAs første rapporter, var det ikke nedlastinger av nye pop-hits som interesserte dem.

Slik så KaZaA, et av 2000-tallets fildelingsprogrammene ut.

Gjennom programmet FAVA (File-Sharing Analysis and Vulnerability Assessment) stilte de nemlig spørsmål om hva de kunne bruke sin nyervervede tilgang til FastTrack- og eD2k-nettverkene til, to nettverk de enkelt hadde klart å dekryptere trafikken til.

Gravde frem brukernes epost-adresser

Avlyttingen skal ha vært mest omfangsrik mot Kazaa- og FastTrack-nettverket, hvor NSA utviklet verktøy som skaffet dem tilgang til brukernes registerfil. Denne kunne NSA hente ut epost-adresse fra, i tillegg landskode, brukernavn og filstruktur, samt en liste over de siste søkene som var gjort.

Dokumentene The Intercept viser til, forteller at NSA også så på muligheten for å overvåke andre P2P-nettverk, som DirectConnect, Gnutella, MSN Messenger og BitTorrent.

Også BitTorrent-brukere overvåket

GRIMPLATE-programmet overvåket forsvarsdepartementets ansattes bruk av BitTorrent, men kunne nok enkelt brukes mot andre også.

Spesielt var BitTorrent-nettverket et fokusområde etterhvert som det eksploderte i popularitet utover 2000-tallet. NSAs første program for å overvåke BitTorrent-brukere var kalt «GRIMPLATE», og hadde som formål å undersøke hvilken risiko forsvarsdepartementets egne ansatte utgjorde når de benyttet nettverket.

Det var heller Ikke bare NSA som var interesserte i BitTorrent-nettverket. Et annet lekket dokument viser til at britenes etterretningsorganisasjon GCHQ, gjennom nettapplikasjonen «DIRTY RAT», tilegnet seg muligheten til å identifisere brukere av både BitTorrent- og Kademlia (eMule)-nettverkene.

Programmene vi brøt loven med:
Før Spotify og Netflix var det helt andre tjenester som fristet PC-brukere »

(Kilde: The Intercept, via TorrentFreak)

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her