Til hovedinnhold

Nordmenn venter nå nesten tre år før de bytter mobil

Og vi kjøper stadig dyrere og mer avanserte produkter.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Stiftelsen Elektronikkbransjen presenterte i dag tallene for elektronikksalget i 2018. Totalt handlet nordmenn forbrukerelektronikk for 35,44 milliarder kroner i 2018, en vekst på 0,5 prosent fra året før.

– Årsaken til veksten er at nordmenn kjøper dyrere og mer avanserte produkter innenfor de aller fleste kategorier, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Flere og flere smartklokker

Adm. dir. i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm, presenterte ny rekord for bransjen i 2018. Veksten fra året før var imidlertid ikke massiv.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den store vinnerkategorien er smartklokker og smartarmbånd, med en vekst på solide 21 prosent fra året før. Lyd og bilde-kategorien faller på sin side hele 16,8 prosent, noe som hovedsaklig skyldes et par ting:

  • Vi handlet DAB-radio som aldri før i 2017 ettersom FM-nettet ble slukket. Salget av disse falt derfor betraktelig i 2018, både for vanlige radioer og bilradioer.
  • Vi handler færre og færre kameraer. Kompaktkamerakategorien ble nærmest halvert fra 80 000 enheter i 2017 til 49 000 enheter i 2018. Stadig bedre mobilkameraer får skylden. Actionkameraer er nå for øvrig den største fotokategorien, både i volum og verdi.
  • Strømmehøyttaler-bonanzaen ser også ut til å ha lagt seg noe, og gikk ned fra 370 000 enheter i 2017 til 210 000 enheter i 2018. Til gjengjeld kom det inn 150 000 smarthøyttalere som Google Home, som for første gang er med i Elektronikkbransjens tall. Vi handler også noe færre lyd- og bildeanlegg.

Venter lenger før vi bytter mobil

Vi kjøpte fem prosent færre mobiltelefoner i fjor enn året før, men totalsummen i kroner økte med fem prosent.

Fjorårets nye iPhone-modeller bidro sannsynligvis sterkt til at snittprisen på telefonene vi kjøpte økte med rundt 500 kroner.
Niklas Plikk, Tek.no

– Det betyr at snittprisen på mobilene vi kjøpte økte med nesten 500 kroner. Det er ikke så overraskende, med tanke på at enkelte produsenter lanserte telefoner til over 10 000 kroner i fjor. Nordmenn velger gjerne flaggskipmodellene, sa Stiftelsen Elektronikkbransjens kommunikasjonssjef Marte Ottemo på et pressearrangement onsdag.

Hun viste også til tall som viste at nordmenn i snitt nå beholder mobiltelefonen sin i 31,4 måneder, og pekte på prisøkningen som en av årsakene til dette. For få år siden skiftet vi nemlig telefon hver 18. måned.

Disse tallene stammer imidlertid fra en undersøkelse Elektronikkbransjen har fått utført av Norstat, og Ottemo sier de ikke har konkrete tall for operatørenes bytteløsninger som Telenor Swap og Telia Svitsj, som gjerne innbyr til å bytte hvert år.

Kvinner bytter også litt oftere enn menn, skal vi tro undersøkelsen, med 30 måneder mot 32, og de yngre bytter noe oftere enn de eldre. For dem under 30 er nemlig byttefrekvensen cirka to år, mens de over 50 venter rundt tre år.

Nordmenn er dermed omtrent på nivå med Apple-kunder flest. Analytiker Dan Ives i Wedbush Services sa i januar at en gjennomsnittlig Apple-kunde nå venter 33 måneder før de bytter, og Apple-sjef Tim Cook uttalte i forbindelse med kvartalstallene i januar at antallet som oppgraderte til ny iPhone var lavere enn de hadde forventet.

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo fortalte at vi kjøper stadig større TV-er.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Færre, men større TV-er

TV-er faller på sin side med tre prosent i antall enheter, men vokser med seks prosent målt i kroner. Vi kjøper med andre ord stadig større og mer avanserte TV-er.

55-65 tommer befester seg som folkestørrelsen. Over 55 prosent av alle TV-er vi kjøper er nå i dette intervallet. 3,1 prosent er større, en liten vekst fra 2,8 prosent i fjor. Elektronikkbransjen tror at dette tallet bare vil fortsette å vokse, etter hvert som 8K blir mer og mer vanlig.

Nesten alle har dessuten 4K-oppløsning. 4K-andelen vokste nemlig fra 47 til 89 prosent fra 2017 til 2018.

Nesten alle TV-er som selges har nå 4K. Snart kommer imidlertid 8K for fullt. Her Samsungs Q900, som allerede er på markedet.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Stadig flere dyre hodetelefoner

Stadig flere kjøper dyre hodetelefoner. Her Bang & Olufsens H9i.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Hodetelefoner er en annen kategori med vekst, ifølge Elektronikkbransjen. I fjor handlet vi 880 000 par, opp 3,5 prosent fra året før. Andelen som kjøper dyre hodetelefoner øker også, med 16 prosent over 3000 kroner. To av tre hodetelefoner som selges er nå trådløse.

Husholdningsapparater går ned to prosent i volum, men opp det samme i verdi. Også her er trenden at stadig flere kjøper toppmodellene, skal vi tro Stiftelsen Elektronikkbransjen.

De noterer også at den svært varme sommeren i fjor gjorde at kategorien for vifter, varmeovner, strykejern og støvsugere vokste ti prosent.

– Her kunne nok veksten vært mye større, da det var svært mange butikker som gikk tomme for vifter og mobil aircondition på sommeren i fjor, sier Jan Røsholm, som også noterer nesten en dobling i salget av elektriske frityrgryter i 2018.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her