Til hovedinnhold

Nordea håver inn nye kunder etter Apple Pay-lansering

DNB sier kundene ikke kommer fra dem.

Niklas Plikk

I går ble betalingsløsningen Apple Pay lansert i Norge, hvor Nordea er blant bankene som kan tilby kundene sine den nye løsningen.

Ett døgn senere melder banken om en ekstrem tilstrømming av nye kunder.

– Det siste døgnet har vi fått syv ganger så mange nye kunder som vi får på et vanlig døgn. Kundeservice har opplevd stor pågang og de aller fleste henvendelsene handler om Apple Pay, forteller John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea til Tek.no.

Kan ikke si hvor kundene kommer fra

Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver hos DNB. Bilde: DNB

Nøyaktig antall eller hvor kundene kommer fra, altså hvilke banker de potensielt har flyttet sitt kundeforhold fra, kunne ikke Sætre si noe om. DNB forteller imidlertid til Tek.no at de ikke har sett noen unormal kundeavgang:

– Vi har ikke sett noe til unormal kundeavgang, men enkelte kunder har kontaktet oss på Facebook og i andre kanaler med spørsmål hvorfor vi ikke tilbyr Apple Pay, skriver Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver hos DNB til Tek.no.

Ingen av bankene som er eierandeler i Vipps, altså DNB, Sparebank 1-alliansen, Eika Alliansen, Sparebanken Møre og 15 andre selvstendige banker, har valgt å støtte Apple Pay.

– Vi setter stor pris på tilbakemeldinger fra kundene, og er fortsatt enige med de som mener at mobilbetaling er fremtiden. Inntil videre satser vi på å videreutvikle Vipps som norsk betalings-app. I tillegg følger vi selvsagt med på kundenes ønsker og handlemønstre. Vi kommer helt sikkert til å snakke mer med både Apple og andre etter hvert som markedet for mobilbetalinger i butikk blir mer modent, fortalte Andreas Nyheim, kommunikasjonsrådgiver hos DNB, til Tek på onsdag.

Nordea er selvfølgelig fornøyde med den nye kundeveksten:

– Dette er over all forventning, vi trodde at det skulle være interesse for Apple Pay, men ikke at interessen skulle være så enorm, forteller Sætre.

Omtrent én av tre betalingsterminaler i Norge kan i dag ta imot kontaktløs betaling, men Sætre sier at han vet at dette tallet vil øke raskt i tiden fremover.

– Apple Pay er utrolig sikkert

Inge M. Kjønnøy, administrerende direktør i Mastercard Norge
Niklas Plikk, Tek.no

I Norge er det så langt Mastercard og Visa som bistår bankene med å tilrettelegge for Apple Pay. Administrerende direktør i Mastercard Norge, Inge M Kjønnøy, poengterer til Tek.no at betaling med mobilen er veldig sikkert, ettersom kortinformasjonen ikke blir delt.

– Det er bare et «token» som sendes fra mobilen til kortterminalen, som ikke kan bli snappet om av tredjeparter. De fleste norske banker har allerede forberedt seg på såkalt «tokenisering» av kortene de utsteder, og det gjelder ikke bare Apple Pay, men også «wearables» som klokker og aktivitetsarmbånd, forteller Kjønney.

Dette gjør også at ingen for eksempel kan legge enn NFC-leser inntil lommen din og trekke ut 200-kroners-beløp uten at du legger merke til det, slik man i teorien kan gjøre med et NFC-kort.

Tilgjengelig i 21 land

Apple Pay ble lansert i USA i 2014, og har siden den gang spredd seg til flere land. I dag er det mulig å bruke Apple Pay i 21 forskjellige land: USA, Storbritannia, Australia, Canada, Singapore, Sveits, Hong Kong, Frankrike, Russland, Kina, Japan, New Zealand, Spania, Taiwan, Irland, Italia, Danmark, Finland, Sverige, De forente arabiske emirater og Brasil.

Sverige og Danmark fikk tilgang til Apple Pay i fjor høst.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her