Til hovedinnhold

Nettleverandører tvinges til å oppgi navnene på flere tusen norske fildelere

Advokatfirma på pirat-jakt har fått medhold av Oslo tingrett.

Skjermdump/Tek.no

Det danske advokatfirmaet Njord Law Firm har nå fått medhold av Oslo Tingrett i kravet om utlevering av navnene til flere tusen nordmenn som advokatfirmaet anklager for å ha deltatt i ulovlig fildeling. Det melder blant andre Nettavisen.

Oslo Tingrett har gitt Njord Law Firm tillatelse til å få innsyn i identiteten bak 3664 norske IP-adresser som firmaet mener har blitt brukt til lovstridig nedlasting av opphavsbeskyttet materiale.

Har sendt «trusselbrev» i hele Skandinavia

Det totale antallet IP-adressen som er koblet til den ulovlige nedlastingen skal ligger på 21 804, men Tingretten har regnet seg frem til at det dreier seg om 3664 unike adresser.

Bilde av brevet som Njord Law Firm tidligere har sendt ut til norske brukere.
Tek.no

Advokatfirmaet det dreier seg om har allerede tidligere gjort seg bemerket ved å sende ut brev til tusenvis av personer i både Danmark, Sverige og Norge med forlikstilbud for å avslutte saken. I Norge mottok brukere brev der Njord Law Firm krevde et forlik på 2700 kroner, med trussel om søksmål om forliket ikke ble inngått.

Siden den gang har firmaet altså vært på jakt etter nye mistenkte pirater i Norge, og med den nye tillatelsen fra Oslo Tingrett ser det ut som mange flere nordmenn kan vente seg brev fra advokatfirmaet i posten fremover.

Vedtaket innebærer at nettleverandører må oppgi abonnementsopplysninger om kundene sine, og det er først og fremst Telenor som omfattes.

Ifølge Dagbladet er avgjørelsen anket, og det er ennå ikke sendt ut et eneste nytt krav fra Njord i Norge.

Ble betvilt av Forbrukerrådet

I forbindelse med advokatfirmaets utsendelser av brev til norske brukere i fjor stilte Forbrukerrådet i Norge spørsmålstegn ved advokatfirmaets metoder og sammenlignet fremgangsmåten med direkte trusler overfor brukerne.

– Dette er en veldig pussig måte å jobbe på, synes vi. En IP-adresse er ikke en indikator som kan brukes for å fastlå at noen har gjort noe ulovlig. I hvert fall ikke den spesifikke personen – så dette ville ikke holdt i retten, uttalte fagdirektør for digitale tjenester hos Forbrukerrådet, Finn Myrstad, overfor Tek.no den gang.

Å få tak i IP-adresser fra Internett-tilbyderne ved mistanke om ulovlig fildeling er imidlertid helt i tråd med det nye piratlovverket som ble vedtatt av Stortinget i 2013, som sier at de som vil kan – etter å ha meldt fra til Datatilsynet – overvåke mulige fildelere og kreve identiteten bak aktuelle IP-adresser utlevert.

Flere parter er skeptiske til dette, blant annet Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier hos IKT Norge:

– I beste fall vil man ved å identifisere IP-adressen få informasjon om rette abonnent. Men vi må være oppmerksomme på at det gir ingen informasjon om hvem som kan ha vært delaktig i ulovlig nedlasting, skriver Waterhouse i en uttalelse.

– Njord har en trusseltilnærming som del av sin forretningsvirksomhet. De går etter forbrukere, med mål om å skremme enkeltpersoner til å inngå forlik. Akkurat nå har kulturkomiteen på Stortinget åndsverksloven til behandling. Det vi i IKT-Norge har spilt inn er at Stortinget bør benytte anledningen til å justere åndsverkloven slik at denne typen utpressing ikke skal være mulig. Hvis ikke Stortinget gjør det nå må kulturminister Skei Grande på banen, sier Waterhouse.

Det jaktes også på juksemakere i spill: Spillutvikler ansatte privatetterforsker for å finne juksemakere i onlinespillet Fortnite Battle Royale »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her