Til hovedinnhold

Neste år kan du bruke strømmeabonnementene dine også i utlandet

Kulturdepartementet vil ta inn EU-ordning  i norsk lov.

Colourbox/Netflix/Tek.no
Stein Jarle Olsen

EUs såkalte portabilitetsforordning trådte i kraft i april i år, og sikrer at EUs borgere kan se sine betalte innholdstjenester på nett også når de reiser utenlands.

I Norge vil det gjelde for eksempel Netflix, HBO Nordic, Viaplay og liknende.

Høringsforslag

6. juli ble forordningen tatt inn i EØS-avtalen, og nå har Kulturdepartementet sendt ut et høringsforslag om endringer i åndsverkloven som innfører de samme reglene i Norge.

– Jeg er veldig fornøyd med at norske forbrukere snart, på lik linje med borgere av EU-land, kan få full tilgang til sine nettbaserte abonnementstjenester når de oppholder seg utenlands, sier kulturminister Trine Skei Grande i en pressemelding.

– Veldig mange har irritert seg over at tilgang til innholdstjenester på nett ofte begrenses gjennom geo-blokkering når man reiser utenfor Norge. Nå har man løst dette for betalingstjenester i EU, og ved forslaget til lovendringer som Kulturdepartementet har sendt på høring vil norske forbrukere også kunne nyte godt av dette regelverket, sier kulturministeren.

NRK kan velge

Portabilitetsforordningen krever at betalte innholdstjenester åpner opp for bruk også innenfor EU, mens gratistjenester som for eksempel NRK i Norge kan velge om de vil åpne opp.

Da vi gikk gjennom de ulike innholdstjenestenes holdning til portabilitetsforordningen tidligere i år, svarte TV2 Sumo at de jobbet med å åpne opp. HBO svarte også at de ville følge forordningen, mens Viaplay skrev på egne kundeservicesider at de avventet at ordningen ble tatt inn i EØS-avtalen.

Netflix svarte også at reglene foreløpig ikke gjaldt for den norske tjenesten, men de er litt i en særstilling fordi du vanligvis uansett har tilgang til det lokale Netflix-biblioteket i landet du oppholder deg i.

På bakgrunn av høringen vil det i høst bli utarbeidet en proposisjon til Stortinget med forslag til lovendringer, melder Kulturdepartementet. Høringsinnspillene har frist til 25. september.

– Kulturdepartementet legger opp til at reglene kan tre i kraft så raskt som mulig etter et vedtak i Stortinget, skriver departementet i pressemeldingen.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her