Til hovedinnhold

Google kjøper smartklokkeprodusent. Kan bli Apple Watch' argeste konkurrent.

Fossil
Finn Jarle Kvalheim

Det er omtrent ett år siden Google kjøpte en solid bit av HTCs mobilavdeling som de siden har brukt til å lage sine egne Pixel-telefoner. I år er det et jafs av klokkeprodusenten Fossil som er Googles sene julegave til seg selv.

Dermed får ryktene om egne Pixel-klokker fra Google vann på møllen. Per i dag er klokker basert på Googles WearOS nesten fraværende i statistikken mot ting som Apple Watch og Samsungs Gear-klokker.

I sin pressemelding melder Fossil at Google har bladd opp 40 millioner dollar, eller drøyt 341 millioner kroner. For den prisen får de en del av smartklokketeknologien Fossil jobber med i dag. I tillegg blir en bit av Fossils utviklingsavdeling med over til Google.

Fossil fortsetter å lage egne klokker

Fossil lager fra før smartklokker med Googles WearOS-menyer, i tillegg til egne hybridklokker med Bluetooth og aktivitetsmåling. De beholder 200 ansatte i sin egen utviklingsavdeling etter kjøpet, og ligger altså an til å fortsette produksjon og utvikling av klokker under sitt eget merkenavn, i tillegg til de mange undermerkene som sorterer under Fossil-paraplyen.

Det finnes en hel mengde WearOS-baserte klokker på markedet, fra både Fossil og andre aktører, så som Mobvoi og Casio. Men systemet er ikke å finne på noen av de mestselgende smarte armbåndsproduktene. Ser man til storhittene i markedet er det Samsungs Gear-klokker, Apple Watch og Fitbits helsearmbånd som gjelder.

Samsung kjører sine egne Tizen-baserte klokkemenyer, Apple Watch har sitt WatchOS mens Fitbit og andre aktivitetsmålere har ulik programvare fra dings til dings.

I fjor høst kom en ny smartklokkeprosessor som sparer strøm med klokkeskjermen på »

Har samarbeidet om Pixel-telefoner

For omtrent ett år siden tok Google over en bit av HTCs mobilavdeling, og det er disse som står for Pixel-telefonene i dag.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Google har i mange år samarbeidet med andre selskaper om å lage egne referansemobiler i Nexus- og Pixel-seriene. De siste par årene har de altså stått for mobilutviklingen selv.

Disse mobilene har i stor grad fremstått som Googles forståelse av hvordan Android kan brukes på best og mest brukervennlige vis. Ingen av dem har vært tekno-monstre med store hopp funksjonsmessig. Snarere har de vært litt trauste, men med ekstremt solid ytelse.

Designmessig har de også levd opp til omtrent samme beskrivelse; kjedelige men velfungerende.

Android-telefoner ellers har vært til dels svært ulike hverandre, med en ny vri på menysystemet fra produsent til produsent. Dermed har Pixel-telefonene fått vise frem akkurat hvordan Google mener det bør se ut.

Prøver Google å sette standarden?

Ulike tilnærminger til samme konsept er i noe mindre grad et problem for WearOS-klokkene, der menyene med få unntak er like. Men selve klokkene ser minst like forskjellige ut fra modell til modell og produsent til produsent som mobilene som kjører Android.

Kanskje vil en Pixel-klokke bety både en mer stilren design, og en solid pekepinn på fremtiden for Google-baserte smartklokker?

Sett med norske øyne er det nesten et enda større spørsmål om en fremtidig Google-klokke vil kunne ta opp kampen med Apple og Samsung her på berget. Google har så langt ikke vært spesielt ivrige på å selge sine egne produkter utenfor USA og utvalgte europeiske land som Storbritannia og Tyskland. Og selv i landene der produktene er i salg har produktene tidvis vært utsolgt i flere omganger.

Les kommentaren: – Ta dere sammen, Google!

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her