Til hovedinnhold

Nå har 3G fått dødsdommen

Telenor begynner stenging til neste år.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Radiofrekvenser er delte ressurser og det er trangt om plassen. I dag sameksisterer tre teknologier i det norske radiospektrumet - kjent som 2G, 3G og 4G. Snart vil også såkalt 5G bli en del av hverdagen.

Men nå melder Telenor i en pressemelding at dagene er talte for den gamle 3G-teknologien. Allerede neste måned begynner prosessen med å stenge med nettet.

Les også: Her åpner Telia sin første 5G-pilot »

– For å rydde veien for fremtidens løsninger, starter vi 3G-stengingen neste år, sier fungerende leder for Telenor Norge, Bjørn Ivar Moen, i en pressemelding.

I samme pressemelding skriver de at hele 96 prosent av datatrafikken i mobilnettet deres nå er over på 4G-teknologi. I løpet av 2020 vil 3G-nettet bli helt stengt.

Telia meldte tidligere i år at også de bruker overgangen 2018-2019 til å starte nedstengingen av sitt 3G-nett. Med begge våre to store 3G-operatører i gang med denne prosessen har vi altså såvidt over året igjen før teknologien vil være helt erstattet av 4G her til lands.

Selv om det aller meste av trafikk nå er over på 4G-nettet varsler operatøren likevel at noen kunder vil bli berørte av endringen.

– Når vi erstatter 3G-nettet med 4G, vil de som bruker dette 3G-nettet i dag til ringing eller data, bli berørt. Dette gjelder blant annet de med 3G-utstyr (viltkamera, etc.), utdaterte SIM-kort, og de som ikke kan aktivere 4G Tale på mobiltelefonen, forklarer Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Endringen vil merkes

Rene 3G-enheter er det relativt få av i bruk i dag, og de fleste av disse enhetene er sannsynligvis spesialiserte dingser så som viltkameraene Telenor nevner, eller SIM-kort som bor i biler eller alarmsystemer.

Det har blitt hele ni år siden NetCom, nå Telia, åpnet 4G-nettet sitt for datatilkoblinger, mens mobiltelefoner fikk adgang til de kjappe tilkoblingene i 2012 for Telenor og året etter hos NetCom. De eldste 4G-mobilene er altså 5-6 år gamle i dag.

De av telefonene som fortsatt er i bruk og ikke kan sende vanlige samtaler over 4G vil nå måtte koble ned til 2G fremfor 3G. Den eldre teknologien vil bli stående en stund til - 2G eller GSM/Edge, om du vil, er enda mer utbredt i faste installasjoner så som alarmer og lite datakrevende overvåkingsløsninger.

For deg som ringer med en eldre 4G-telefon kan det bety litt tregere tilkobling og potensielt også noe dårligere samtalekvalitet mens du ringer.

For deg som fortsatt har rene 3G-enheter i bruk, så som tidlige nettbrett, vil endringen i praksis bety at du støter på en hastighetsmessig murvegg. Her må du nå forholde deg til 2G eller trådløst nett for å få tilkoblingen din. Ringefunksjoner vil fortsatt virke, selv om de altså må gå over 2G fremfor 3G.

Samtidig; de fleste av disse enhetene er såpass gamle nå at å laste inn en frisk og moderne nettside fra 2018 antakeligvis vil føles tregt uansett hvilken tilkoblingsteknologi brettet bruker. Sannsynligvis er mange av disse dingsene pensjonert allerede.

Stenges fylkesvis

Telenor vil skru av 3G-senderne sine i fylke etter fylke fra og med januar neste år. Slik ser «stengeplanen» ut:

  • Januar/februar/mars: Agder, Buskerud, Hedmark, Trøndelag, Akershus, Hordaland, Oppland, Telemark, Vestfold og Østfold.
  • April/mai/juni: Rogaland. Det som ikke ble stengt i 1. kvartal i fylkene Akershus, Buskerud, Hedmark, Hordaland, Oppland og Østfold.
  • Juli/august/september: Møre og Romsdal, Trøndelag og Sogn og Fjordane.
  • Oktober/november/desember: Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard.

I løpet av 2020 skal stengingen av Telenors 3G-nett være sluttført. Telia har ikke satt noen konkret stengedato for sitt nett, men meldte i september at prosessen som begynner nå i årsskiftet vil ta omtrent ett års tid.

– Vi har ikke en helt klar slukkeplan ennå, men har startet nedstengningen i Hedmark med å stenge ned 3G 900 i de fleste områder. 4G-hastighetene i Hedmark har gått opp som en følge av dette, melder Telias pressekontakt Ellen Scheen.

En annen teknologi som står på pensjonens rand er det fysiske SIM-kortet. Her kan du se hvordan overgangen til eSIM vil påvirke mobilbruken vår »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her