Til hovedinnhold

Mobiler knuses dobbelt så ofte som før. Samtidig har aldri reparasjonskostnadene vært høyere

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Vanntette telefoner med svindyre OLED-skjermer koster flesk å få reparert. Denne uken ble det klart at Telenor jekker opp forsikringsprisene for sine Swap-kunder, med dyre reparasjoner som begrunnelse.

Samtidig som reparasjonsprisene stiger knuser vi mobilskjermene våre oftere enn før. Enklte modeller skades dobbelt så ofte som før, forteller Tryg forsikring.

Skjermbytte på en iPhone kan koste rundt 3000 kroner, mens vi i Tek har sett reparasjonsregninger på bytte av skjerm alene helt opp i 4500 kroner for noen modeller.

Les også: Telenor skrur opp forsikringsprisen »

Tryg: – Dramatisk økning i skadefrekvensen

Ole Irgens i Tryg Forsikring melder om en dobling av skader på enkelte telefonmodeller.
Tryg Forsikring

Når du kjøper en dingseforsikring på steder som Elkjøp eller Eplehuset er det gjerne Tryg Forsikring som står bak. Vi spurte kommunikasjonssjef Ole Irgens om de har lagt merke til noen endringer den siste tiden.

– Det er en dramatisk økning i skadefrekvensen på mobiltelefoner. For enkelte modeller ser vi at mobilene skades dobbelt så ofte nå som før, sier Irgens.

Irgens peker spesielt på mobilene med glass på baksiden som verstinger, og forklarer at rundt halvparten av disse telefonene knuses i løpet av ett år.

– Fire av de fem telefonene som ligger på skadetoppen har glass på begge sider, sier han.

– Sett fra et forsikringssynspunkt er det svært uheldig med glass på begge sider av telefonen. Det gjør den dobbelt så sårbar for skader. Mange av telefonene har også avansert teknologi innebygget i skjerene, det betyr at reparasjonskostnadene går opp.

Amerikanerne utsetter verkstedbesøket

Glass på baksiden av mobilen har vært en trend de siste årene. Apples iPhoner fikk baksider i glass fra og med forrige generasjon telefoner.
Niklas Plikk, Tek.no

Amerikanske Squaretrade har undersøkt hva de høye mobilprisene gjør med reparasjonsvanene i USA. Her viste det seg at to av tre mobilbrukere ville la være å reparere en skadd mobil hvis den i hovedsak fungerer.

Flere enn halvparten av de spurte, 59 prosent, ville rett og slett byttet ut mobilen med en annen fremfor å reparere den.

Et annet aspekt som blir belyst av undersøkelsen er hvordan mobilene blir ødelagt.

Hele 66 prosent av deltakerne i undersøkelsen hadde ødelagt mobilen i løpet av året før. Av disse sto knuste skjermer for 29 prosent av brekkasjen, mens oppskrapede skjermer med sine 27 prosent fikk andreplassen.

Statistikk for hvor ofte mobiler blir ødelagt her i Norge er litt vanskeligere å oppdrive, men forsikringsselskapene liker ikke trenden med glass på begge sider av telefonene.

Derfor bruker så mange mobiler glassbaksider

Glass på baksiden av telefonene blir stadig vanligere, og selv om Tryg ikke sier så mye om akkurat hvilke modeller som knuses dobbelt så ofte nå som før, er det ikke så mange høyprofilerte mobiler som har byttet fra metall til glass nå helt i det siste.

Vi snakker nok i hvert fall til dels om iPhoner fra Apple.

Men de inngår i en større trend. Glass på baksiden blokkerer ikke radiobølger og annen elektromagnetikk slik metall gjør. Det betyr at det er enklere å legge opp antennene inni telefonen, og du kan ha trådløs lading - en av de viktigere nyhetene fra forrige generasjons iPhone-modeller.

Teknologier som OLED og fingerlesere bygget inn i skjermen kan påvirke reparasjonsprisen når mobilen knuser.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For skjermprisens del er det et faktum at store deler av mobilens innmat ofte er montert fast i skjermen. Men selv om det ikke skulle være tilfellet er OLED-skjermer svært dyre, og bare å montere en vanntett telefon slik at den holder seg tett krever mer av verksted og utstyr, slik at prisen går opp.

Sist ut av «faresignaler» for verkstedprisene er fingeravtrykksleserne som bor i skjermen. Slike finner du i for eksempel Huawei Mate 20 Pro, Meizu 16 og nye OnePlus 6T.

Trenger du rask mobilfiks? Her er verkstedene som reparerer på dagen »

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her