Til hovedinnhold

Lyktes ikke med månelandingen

Israelerne ble historiske, men på en litt annen måte enn de hadde håpet.

SpaceIL
Vegar Jansen

I vinter skjøt den israelske organisasjonen SpaceIL opp månelanderen Beresheet. Torsdag kveld skulle den etter planen lande pent og pyntelig på månen. Det lyktes dessverre ikke.

Israelerne skal ha mistet kontakten med landeren da den fremdeles var 150 meter over månens overflate. Den kom seg ned på overflaten, men sammenstøtet kvalifiserte ikke akkurat som en landing.

Målet om å bli den fjerde nasjonen som landet på månen – etter USA, Sovjet og Kina – slo altså feil. I stedet får Israel være med i en litt mindre eksklusiv klubb, som da består av nasjoner som har krasjet en romfarkost inn i månen.

For da er også Japan og India med. Dette betyr at Israel blir den syvende nasjonen som har nådd månen på denne måten. I tillegg har den europeiske romfartsorganisasjonen ESA krasjet en av sine satellitter inn i månen.

Brukte lang tid

SpaceIL

Beresheet veide ikke mer enn 600 kilogram da den ble med opp i rommet i en Falcon 9-rakett fra SpaceX. Den hadde nemlig ikke med seg så veldig mye drivstoff. I stedet brukte den i stor grad jordas gravitasjon til å slynge seg rundt i en stadig større elliptisk bane – til slutt så langt ut som til månen.

Ett av målene med månelandingsforsøket var nemlig å vise at det er mulig å sende ting til månen på en måte som er rimeligere enn å bruke «direkteruta» som vanligvis benyttes.

Derfor brukte også Beresheet nesten to måneder på turen fra jorda til månen.

Navnet på månelanderen er for øvrig hebraisk, og skal bety «I begynnelsen». Det er også det første ordet i Bibelens Første Mosebok.

Får «Moonshot Award»

Selv om SpaceIL mislyktes med å lande farkosten sin på månen, får de likevel en del internasjonal anerkjennelse for å ha kommet såpass langt.

Også Xprize Foundation, hvis konkurranse «Google Lunar Xprize» var den opprinnelige grunnen til at Beresheet i det hele tatt ble designet, har berømmet israelerne med en «Moonshot Award» verdt en million amerikanske dollar – i skrivende stund omtrent 8,5 millioner norske kroner.

Skulle fungere i tre måneder:
«Opportunity» holdt koken på Mars i nesten 15 år >>>

(Kilde: BBC)

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her