Til hovedinnhold

Lurt av Netflix-svindel – ble nødt til å sperre kredittkortet

Ekspert advarer om stadig proffere e-post-svindler.

Montasje, Tek.no
Niklas Plikk

Det så ut som en helt vanlig e-post fra Netflix, men i realiteten var det en phishing-svindel Stian Aaserud fikk dumpet ned i innboksen sin.

E-post-svindler blir stadig vanskeligere å avsløre. Netflix-e-posten Aaserud fikk tilsendt brukte både typiske Netflix-farger, skrifttypen ringte ingen varsellamper og språket var såpass godt at det virket legitimt.

Stian Aaserud ble nødt til å kansellere kredittkortet sitt og bestille nytt etter å ha gått på en Netflix-svindel.
Privat
Slik så e-posten Stian Aaserud mottok fra «Netflix».

I e-posten sto det at betalingsinformasjonen på Netflix-kontoen hadde utløpt og var nødt til og oppdateres. En klassiker i svindlerbransjen.

Hvis svindlerne har flaks og sender e-posten omtrent på samme tid som du uansett har fått et nytt bankkort, er det ekstra lett å glemme å sjekke avsender-e-posten.

Det gjaldt også Aaserud, som trykket seg inn på lenken i e-posten, fylte inn både kontaktinformasjon og bankkortnummer. Først etter at informasjonen var sendt inn, forstod han at det var svindel.

– Jeg ble nødt til å sperre kortet og bestille et nytt, forteller Aaserud til Tek.no.

Aaserud er langt ifra den eneste som har blitt rammet av svindler som dette, og ifølge Jørund Heimholt, som driver nettstedet Datahjelperne.no, blir de stadig vanskeligere å avsløre.

– De har blitt proffere på design

Jørund Heimholt driver nettstedet Datahjelperne.
Privat

– Svindlerne blir flinkere og flinkere til å kopiere den ekte siden de prøver å forfalske, og språket har også blitt bedre. Dessverre er det oversettere i Norge nå som hjelper dem til å gjøre språket stadig bedre, forteller Heimholt.

På nettsiden Datahjelperne skriver Heimholt jevnlig om nye svindler som dukker opp, og sier det fortsatt er måter som alltid vil avsløre svindlerne.

– De har blitt proffere på design, men nettadressen og e-post-adressen vil alltid avsløre dem uansett hvor profesjonelt innholdet ser ut, forteller Heimholt.

Den falske innloggingssiden (øverst) er nesten identisk som den ekte.
Datahjelperne.no

Han sier det har vært en endring den siste tiden, og stadig flere svindler er såkalte «abonnementssvindler», hvor det bes om mye personinfo samt kredittkortinformasjon.

– I verste fall kan det på sikt kompromittere identiteten din.

En Apple-svindel har dukket opp i det siste som Heimholt omtaler som den proffeste, og dermed også farligste, han har sett.
Datahjelperne.no

Ikke den verste svindelen

Selv om Netflix-svindelen både ser ganske proff og gjennomarbeidet ut, er det ikke den verste Heimholt har sett:

– Den mest effektive svindelen jeg har sett må være den siste Apple-svindelen. Der var både designet proft og svindelen kjørte på en unik IP-adresse og ikke en nettadresse. Lot man seg lure ba svindelen om fryktelig mye privat info som kan gjøre mye skade, uten at man vet nøyaktig når det smeller.

Slik unngår du å bli svindlet

Dette er Heimholts beste tips for å unngå svindel:

  • Kildesjekk alltid. Spør venner og familie. Sjekk avsender, enten det er en e-post, SMS eller en nettadresse.
  • Ikke la deg lure til å trykke på «unsubscribe»-knappen nederst i en svindel-e-post heller. Da får du bare mer svindel-e-post tilsendt, siden du i praksis gir beskjed om at du har en aktiv e-post-adresse.
  • Vær kritisk. Søk etter kunnskap på alt du er usikker på.
  • Er du usikker – kontakt tjenesten eller leverandøren direkte.
  • Søk via Google eller Facebook for å se om andre har fått samme type e-post
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her