Til hovedinnhold

Kun to av de syv største spillbutikkene lar kundene be om refusjon

Og Nintendos policy er direkte ulovlig, konkluderer Forbrukerrådet.

Colourbox/montasje
Stein Jarle Olsen

Forbrukerrådet har sett på hvilke muligheter de syv største spillplattformene på nett gir kundene til å få pengene tilbake.

De syv er Battle.net (Activision Blizzard), Origin (EA), Steam, Uplay (Ubisoft), Nintendo eShop, Playstation Store og Xbox Store, og fra et forbrukerperspektiv står det ganske dystert til. Kun to av de syv tilbyr nemlig kundene en enkel mulighet til å returnere spill og få pengene i retur.

– Mangler forutsigbare ordninger

«Forbrukerrådets kriterier for en god refusjonsordning er enkle: gi forbrukeren rimelig tid til å sjekke om spillet fungerer som forventet, og gi pengene tilbake uten å stille spørsmål dersom han eller hun har holdt seg innenfor den tidsgrensen. Det er det bare Steam og Origin som gjør. De andre plattformene mangler forutsigbare ordninger for misfornøyde spillere,» heter det i en pressemelding fra Forbrukerrådet.

Reglene varierer imidlertid litt. Steam lar deg be om refusjon så lenge du ikke har spilt i mer enn to timer og at du ber om refusjon innen 14 dager fra kjøpstidspunktet. Origin lar deg be om refusjon så lenge det er innenfor 24 timer fra du startet spillet første gang, og, og det kan maks skje sju dager etter kjøpet. Andre regler gjelder imidlertid om det er noe teknisk feil med spillet.

Microsoft har imidlertid en pilotordning for refusjon gående, så det er sannsynlig at også de får muligheten til enkel refusjon i løpet av kort tid. Noen av de øvrige har også litt diffuse regler for refusjon, men de krever stort sett at du tar kontakt med kundeservice.

Forbrukerrådet testet også hvor lang tid det faktisk tok å få pengene tilbake. Steam brukte bare én dag, mens Origin brukte tre dager.

Forbrukerrådet: – Nintendo bryter loven

De har også sett på hvilke muligheter plattformene gir for å kansellere en forhåndsbestilling. Her er konklusjonen at kun Steam, Origin og Playstation Store har en enkel mulighet til refusjon, ved at man bare kan trykke på en knapp.

De øvrige har litt mer tungvinte metoder, hvor man må fylle ut et skjema eller ta kontakt med kundestøtte. Nintendo eShop er imidlertid verstingen her, da de ikke gir noen mulighet til å avbryte forhåndsbestillinger.

Det har de ikke lov til, konkluderer Forbrukerrådet, og sier de vil følge opp saken med Nintendo.

Tek.no har også bedt Nintendo om en kommentar, men har foreløpig ikke hørt tilbake.

Kun Steam, Origin og Playstation Store lar kundene enkelt få refundert forhåndsbestillinger. Nintendo tilbyr ikke refundering av forhåndsbestillinger i det hele tatt. Bilde: Forbrukerrådet

Mangler eksplisitt angrerett-samtykke

Forbrukerrådet mener dessuten at flere av plattformene ikke følger kravet om at kunden må gi samtykke til å si fra seg angreretten på 14 dager ved kjøp av innhold. Alle plattformene med unntak av Steam gjør det tydelig klart at du frasier deg angreretten, men verken Origin, Steam eller Playstation Store oppfyller kravet om at du må gi ettertrykkelig samtykke.

De peker også på at Steam ikke har ett eneste direkte kontaktpunkt til kundeservice, verken kontaktskjema, e-postadresse, telefonnummer eller via sosiale medier.

– Kort sagt bør forbrukere holde seg innenfor refusjonsordningene, da tvangsgjennomføring av angrerettskrav mot aktører som Steam er en tung vei å gå, skriver Forbrukerrådet i bakgrunnsnotatet til undersøkelsen.

Har du bedt om refusjon på et spill? Hør fra deg i kommentarfeltet.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her