Til hovedinnhold

Kun én vinnersjanse igjen for Huawei

Må vinne Telenors 5G-gunst.

Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler, kommentert teknologiutviklingen og skrevet nyheter om dingser og elektronikkbransjen siden 2009. Isbader.

Huawei sliter. Ikke får de lov til å lage nye mobiltelefoner. Donald Trump lover og lyver om når de får samarbeide med amerikanerne igjen. Og verdenspolitikken blir ikke enklere, med trøbbel i tårnet både i Hongkong og i Tyrkia. Og både Ice og Telia har valgt bort Huawei.

To av Norges tre fysiske operatører har gjort sine valg om 5G. Det er altså kun én vinnersjanse igjen på loddet der det før var tre. De er tungt inne i både Telenors og Telias mobilnett. Huaweis fremtid virket nærmest sikret da vi begynte å «skrape» frem tallene på det gedigne Flax-loddet.

Nå er oddsene langt dårligere, selv om det er den største premien som fortsatt er på bordet.

Bråstopp

Om ikke én av delene i denne gedigne floken snart lar seg nøste opp er det over og ut for Huawei slik vi kjenner det her i Norge.

For oss forbrukere er det mest åpenbare å få i gang telefonsalget igjen. Den nye toppmodellen Mate 30 Pro ligger død i vannet uten Google-tjenestene den så sårt trenger utenfor Kina. Samtidig er de første testene i ferd med å komme inn, og alt tyder på at dette er en ganske sint råtass – akkurat slik vi har lært å kjenne kinesernes nye toppmodeller de siste årene. Men en bil uten hjul kan være så fet den vil uten at du kommer deg av flekken med den.

Trump lovet tidligere i år at de skulle få samarbeide med teknoselskapene i Silicon Valley. Men etterpå ble tonen surere mellom USA og Kina, og lovnadene ble aldri fulgt opp.

En ny midlertidig dispensasjon for å vedlikeholde eksisterende produkter var alt Huawei fikk da den forrige gikk ut.

Får de Google Play igjen?

Nå snakkes det på ny om at Huawei kan få grønt lys til å samarbeide med Google, Intel og Microsoft. Men gitt at både Donald Trump og sjefskineseren, Xi Jinping, fremstår som to av de iltreste kranglefantene på kloden akkurat nå er det umulig å vite om ryktene er luftspeilinger eller ikke.

Det tårner seg opp med konflikter i verden. Tyrkia angriper Syria, der kurderne får kjeft av Trump for å ikke ha støttet de allierte under 2. verdenskrig. Og i Hongkong ruller demonstrasjonene videre, med stadig mer voldelige ytterpunkter, der både demonstranter og det statlige politiet beskyldes for overtramp.

Men Hongkong som tema er visstnok tatt av bordet mens Trump og Jinping diskuterer veien videre for handelen mellom de to kjempenasjonene.

Nødt til å vinne Telenor

Hva som skjer fremover med sammensuriumet virker alt annet enn sikkert. Selv om Tyrkia ikke direkte påvirker USAs forhold til Kina er det antakeligvis en stor og vanskelig støysender som krever kapasitet i den amerikanske administrasjonen.

For Huawei er to ting avgjørende fremover. At USA konkluderer om handelen med amerikanske selskaper – og i hvert fall de som er nødvendige for salg av produkter i resten av verden. Huawei trenger ikke nødvendigvis å slippe inn i amerikanske butikker – de har klart seg godt uten amerikanske kunder så langt.

Her i Norge er de nødt til å vinne Telenors gunst.

De risikerer å stå igjen uten telefoner å selge og uten mobilnett å jobbe med. Hvis det skjer har de forholdsvis lite igjen å pusle med i kontorene ute på Fornebu.

Dyrere 5G?

For oss forbrukere kan det bety dyrere og kanskje mindre avansert 5G på kort sikt. Når fungerende 4G-nett skal skiftes ut til fordel for nytt utstyr fra Ericsson er det en attåtkostnad ved siden av 5G-utstyret. Og 5G-utstyret antas i seg selv å være dyrere enn det Huawei leverer.

Kineserne er tross alt kjent for å vinne frem på to ting; de er raskt ute med nye teknologier og de er beinharde på pris.

Hvis det blir veldig mye dyrere kan det bli vanskelig å tilby reelt frie dataabonnement. En hel gigabit per sekund som 5G-fantastene gnåler om er 7,5 gigabyte i minuttet. Det er hastigheter som ikke gir mening med dagens datakvoter på fem til førti gigabyte.

Så er det så sin sak at de største 5G-gevinstene her nok hentes ut i IoT-støtte, totalkapasitet i et mer effektivt nett i pressområdene og muligheter for rask trådløs distribusjon av fastnettkonkurrenter.

Det er også vanskelig å ta stilling til Huaweis påstander om at de er 2-3 år foran konkurrentene på 5G-teknologi. Bare Telia og Telenor vet fullt ut om det stemmer her til lands. Hvis det gjør det kommer de to nordiske konkurrentene med sine egne handicap.

En konkurrent mindre

På mobilfronten blir det mindre konkurranse uten Huawei. Apple og Samsung har begge sluppet telefoner i år. På alle enhetene er det helt tydelig hvem de oppfatter som en trussel – og det er ikke hverandre. Det er kineserne.

Men for alt snakket om Huawei som trussel, er konkurransetrusselen mot Apple og Samsung en vi ønsker. Hvis vi ikke ønsker å betale stadig mer for telefoner med stadig færre nyvinninger kontra den forrige generasjonen.

Huawei har vist seg svært flinke på å fokusere utviklingen der det betyr noe. Større batterier, merkbart bedre kamera, raskere lading, telefoner som holder seg raske ...

Alt dette har vært smertepunkter for Android-telefoner og steder vi ikke må millimetermåle for å merke forbedringer. Alt dette har konkurrentene blitt nødt til å ta tak i etter at Huawei vokste seg sterke.

Sikkerhetstrussel?

Er Huawei en sikkerhetstrussel? Jeg aner ikke. Men jeg føler meg ikke så ille til mote over å ikke vite det, når verdens samlede etterretningstjenester aldri går lenger enn til å antyde at noe kan være muffens. Den rykende pistolen som hadde avgjort det en gang for alle har de til gode å vise frem.

At de er fra et land uten sikkerhetssamarbeid med våre allierte er langt mer relevant og enklere å forstå enn generell sikkerhetsparanoia. Men samtidig; verden rundt oss er for det meste «Made in China». En iPhone er tross alt bare designet i USA. Den er ikke bygget og satt sammen der.

Vi kan godt mene det er fornuftig å frigjøre oss litt fra Kinas dominerende næringsliv, men er vi klare til å betale det det koster? Både i økte priser og i tregere konkurranse?

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her