Til hovedinnhold
KorttestVenture Heat oppvarmede klær

Med disse klærne slipper du å fryse i vinter

Vi tester lue, hansker, genser og skosåler med innebygget varmeelement.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
Ole Henrik Johansen

Vinteren har for fullt meldt sin ankomst, og det betyr temperaturer godt under frysepunktet – altså er det tid for å hutre og fryse litt mens bussen virker å gå tregere enn normalt.

På markedet begynner stadig flere å tilby produkter som har batterier og egne varmeelementer, som for eksempel skosåler som forhindrer frosne tær eller hansker med varme i fingrene.

VI har nå tatt en kikk på flere typer klær som skal holde deg varm i kulden. På menyen står en lue, hansker, hettegenser og skosåler.

Produktene vi har hatt inne til testet her levert av varmekle.no.

Proprietære ladeløsninger

Batteriene kneppes fast i hanskene Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Før du kan ta på deg tøyet må du lade batteriene. Alle plaggene vi tester har ulike, proprietære ladeløsninger. Her hadde det vært enklere om du hadde et system som gikk på tvers av de ulike produktene.

For eksempel bruker hanskene en batteripakke som bruker «sydvest-knapper» som kontakter. Det følger derfor med en egen lader som du knepper batteriene på. Løsningen er for såvidt ganske grei, fordi batteriene sitter godt i laderen, oppladingen tar heller ikke veldig lang tid. og ladeindikatoren sitter på strømadapteren.

Sålene bruker en annen ladeløsning som du kobler i et USB-uttak. Midt på ledningen er det en forgrening som også viser om sålene er ferdig ladet.

De ulike produktene har samme av- og på-knapp. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Luen har batteriet plassert i den ene ørelappen Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den varme luen bruker en tredje variant, hvor du har en batteripakke med en strømtilkobling plassert i midten.

Genseren på sin side er litt enklere. Her følger det med en nødlader på hele 10 400 mAh som du lader med en vanlig USB-kabel. Altså kan du ha med deg flere nødladere om du skal være mye ute.

Batteritid

Når du skal aktivere varmen i produktene så gjør du det via en egen knapp på genseren, hanskene og luen. Her har alle tre produktene den samme knappen, så det er lett å kjenne seg igjen i bruksmønsteret.

Du holder knappen inne litt for å slå på eller av varmen, og knappen lyser i tre ulike farger. Alt ettersom hvor mye effekt du ønsker, hvor rødt er den kraftigste.

Om vi starter med luen så har den en egen lomme på den ene ørelappen hvor du kobler til batteriet. Fullt oppladet vil du ha mellom 2,5 og 5 timers bruk, avhengig av hvor mye effekt du øser på med.

Hanskene har hvert sitt batteri, og lommen til disse er plassert mot undersiden av håndleddet ditt. Det er en god plassering, og selv om batteriene er relativt store, er de ikke i veien når du beveger hendene. Disse gir deg en brukstid på mellom 2 og 5,5 timer.

Sålene er meget gode, og du justerer varmen ved hjelp av en fjernkontroll. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Genseren har en egen lomme på innsiden av foret hvor du kobler til nødladeren. Knappen for å slå på varmen i genseren sitter plassert på venstre side av brystet. Med batteriet som følger med vil du kunne bruke denne genseren mellom 4 og 11 timer.

Sålene har en annen måte å fungere på. Her har du i stedet en liten fjernkontroll som lar deg slå dem av eller på, samt velge mellom tre ulike innstillinger på effekten. På helen til sålene har du også en manuell bryter om du skulle ha glemt fjernkontrollen. Her kan du vente å ha varme på beinene opp mot 7 timer.

Noen plagg kan vaskes

Klær blir møkkete, også uteklær som dette. Så hva gjør du dersom du klarer å snuble hodestups opp i en sølepytt? Kombinasjonen av batterier og elektronikk har aldri vært glad i vann, men du kan faktisk vaske flere av disse varme klærne.

Sjekk klærnes merking før vasker. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Før du starter må du naturlig nok koble fra batteriet. Etter det kan du håndvaske luen og hanskene med lunkent vann og mildt vaskemiddel. Så må du henge produktene til tørk. Det er viktig at du ikke vrir eller trykker ut vannet, men kun lar dem lufttørke, slik at ikke varmesonene blir ødelagt. Tørketrommel må du ikke bruke.

Blir genseren møkkete så tåler denne maskinvask på et skånsomt program. Her kan du bruke det som betegnes som et mildt vaskemiddel. Heller ikke denne genseren må tørkes i tørketrommel.

Skosålene skal ikke brukes i fuktige områder, og skulle de bli våte må du slå dem av med en gang og passe på å tørke dem skikkelig før du tar dem i bruk på nytt.

I bruk

Er du av den frosne typen vil disse klærne være et kjærkomment tilskudd.

Av-og-på-knappen på genseren kan være litt blendende om du får i mørket. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Om vi starter med genseren så er denne ganske så god. Som genser er det mye det samme som tradisjonelle hettegensere som møter deg, hvor det eneste vi har å utsette på kvaliteten er strammesnorene til hetta, som fliset seg opp ganske fort.

Du har en liten vektforskjell når du legger inn batteripakken, men ikke noe mer enn at du ikke plages nevneverdig av det. Varmesonene i genseren sitter plassert på brystet og på ryggen, og de virker langt større en hva de faktisk er.

En ting vi ikke liker helt med denne genseren er knappen på brystet. Den er plassert ganske høyt oppe, og lyser kraftig, slik at den blir litt blendende når du går i mørket. Om du liker oppmerksomhet så vil den imidlertid være nyttig, for de fleste vi møter på gaten ser nysgjerrig på denne.

Batteriene sitter plassert slik at de ikke er i veien Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Varmen på maks blir litt for kraftig undertegnede, som har testet plaggene ned mot ti kuldegrader. I de fleste tilfeller holdt minimum i lange baner, og det betyr altså at du fint kan bruke genseren en halv dag uten å lade.

Luen er også god og kommer godt til sin rett på skikkelig kalde dager. Varmesonene varmer mot ørene, og luen er varm selv uten effekt på. Batteripakken gjør at det blir noe skjevhet i vekten også her, med mindre du fester luen under haka. Da er det ikke lenger noe problem. Også her er maks-trinnet i overkant varmt, hvor vi heller brukte medium- og minimum-valgene.

Det vi kanskje har blitt mest glad i er hanskene. Disse er gode å ha på seg, virker meget robuste, og du har ingen problemer med ubalanse i vekten. Varmesonen brer seg fra oversiden av hånden og hele veien ut i fingertuppene. Det betyr at du får varme der hendene er mest utsatt om du for eksempel står på ski eller skøyter. Dessuten har hanskene en god overflate som gir deg et godt grep. På maks er disse hanskene veldig varme. Så vi endte opp med å bruke medium selv på de kaldeste dagene.

Også skosålene er knakende gode i vinterkulden. Disse fungerer godt, og varmer mer enn nok til at du er god og varm på føttene selv i sko som ikke er spesielt godt egnet for vinteren. Du må riktignok huske fjernkontrollen for enklest å justere varmen uten å måtte ta av deg skoene, men det er også en av de få ulempene med dette produktet.

Kort oppsummert

Etter å ha testet disse produktene har vi spesielt lagt oss to av disse for hjertet. Hanskene og sålene er gode tilskudd for å holde deg god og varm mens frosten biter som verst. Men også luen og genseren bidrar på en god måte.

Produktene har riktignok en stiv pris, og du må leve med proprietære ladeløsninger – men utover det kan vi se for oss at mange vil ha stor glede av den ekstra varmen disse plagene gir deg.

Varme klær hjelper deg komme igjennom kalde tider på en enkel måte. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Varmesonene i produktene er godt plassert, og spesielt genseren viker å ha større områder enn hva den faktisk har. Batteritiden varierer veldig ettersom hvor mye effekt du velger å bruke, men vår erfaring er at medium og minimum holder godt så lenge gradestokken holder seg over ti kuldegrader.

Det er et pluss at du kan vaske de mest utsatte plaggene, selv om du må være forsiktig.

Prisen på disse produktene er høy, og du må punge ut over 6500 kroner for de fire plaggene vi har testet. Men jaggu er det behagelig å kunne trykke på bryteren når kulden setter inn.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her