Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSoundboks 3

Disse Bluetooth-høyttalerne fikk det til å ljome i hele Akersgata

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

For noen uker siden landet det en e-post i innboksen vår. Testmulighet, sa den. Som så mange andre. Vi kastet et blikk på den, og ignorerte den ganske lenge. Enda en Bluetooth-høyttaler, tenkte vi.

Så feil kan man ta.

Vi kastet enda et blikk på mailen, og det viste seg at dette var noe ganske annerledes enn «enda en høyttaler». Dette er en Bluetooth-høyttaler med doble titommers høyttalerelementer og lovnader om helt ekstremt lydtrykk. Også prisen er forholdsvis ekstrem - rundt 10.000 kroner stykket koster moroa.

Ifølge danskene i Soundboks er dette en serie høyttalere festivalpublikummet har lagt sin elsk på. Skal man være åtte-ti stykker på en Roskilde-camp, er det ikke uvanlig at man spleiser på en gedigen Soundboks til å ta seg av lyden.

Koble dem sammen

Tre Soundbokser oppå hverandre er nesten like høye som én hel Anders.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette er den tredje høyttaleren i Soundboks-serien, og den selskapet lover mest for. De startet ved å tilby en forholdsvis enkel, men diger, høyttaler på Kickstarter for noen år tilbake. Med denne tredje utgaven drar de opp både lydstyrken og mulighetene.

Du kan nemlig koble fem Soundbokser sammen trådløst. Det er også mulig å montere dem på stativ, og å koble dem til miksebordet med vanlig XLR-kabel. Det er en app på vei der du skal kunne styre EQ og funksjoner for den kablede tilkoblingen.

Det loves inntil 40 timer spilletid med batteriet som er utskiftbart og bor i en liten åpning på siden av høyttaleren. På absolutt fullt volum skal de klare å holde på i fem timer i strekk. Antakeligvis lenge nok til at politiet rekker å rykke ut på naboklagen selv i de mest grisgrendte strøk.

Siden danskene hadde veldig lyst til å sende oss noen høyttalere takket vi ja. Og vi takket like greit ja til tre stykker. Som betød at det plutselig landet en hel europall i resepsjonen på VG-bygget, og ubesvarte henvendelser både på e-post, slack og telefonen om å få vekk rotet.

Disse enorme høyttalerne får altså terningkast null på portabilitet. Disse putter du ikke i lommen. Men Soundboks hadde vært ålreite nok til å sende med tre bæremeiser som høyttalerne kan monteres i. Enkelte steder selges også Soundboks som festivalpakke med sekketralle inkludert.

Mye, mye lyd

Etter litt moderat spilling med én høyttaler på testrommet fant vi ut at å koble alle tre sammen innendørs ville være noe i nærheten av en umiddelbar avskjedssøknad. Så vi spente på oss alle tre bråkebassene og bega oss opp i høyden - nærmere bestemt 10. etasje og takterassen på VG-bygget.

Der koblet vi sammen alle tre høyttalerne, og begynte å snoke gjennom spillelister på Spotify.

Du kan kjøpe Soundboks sammen med en bæremeis til å flytte gigahøyttaleren rundt med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Nyhetssjefen ble litt overrasket over lydnivået på gateplan.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

En litt uventet ting ble raskt åpenbart; Soundboks må overtales litt for å virkelig buldre med bassen. Den trenger litt tilpasning av en equalizer eller bassig og boppete musikk. Og den trenger rett type bassig musikk - det betyr at den aller dypeste dypbassen utgår, mens morobassen i nedre mellomtone og øvre bassområde er den som gjør seg best.

Dermed vant kollega Anders frem; det måtte bli Scooter på volum 11. Jepp, volumkontrollen går faktisk til 11 på disse høyttalerne.

Og det kan muligens Oslos befolkning attestere på. Vi sendte nyhetssjef Niklas ned på gaten for å ta tempen på partystemninga. Vi fikk raskt paniske meldinger tilbake, og beskjed om å dempe oss før vi ble kastet ut.

Dette var altså fra ti etasjer lenger ned.

Men så var det lydkvaliteten, da

At disse høyttalerne spiller høyt er det ingen tvil om. Men de er altså litt slitsomme å overtale til å spille med fylde. Og de sliter også med øvre mellomtone og diskant hvis volumet kommer opp. Selv om volumkontrollen går til 11 er det en dårlig idé å lytte til dem på fullt gnål. Rundt 6-8 på volumindikatoren er et mer fornuftig lydnivå som både er ubehagelig høyt ikke samtidig skaper ulyder.

Og hvis målet uansett er å bråke på et festivalområde eller i en større hage- eller parksetting gjør tre av disse høyttalerne det skarpt. Én gjør det også ganske bra.

En støyklages skapelsesberetning.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som med alle høyttalere går bassresponsen opp jo mindre rom du bruker dem i. Jeg tok én av de tre kassene med meg hjem og prøvde den henholdsvis på badet og i stuen. På badet holdt den på å riste flisene av veggen, mens i stua låt den omtrent som anlegget som sto der fra før.

Innendørs bråker Soundboks svært, svært mye.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om høyttaleren spiller veldig mye bedre i mindre omgivelser enn i tilnærmet uavgrensede er det ikke til å komme fra at dette ikke er en fryktelig pentspillende høyttaler. Det er volum og ikke reinspikket lydkvalitet som er målet her. Men så later den heller ikke som noe annet, med den robuste designen.

Dette er en partyhøyttaler på alle måter.

Så hvem er den egnet for?

Dette utpeker seg som en høyttaler med en meget begrenset målgruppe. Hvis du bor landlig til og har en svær hage der du kan herje akkurat som du vil kan et par Soundbokser egne seg til hagefesten. Det kan hende du ikke blir tatt av dage om du tar med deg en til byparken midt i fellesferien - forutsatt at det er noen hundre meter til neste piknikpledd.

Men mest av alt er denne høyttaleren egnet for akkurat den typen bruk selskapet selv fremhever; festivaler og liknende steder der bråk er forventet. For du skrur ikke denne til volum 11 ustraffet - i hvert fall ikke i tettbygget strøk.

Så er det også prisen. Høyttaleren koster omtrent 9000 kroner før norske avgifter, og dermed risikerer denne høyttaleren også å skape bråk på bankkontoen din. Men hvis du vet at du ikke plager noen og bare vil ha en solid høytaler som kan spille ufattelig høyt og tåler noen regndråper er Soundboks et meget godt alternativ.

Rettelse, 15. august - 19.03: I den opprinnelige testen sto det at du kunne koble sammen tre Soundboks-høyttalere. Produsenten kontaktet oss og opplyste at det riktige tallet er fem. Så hvis tre ikke skulle være tilstrekkelig kan du altså ta i litt til ...

Soundboks 3

Soundboks 3

sitatSoundboks er sannsynligvis den ultimate slepbare partyhøyttaleren, men den koster.

Fordeler

  • +
    Spiller vanvittig høyt
  • +
    Tåler vær
  • +
    Tåler støt og hersing
  • +
    Mange tilkoblingsmuligheter
  • +
    Lett å koble sammen flere
  • +
    Passer på stativ for PA-høyttalere

Ting å tenke på

  • Ikke alltid like mye bass
  • Store og tunge
  • Dyre
  • Naboene kommer til å hate dem
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her