Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

KorttestLogitech G MX518 og Microsoft Pro IntelliMouse

To legendariske mus som bare nekter å gi seg

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Til daglig tenker vi nok ikke på datamaskinens vanligste pekeredskap som en spesielt gammel ting, men det er faktisk 55 år siden «Doug» Engelbart fant opp datamusa slik vi kjenner den.

Den begynte riktignok som en ganske spartansk trekloss med et par hjul og en knapp, men over tid har den naturligvis fått en rekke oppgraderinger – via kule til optisk sensor, bedre ergonomi og flere knapper.

Men det er også grenser for hvor mange forbedringer som må på plass før ting begynner å bli virkelig bra, og for en del nostalgikere er mange år siden datamusa var «ferdig utviklet» – med tilnærmet perfekt vekt, form og funksjonalitet.

Gjennom årene har det derfor vært flere datamus som har pådratt seg en viss tilhengerskare. I dag skal vi se nærmere på to slike ikoniske modeller, nemlig Microsoft IntelliMouse Explorer og Logitech MX518.

Det som er spesielt med akkurat disse to, er at de relativt nylig har kommet ut i ferske utgaver med moderne innmat, samtidig som de ligger nært opp til originalene rent fysisk sett.

Historietime 1: En liten revolusjon

Av dagens to testeksemplarer er det Microsofts kandidat som har de eldste genene. Den første modellen med «IntelliMouse»-navnet kom i 1996, og det store salgspunktet var det praktiske rullehjulet i midten – noe som i dag er å betrakte som standard på alle PC-mus.

Helt klart i slekt: En godt brukt IntelliMouse Explorer fra 1999 til venstre, den nye Pro IntelliMouse til høyre.
Vegar Jansen, Tek.no

Så, på tampen av 90-tallet, skapte Microsoft den nå ikoniske IntelliMouse Explorer. Foruten rullehjul fikk denne en ny og spennende form, «halelys», knapper på siden, USB-port og optisk sporingsteknologi – før dette var mus flest utstyrt med en kule som rullet over underlaget og registrerte bevegelsene på den måten.

Kulemus hadde dog noen klare ulemper. Kula måtte ha fysisk kontakt med underlaget, noe som krevde et jevnt og flatt område med litt grep – dette var musemattenes virkelige storhetstid.

I tillegg hadde kula hadde en tendens til å plukke opp partikler som den la igjen på de innvendige rullene, så den måtte rengjøres med jevne mellomrom for å unngå ujevn gange.

Pro IntelliMouse har et nytt og mer subtilt halelys. Forandre farge kan det også.
Vegar Jansen, Tek.no

IntelliMouse Explorer – samt dens mer venstrehåndsvennlige makker IntelliMouse Optical – var som du sikkert forstår en liten revolusjon når den kom på markedet i 1999. Med sin utpregede men ukompliserte utforming vant snart den nye modellen med det røde halelyset mange hjerter. Også en del spillere sverget til Explorer-musa, i hvert fall etter at den fikk en raskere sensor og barnesykdommene ble luket vekk.

Faktisk har den ikoniske designen stadig vært med oss i en eller annen form. I dag lever den altså videre i Classic IntelliMouse og Pro IntelliMouse. Førstnevnte har vi dog ikke testet.

Historietime 2: Spillmus med variabel oppløsning

Det var ikke bare Microsoft som var frampå med ny datamusteknologi rundt årtusenskiftet. En av deres argeste konkurrenter var Logitech, som blant annet lanserte datamus med følbar (haptisk) tilbakemelding i år 2000, for ikke å glemme den den første vidt tilgjengelige lasermusa MX 1000 i 2004.

Likevel er det nok Logitech MX518 Gaming Grade Optical Mouse fra 2005 mange husker aller best fra den tiden. Den ble frontet som en dedikert spillmus og hadde den kjekke egenskapen at den lot deg endre DPI-verdien i kampens hete med dedikerte knapper på musa – ingen fikling med programvare var nødvendig.

Å kunne justere DPI-verdiene «on the fly», som det kalles, er i dag dagligdags på flere datamus. Men da Logitech MX518 først ble sluppet var dette en banebrytende egenskap.

MX518 fikk fort en anbefaling fra vårt gamle alter ego Hardware.no, og er såpass legendarisk at den på sett og vis har vært gjenopplivet før også. I 2011 var Logitech på banen igjen med en modell de kalte Optical Gaming Mouse G400 – med nøyaktig samme form og funksjon som den gamle MX518.

Fra venstre: Logitech MX518 (godt slitt), den nye G MX518 og G400.
Vegar Jansen, Tek.no

Men på tross av at den hadde fått oppgradert innmat, forsvant også G400 fra butikkhyllene etter ganske kort tid. Det er klart – den var jo på det tidspunktet allerede litt «gammeldags», og utførelsen i sort og grått inspirerte kanskje heller ikke til noen impulskjøp. Det sistnevnte prøvde Logitech å fikse på med varianten 400s, men heller ikke denne ble noen stor suksess.

Likevel har altså den klassiske MX518 nok en gang fått en etterfølger, og resultatet kalles ganske enkelt Logitech G MX518. Denne gangen skal det tydeligvis ikke være noen tvil om hvor den har genene fra – både navnet og finishen spiller tilbake på originalen fra 2005.

Retro ytre

Pro IntelliMouse finnes i to fargevarianter: «skyggesvart» og «skyggehvit».
Vegar Jansen, Tek.no

Med historikken klar, forstår vi altså hvorfor disse to datamusene ser ut som de gjør – de har ganske enkelt en utforming og funksjonalitet som har bevist sin popularitet over tid.

Men mens Logitech virkelig har gått full retro med sin G MX518, er Microsofts nye Pro (og Classic) IntelliMouse en videreutvikling av designen fra 1999.

Vi synes ikke Microsoft gjør noe galt i dette. Forandringene som er gjort fra IntelliMouse Explorer 3.0 er relativt små, og med graderte farger, nye sideknapper, flettet kabel og nytt halelys ser den ikke lenger gammel ut – snarere litt retro og litt moderne på samme tid.

Vi skulle kanskje ønske oss litt større «gliføtter» på musens underside, for det var et svakt punkt på den originale IntelliMouse Explorer. Men samtidig må vi regne med at de bruker et mer slitesterkt materiale på den nye versjonen. Uansett er det rimelig enkelt å fikse.

En litt sliten Logitech MX518 og en ny G MX518.
Vegar Jansen, Tek.no

Hos Logitech G MX518 er det på sin side mindre som skjedd når vi sammenligner med orginalen. Utformingen og knappenes plassering er kliss lik, og selv om både logo og fargevalg er annerledes, byr det egentlig på lite nytt. Men musa er faktisk blitt noen gram lettere og har fått tynnere ledning med forsterkning i front.

Den originale MX518 hadde fem små gliføtter. På de nyere utgavene er det større flater som gjelder. G400 i midten. Nye G MX518 øverst har fått dette rundt sensoren også.
Vegar Jansen, Tek.no

Når vi snur den rundt, ser vi dessuten at Logitech har satset på større gliflater. Dette er dog ikke noe nytt – det meste var på plass allerede da G400 kom på banen.

Skikkelig innmat

Under plastskallet på begge disse to datamusmodellene finner du en sporingssensor i toppklassen. Logitech G MX518 har selskapets egen HERO 16K-sensor, som finnes i alle deres nyere toppmodeller. Sensoren støtter en sporingsoppløsning på opptil 16 000 DPI og sporingshastighet på rundt 400 tommer per sekund.

I sin Pro IntelliMouse har Microsoft stappet inn en PixArt PAW3389PRO-sensor, som skal være en variant av PixArts PMW3389 som blant annet finnes Razer Deathadder Elite. Også denne sensoren støtter 16 000 DPI og hastigheter opptil 400 tommer i sekundet.

Dette er, for å si det forsiktig, et greit skritt opp fra 1500 DPI og 1600 DPI fra den originale IntelliMouse Explorer og MX518. Mulighet for høyere DPI er et stort poeng på skjermer med høy oppløsning, og det bruker vi naturligvis i større grad nå enn da disse musene først kom på markedet.

En del folk – fra gamere til designere – setter pris på å kunne justere DPI-verdien kjapt når de spiller eller jobber, og her ligger Logitech G MX518s styrke. Den har nemlig forhåndsdefinerte knapper som lar deg hoppe direkte mellom fire DPI-verdier.

Programvare må til

Logitech lar oss også legge til en femte verdi, og selv bestemme verdiene, men dette krever da at vi også installerer programvaren Logitech G Hub. Vi må innrømme at vi foretrekker den eldre Logitech Gaming Software, som i våre øyne er mer oversiktlig og har funksjonalitet som Logitech ennå ikke har klart å få på plass i G Hub. Dessverre er ikke G MX518 kompatibel med den gamle programvaren.

Microsofts programvare til Windows 10 er oversiktlig og lett å forstå.

Microsofts mus- og tastatursenter, som kan lastes ned til Windows 10, kreves også for å få fullt utbytte av Pro IntelliMouse. Da lar programvaren deg velge farge på halelyset, kalibrere sensoren etter underlaget, sette DPI og bytte om på museknappenes funksjoner – ja, i det hele tatt tilpasse musa etter dine personlige preferanser.

Programvaren lar deg også sette bytting av DPI som knappefunksjon, slik det fungerer rett ut av boksen med G MX518. Med kun fem knapper å leke oss med begrenser det seg jo litt, men det veier samtidig opp at du kan sette instillinger spesifikt for hver enkelt applikasjon. Det gjør det mulig å sette opp systemet slik at musa oppfører seg ganske annerledes avhengig av programmet eller spillet som kjører.

Det samme er for øvrig tilfelle for Logitech G MX518 via G Hub, men som nevnt synes vi ikke det er like smidig. På den annen side lar Logitechs programvare deg også opprette makroer og gir tilgang på populære spillprofiler over nettet.

Logitech G Hub er for øvrig også tilgjengelig for macOS. Det er dog ikke Microsofts mus- og tastatursenter, så du mister en god del funksjonalitet om du har planer om å bruke den med en Mac. Men nå er det kanskje uansett ikke mange Apple-brukere som frivillig vil ha en datamus med Windows-logo på.

Konklusjon

Logitech G MX518 og Microsoft Pro IntelliMouse er to datamus med gamle gener og moderne sporingsteknologi. Vi tror de i hovedsak kommer til å appellere til folk som tidligere har brukt en IntelliMouse Explorer eller MX518 og virkelig hadde sansen for akkurat den musa.

Pro IntelliMouse og G MX518 har det som skal til for å tekkes nostalgikerne blant oss – og sikkert noen til.
Vegar Jansen, Tek.no

For gammel kjærlighet ruster som kjent ikke – i hvert fall ikke så lenge den blir litt pusset på og klarer å følge med i tiden. Med nye og spreke sporingssensorer er det godt med liv i G MX518 og Pro IntelliMouse, og sistnevntes «ansiktsløfting» plager oss slett ikke. Begge to har et utseende som spiller på nostalgistrengene våre, mens de yndige formene stadig gir oss den gamle godfølelsen når vi legger høyrehånden på dem.

Når det er sagt, finnes det helt klart heftigere mus på markedet – trådløse, med flere knapper, vektjustering, utskiftbare grep og paneler, lekne lys og moderne linjer. Med dagens testobjekter har vi det samme antallet knapper, den samme designen og stort sett den samme funksjonaliteten som kom på banen med den originale MX518 og IntelliMouse Explorer for henholdsvis 14 og 20 år siden.

Samtidig må vi kunne si at Microsoft faktisk har løftet Pro IntelliMouse et ekstra hakk med programvaren i Windows 10, som både er oversiktlig og enkel å bruke. Standardinnstillingene lagres dessuten på musa, slik at du ikke trenger å stille inn alt på nytt hvis du bytter PC.

Ros til Microsoft der altså, mens vi samtidig må gi litt ris til Logitech for deres G Hub, for der er vi ikke fornøyde i skrivende stund. Vi liker dog at også G MX518 kan lagre innstillinger lokalt på datamusa – i opptil fem forskjellige profiler.

Men rosinen i retropølsa er altså moderne sensorer som gjør at disse to ikoniske modellene fint kan holde tritt med langt dyrere gamingmus. Derfor vil de kunne være en perfekt match for folk som har sansen for formen og ergonomien.

Mer musestoff?
Datamusa lar seg bare ikke danke ut >>>

G MX518

G MX518

Fordeler

  • +
    Klassisk form
  • +
    God sporingssensor
  • +
    Kan lagre innstillinger og profiler på selve musa
  • +
    Velprøvd ergonomi
  • +
    Flere følsomhetstrinn uten programvare

Ting å tenke på

  • Rotete programvare
Pro IntelliMouse

Pro IntelliMouse

Fordeler

  • +
    Klassisk form
  • +
    God sporingssensor
  • +
    Oversiktlig programvare
  • +
    Velprøvd ergonomi
  • +
    Lagrer standardinnstillinger på selve musa

Ting å tenke på

  • Kun fem knapper
  • Ingen programvare for macOS
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her