Til hovedinnhold

Kontroversiell lov nedstemt i EU

Men kampen er ikke over ennå.

Niklas Plikk

Den 20. juni stemte en komité i Europaparlamentet gjennom et omstridt lovforslag, som kritikere har sagt vil kunne få alvorlige konsekvenser for selve Internett-friheten.

I dag ble lovforslaget stemt over på nytt i Europaparlamentet, og denne gangen sa det stopp. 318 av parlamentsmedlemmene stemte mot endringene, mens 278 stemte for.

Dermed blir loven sendt tilbake til tegnebrettet, før det skal stemmes over på nytt i september i år.

To omstridte punkter

Lovforslaget som ble nedstemt i dag har fått massiv kritikk på grunn av to punkter, hvor spesielt «Article 13»-avsnittet har fått mest oppmerksomhet.

Article 13 inneholder et punkt om å forplikte internettjenester til å innføre tiltak som hindrer tilgang til opphavsbeskyttet materiale – deriblant teknologi som «gjenkjenner» innhold, altså et slags filter.

I praksis kan det for eksempel arte seg som et ekstra mellomledd mellom brukeren og et nettsted som YouTube eller Facebook, hvor innhold blir lastet opp. Filteret sjekker om innholdet som blir lastet opp er opphavsbeskyttet materiale. Er det ikke det, lastes det opp. Kjenner systemet igjen materialet fra for eksempel en film eller TV-serie som er opphavsrettsbeskyttet, vil ikke filen lastes opp.

Internett-pioneren Vint Cerf er blant dem som har protestert mot lovforslaget.
Wikipedia

– Ved å kreve at Internett-plattformer gjennomfører automatisk filtrering av alt innholdet som brukerne laster opp tar Article 13 et makeløst steg mot å forvandle Internett fra en åpen plattform for deling og innovasjon til et verktøy for automatisk overvåkning og kontroll av dets brukere, sto det i et brev sendt til Europaparlamentet, signert av blant annet Internett-pioneeren Vint Cerf, mannen som designet og utviklet TCP/IP-protokollen, og World Wide Web-oppfinneren Tim Berners-Lee.

Article 11 har også fått kritikk og omtales som en «lenkeskatt», som vil tvinge plattformer som Facebook og Google å betale nyhetsorganisasjoner før de lenker til innholdet deres.

– En stor suksess

Julia Reda, medlem av EU-parlamentet og representant for det tyske piratpartiet, feirer etter lovforslaget ble nedstemt
Ralf Roletschek

Blant de største kritikerne av lovforslaget i Europaparlamentet har vært Julia Reda, en representant for det tyske Piratpartiet. Hun omtaler dagens hendelse som en stor suksess:

– Ett steg tilbake

Interesseorganisasjonen SACEM (Society of Authors, Composers and Publishers of Music), som blant annet representerer en rekke europeiske musikkselskaper, sier nei-stemmen var et steg tilbake, men ikke slutten.

I en uttalelse forteller SACEM-lederen David El Sayegh at de har støtte fra blant annet tidligere Beatles-medlem Paul McCartney, som var positiv til lovforslaget. De håper en omskrevet versjon av loven vil kunne komme frem til en «fair» avtale med internettgigantene som kan sikre musikkindustriens fremtid.

Rettighetsalliansen støtter «Article 13»

Den norske interesseorganisasjonen Rettighetsalliansen, som representerer norske filmskapere, musikere og forfattere, håper lovforslaget går igjennom i neste versjon:

– Det er et paradoks at plattformer for brukerskapt innhold står for en stadig større del av distribusjon av musikk og film, mens de kun står for en liten del av rettighetshavernes inntekter, sier Øystein Flagstad, partner i advokatfirmaet Advokatfirmaet Grette, på vegne av Rettighetsalliansen.

Han sier de støtter Article 13 og sier det vil øke plattformeierne, slik som Facebook og YouTube, sitt ansvar for opphavsrettskrenkelse.

– Men lovsaken i EU er jo ikke endelig stoppet, bare sendt tilbake til EU-Parlamentet for ytterligere drøftelser, så vi har fortsatt en forventning om at en slik regel vil bli innført, avslutter Flagstad.

Les også: Ny lov forbyr piratstrømming i Norge

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her