Til hovedinnhold

Trådløse hodetelefoner skulle gi oss frihet. Det stikk motsatte har skjedd

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen er testansvarlig i Tek.no, og tester blant annet lyd- og treningsprodukter. Han er tidligere frontsjef i Teknisk Ukeblad, hvor han også jobbet en del med testing av forbrukerelektronikk.

Det pleide å være utrolig lett å høre på musikk fra mobilen. Alle mobiler kom med en hodetelefoninngang, «minijacken», og du trengte bare å plugge inn hodetelefonene dine, trykke på play, og ut kom det lyd.

Man skulle kanskje tro at det var minst like enkelt å forholde seg til trådløse hodetelefoner, ettersom alle benytter den samme bluetooth-standarden og dermed burde ha like forutsetninger. Det er definitivt ikke tilfelle.

Selv om bluetooth har gjort mange fine ting for produsenter og forbrukere, og selv om vi har fått både standarder og protokoller på toppen av grunnteknologien, er og blir bluetooth en ganske begrenset teknologi.

Det er blant grunnene til at markedet for trådløse hodetelefoner fremstår mindre og mindre åpent og fritt for hver dag som går.

Egne brikker

Først og fremst er det nå blitt slik at mange hodetelefonfunksjoner er direkte avhengig av maskinvaren i selve hodetelefonene.

Ta Apples Airpods som eksempel. Disse har en innebygget brikke, kalt W1, som tar seg av oppkobling og kommunikasjon med iPhone, og selv om de fungerer helt fint også med ikke-Apple-produkter, oppstår det en viss ekstra magi når W1-brikken får utfolde seg fritt.

For eksempel dukker det helt automagisk opp en forespørsel om å pare pluggene med telefonen når du åpner etuiet og holder det i nærheten. Dette skjer kun på kompatible Apple-enheter, og gjelder også enkelte produkter fra Apple-eide Beats. NFC-teknologien mange Android-telefoner og en del hodetelefoner bruker åpner i praksis for den samme funksjonen, men Apple-løsningen er kanskje hakket mer elegant.

At produsentene forsøker å favorisere sine egne enheter når de bygger spesialløsninger på toppen av bluetooth-standarden er verken overraskende eller spesielt provoserende, men det skaper unektelig et A- og et B-lag for hodetelefoner som er ulikt etter hvilken mobilplattform du tilhører.

Bose QC35 II har en egen knapp for å aktivere Google Assistant. I Norge brukes den foreløpig til å skru støydempingen opp og ned. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Taleassistent-valget

Punkt to: De evinnelige taleassistentene. Her står kampen hovedsaklig mellom Apples Siri, Googles Assistant, Amazons Alexa og et par til, og selv om de færreste er tilgjengelige på norsk foreløpig, er det ikke vanskelig å se for seg en fremtid hvor tilgangen til taleassistenten er begrenset til akkurat den løsningen som ligger hjertet (eller lommeboka) nærmest til hodetelefonprodusenten din.

Boses nye versjon av megapopulære QC35 er et eksempel. Versjon to har fått en dedikert knapp for å aktivere Google Assistant. Det skal sies at Google-assistenten er tilgjengelig både til iOS og Android, men det er likevel en ny begrensning du må forholde deg til.

At Airpods i utgangspunktet kun kan brukes med Siri er neppe heller noen overraskelse, selv om det faktisk finnes en (uoffisiell) Android-app som lar dem aktivere Google Assistant.

Sonys WF-1000X er blant hodetelefonene som har en litt annen lydsignatur på iPhone enn på de fleste Android-telefoner. iPhone-lyden er skarpere og mer aggressiv, noe som kan gjøre dem litt slitsomme på enkelte typer musikk. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ulik lyd etter hvilken plattform du bruker

Punkt tre, og noe mange sannsynligvis ikke er klar over: Det finnes noen tidvis betraktelige forskjeller når det gjelder ren lydgjengivelse, avhengig av hvilken plattform du bruker som kilde.

Android og iOS bruker nemlig hver sin kodek, og selv om de fleste hodetelefoner med respekt for seg selv støtter både Androids Aptx og iPhones AAC, betyr det ikke at det låter likt.

Inntrykket vi har etter å ha testet 70-80 trådløse hodetelefoner er nemlig at iPhone har en tendens til å fremheve diskanten mer enn hva Android-telefoner flest gjør.

I noen få tilfeller låter det bedre på iPhone, men om forskjellen først er merkbar, er det vanligvis slik at hodetelefonene spiller akkurat så lyst at de balanserer på en knivsegg med Android som kilde, og så bikker det litt over når du lytter på dem fra en iPhone.

Det gjør ofte at vi kan anbefale hodetelefoner for bruk med en Android-telefon, men samtidig må ha med en liten advarsel om du planlegger å bruke dem med Apple-telefoner.

Bare et knapt år etter at den første modellen kom på markedet måtte Kygo Life lansere oppfølgeren. Nye A9/600 har ingen av problemene med videosynkronisering som forgjengeren slet med. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Problemer med lyd- og bildesynkronisering

Trådløse hodetelefoner har også en siste utfordring, nemlig forsinkelse i lyden ved videoavspilling. Dette er ofte mer fremtredende fra iPhone enn fra Android, selv om også sistnevnte kan oppleve problemet. Aptx-standarden kommer også i en spesifikasjon kalt Aptx Low Latency, som gir merkbart lavere forsinkelse.

Dette kom veldig til syne i testen av Kygo Life A7/800 i januar, som hadde en forsinkelse som var så problematisk ved videostrømming fra iPhone at Kygo Life valgte å gi kundene mulighet til å deaktivere hele AAC-kodeken. Dermed fikk du valget mellom elendig lydkvalitet og lydforsinkelse som nærmest gjorde dem ubrukelig til å se video med.

Kygo Life er definitivt ikke alene om dette problemet, og oppfølgermodellen A9/600, som nylig kom på markedet, har løst dette. Her har nemlig Kygo Life satt inn den mer avanserte bluetooth-brikken Qualcomm CSR8670, som vanligvis finnes i dyrere hodetelefoner og ikke har de samme problemene med AAC og synkronisering mellom lyd og bilde.

Mange hensyn å ta

I sum gjør alle disse tingene at det som skulle bli en trådløs hverdag preget av frihet og sunn konkurranse, i stadig større grad er blitt et landskap hvor vi må ta hensyn til økosystemer og funksjoner som bare er tilgjengelige hvis du bruker et visst sett hodetelefoner sammen med en viss telefon.

Samsung har allerede utviklet en viss funksjonalitet på toppen av den nye Bluetooth 5.0-standarden - for eksempel muligheten til å sende lyd til to hodetelefoner samtidig - uten at de trenger å støtte 5.0 selv. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dem det sannsynligvis går verst ut over er de produsentene som ikke har tilgang til å flikke på mobilenes grunnleggende systemer. Apple kan garantert utvikle flere W1-spesifikke funksjoner og på den måten gjøre det stadig mindre attraktivt å velge et produkt uten W1, og det er ikke utenkelig at Samsung vil kunne utvikle et liknende funksjonslag på toppen av bluetooth-standarden.

For dem som er hundre prosent lojale til et merke eller en plattform er det ikke bare et minus, men det innskrenker valgmulighetene og gjør det om mulig enda viktigere å lese seg opp på forhånd.

Når det er sagt, så ville jeg aldri gått tilbake til kablede hodetelefoner i hverdagen: Brukervennligheten som ligger i konseptet trådløse hodetelefoner er betraktelig mer verdt for meg enn en potensiell marginalt bedre lydkvalitet i hodetelefoner med kabel. Samtidig har jeg, som nordmenn flest, de siste årene blitt mer villig til å bruke penger på hodetelefoner, og da er det enda mer vesentlig at man får tilgang til hele produktet man kjøper, ikke bare en liten del.

Kan Bluetooth 5.0 snu trenden?

Samtidig er det ikke lett å se noen klar bedring i horisonten - konkurransen mellom Apple og Android-produsentene er knallhard, og det er vanskelig å se for seg at de vil gi opp noen konkurransefordeler. Når flere hodetelefoner tar i bruk Bluetooth 5-standarden vil imidlertid forskjellene kunne bli mindre.

Standarden gir blant annet bedre rekkevidde, bedre båndbredde og lavere energiforbruk, og retter på den måten opp mange av minusene ved dagens bluetooth-standard - som jo er hele grunnen til at blant annet Apple har sett seg nødt til å forbedre den på egen hånd.

Foreløpig er det bare noen flaggskiptelefoner som har støtte for Bluetooth 5, som for eksempel Samsungs Galaxy S8 og den siste generasjonen av Apple-telefoner, mens hodetelefoner med støtte har latt vente på seg. Det vil sannsynligvis endre seg i 2018, men vil det gjøre hodetelefonmarkedet åpnere og friere? La oss håpe på det.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her